onsdag den 2. november 2016

Bladfald og et besøg

I dette blæsevejr kan det vist ikke komme bag på nogle, at bladene falder til jorden.
 her er det blade fra tulipantræet, de er så smukke
men der var stadig mange blade på i går eftermiddags
hvorimod der ikke er mange tilbage på Sorbus Dodong
Om formiddagen var jeg på besøg hos Kristina for at kigge efter valnødder
et kæmpestort træ, som havde givet mange valnødder. Jeg kom dog lidt for sent, så der var ikke så mange tilbage. Heldigvis har jeg fået mange i år, så det gør ikke noget. Jeg ville gerne se træet og stedet, hvor familien bor.
Det er et pænt stort hus med masser af have til, jeg har lovet at hjælpe med at finde ud af, hvor der kan være et staudebed. De har boet der siden maj 2015 og har i øvrigt Bed & Breakfast om sommeren, det ligger ikke langt fra Høneballehaven.
men dem der har boet der før har ikke været gode til at finde de rigtige steder til træer og buske. Det er ikke meget lys, der kommer ind her. Derfor skal der laves et bed midt i græsplænen, hvor de store planter kan få en god plads.
Mon ikke jeg kommer til at fortælle lidt mere om det projekt.
På hjemvejen tog jeg lige et billede af denne kålmark. Rødkål er så flotte på denne årstid, foran er det rosenkål.
 Hjemme igen gik jeg i gang med staudebedet, det ser ud til at der kan blive plads til noget nyt :) Der blev lidt overskud af stauder til Kristinas nye bed.
Som I kan se, gik jeg til den.
Jeg arbejdede til ved 16 tiden, så jeg fik lige solens glød i tulipantræet med.ja jeg har vist papegøjebusken mange gange, men jeg går tæt på denne gang, så I kan se, hvor bred den er.

 Bøgetræerne bagerst i skoven lyser godt op nu, når solen skinner på dem
her kan man rigtigt se, hvor meget det blæser.
 Perlehale
 Ptelia/Læderkrone
 R. viscosum med efterårsfarver
 R. pennsylvania er også ved at få farver nu
her er det R. Summerduft
Roserne:
 Astrid Lindgren
 Crocus Rose
 Darcey Busell
 King´s macc
 Westerland
også her
Fortsat god dag


22 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth.

  Det er så dejligt at arbejde i haven i disse dage; jeg synes også jeg når en masse :-)

  Kristinas sted ser skønt ud!

  Jeg har linket til dig (din rosenside) i mit indlæg i dag. Det er forhåbentlig i orden ...?

  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det er det, men i dag er det nu rigeligt koldt. Ja det er et spændende sted, Kristina har. Selvfølgelig er det i orden :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Sikke fine billeder, jeg elsker efterårsfarverne.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina
   Tak skal du have, ja jeg er vild med efterårsfarver, det fremgår tydeligt med alle de billeder jeg tager, men nu er det snart slut.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. Ja, nå er det nok slutt på både blader og farger hos deg også! Her kommer vinteren i morgen med minusgrader, og i weekenden kan vi få opp til 40 cm med snø! Jeg håper på en måte at de tar feil, men på den annen side er det godt å få dekket plantene. Når jeg ser dine flotte roser tror jeg nesten at det fortsatt er sommer :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja bladene falder hurtigt af nu, men der er stadig lidt tilbage bl.a på papegøjebusken. Ja det er både godt og skidt med sne, for det er jo rart at få dækket planterne, inden der kommer frost.
   Ja det ser ud som sommer, men det føles ikke sådan med den vind.
   Klem

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Pyha det er blevet koldt og mon ikke der falder mange blade de næste dage. Sidder og kigger ud og himlen er stribet rød og grå og det er både mod øst og vest. Håbet det også er sådan hos jer. Flot er det.
  Dejligt at du kan hjælpe med lidt havearkitekt assistance. Al din viden skal Kristina helt sikkert få stor glæde af. Der er vel også et stort areal at gå i krig med :-) og planter er du jo leveringsdygtig i og der blir ledig plad hos dig.
  Hvor er King's Macc yndig. Den syntes jeg ikke jeg har set før eller har jeg bare været uopmærksom?
  Og nej jeg skal ikke til strik i aften men i folkekøkken sammen med naboen. Den står på dansk bøf :-)
  Ha' en rigtig god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er blevet meget koldt, og ja bladene falder hurtigt nu, men lidt er der tilbage. Her kan jeg desværre ikke se solnedgang, kun mørke skyer :(
   Ja Kristina er glad for hjælpen, så må vi se, om jeg kan finde ud af det, der er meget plads, og planter har jeg nok af, og ledig plads her er fint.
   King´s Macc er ikke en jeg viser så tit, men lidt uopmærksom har du været :) den er specielt yndig er i kulden, og når der ikke er så mange andre.
   Ja forandring fryder, det lyder da godt med folkekøkken, så slipper du for at lave mad.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Det ser ud til at være et hus og en grund med mange muligheder hos Kristina - alletiders at du stiller din viden til rådighed!
  ser lige at vi også kan få sne om en uges tid, men meget kan jo ændre sig inden da!
  Flotte dybe farver på pennsylvania!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja der er bestemt mange muligheder i Kristinas have, så må vi se, om jeg kan hjælpe, overskudsplanter har jeg i hvert fald nok af.
   Ja man kan aldrig vide med den vejrudsigt, vi har lige fået en haglbyge her.
   Ja Pennsylvania er netop købt for løvets skyld
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Så gik den dag da godt, lyder det til. En god kombination af arbejde hjemme i haven og ude at se noget.
  Det er heldigt for Kristina at du også er leveringsdygtig i stauder og du får også plads til noget nyt det er herligt!
  Der er stor forskel på hvor godt bladene hænger fast, jeg er spændt på om der snart kommer en snert frost så de alle slipper grebet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det var en fin dag og ikke så koldt som i dag.
   Ja man må sige, at Kristina er heldig, jeg har meget, der kan deles. Hun ville gerne have løvefod, dem har jeg rigeligt af. Og ja så får jeg plads til noget nyt.
   Det er ikke alle blade, der hænger lige længe, vi har lige fået en haglbyge her, så man kan aldrig vide.

   Slet
 7. Kære Lisbeth
  Hvor er det dejligt, at du deler ud af din viden, så Kristina og familie kan få noget ud af det store haveareal, de har at gøre med. Det er vel nok et skønt sted - lige sådan et, jeg går og drømmer om på Samsø :) Skønt, at der blev stauder til Kristina og huller i bedet til dig, så der er plads til noget nyt - en win win situation :) Nej, du kan bestemt ikke vise Papegøjebusken for ofte - den er fantastisk! Du har stadig mange udsprungne roser - her er der en del store knopper, der lige mangler lidt sol for at folde sig helt ud. Det sker nok ikke, for her hundekoldt og stjerneklart lige nu. Jeg fandt en stor knop i Aicha i dag - elsker bare den rose. Flotte farver på de løvfældende rhodoer.
  Rigtig god dag til dig i morgen!
  Knus Linda
  PS: Du har da været kolossalt flittig med det læs, der er på trillebøren :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja Kristina er glad for at lære lidt fra mig, det er en kæmpe have og hus, mon ikke det ville blive lidt for meget for dig :) Det er en lejebolig.
   Ja det er rart at kunne forære sit overskud væk, så det kan ikke være bedre. Nej papegøjebusken må nydes så længe den har bladene intakt. Ja jeg har faktisk en hel del roser, det får du at se i morgen. Det kniber med varmen, så det er ikke sikkert knopperne når det, heller ikke her, selvom I har det koldere. Dejligt med en knop i Aicha. Ja de løvfældende har flotte farver.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth
   Ja du kan tro jeg var flittig.

   Slet
 8. Her vil der vist blive massivt bladfald i dag...uf lige nu fryser det -3,7 grader så der er vist meget der er færdig med at se godt ud.
  God dag il dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rita
   Hos mig sidder der mange endnu, men vi har også haft let frost i nat.
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Sikke da et bladfald - og en næsten nøgen Sorbus Dodong - hvor er det vemodigt, inden længe er ballet forbi - men hvor har vi nydt det.
  Dejlige billeder igen af papegøjebusken og også smukke træer i dit forrige indlæg. Ahorntræet har sikkert også tabt mange blade de sidste dage.
  Her til morgen er der fuldkommen vindstille hos os og jeg er sikker på at der ligger rim på græsset.
  Det er da en stor have, du var på besøg i - uden tvivl kan du vejlede med placering af nye bede. Det er mærkeligt som nogle har haft mani med at plante store buske foran vinduerne, det er ikke særligt logisk, men man ser det mange steder.
  God arbejdslyst med flere stauder i haven :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja der er meget bladfald, men også mange på træerne endnu, dog ikke på dodong. Det er lidt vemodigt, men i dag er så smuk en dag, så frosten er tilgivet. Det er også vindstille her, og ahornen har stadig sine blade, den er så smuk.
   Ja mon ikke jeg kan være til lidt hjælp, tåbeligt ja at plante store træer og buske foran vinduerne. Ja det gør man.
   Jo tak jeg har ikke fået dem endnu :) - og god dag til dig, mon du har fri.
   Knus

   Slet
 10. I dag skal man arbejde for at holde varmen, så jeg har kørt krukker indenfor. Selvom vi ikke har mange sammenlignet med så mange andre, gav det da varmen. Vi har også et projekt med at flytte nogle roser; men det når vi nok, selvom der kommer mere nattefrost.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Det var nu noget koldere i går, da blæste det. I dag har vi haft solskin, nu er den væk. Jeg har ikke mange krukker, så det kan jeg ikke få varmen af. Jeg skal vist også have flyttet nogle roser, der er tid nok endnu, tror jeg også.

   Slet
 11. Ja her falder bladene også af.
  Hvor er i dog altid flittige.
  Jeg burde også gå ud, men lysten er nu ikke ret stor. Dog skal jeg ha` Mine Gunnera/mammutblade dækket til inden så længe. Håber på at få hjælp dertil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det må vi nok leve med.
   Ja lidt får vi dag lavet, jeg kan godt forstå, at du ikke har stor lyst til at gå ud, det bliver noget andet, når du skal i gang i haven i Ansager.
   Der kommer forhåbentlig nogle og hjælper dig med at dække Gunneraen, den er ikke nem at klare selv, så stor som den er.

   Slet