mandag den 28. november 2016

Kold dag med solskin

En fin solopgang men det var koldt at tage billeder i dag, der var et tyndt lag is på bassinet, så man skulle arbejde godt for at holde varmen.

men solen har skinnet flot hele dagen.
Sumpcypressen/ Taxodium distichum er ved at miste nålene, men den brune farve er helt fin.
Jeg vil lige vise dette flotte fyrretræ, som er købt som lillebitte, det står i samme bed som den nu opstammede fyrrebusk, men i modsatte ende. Jeg har ingen navn på det.
 Det er slet ikke tosset med sådan nogle stedsegrønne på denne årstid, de pynter og giver struktur.
 her har vi så de opstammede thujaer
som har fået en ekstra opstamning her i weekenden.
her kan I se, hvor meget de er vokset siden 2011. I kan se hele indlægget fra 2011 her, det er sjovt at se, hvor meget det hele er vokset på de 5 år.
noget af det der lyser op i haven nu er Hebe
jeg har to slags, som efterhånden har overlevet flere vintre, vi var nødt til at klippe den, da den lukkede for stien

græsset lyser også op, det er nyslået, i den forbindelse kom jeg til at tænke på, at nogle måske har undret sig over, at der ikke er lavet bede på de to store stykker græs, grunden til det er, at der er lavet nedsivningsanlæg, derfor dur det ikke, at der gror rødder ned i det, så her må jeg afstå fra at have bede til min store fortrydelse :)
Rhododendron:
 R. yakushimanum Select står her på hjørnet i stenbedet, billedet er fra november
 her er den med smukke nye skud i juli
og med blomster sidst i maj
på den anden side af stenbedet er der nærmest en hæk af hårdføre rhododendron
det er meget smukt, når den blomstrer.
R. Dufthecke står forrest, der er også tre Roseum Elegans i hækken.
I terrassebedet er der plantet to rhododendron arter
 R. elegantulum, billedet er fra denne måned
med flot indument, dette billede er fra marts, da den blev flyttet.
 og R. pachytrichum
med flot nyvækst, bemærk den fine behåring på stænglerne. Den er købt for 50 kr. på plantemarked, de fås billigt, hvis man har tid til at vente.
Roserne:
 Her et sommerbillede fra august af rosen Britannia
 Cressida er fra i dag
 og ligeledes Minerva
og Pierre Ogér
Til slut solnedgangen

I aften blev himlen farvet mod øst også.
Fortsat god aften

16 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Jamen, den er jo helt anderledes, så er det opklaret på denb gode måde! Det var precis også sådan jeg så den!

  Ja det har været koldt idag og solen, ja, den varmer ikke rigtigt længere:(

  Ha en dejlig ny uge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Mange roser har en helt anden farve, når de blomstrer så sent, men den er flot også nu.
   Ja hundekoldt, dog var det lidt bedre over middag, i formiddag var det meget koldt.
   Tak i lige måde

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Det slår meg at de aller fleste yakushimanum har grått indument, nettopp som jeg ønsker meg :)
  Jeg har tre forskjellige av de fra før, men de har ikke så tydelig indument. Må nok velge noen med omhu. Flotte oppstammede thuja!

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Mange af dem starter ud med gråt indument, som ændrer farve og igen bliver gråt, men en del af dem jeg viser nu er i hvert fald med det grå, så du må kunne vælge ud fra det. Edelweiss går du i hvert fald ikke fejl af.
   Tak
   Klem

   Slet
 3. Hej Lisbeth!
  Fantastiska soliga bilder, men visst är det kallare nu. Från 8 + till 3- idag. Men betydligt varmare än det brukar vara på vintern hos oss. Fint med allt det gröna, och rosorna.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika
   Ja det er blevet koldere, men det er selvfølgelig værre hos jer. Spændende om det bliver endnu koldere.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Hej lisbeth

  hvor er det pænt med den opstamning :) det er lidt sjovt du nævner de stedsegrønne, det har jeg også gået og tænkt idag :)
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Tak skal du have. Ja det var da sjovt, skal du have nogle stedsegrønne måske, jeg kan ikke huske, om du har nogle, de er i hvert fald rare at have.
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Kære Lisbeth
  Hold da op en fantastisk smuk solopgang, I havde! Måske havde vi også en sådan, men i dag var der ikke tid til at nyde den. Også billede 3 af solen stråler gennem græsset er et smukt og vellykket motiv. Dine thujaer er vel nok blevet flotte. De kommer til at fungere som perfekte overstandere, nu hvor der er blevet lys og luft under dem. Du har været god til at tænke de stedsegrønne ind i din have, så der er noget grønt at se på året rundt - Heben er så fin. Jeg forbavses stadig over den store variation inden for rhodofamilien, både hvad angår løv og blomster. Cressida tager prisen som dagens rose hos mig :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja det var en flot solopgang med smuk klar himmel. Græsserne er forrygende i den lave sol. Jeg tror også, det er godt, jeg fik klippet noget mere i thujaerne, så der bliver mere luft omkring dem. Ja det er godt med de stedsegrønne, men jeg har jo også pladsen til dem. Der er meget stor variation inden for rhodofamilien ja, det er det, der gør dem spændende. Cressida er også ret flot nu :)
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Smukke smukke solbeskinnede billeder og ja kulden kan vi jo ikke se men mon ikke de fleste af os har mærket den idag. Det er flot med de opstammede Thujaer. Det er jo fordelen med de stedsegrønne at de ligesom kan lettes noget ved en opstamning og skabes noget plads omkring dem :-)
  Næ det går nok ikke at plante oven på nedsivningsanlægene men der skal jo også være noget græs som Bent og plæneklipperen kan boltre sig på.
  Er lidt sent på den i aften. Vi har haft "julefrokost" i strikklubben. 22 damer samlet så der var godt gang i kneveren :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tak skal du have, nej kulden kan ikke ses, jeg tog ikke billedet med is på bassinet med :) Ja bare man stak næsen udenfor, var det koldt. Ja det er en god ting, selvom Bent ikke er så vild med, at jeg opstammer, men nu er han ved at acceptere det og hjælper mig :)
   Til gengæld må han så have lov at boltre sig med plænerne.
   Ja der har været gang i kneveren til jeres julefrokost, 22 damer ja så må du være helt ør i hovedet nu :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. God morgen Lisbeth!
  Flotte billeder med sol på:-) Nu går jeg gen og kigger hvor der skal plantes flere stedsegrønne her, det er en spændende proces, for skal jo også kunne forestille sig at dem som allerede er vokser til. Jeg undrede mig også over alt det græs på billedet, men når man besøger dig irl, opdager man det altså slet ikke:-) Jeg har også forskellige hebe i en stor balje/kurv de klare sig indtil videre-det havde jeg ikke forventet.
  Ha en god dag
  Krammer fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Anette
   Tak skal du have, ja den får vi nok ikke at se i dag den kære sol. Har du været tilbage og kigge i det gamle indlæg? Der kan du jo se størrelsen for 5 år siden. Køb nogle af de små der lige netop nu er i butikkerne, de koster ikke meget og bliver hurtigt store, Elwoodii f. eks.
   Nej det med græsset opdager man ikke, fordi man går lige til nordbedet og den store have og bagefter er man mættet af indtrykkene. Man kan forbavses over Hebe, nogen gange dør de første vinter.
   Har du set mit forrige indlæg, hvor jeg har været kreativ, jeg havde ventet en kommentar fra dig :)
   Tak i lige måde
   Krammer

   Slet
  2. Jammen dog så kreativ du har været, en flot og meget hjertelig velkomst-tror da også du er kommet med på trenden som i kalder det:-)også dejligt at læse i har samarbejde med jeres mænd:-))) Jeg havde ikke set indlægget før nu du fortæller, har været totalt booket op med overnattende unge mennesker og gæster siden fredag og til i aftes kl 22. Nu er det tirsdag og der skal lige slappes af og pustes ud, og dallers rundt.
   Og nu er det stedsegrønne indlæg også kigget. Det er sjovt, jeg flyttede også nogle små fyr træer i foråret, og det kunne de, også, lide, de fleste er vokset godt i år. Ja der er mange små fine stedsegrønne i butikkerne nu, har også flere af dem i krukker, og de kommer i jorden efter jul, hvis spaden kan stikkes i;-) Men ikke elwoodi, den har jeg samme ambivalente forhold til, som jeg også har til lyng-syntes ikke de passer i min have, andet end i krukker;-)
   Tak
   Krammer

   Slet
  3. Hej Anette
   Ja det er helt vildt, det er lige før, jeg er med på trenden :) jeg kan ikke lave sådan noget uden en skabelon, så godt Bent kan lave sådan en. Ja så har du haft nok at se til og ikke haft tid til at sidde med kaffen og kigge blogge.
   Det var da synd med elwoodi, den bliver lige så stor og flot som de almindelige thujaer. Nå men pyt med det, det er godt med lidt stedsegrønt i haven også til pynt, men du finder nok noget.
   Krammer

   Slet