torsdag den 27. februar 2014

Langvarig tåge og iris

Nej hvor har det været tåget i dag, rigtig ubehageligt. Jeg måtte tage mig kraftigt sammen for at gå hundeturen til vandet, nede ved vandet kunne jeg ikke se ret langt væk, men jeg kunne da høre bølgeskvulp. Er der noget vejrlig jeg ikke bryder mig om, så er det tåge, hvor er det deprimerende.
Næppe var jeg kommet hjem, før solen kom frem, det var dejligt befriende.
Klokken 14 kom solen frem, der var lidt vind, ellers var tågen nok ikke forsvundet, men nu har jeg da taget 1½ time derude med oprydning. Nå ja og lidt billeder fik jeg også taget:

De fine krokus myldrer frem nu.

Påskeklokkerne springer ud en for en. Det første billede er en af de nye fra Spiren. Den sidste her er en , der står i klokkehøjen. Den er meget lys, men jeg mener, at det er en frøplante, med mindre jeg plantede en ny der sidste år, det kan jeg ikke huske, men fin er den.
Dagens billede af den skønne Ambassadør
Clematis Xerxes godt på vej.
Jeg er så glad for, at Bent har ryddet op på nabogrunden, så kan vi se både marker og kirke og ind i mellem også rådyr. Sidste år ved denne tid, var der en sø på grunden.

Jeg har fundet iris billeder frem fra arkivet, jeg har ikke navne på ret mange af dem, så I må bare nyde dem uden navne.

 Denne her kalder jeg en blommeflege, det er nok fynsk. Den dufter af modne blommer.

Skægiris/Iris Germanica


Denne her er iris Ensata, den har jeg desværre nok mistet, da jeg ryddede op omkring bassinet og glemte, at den stod der. Det er ærgerligt, men jeg må have en ny.


Skægiris

Denne her er af de hollandske, som man kan købe for små penge i supermarkeder
 Denne her er med duft, det har skægiris i øvrigt også
Desværre ingen navn, men den er rigtig fin
 Skægiris
Skægiris
Der kommer flere iris i morgen, mest de sibiriske.
Dagens rose:

er den engelske rose Teasing Georgia, jeg prøver at få den til at gro op af pælen i det gyldne bed. Det er lidt svært, fordi den har haft rosenstængelsyge de sidste par år. Jeg håber, den når at indhente det i år, der er tre roser på pælen, de to andre er Crownprincess Margareta og Alchymist.
Teksten fra Rosenposten
En gul rose med den fineste skønhed. Blomsterne er smukt skålformede, de inderste kronblade er stærkt gule, mens de yderste folder sig tilbage for at forme en krans af det sarteste gule man kan tænke sig. Væksten er kraftig, også god ved væg. Let duft.
Til slut solnedgangen fra i aftes. 
Fortsat god torsdag

41 kommentarer:

 1. Ja pyha her har det været slemt i dag! Først her kl 16:30 blev det lidt lysere og solen kan ses bag skyerne. Desværre er der også sket en del uheld i dag.
  Men så er det positivt at du kan vise det mylder der kommer op hos dig lige nu!
  Hold op så mange flotte iris du også har. Det er da fantastisk så mange du har!
  Også en meget smuk rose du afslutter dagen med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Nå den blev hængende hos jer, det var da træls, vi var så heldige, at det var allerede kl. 14 her. Nu er det stjerneklart. Jyderne slap vist helt for tåge.
   Godt det blev vejr til at tage billeder, så der blev lidt positivt udover mine talrige irisbilleder :) ja jeg har mange.
   Ja Teasing Georgia er en skøn rose.

   Slet
 2. Her var diset til morgen, men kl. 8,30 kom solen frem og så var det bare med at komme ud i haven, og det har jeg været hele dagen.
  Hvor har du dog mange smukke iris.
  Tak også en god torsdag aften til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja I slap disen tidligt, I var heldige, man har nu mere mod på at gå i haven, når solen skinner.
   Ja jeg har mange iris.
   Tak for det.

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Ja det har da bare været øv-vejr i dag, det har slet ikke lettet her hos os.
  Neeeej du har også den lyserøde Gemanica, den har aldrig ville gro her hos mig !
  Jeg ved ikke om du har set mit svar på min blog, men hvis du mangler frø af klokkeranke (hvid) har jeg flere, og sender gerne til dig - mine myldre frem.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anita
   Ja hvor træls med tåge hele dagen, så slap vi da lidt før. Det var da ærgerligt, at den Germanica ikke vil gro hos dig.
   Nu har jeg været inde på din blog og kigge og svaret dig der. Tak for tilbuddet.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Jeg hører til dem som synes der er noget helt særligt over tåge, men måske er det bedste ved tågen alligevel, når solen bryder igennem. Kontraster er godt :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Jeg var også positivt stemt overfor tågen i morges, men da den blev tættere og tættere blev jeg i stedet negativ, men du har ret i det med kontrasterne :)

   Slet
 5. Skønne iris! Her blev tågen bare hængende, så godt at høre at I fik sol til sidst :-)

  SvarSlet
 6. Hej Lisbeth
  Ærgerligt at du måtte vente så længe på solen idag her kom den mellen 9 og 10 og kl 10.15 da jeg skulle på arbejde var det rigtig dejligt vejr. Så yndige krokus bliver mere og mere overbevist om at der skal købes stort ind til efteråret ;-) Kan godt forstå at du er glad for at Bent har ryddet op på nabogrunden så der er kik ud af haven. Iris har jeg ikke så mange af 4 forskellige kan jeg lige klare. Dem er der lidt arbejde med grave op en gang imellem da de bliver bare i midten og det orker jeg ikke så jeg tror at jeg nøjes med dem jeg har men de er nu flotte. Så blev den lille Mai Tai bestilt hos Staudefeen plus nogle nyheder jeg ikke kan leve uden. Så skal jeg på besøg hos hende når hur har det klar :-) Super flotte solskins roser.
  God aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja ved den tid blev det bare tættere her, så det er nok tågen fra jer, som er drevet op til os. Ja du må have flere krokus, de er gode at have nu. Ja jeg er rigtig glad for mit kig den vej til markerne. Nogen af mine iris dør ud, fordi jeg ikke er god til at dele dem, men flotte er de, dem som vil blomstre.
   Nå nå du skal til Staudefeen - ikke dårligt og du er så heldig, at du kan spare portoen. Jeg er spændt på at høre, hvad det er, du ikke kan leve uden. Ja rosen er en dejlig solskinsrose.
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. På hendes blog så jeg en phlox Creme de la Creme den blev jeg altså forelsket i og da jeg kom ind på hendes hjemmeside og kikkede hendes nyheder igennem var der lige en phlox mere Eden Smile og en geranium Thumbling Heart der hurtigt fandt vej til kurven. En echinacea Carribian Green kunne jeg heller ikke undvære. Stoppede her men kunne have købt meget andet. Jeg tror at mit store staudebed skal udvides der bliver jo også nogle lupiner og andet jeg skal have plads til :-) Jeg så at du havde fået en mor og barn plante kan den stå ude?Jeg fik nemlig en sidste år.
   Knus

   Slet
  3. Det lyder som skønne planter, du har bestilt, det er ikke nemt at stoppe med bestillingerne, men vi er jo nødt til det. Du skal jo også derhen, så ryger der nok mere i kurven :) Af med noget mere græs, så du kan få plads til det nykøbte/såede
   Anne skrev til mig, at mor barn planten kunne være både inde og ude, så det vil jeg tro.
   Knus

   Slet
 7. Kære Lisbeth
  Her kom solen ret tidligt på dagen, men ak, det var igen en af de lange dage fra 9.00 - 18.00, så jeg kunne slet ikke gøre brug af det skønne vejr. Du har så ganske ret i, at arbejde tager for meget af ens fritid!
  Så er det vel nok dejligt at tage en tur til Høneballehaven og se de skønne billeder fra din forårshave :)
  Jeg har nydt dine mange iris - hvor har du mange forskellige slags - den ene flottere end den anden. Iris Ensata er da noget helt særligt. Jeg har kun den hollandske, så også her er der plads til forbedring :)
  Teasing Georgia har jeg også, og den er jeg rigtig glad for - den har sådan en blød, gul farve. Håber, du slipper for stængelsyge i den i år, så den kan komme godt i vejret.
  Jeg er heller ikke meget for tåge - det giver sådan en trist stemning. Godt, at du så har afsluttet med et smukt solnedgangsbillede :)
  Hav en god aften - kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja jeg har talt med sønnen i Silkeborg, han sagde, at I ikke har haft tåge, I var heldige, synd du ikke havde fri, når det var så fint vejr hos jer.
   Godt du har nydt mine iris, de er også flotte, jeg har en god iris pusher, hvis du skal have nogen i eftersommeren.
   Jeg tænkte nok, at du også havde Teasing Georgia, ja jeg håber den klarer sig bedre i år.
   Tæt tåge er ubehageligt, synes jeg. Ja heldigvis havde jeg solnedgangsbilledet :)
   I lige måde
   kh Lisbeth

   Slet
 8. Der er ikke noget bedre, end at gå rundt og ordne ting og sager og finde det ene forårstegn efter det andet. Iris har jeg et ambivalent forhold til. Jeg synes, de fleste blomster er smukke, men har meget svært ved at integrere dem i bedene sammen med andre planter. Det gælder dog ikke sibirisk iris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det er så dejligt at se det hele myldrer op, det er skønt. Jeg synes ikke, det er så svært at integrere dem, jeg startede med dem i ørkenbedet, men der trivedes de ikke alle lige godt, så flyttede jeg dem rundt om i bedene, det gik egentlig meget godt. Men det er rigtig, de sibiriske er nemmere, for de har et andet bladværk.

   Slet
 9. Hej. Sikke det myldrer op. Det er jo helt skønt! Rosen er en meget smuk rose og jeg synes, dine billeder er rigtig gode af den. Jeg har været ude hver dag efter arbejde lige til det blev mørkt. Vejret her har været virkelig godt - næsten vindstille og en del sol. Så jeg har rigtig nydt det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja det myldrer op trods manglende sol, men den havde du så, det var dejligt. Tak for ros til rosenbillederne :)

   Slet
 10. Det var en rigtig grim tåge i formiddags. Fine juleroser du viser. Kender godt til ikke at kune huske, hvad man har plantet hvor, men så bliver man jo behageligt overrasket.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det var grimt med den tåge, I var også ramt hos jer så, det var ikke alle jyder, der var det. Vi tror, vi kan huske det hele, men nej det går bare ikke, så må vi overraskes på den gode måde :)

   Slet
 11. Her er det ikke tåke, bare grått vær hver dag. Men snøen smelter ;-)
  Du har så vakre påskeklokker, og nydelig iris. De er så skjønne begge planteslektene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit
   Godt sneen smelter :) Ja det er gode planteslekter, dem kan vi lide.

   Slet
 12. Hej Lisbeth.Ja! tågen lå også tæt her i formiddags.Så det blev til lidt rengøring indendørs..........det skal jo også passes.
  Er lidt misundelig over alle de smukke iris du har ..........især dem i de sarte farver.
  Men de smukke lyseblå krokus er heller ikke til at stå for.
  Håber det bliver havevejr i morgen knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja rengøring skal der også til, selvom det ikke er det bedste jeg ved :)
   Det kan jeg godt forstå, du må have fat i nogen iris. Krokus er også skønne, de myldrer op nu.
   Ja lad os håbe på havevejr i morgen.
   Knus

   Slet
 13. du er heldig med alt det skønne omkring dit hjem :) og den lille påskeklokke der er ved at springe ud er så lille og fin :) er den dobbelt ? knoppen ser så tykmavset ud..

  jeg har læst et eller andet sted man kan forebygge med rosenstængelsyge ved at lave udtræk med timian, hvidløg og padderokke og oversprøjte stænglerne med, og ikke gøde med nitrat for sent på året.. så måske noget kulsukkergødning? ved det ikke..

  KH
  Masrianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Ja jeg er meget heldig med mine omgivelser, jeg nyder dem også dagligt. Hvis det er den lyse påskeklokke du mener, er den ikke dobbelt. Jeg har en enkelt mørkere, som ikke er helt udsprunget, den må være dobbelt.
   Tak for rådet mod rosenstængelsyge, det har jeg ikke hørt før.
   Kh Lisbeth

   Slet
 14. Fantastiske iris du har! Ville du anbefale Teasing Georgia?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tina.
   Ja jeg vil helt sikkert anbefale Teasing Georgia, det er en skøn og fyldig rose.

   Slet
 15. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 16. Kære Lisbeth
  Hvor er de flotte dine Iris - dem har du også mange af.
  Det er virkelig en smuk plante.
  Ja, jeg kan godt forstå du er glad for Bent har ryddet op, så du fik denne fine udsigt.
  Flot billede du starter med, mon R. Olive snart er sprunget ud.
  Jeg troede ellers du havde sol i dag, jeg har nemlig også talt med nogen i Jylland, som havde det skønneste vejr. Her var det jo meget tåget især i morges.
  hilsen jessie

  SvarSlet
 17. Kære Lisbeth
  Mon det er min kommentar der er fjernet?
  Men jeg skrev, du har vel nok mange Iris, og at iris er en spændende plante.
  Jeg kan godt forstå, at du er glad for Bent har ryddet, så du har fået denne flotte udsigt.
  Et flot billede du starter med.
  Mon R. Olive snart er i blomst. Jeg troede faktisk du havde haft sol i dag, jeg talte med en i Jylland, og de havde det skønneste vejr.
  Her var det jo tåget især i morges.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jessie
   Nej din kommentar var ikke fjernet, så jeg fik to :) Bloggen driller nogen gange, så mit svar kommer til at stå et forkert sted, derfor fjerner jeg den.
   Du har ret, iris er en spændende plante, og ja også dem har jeg mange af. Det er dejligt med den nye udsigt, den nyder jeg flere gange om dagen.
   Jeg har taget billede af R. Olive i dag, men det går meget langsomt, der er kun en enkelt blomst som er lukket lidt op.
   Ja jyderne har haft fint vejr, men det holdt hårdt, inden vi fik sol. I dag er det bedre, og både fuglene og jeg er glade :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Kære Lisbeth.

   Ja jeg så så godt mit indlæg stod 2 gange.
   Hav en god dag, her regner det.
   hilsen jessie

   Slet
 18. Hej Lisbeth

  Her har vejret egentlig været helt OK!
  Og ja da specielt når man lige tænker på datoen!
  Sidste år på denne tid troede vi det skulle til at blive forår - Dette år har vi dårlig nok haft vinter:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Jeg synes ellers de fleste sjællændere skriver, de har haft samme vejr, det gælder så ikke hos dig. Men du har da ret i, at det er fantastisk vejr, når vi tænker på datoen. Men tæt tåge er nu ikke rart. I dag er det kun let diset, lad os håbe at foråret bliver, så vi ikke får hård frost senere.
   Dejlig dag til dig.

   Slet
 19. Hej Lisbeth
  Tåge...... her har vi haft flot vejr hele dagen, der blev dog ikke til nogen flot solopgang ;)
  Skønt med alle de fine krokos der pibler frem hos dig. Jeg tror faktisk at din påskeklokke er længere fremme end min ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja i går var det jyderne, som var heldige med vejret. Jeg fik en lidt anderledes solopgang i dag, den dukkede igennem disen, det var flot.
   Ja der er rigtig mange krokus på vej, og en del påskeklokker er sprunget ud nu :)

   Slet
 20. Tåge er ikke sjov det synes jeg heller ikke, så det var godt at det klarede op så du kunne nyde udsigten over nabogrunden.
  Det er skægt at se så forskelligt som det spirer rundt omkring, jeg har ingen krokus på vej, men masser af Helleborus.
  Ha en dejlig dag:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Nej tæt tåge er jeg bestemt ikke glad for, det var en lettelse, da det klarede op, så jeg igen kunne se landskabet omkring mig.
   Jeg har også reflekteret over forskelligheden rundt om i landet, men jeg husker, at din have er nordlig, det forklarer manglen på krokus, men ikke at dine Helleborus blomstrer :)

   Slet