onsdag den 18. december 2013

Stedsegrønt og føljeton

En grå og kedelig dag giver ikke mange billeder, men lidt fik jeg da taget. Godt jeg har mange billeder i arkivet, jeg kan tage af. Månen prøvede at trænge igennem tågen her til morgen, men det lykkedes ikke rigtigt. Senere kom der lidt regn, det blæser en del og er ikke rigtigt udevejr.
Til gengæld fik jeg rimet min fryser af, det er hadeopgave nr. 1 her i huset. Turen til vandet fik jeg også, i dag med ekstra tøj på, det var lidt koldt fra start, men til sidst bliver det for varmt.
Egentlig var det for mørkt til billeder, men det lykkedes mig at få et nogenlunde billede af spætten.
Clematis Xerxes står med fine knopper
Det er dejligt med stedsegrønt til at give haven karakter, som det ses her, er der plantet en del ud til vejen.
 Disse her blev stammet op sidste år, sommerfuglebuskens farver er fine sammen med cypresserne
Denne her bliver flottere for hver år, den står lige ved bassinet, så den kan spejle sig i vandet.
Det var billederne fra i dag, her kommer rhodoføljetonen:
Inde bag de andre rhodoer står denne her
 2011
Det er R. Blueshinegirl. Den sprang blomstringen over i 2012, den er meget fin med blå bladknopper og stængler. Der var heller ikke mange knopper på i år, måske står den for skygget, billetklip har den desværre også mange af. Synd når den har sådan et fint løv.
Ved siden af Hansel står tre små rhodoer:
 R. Hirsutum
 R. Purpurtraum
og R. Palestina
Ved siden af dem lige under det store fyrretræ står en løvfældende, den har byttet plads med R. Variegata, så den kunne få mere sol og den anden mere skygge for forårssolen.
R. Arborescens, den blomstrer sidst i juni/først i juli, den har en forrygende skøn duft, som blander sig med rosernes duft, rosenbedet er tæt ved.
 R. Onkel Dines i 2012
og i 2013. Det er faktisk kun de lyserøde blomster, der er fra Onkel Dines, resten er Cunninghams White, som den må være podet på. Det er en plante jeg har haft i mange år, jeg er blevet advaret om, at Cunninghams White vil overtage det hele, men det er ikke sket endnu. Der skulle være duft i Onkel Dines, men det er nu ikke meget.
Det næste er en vildart R. Brachycarpum, jeg har ventet nogen år på blomsterne, men endelig begyndte den at blomstre. Den blomstrer sent helt hen i slutningen af juni. I år blev løvet grimt, og også billetklipperne har været i den.
Lige ud for de rhodoer jeg har præsenteret de sidste dage ligger mit snoede bed, der står også en del rhodoer i.
Den største af dem alle er
 R. Mrs. Furnivals daughter
her i nærbillede. En kæmpestor rhodo, som jeg i sin tid har købt i Bilka, det lader ikke til at påvirke den, den gror voldsomt. I år har også den desværre fået billetklip.
Ved siden af den står endnu en løvfældende med duft i blomsten R. Whitethroat
 Den næste er en azaliodendron
Der kan læses mere om den hos Rhododendronspecialisten, den blomstrer ret sent og dufter fantastisk. Det har taget mig mange år at finde det rigtige sted til den, men det lader til, at det endelig er lykkedes.
 R. Imbricatum står i dag med fine knopper
så mon ikke den igen giver en fin blomstring til foråret.
Den sidste jeg vil vise i dag er

R. Alexis med skønne mørke ganepletter.
I må have en hyggelig aften

24 kommentarer:

 1. Tenk at dine clematis står med store knopper nå! Det er nesten uvirkelig å tenke på, for her er alt frosset for lenge siden av sånne planter. Men så bor jo du i "syden" :-)
  'Alexis' var veldig flott med de mørke ganeflekker!

  Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg blev også noget overrasket, da jeg så den store knop i min clematis. Den plejer at stå længe, men det her overraskede mig godt nok. Ja jeg bor i Syden :) i hvert fald i forhold til dig.
   Jeg vidste du ville synes om Alexis, den er skøn.
   I lige måde.

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Her har det også mest været gråt idag men tørt med en let vind kunne lige skimte solen bag skyerne et øjeblik ved middagstid. Spætten kommer også på besøg her men den vil helst have nødder. Det er da utroligt med store knopper i clematis håber den når at springe ud. Man behøver jo ikke at ligge under for noget bare fordi at man er købt i Bilka. Ærgerligt med billetklip er det snudebiller ser er på spil? Blomsten er nu ganske nydelig
  God aften
  Kh Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja igen ens vejr, jeg så også et glimt af solen bag skyerne ved 13.30 tiden, da jeg gik ved vandet.
   Vores spætte spiser, hvad der er, og der er ingen nødder :)
   Ja det er spændende med knopperne i clematissen, jeg tror nu ikke på, at jeg når at se den i blomst.
   Det er ikke altid lige pænt det de har i Bilka, men så køber jeg det ikke :) rhodoerne er bestemt ikke altid pæne. Ja det er en skam med billetklip, det er snudebillerne der er på spil. Blomsten er fin ja og den holder længe.
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Her har det også været gråt hele dagen - kun ved 3 tiden så jeg en lav rød sol gennem et lidt sprækker.
  Det var da 3 søde små Rhodoer der! og sikken en stor hosta!
  Og din "azaliodendron" et navn fra dengang azalea ikke ogs var en Rhododendron. Den ser godt ud men du glemmer helt at fortælle om den smider bladene om vinteren eller leger gammeldags Rhododendron og beholder dem?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det er et meget kedeligt vejr, men det må vi nok tage med, vi kan ikke ændre det.
   Ja hostaen er kæmpe stor og syner endnu større sammen med de små søde rhodoer :)
   Azaliodendronen vakler lidt mellem at smide bladene og lade dem sidde. I kolde vintre smider den alt og når det ikke er så koldt sidder der gerne lidt på den. Jeg skal prøve, om det bliver til at tage et billede af den i morgen. Tror bestemt der er en del blade på i år.
   Tak i lige måde.

   Slet
 4. "Bluechinegirl" er lige kommet på min meget lange ønskeseddel, og det er da et rent overflødighedshorn af blomster, "Imbricatum" har præsteret. I det stykke af græsset jeg har tænkt mig at grave op til foråret, havde jeg overvejet at sætte en Hirsutum. Jeg tror den er god i farven sammen med det, der står ved siden af. Ærgerligt at få besøg af billetklippere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej May
   Jeg kan godt forstå, at Blueshinegirl kom på din ønskeseddel, den er meget skøn. Det er helt vildt med Imbricatum, alle de blomster, bare den kan blive ved med at klare det. God idé at plante en Hirsutum, den har en fin lidt anderledes farve. Jeg er rigtig ked af de billetklip.

   Slet
 5. Hej Lisbet
  Fin og hyggelig spætte du har. Jeg plejer også, at få besøg af et par stykker. men de har ikke været her endnu- Desværre.-
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Mon ikke dine spætter også dukker op igen.
   Kh Lisbeth

   Slet
 6. Kære Lisbeth
  Sødt billede af Spætten.
  Den Azalieodendron (kendte ikke den slags) - men den ser da spændende ud.
  Hvor er den sød den, R. Alexis. Også R. Mrs. Furnivals Daughter er fin.
  Hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja der var jeg heldig at få et billede af spætten. Gad vide om du ikke kan få fat i Govenianum (Azalieodendronen) det er lige noget for dig, den er så fin og så duften uhm.
   De to sidste er også fine ja.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Fin spætte, jeg har også en der gæster hjertetræet udenfok køkkenvinduerne, næsten dagligt. Der mæsker den sig i nødder.
  Tænk at der er knop i clematissen nu :-)
  Juleknus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja det er rart at få besøg af spætten, vores er ikke kræsen, der er ikke nødder ude til den.
   Det er vildt med knopper i clematissen nu :)

   Slet
 8. Hej Lisbeth.Fint billede af spætten der smæsker sig..Og godt at du fik opstammet den store thuja .........det pyntede.Dejligt med alt det stedsegrønne her om vinteren..........og utroligt med knoppen i din clematis.
  Mange smukke rhodoer du viser.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette, ja jeg var heldig med billedet at spætten. Jeg er også glad for, at jeg fik opstammet thujaen, men jeg tør ikke lave kugler som du gør. Ja det er fantastisk med en knop i min clematis.
   Tak for det og god aften til dig også.
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Fint billede af spætten.
  Man får aldrig for mange stedsegrønne planter i haven.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Aase - det har du helt ret i.
   Selv tak.

   Slet
 10. Elsker billedet af flagspætten, her er den så sky, og det er et godt billede du har fanget af den! Den er en flot og farverig fugl!
  Din opstammede thuja er virkelig blevet flot og det giver et helt andet billede, nu hvor man kan se stammerne.
  Dine rhodoer kan du jo nærmest vise hele vinteren, uden at løbe tør for ammunition! Det er jo ikke dér min spidskompetance ligger, ved du. Det kræver også en del mere plads!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Det var lidt for mørkt og billedet taget ud af vinduet, men spætten blev da ok, den er ikke så sky hos os.
   Jeg er glad for, at du synes min opstammede thuja er flot, jeg ville gerne kunne klippe som Jette, men tør ikke rigtig :)
   Der er nu ikke så mange rhodoer tilbage, men jeg kan strække det lidt, når jeg sætter flere billeder af den samme på. Ellers er der meget andet sjovt i arkivet at vise. Du har ret, der skal meget plads til så mange rhodoer. Planter med brogede blade er mere din spidskompetance.

   Slet
 11. Du lokker med de lækre Rhodoer, har ikke fået læst alle indlæg endnu og jeg ved snart ikke om jeg tør :) Jeg er totalt verliebt i azaliodendron.... Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Mette
   Nej nej jeg lokker ikke, jeg viser bare fine billeder, noget skal man jo finde på at underholde med :) Ja men den azaliodendron er skam også skøn.
   Knus

   Slet
 12. Det er ret flot med din opstammede stedsegrønne, meget fint :) og sikken en fin spætte, den slags ser jeg ikke her.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marianne - nej spætterne er nok lidt sky i det.
   Kh Lisbeth

   Slet