onsdag den 23. november 2016

Formiddagssol

godt nok kun med sløret sol, men med stille vejr, kan jeg stadig nå lidt i haven. Min have bliver aldrig vinterklar, der er altid noget at gøre derude, det er fint med mig, så længe jeg ikke fryser fingrene, er det til at have med at gøre. Vi havde omkring 9 grader i dag, så det er ikke koldt.
 Solopgangen var så langt væk, at det ikke var til at tage billeder af
 men den kom da frem til sidst og skinnede i græsset

et helt pænt motiv med fyrrebusk, birketræer og blød ene
rhododendronkavalkaden fortsætter her:
i går glemte jeg at præsentere to rhodoer, som er flyttet ind i bedet her i efteråret, de stod for klemt, der hvor de stod før, de står nu mellem de to store buske, desværre ikke særligt nemt at se.
Bagerst i midten står:
 R. metternichii - den stod før i stenbedet i den gamle have
her er den med nyvækst 12.6.
foran den står R. Schneeperle en lav rhododendron med fine hvide blomster.
længere henne under æbletræet har vi R. Donator, som I kan se, har den samme måde at vokse på som R. Simona, jeg viste i går.
her ses det ret tydeligt, jeg overvejede at klippe den, men lod heldigvis være.
 R. orbiculare Blauköpfchen
 har de smukkeste knopper og fine runde blade
blomsterne er også fine, men den er lidt løs i væksten.
 Endelig er der R. Diadem, som ikke blomstrede i år
Jeg har lånt billedet her fra 2013, denne her stod i nordbedet, men gik desværre ud, derfor har jeg anskaffet mig en ny, jeg kan godt lide den mørke ganeplet.
 Liquidambar har en flot stamme
 og selvom de ikke ligner den Karsten viste fra Botanisk Have, er også denne flot i løvet.
 R. rex x R. bureavii har smukt indument, det ses tydeligt i solen.
Roserne:
 Burgundy Ice
 Flora Danica
 James Galway
 Johan Wolfgang von Goethe
 Minerva
 Morten Korch
 Pierre Oger
 Souvenir de st. Anne
 Den ukendte, ærgerligt jeg ikke har navnet på den.
Til slut let solnedgang bag husene
Fortsat god aften

19 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Ja sikken en fin mild dag!
  Jeg er jo glad for bladenes facon på Rhododendron orbiculare- og flotte knopper i tilgift - Blauköpfchen har fåety det med i navnet:)
  Måske er det frosten og dagslængden i kombination der giver Liquidambar sin fantastiske farve, og du har jo først frost når Kattegat fryser til ;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det var en fin dag.
   R. orbiculare er speciel både i bladform og knopper, det er en, der bliver lagt mærke til, når gæsterne går rundt. Blauköpfchen er et perfekt navn.
   Lidt frost får vi en gang imellem, men ikke nok til at give den den farve, du har set. Min har vist set sådan ud de sidste år. Det varer nok længe inden Kattegat fryser til :)
   Tak i lige måde

   Slet
 2. Kære Lisbeth
  Vi havde også let sol i formiddags - hvordan det var i eftermiddags lagde jeg ikke mærke til, da jeg sad i møder, og det var bælgmørkt, da jeg kørte hjem :) Donator er også en af favoritterne her, og jeg synes, det er godt, at du ikke klippede den til - den gør sig godt med etagevæksten. Blaukopfchen er også yndig med den sarte lyserøde blomst og de stor mørke knopper. Tror det er første gang, du viser blød ene - jeg er meget spændt på min - håber ikke den er for hurtigtvoksende. Jeg kan godt forstå, at du ikke sådan gør haven vinterklar, for der er jo stadig så meget i blomst, at man slet ikke forbinder det med vinter. Jeg er sikker på, at du nyder, at havesæsonen slutter meget sent på Samsø :) Her er der ikke så meget at komme efter mere - den hårde frost ødelagde det meste. Morten Korch er altså et fantastisk bekendtskab! Dejligt med solnedgang, når jeg nu var spærret inde på den tid :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Jeg husker godt, at du var glad for Donator, du kan godt lide de mørke, det kan jeg nu også, men der er så mange smukke incl Blauköpfchen. Ja du har nok ret, at det er første gang, jeg viser blød ene og dog, mon ikke jeg viste den, da jeg opstammede den. Nej jeg synes ikke, at den er hurtigtvoksende. Jeg har haft min i mange år, og du kan jo gøre som mig og opstamme. Jeg ved såmænd ikke helt, hvad vinterklar er, jeg går bare i haven så længe, jeg kan finde på noget at lave derude, det kan jeg længe endnu. Jeg nyder at gå og pusle derude især i stille vejr. Ja det er synd med den hårde frost. I fik, så er der ikke så meget at gøre mere. Ja Morten Korch er et skønt bekendtskab. Ja så var det godt, du kunne nyde min svage solnedgang.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Det er bare dejligt, at du kan finde ting at lave i haven :) Du har også fået lavet rigtig meget her i efteråret, hvor du har flyttet rundt på en masse og plantet nyt. Faktisk har jeg også et hængeparti i min have - opdagede en del ukrudt i bedene, og det er nok en god ide at få det væk, så der ikke er så meget til foråret. God ide med opstamning af den bløde ene :)
   Knus

   Slet
  3. Ja men det er jo netop det, jeg gør, altså luger ukrudt, der er rigeligt at tage af :)
   Ja det er nemlig godt at opstamme blød ene.
   Knus

   Slet
 3. Jeg tror ikke jeg ville kunne lade være med at klippe den Donator, så den kunne slippe af med det bare ben:-)
  Fyrrebusken er blevet superflot og så er det også rigtig flot der hvor solen skinner i græsset.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja men det sjove er, at Donator var barbenet sidste år og i foråret, men det er den jo ikke mere, så jeg er glad for, at jeg ikke klippede den. Jeg er spændt på, om Simona som jeg viste i går, bliver ved at have et bart ben :)
   Tak - ja solen kan gøre meget godt på denne årstid.

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Jeg slutter mig til koret, hvor er den altså fin, fyrrebusken. Faldt også for den blomstrende R. Schneeperle, den er da ualmindelig yndig i blomst.

  Jeg er i helt modsatte grøft med de langbenede R. Donator og Simona. Jeg har en gammel R. som efterhånden er blevet 3 meter høj, helt samme facon som dine. Jeg overvejer at klippe den lave part væk så den bliver til et lille træ i stedet. Jeg tror det kunne være fint, men jeg er i tvivl om den kan holde til det. Den står relativt vindudsat, men dog ved andre buske. Hvad tænker du?

  Mvh. Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Dejligt at I kan lide min fyrrebusk. R. Schneeperle har bestemt en yndig dobbelt blomst.
   Jeg har slet ikke tænkt på, at man kunne gøre modsat og opstamme, smart idé. Men der er så mange knopper, så jeg vil nok ikke kunne nænne det. I rhododendronhavens salgsbutik (læs drivhus) er der flere opstammede rhododendron, men de står jo ikke vindudsat, det er godt nok et svært spørgsmål. Men hvis den er tre meter høj og du er træt af det, så prøv til foråret, den kommer nok igen, det giver jo et helt andet indtryk med en opstamning,og det er flot med et træ i stedet.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Har har vejret været rigtig fint hele dagen nogen sol og mildt. Jeg startede dog dagen med at ligge i tandlægestolen kl 8 og det er der jo ikke meget sjov ved. Kunne dog nøjes med en tandrensning denne gang :-)
  Så længe det hele ikke er frosset til ja så kan der jo arbejdes i haven og ja du har ret der kan altid findes på noget. Os der er arbejdsramt opdager jo ikke alt det der kan gøres da vi jo er væk fra haven de fleste af de lyse timer.
  Den er bare blevet så fin fyrrebusken. Skal der plantes noget under den?
  Ja nogle ville jo nok klippe donator lidt mere i facon. Jeg kan nu godt lide dens lidt mere skulpturelle facon. Farven er også ret flot :-)
  Der må da findes en rosenekspert derude der kan genkende den ukendte.
  Godt at jeg på denne tid af kan få solnedgangene hos dig for dem opdager jeg ikke rigtig indefra. Pludselig er det bare mørkt,
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja her har det også været fint hele dagen, men det blev mere gråt over middag. Tandlæge igen ja det er ikke sjovt, gad vide om det snart er min tur.
   Det er nemlig det, når det ikke er frosset, så er det bare med at gå til den, hellere det end at gøre rent. Det kan jeg gøre, når det fryser til :)
   Sjovt du skriver om der skal plantes noget under fyrrebusken, jeg har netop tænkt, at der kunne stå lave rhodoer, så kan de stå og soppe i fyrrenåle, det kan de lide.
   Ja det er en flot farve, Donator har, jeg er nu glad for, at jeg ikke klippede den.
   Det er næsten umuligt at finde ud af, hvad rosen hedder, jeg har endda kigget tilbage i mine papirer, men fandt ikke ud af det. Den er meget mere gul i første blomstring.
   Jeg styrter også ud for at tage billede af solnedgangen, så snart der er det mindste at se, men den går jo desværre ned bag husene.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Jeg kan bare sitte godt i stolen min og bare nyte de flotte rhodoene! Obiculare er helt nydelig. Hvordan er herdigheten på den? 1,2 eller 3?
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Marit
   Godt du nyder mine billeder. Orbiculare er en 2´er, men han har ikke Blauköpfchen, kan jeg se.
   Klem

   Slet
 7. Hej Lisbeth!
  1000 tak for den kærlige tanke med vindspillet:-)
  Jeg er også ret vild med din fyrbusk, overvejer ofte at plante en blød ene- måske jeg snart skulle google for at se den i fuld str-har lidt en forestilling om at den har en lidt sær vækst.
  Og ja det nye blogger er ikke til det bedre;-)
  Ha en god dag
  Frostklare solskinds krammer Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Den bløde ene er det det træ bag ved din fyr? for så er den da flot:-)

   Slet
  2. Hej Anette
   Selv tak for selvfølgelig var den der den kærlige tanke.
   Fyrbusken har været flot i mange år, men opstamningen gjorde den ikke ringere.
   Nej blogger er da blevet noget værre skidt.
   Ja den bløde ene er den, der står bagved fyrrebusken. Kig med i det nye indlæg i aften - der kommer et billede af den i fuld figur :)
   Sol og kolde krammer tilbage til dig
   Lisbeth

   Slet
 8. Stadig mange fine rosen billeder.
  Flot solnedgang.
  Her er der frostgrader i dag til morgen.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Aase
   Her var rim i græsset til morgen, og koldt er det, men heldigvis skinner solen.
   Tak i lige måde

   Slet