lørdag den 21. december 2013

Endelig solhverv og flere rhodoer

Endelig oprandt den med længsel ventede dag, solen vender, det er vi rigtig mange som har glædet os til. Ikke fordi vi mærker meget til lyset i dag, det blæser kraftigt og har været gråt i vejret. Men nu ved vi, at det går den rigtige vej.

Vintergækker i blomst har jeg ikke, men primulaer kan jeg da vise, det er lidt forårsagtigt.
Der er lidt flere rhodoer endnu, som skal præsenteres, jeg håber ikke I bliver at for trætte af dem, ellers er det helt ok at springe over :) mange har nok travlt med at jule
Vi er nu nået til bedet med de lysgule farver:

Det er her i den nederste ende af haven. Det er et ret nyt bed, lavet indenfor de sidste par år, så jeg måtte for en gang skyld kigge på skiltene for at se, hvor de forskellige stod. Der var også kommet flere til, som ikke lige stod på min liste.
Et par år tidligere havde vi lavet et andet lille bed med 3-4 rhodoer, desværre var der for skygget, og de stod for tæt, her var det rigtig galt med billetklippere, så nu blev de skilt ad og plantet rundt omkring det gule bed.
Den første vi plantede der var R. Maximum, den har aldrig blomstret, så jeg har lånt billedet af Rhododendronforeningen.dk. Det varer nok nogen år endnu, inden jeg ser blomster.
Nu kommer de lysgule rhodoer:
En ret ny rhodo vi har her, den hedder R. King Lion, jeg kan se, at jeg sidste år præsenterede den d. 11.12. med lånt billede. I år har den blomstret hos mig, så her er det mit eget billede.

Ovenstående to billeder er af R. Limonada, også den er et kryds fra Huisman. Man kan godt se, at Claus er begyndt at købe en del rhodoer i Tyskland.
R. Simpson hedder denne her. Jeg har prøvet at google, de første billeder der kommer frem er fra Høneballehaven :)
R. Norfolk Candy er mere varmt gul i farven, men ret flot. Den er købt i foråret 2013.
også denne yakushimanumhybrid Lucinda er købt i foråret, der var knopper, men de blev ikke til noget, så billedet er lånt på nettet.
Her har vi R. Lavendeltraum med en dejlig farve, der svarer til navnet. Den er blevet flyttet helt ud til hegnet, for det var en af dem, der var billetklip i. Den er også købt i foråret med fine knopper.
Ved siden af den havde jeg placeret R. Guyens Peking, det var ingen succes, da de blomstrede samtidig, og denne her havde en voldsom blomstring. I år er der til gengæld ikke en knop. Købt samtidig i foråret.
Den er nu flyttet herhen til endnu et nyt bed. Den står yderst til højre. Måske husker nogen af jer, at Bent udvidede kanten hele vejen rundt i dette bed, så der blev plads til tre nye.
I midten står en lille pistling af R. Brigitte, der er knopper i, jeg glæder mig til at se blomsten.
Til venstre står R. Silbervelours
Som I kan se er billedet lånt på nettet. De sidste to her er købt i efteråret, så jeg har ikke selv billeder af dem i blomst. Der er et par knopper på R. Silbervelours, så forhåbentlig til næste år.
I ørkenbedet er der meget sol og lys, så her kommer nogen skønne sommerbilleder, alle af løvfældende rhodoer, de vil nemlig gerne stå i fuld sol:
R. Gibraltar
R. Narcissiflora
R. Golden Eagle
Denne her som jeg købte med navneskiltet R. Berryrose er nu også endt i Ørkenbedet, det var et forkert skilt. Nogen bud på navnet?
 Den sidste jeg vil vise i dag er R. Lemon Cloud
 se så flot den gror rundt om stenen
Dette billede er fra 24.9.
Fortsat god lørdag.

28 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Det er dejligt at tænke på at det fra nu af bliver flere lyse timer selv om det næsten har været halvmørkt hele dagen. Så tiden er blevet brugt på at købe de sidste par julegaver og lave juledekorationer. Dejligt med et par primula at varme sig på. Hvor er det flot med de store sten ved rhodoerne. Også smukke rhodoer i blomst :-)
  God aften
  Kh Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er dejligt at vide, at dagene igen bliver længere, den sidste tid inden er lidt sej, synes jeg, især på en mørk og trist dag som i dag. Julegaver købte jeg på nettet i november, så det er heldigvis for længst overstået. Til gengæld er der to fødselsdag i januar, så det bliver næste projekt. Jeg har kun lavet en enkelt juledekoration, den står i pavillionen, der holder den sig fint.
   Ja nu er primulaer heldigvis lidt forårsagtige. Jeg har mange store sten i det bed, det kan jeg godt lide. Tak :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 2. Det er SÅ dejligt, at vi nu går mod lysere tider. Dine primulaer ligner grangiveligt at have taget fat på forårsblomstringen. med de fine blomsterklaser, der er under udvikling i stedet for en enkelt blomst hist og pist.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja vi længes mod de lysere tider, for det her er da for trist. Primulaerne er lidt forårsagtige nu, så er der lidt mere at glæde sig over.

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Det er fantastisk så mange fine" Rodoer" du har. De trives ikke hos mig, der er får meget kalk i jorden.Ja, og det er superdejligt , at det nu bliver lysere dag for dag!
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette Majken
   Ja jeg har rigtig mange rhodoer, faktisk over 210, jeg holder meget af rhodoer, kan du nok høre. Ærgerligt at du ikke kan have dem hos dig, men så kan du have noget andet :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 4. Åh, ja, det er SÅ godt at det vender nu! Jeg er bare ikke god til mørke! Jeg bliver helt glad når jeg tænker på at det fra nu af bliver lysere dag for dag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja bare tanken om at det vender, kan gøre os glade :) men solen ville nu også gøre underværker. Jeg har ikke noget mod mørke, men det skal altså ikke være hele dagen.

   Slet
 5. Hej Lisbeth.Dejlige billeder af de smukke primula..........har oså nogle i blomst.Jeg er imponeret over at du kan huske alle dine rhodoer.Og i dag er min yngling den Lemond Cloud ved den store sten.Godt at Bent udvidede dit bed så der er plads til lidt flere rhodoer.Nu går det den rigtige vej med lyset.........kan næsten ikke vente på at dagene bliver længere og lysere.Rigtig god aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja nu er vi glade for at se primulaer og for at vide, at dagene bliver længere og længere, skønt selvom det går langsomt lidt endnu. Vi skal lige have jul og nytår overstået, så bliver det bedre.
   Lemon Cloud er så fin som den gror rundt om stenen.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth. En hilsen fra en af dine anonyme læsere, der følger din blog næsten hver dag. Nyder dine statusberetninger fra din have. Jeg har aldrig været på Samsø, men det er den første ø (bortset fra min yndlingsø UK) som jeg vil besøge, så hvis du har åben have kommer jeg forbi. Og ja vi er rigtig mange der er glade i aften. 18.01 - yes og tak lyset er på vej tilbage. Jeg bor i Aalborg på en kalkrig plet så ingen rhododendron her. Rigtig glædelig jul til dig og endnu engang tak for en lærerig blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej med dig
   Det glæder mig at høre, at du følger med næsten hver dag. Du er meget velkommen til at besøge både Samsø og min have. Jeg har åben have hele sommeren efter aftale, så bare send mig en besked eller ring, mit nummer står længst nede i teksten. Så aftaler vi et tidspunkt for dit besøg.
   Ja det er dejligt, at det nu går den rigtige vej igen, ærgerligt at du ikke kan have rhododendron, men så har du nok noget andet fint i din have.
   Også glædelig jul til dig - selv tak og jeg siger tak for din kommentar. Vi ses i 2014, håber jeg.

   Slet
 7. Hvor bliver man i godt humør af at kigge på dine dejlige billeder.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 8. Det glæder mig at høre Aase.
  Selv tak

  SvarSlet
 9. Hej lisbeth

  Spændende med de løvfældende!
  af dfe 3 orange du viser incl den ukendte - hvilken er så den lækreste?
  "Golden Eagle" ser jo super flot ud - med sine mange endnu ikke udsprungne blomster! Men de andre er måske fotograferet i en anden fase?
  Huismans Rhodoer præsenterer sig altid flot! King Lion er fantastisk:)

  Ha en dejlig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja løvfældende er nok en god idé for dig oppe i Sverige??
   Det var et svært spørgsmål, men jeg tror, at Golden Eagle er den lækreste, fordi den har det de fine knopper, men jeg må tilstå, at jeg også først nu opdager, hvor fin den er, når jeg kigger på billedet. Gibraltar er lidt for vild i farven, synes jeg, og den sidste som jeg ikke kender navnet på, skal jo først komme til sin ret nu, det er den, der lige er flyttet.
   Du har helt ret King Lion er fantastisk.
   Nu har jeg endelig fået svar fra Claus om Hansel, det kommer her:
   R.Hanzel er en R.bureavii hybrid, hvor man ikke kender faren. Den er registreret 1979 af Harold Greer og skulle være en klon dvs opformeret af een plante.
   God dag til dig, her skinner solen lidt ind i mellem.

   Slet
  2. Det er da Sverige jeg tænker på til "Golden Eagle" Ja!
   Claus har nok fundet denne side:
   http://www.rhododendron.org/descriptionH_new.asp?ID=547
   Den er opkaldt efter Hans og Grethe:)

   Her har vi også lidt sol indimellem - lige til en god dag i haven!

   Slet
  3. Ja det tænkte jeg nok, at det var Sverige.
   Tak for link, ja det kan godt være, han har kigget der.
   Fint med lidt sol ja, endnu skinner den også her, så må vi se hvor længe, jeg må ud og se på sagerne.

   Slet
 10. Herligt med primulaer i blomst allerede....det er da fejring af solhverv så det vil noget!
  Jeg har faktisk haft en orange rhododendron, men den forærede jeg væk og skiltet smed jeg ud.....så igen hjælp fra min side, desværre.
  Lemon Cloud er endnu en jeg synes er lidt anderledes og særlig.
  Ja du har meget at vise endnu.
  Enig i at det er dejligt at nu går vi imod lysere tider. Jeg synes nu ikke det er så galt i år. Den lange vinter sidste år trak tænder ud på mange, kan jeg da huske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja det er dejligt med de blomstrende primulaer.
   Nå ja heldigvis er rhodoen lige smuk, selvom jeg ikke har navnet. Lemon Cloud er noget helt særligt ja især sammen med stenen.
   Ork ja der er meget at vise endnu.
   Nej det er ikke så slemt endnu, men vi ved jo ikke, hvad vi har i vente. Jeg nyder bare, når der er lidt solskin, så vi ikke skal have lys hele dagen.

   Slet
 11. Hej Lisbeth!
  Har fulgt din blog gennem meget af året nu, og vil lige sige 1000 tak for det du viser., og din haveglæde Selv er jeg ikke så nørdet;-) men en ting er sikkert jeg skal også have et rhododendron i min have, har elsket dem så længe jeg kan huske, og jeg har lige stedet.
  Og ja skønt at vi nu går mod lysere tider.
  Har faktisk fået lyst til at komme til Samsø:-)))

  Med venlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Det glæder mig meget, at du har fulgt min blog og endnu mere, at du lægger en kommentar, der er jo mange som kigger forbi, kan jeg se, men ikke mange der kommenterer:)
   Tænk hvis jeg kan vække lidt mere interesse for rhodoerne, det vil glæde mig. Sig til hvis jeg skal hjælpe med hvilken du skal have. Hvor bor du i landet?
   Du er meget velkommen på Samsø og i min have til forår eller sommer :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. 1000 tak Lisbeth, vil benytte mig af tilbud både i forhold til hjælp med lidt rhododendron(er), det kommer jeg tilbage til på et senere tidspunkt(juler nu), og håber meget på at komme til Samsø i 2014, for at udforske øen, også for at se din have:-)
   Jeg bor lige midt imellem Randers og Langå, og her er jorden noget sandet....
   Julehilsen Anette

   Slet
  3. Selv tak - ja nu må der jules :) du melder bare tilbage, så ser vi, hvad vi kan finde ud af.
   Fint at vide hvor du bor, så er der ikke langt til Rhododendronhaven, hvor du kan købe rhodoer.
   Håber vi ses i 2014.
   Julehilsener tilbage

   Slet
 12. Kære Lisbeth
  JEG glæder mig over dine billeder af rhodoer.
  Det er nok en god ide at have "god luft" i mellem dem, for inden du ser dig om, er de meget store.
  Flot med den lille R. Lemon Cloud der vokser ved stenen.
  Og dit sommerbed, hvor er de bare skønne-- (jeg glæder mig helt til at se dem igen, nede på stranden) men nu skal julen først overvindes.
  Fint du allerede har små primulaer.

  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det ved jeg, du gør, det er dejligt, men snart er det slut med rhodoerne, jeg er ved at være igennem dem.
   Ja Lemon Cloud er rigtig fin der ved stenen.
   Jeg kan godt forstå, at du glæder dig til at se dine igen.
   Jeg kan godt lide din kommentar, at julen skal overvindes, håber du klarer den :) jeg er heller ikke så meget til det juleri.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Kære Lisbeth.
   Jeg klarer det - skal ud juleaften, MEN vi vil gerne have vores egen "gammeldags jul" så vi holder jul i morgen aften, med en enkelt gæst, så vi bliver 4 i alt.
   Så jeg skal lige til at stege anden nu. Risengrøden er kogt, så jeg er "lige med"
   Du finder sikker en enkelt rhodo at putte ind imellem, der er jo da noget til, der kommer forårstegn i haven.
   hilsen jessie

   Slet
 13. Blomstrende primulaer, så ved man at det snart går mod lange dage igen:)
  mvh Dorte

  SvarSlet