tirsdag den 4. februar 2014

Grå dag og planter med R og S

Jeg kom til at sende solen til Sjælland i går, jeg håber, I har sol hos jer, for vi har ingenting i dag. Jeg var ude en ½ time for at klippe det visne af mine iris, det var ikke længe, men længe nok, for det var koldt.
Heldigvis tog jeg lidt ekstra billeder i går
 Så smukt var denne græs i går, i dag er den bare grå.
En rhododendron i modlys, flot kobberagtigt skær
Påskeklokkerne venter på lidt solskin, men nu lover de regn, så måske varer det lidt endnu.
Rølliker har jeg en del af, de breder sig som ukrudt i min have, men smukke er de:

Denne røn har jeg selv plantet, den havde selvsået sig, så jeg flyttede den lille spire til et andet sted i haven, det må have været et godt sted, for nu er den ret stor.
Den sidste med R er Rørblomsten Husker Red, den har det flotteste mørke løv og små fine hvide blomster.
Planter med S
Her kommer en del billeder af Salvie, dem har jeg flere af end jeg lige regnede med.
Her er endda et navn på: Salvia Nemorosa Mainacht
 jeg gætter på at denne er den samme, købt hos Staudefeen
 denne her er af ældre dato, en af de første i haven
 ingen navn, men den må være ret ny, den er vist fra en havebekendt på Samsø.
måske igen den samme som de første to
Sæbeurt/Saponaria Offecinalis er købt hos Staudefeen. Jeg var bange for, den skulle indtage hele stenbedet, så den blev flyttet til et sted, hvor den godt må brede sig.


Jeg har en del Saxifraga i mine stenbede, en overgang var de døende, men så fik de fodfæste igen.
Denne her er lidt mindre i blomst og løv
Noget helt andet er denne Sequiadendron Giganteum, som vi har fået foræret af vores venner. Billedet er tage i dag.
Rosenbillederne i dag:
Er af den engelske rose Graham Thomas
Lige nu her ved 16 tiden kom solen frem et øjeblik, så det blev lidt lysere.52 kommentarer:

 1. Du er rigtig god til at tage billeder, Lisbeth :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Ingrid, det glæder mig, at du kigger med :)

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Mest skyet her idag men der har dog været enkelte solglimt i eftermiddag bare ikke mange minutter af gangen. Græssen er super flot med noget lys på men med gråvejr er det hele jo lidt mere kedeligt. Rølliker har jeg ikke det er en af de få planter jeg ikke er så vild med. Hvorfor ved jeg egentlig ikke men sådan er det jo med nogle ting. Stenbedsplanter kan jeg tilgengæld rigtig godt lide. Jeg har ikke stenbed i min have så jeg har kun nogle blåpuder og nogle husløg men jeg er lidt fascineret af disse nøjsomme vækster. Rørblomst er rigtig fin den har jeg et par stykker af. Salvie uhm duften:-) Dejlig rose den må være dagens sol for os der ikke nydt godt af den idag.
  God aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Her var det første solglimt kl. 16, så det var lidt sent, til gengæld kunne vi se et glimt af månen, da vi gik hundetur. Det hele er flottest i solskin, ingen tvivl om det.
   Rølliker er egentlig heller ikke nogen, jeg er vild med, men disser her har flotte farver.
   Der skulle have været flere stenbedsplanter i mit ørkenbed, men de andre breder sig så meget, så jeg ikke får plantet nyt.
   Ja vi tager rosen for dagens sol, det bliver vi nødt til.
   Knus Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Det er da glimrende med disse gennemgange - man får jo præsenteret planter man (=jeg) slet ikke kender - alletiders!

  Sequiadendron giganteum er sjov at have - planterv og træer der udmærker sig på en eller anden måde er jo mere spændende på den lange bane!

  Hov uha, jeg har vist hørt for meget på politikerne her de sidste par dage - jeg må vist bestemt på afvending;)

  Kan du have en dejlig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja men det er også det der er hensigten med præsentationen, og så selvfølgelig at jeg får brugt mine billeder.
   Ja Sequiadendron er jo meget speciel og spændende og gammel :) tænkte nok, det var noget for dig.
   De politikere ævler bare, så jeg springer det over :)
   Tak i lige måde.

   Slet
 4. Niks, du har ikke ramt mig med solen! Her er stadig skyer, men dog ingen tåge ... Graham Thomas er da en lækker rose! Den kunne jeg godt finde på at købe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv Nana det er jeg da ked af, jeg tror kun, jeg har set, at Signe Graham Thomas har en dejlig gul farve og en fin duft.

   Slet
 5. Stenbedsplanter er smukke. Jeg har nu ingen stenbed, har en drøm om at få et, men det bliver måske ved drømmen. I første omgang gælder det bare om at komme igennem ALLE mine staudebede i år. Jeg har dog en del stenbeds planter. De er bare sat i mine bede hist og pist, og de gror fin der.
  Vi har haft solskin i dag fra kl. 11 til kl. var godt 14.
  Dejlige billeder som altid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det er de, du har så mange store børnebørn, spørg om de ikke vil tage fat i deres sommerferie, så du kan få dit ønske opfyldt, de kan hurtigt hjælpe dig med det.
   Nej hvor har I været heldige at have solskin, det er der ikke mange, der har i dag.
   Tak for det.

   Slet
  2. God aften Lisbeth.
   Ja vi har mange børnebørn, men de store har arbejde, så det er kun de mindste vi har på ferie , men mon ikke jeg når det i år, hvis altså vejret er med os. Da skal jeg da ikke ha´ øjnene opereret.
   Jeg håber på, at Erhardt kan holde til at slå græsset.

   Slet
  3. Hej Aase
   Ja men der er da også weekender, hvis bedste lader et ord falde, tror du så ikke, at de gerne vil hjælpe med det. Hvis de er nok, kan det ikke tage mange timer. Ja forhåbentlig får du bedre tid til haven i år, og Erhardt bliver mere frisk igen.

   Slet
 6. Hej Lisbeth. Sikke mange spændende salvier, der findes, det var jeg ikke klar over. Interessant! Heroppe har der ingen sol været og den kommer vist heller ikke de næste dage. Det er også koldt her i dag, men jeg synes nu fuglene synger meget - også om morgenen. Det minder om forår på vej. Jeg ved dog bare ikke om der har været frost nok til at udrydde skadedyr, jeg håber faktisk, vi får noget mere frost, dog gerne uden sne! Jeg kendte godt din rose, men jeg har den ikke selv. Den er flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja der findes rigtig mange spændende salvier, men det er nu ikke noget, jeg samler på, det må lige være noget for dig.
   I går sang fuglene en del, men ikke så meget i dag. Nej det er ikke sikkert, der har været frost nok til at udrydde skadedyrene. Men jeg er nu ikke enig med dig, jeg bryder mig ikke om barfrost, så hellere lidt sne også til at beskytte planterne.
   Ja Graham Thomas er flot.

   Slet
 7. Jeg har aldrig anset mig selv for at være den helt store fan af stenbedsplanter, men den lyserøde sky, du viser her, er da slet ikke til at stå for :-) Har den et navn?
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Signe
   Ja de er rigtig fine, når de blomstrer, de hører alle til Saxifraga familien. Jeg købte dem for mange år siden, hvis de får ved er de flinke til at brede sig. Du kan købe dem i et hvert supermarked med planter, i Bilka som regel et eller andet antal for 100 kr. eller lign. De står bare i små potter gerne her i foråret omkring april. Håber du finder dem.
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Tak Lisbeth.
   Dem vil jeg lige holde øje med.
   Knus

   Slet
 8. Her tør det langsomt, der er jo heldigvis ingen frost i jorden. Er meget bange for ar mine store rhododendron mister grenene, når sneen falder så meget sammen, de var jo helt dækket og nu er sneen tung. Din Graham Thomas er meget flot, glæder mig sådan til at se det hele starte igen. Hilsen Ulla Milbak.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Jeg bliver da helt forskrækket over det, du skriver. Jeg går altid ud og fjerner sneen fra mine rhodoer, så vidt muligt, at det lader sig gøre og helst inden den bliver tung. Jeg finder et eller andet at ryste grenene med, så sneen falder af.
   Det bliver dejligt, når det hele starter igen ja, det er på vej.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Du har mange fine rølliker i din have. Det har jeg også- sommetider kan de godt være lidt for villige.Ellers gråt i gråt her.
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja jeg har rigtig mange rølliker, de er fine men ja lidt for villige. Du fik heller ikke sol, det var skidt.
   Kh Lisbeth

   Slet
 10. Salvie er en fed staude efter min mening. Der findes mange varianter, og den og trives bedre i vores lerede jord end lavendel. Den, du har fået af en samsing, kunne godt ligne muskatsalvie, salvia sclarea. Den er ikke vinterhårdfør, men sår sig selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja jeg har aldrig været så vild med salvie, men når jeg ser billederne kan jeg da godt se, at det er en fejl. Du har helt ret, det var en muskat salvie, håber den har sået sig, eller får jeg måske en anden af hende.

   Slet
 11. I min have trives røllikerne ikke rigtig - hvad mon der er galt? De står tørt nok. Drømmer om samme frodighed som din :)
  Der er i øvrigt en pakke på vej til dig - tak for bestillingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie-Louise
   Det er da underligt med dine rølliker, jeg købte mine på Samsø Museum en gang de havde salg af deres egne såninger. Siden har jeg haft dem i hobevis i min have. Du må gerne få et supplement af mig, jeg har sendt mange til andre bloggere. Du har vel ikke tid, for ellers skulle du nu komme med over til blogtræf og se min have.
   Det lyder godt med pakken, så jeg kan få gang i lidt såning.
   Selv tak - det var godt nok hurtigt :)

   Slet
  2. Jeg har da (heldigvis) ret travlt - hvornår er der blogtræf på Samsø?

   Slet
  3. Må jeg i øvrigt være nysgerrig og spørge, hvad du skal så?

   Slet
  4. Hej igen
   Ja men det er da rigtig godt, at du har travlt, det skal du jo leve af. Jeg har blogtræf 24.5. rhodoer og 5.7. roser. Der er reklame for det her på min side :) Du er meget velkommen, hvis du får tid.
   Jeg sår ikke ret meget, for jeg kan ikke overkomme det sammen med at passe haven. Priklingen tager jo tid.
   Men jeg har indtil nu sået: Mai Tai og Anis frø og for første gang Rosenslynger, de er ved at titte op, så de skal først og fremmest have et lille drys vermiculite.
   Jeg skal snart så klokkeranker (har ikke lykkes de sidste to år) så det bliver spændende. Jeg har en del andre sommerblomster til såning, bl.a. fontænegræs og timeviser.

   Slet
 12. Halløjsa fru høneballe;-)
  Selv om solen har været fraværende i dag er dagen nu skøn, røllike står også frodigt her. i forskellige farve nuancer, fra samme plante(købt sidste år) og den vilde er hvid, begge stortrives, vores jord er meget sandet. Dagens rose er udpræget smuk. Med hilsner fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Halløj Anette :)
   Ja jeg har som sagt ingen problemer med min rølliker, det skulle da lige være, at de breder sig for meget. De er rigtig gode til forskellige nuancer. Vores er ikke meget sandet, men det går godt alligevel
   Tak ja Graham Thomas er en fin rose.
   Mange hilsener Lisbeth

   Slet
 13. Tror du kom til at sende solen for langt sydpå ;) Men i det mindste ingen tåge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther
   Jeg ved ikke lige, hvad der gik galt, Signe i Kbh. fik sol, men sydpå fik de heller ikke sol, udover Aase i Sydjylland, det er jeg åbenbart ikke god til, men godt tågen forsvandt :)

   Slet
 14. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 15. Næ jeg har ikke set solen idag, jeg synes at det er tåget/diset der hvor jeg færdes.
  Rørblomst har jeg ikke - det er alligevel utroligt som jeg hele tiden finder planter jeg må eje;))
  Jeg holder meget af salvia og sidste år såede jeg den klare på som du også har på billedet, det er en skøn farve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Jeg tror jeg må lade Vorherre om det med vejret, det kan jeg vist ikke styre :)
   Ja det er dejligt med en lang liste at tage af, hvis man skal have nyt :)
   Salvie er heller ikke så tosset nej :)

   Slet
 16. Du har så mye fint å vise frem! Saxifraga er en søt staude. Her har det ikke vært sol i dag, bare regn. Håper vi snart får se mer sol!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit
   Ja der er lidt af hvert at vise. Saxifraga er meget sød. Ja lad os håbe på mere sol, desværre er det ikke noget de lover.

   Slet
 17. Kære Lisbeth
  Har haft en træls dag på arbejde i dag, og så er det altså bare så dejligt at komme hjem her ved halv otte tiden, få lidt mad/rydde op og så komme ind på din blog og blive i godt humør igen ved at se på skønne, skønne billeder fra din have - TAK :)))
  Jeg hører til dem, der holder meget af røllike, så derfor har sået nogle i rosa. Jeg har nogle lysegule/ferskenfarvede med lidt rosa i - tror måske det er den, du viser på det fjerde røllikebillede - de er rigtig fine sammen med roser.
  Sæbeurt har jeg også sået - den dufter så dejligt. Dine Saxifraga er rigtig flotte - har kun den hvide i mit stenbed.
  Dejligt med Graham Thomas - en rigtig solskinsrose - tror, vi har haft det samme vejr som jer i dag.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Hvor det glæder mig, at det kan opmuntre dig at komme ind og kigge på billeder fra min have. Ja jeg har også den ferskenfarvede røllike, de er så fine, men breder sig rigeligt.
   Sæbeurt har jeg købt, jeg var lidt skuffet over duften, det må være min næse, det er galt med. Ja den lyserøde Saxifraga er rigtig fin.
   Ja Graham Thomas er en rigtig solskinsrose. Kedeligt vejr, måske bliver det lidt bedre i morgen, men de lover nu ikke ret meget sol.
   Kh Lisbeth

   Slet
 18. Hej Lisbeth
  Godt du fik taget lidt ekstra billeder i går - og nej solen har du ikke sendt til Sjælland, du fik desværre sendt den den modsatte vej, så vi har stadig noget til gode ........ suk
  Hvor er din røde helleborus langt fremme, de må stå lidt i læ selv om det ikke ser sådan ud på billedet.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Ja det var ret heldigt, at jeg fik taget ekstra billeder. det med solen havde jeg ikke held med, så jeg må vist lade Vorherre om det. Lad os håbe på lidt i morgen, så lover de regn de næste dage :(
   Helleborus står ikke specielt i læ, jeg har mange, der er så langt fremme.
   God aften til dig Anita.

   Slet
 19. Hej Lisbeth,
  Skønne billeder som altid.
  Her var ikke sol men masser af skyer.
  Hvor er din salvie fin. Den smukke blå farve er til at blive forelsket i.
  Er det en staude salvie? Jeg har købt en pink i efteråret og glæder mig til at se om den klarer sig i det røde bed.
  Graham Thomas er skøn. Hils Bent. Vi har stadig ret meget sne.

  SvarSlet
 20. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 21. Hej Anne
  Tak skal du have. Trist vi ikke fik solskin hverken her eller der. Ja den blå Salvie er rigtig fine, det er en staude salvie, den kommer heldigvis igen hvert år, den står mellem mine roser. Håber din klarer sig.
  Ja Graham Thomas er skøn med solskinsfarver. Sneen regner nok snart væk hos jer også. Jeg skal nok hilse Bent :)

  SvarSlet
 22. Det er rart med lidt ekstra billeder, hvis vejret ikke arter sig. Her har vi set en lille smule til solen i dag, men slet ikke som i går. Dejlige sommerbilleder, især rosen, er da slet ikke til at stå for.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja det er alt for lidt at vi har set til solen i dag, så jeg er glad for mine ekstra billeder. Rosen har heldigvis solskinsfarver, så går det alligevel.
   Knus

   Slet
 23. Jeg hører til dem der ikke kan lide røllike.....min nabo har dem i sin forhave, så jeg fjerner dem hvert år i min indkørsel. De breder sig som pest, og da hun ikke klipper dem ned er hele deres forhave fyldt med gul røllike.
  Salvie er til gengæld en smuk plante. Jeg har også muskatsalvie og vidste ikke, at den ikke var vinterhårdfør.
  Sæbeurt havde jeg en kamp med at få ud af haven igen. Den dukkede op alle steder. Nu er den ude af haven og kommer aldrig tilbage igen. Den laver løbere under jorden som skvalderkål.
  Nej ikke skyggen af sol i dag. Det har været mildt et par grader, men solen gemte sig op bag skyerne.
  Så du har nok kun sendt solen til vestsjælland!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Det kan jeg sådan set godt forstå, for de breder sig lidt for meget. De er kønne lige når de blomstrer, men bliver hurtigt for meget. Spændende om din muskatsalvie overvintrer.
   Sæbeurt blev jeg lidt bekymret for, så den er sat, hvor den godt må brede sig. Jeg har i min uvidenhed købt den hos Staudefeen, det har jeg så fortrudt.
   Jeg har ikke indtryk af, at der var mange som havde sol, fremover vil jeg lade Vorherre om det med vejret :)

   Slet
 24. Jeg er vild med dine Salvia, fantastisk farve. Og så rosen meget smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Salvierne er rigtig skønne, ja og det er rosen også.

   Slet
 25. Hej Lisbeth.Vi har det skønneste solskinsvejr i dag.........dejligt.
  Jeg synes alle dine rølliker er smukke............den hvide er jeg varm på.Håber på en lille bid når vi ses?.
  Og de dejlige salvie har jeg også i flere farver.
  Dine stenbedsplanter er jeg også vild med...........har den hvide flere steder.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Det var godt, I endelig fik solskin, her har solen også skinnet, men lige nu er der skyer.
   Du må få alle de hvide rølliker, du vil have, men på eget ansvar :) Stenbedsplanterne er nok desværre lidt sværere at flytte med.
   Også god dag til dig.
   Knus Lisbeth

   Slet