fredag den 18. november 2011

Høneballehavens historie del 9 2010-2011

I 2010 havde vi ikke så meget kontakt med vores havearkitekt Ida, så vi improviserede selv.
Der blev gravet mere græs af ud mod hegnet til vejen.
Oprindelig så det sådan ud hele stykket langs hegnet

Tre til fire rækker træer hele vejen ned langs hegnet.
Men som sagt gik Bent i gang med at grave græs af igen, igen. Han er ret god til at lave sving og buer, det blev det også til denne gang.

Ja det kom til at se sådan ud og der blev plantet en hel del spændende træer og buske der.
Kejsertræet, Himmalayaceder, magnoliabladet pil, trådbladet kastanie, rhododendron Schlippenbachii. Så er der sydbøgen, som blev ødelagt af en råbuk og en rødbladet hassel, en weigela og en masse hostaer og nu også nogle stauder.
Lidt længere nede langs hegnet kom dette her til, dog først her i 2011.

Rex og China mine stoltheder
I den modsatte side af den store have, havde vil længe talt om også at tage noget af græsplænen. Det var det næste projekt Bent gik i gang med, han var nemlig bekymret for, om jeg skulle komme til at kede mig, når jeg gik herhjemme hele dagen. God undskyldning ikke.Som I kan se blev det et rimeligt stort bed. Det går helt oppe fra terrassen og helt ned forbi paradisæbletræerne med de røde bær. Så der skulle da nogen planter til, men nu er der knap så meget bar jord tilbage.
På det sidste billede er det bed som er blevet udvidet, det er nogen år gammelt, kan I godt se på cypresserne i bedet.
I den bagerste ende af bedet altså nede ved træerne med de røde bær, står der vand, når det har regnet rigtig meget. Her er plantet en del hortensiaer, astilber og 3 rhododendron. Foreløbig har de klaret sig godt nok.
Flere af vores bede er stadig under udarbejdelse, bl.a. dette her:

Vi startede med at plante en masse malus sargenti her, for der måtte ikke være for høje træer, da der med lidt held kan være havkig fra huset. Det var Bents glimrende idé, og da det jo som sådan var hans bed, forventede jeg også, at han passede det. Desværre nej et hakkejern er ikke lige ham, så til sidst blev det en virkelig øjenbæ. Alt græsset og ukrudtet groede op midt i træerne og så forfærdeligt ud. En dag blev vi trætte af dem og han gravede resolut de fleste af dem op. Nu er der tre tilbage, og vi arbejder stadig på at plante træer og buske, så vi også kan få læ fra øst. Det er en nødvendighed for mod øst ligger havet.

Her ser i den nederste del af bedet med vores kolde/varme bænk ;-)
Bag ved den gror læderkronen, th. jasminen Bell Etoile og tv. en weigela.

Dette her træ med den smukke stamme er i den anden ende af bedet op mod vandhullet

Her ser I bedet ude fra markvejenPå disse tre billeder kan man nogenlunde overskue bedet. Der står bl.a. to moreltræer, to Sorbus Dodong, nogle buske, et fyrretræ, to limelight hortensiaer, min lille platan og meget mere, som jeg ikke kan huske nu.

Det er vidst slut på historien, så handler det fremover om nutid og fremtid.

Det afsluttende billeder er en solopgang, sådan en har vi ikke set for nylig, så må vi selv fremtrylle ind.
God weekend

20 kommentarer:

 1. Utrolig mange skønne farvesammensætninger og så med mange stedsegrønne imellem. Lige min kop the:-)
  Parpirbark-lønnen er oplivende vinteren igennem med sine kobberfarvede strimler, som er gode i juledekorationer(bare som løst drys).Parpirbark kan bruges ligeså.
  Uh,hvor er det dejligt, at se dine solskins-billeder, når det er gråt udenfor her.
  Anne Marie

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth. Det hele ser bare rigtig godt ud. Det må være noget af en kunst at forene træer, buske og stauder i samme bed. Det er noget jeg først har lært her på havebloggene, jeg har aldrig tænkt på før, at man sagtens kan have stauder under træerne, jeg er så glad for den opdagelse! Derfor har jeg to forårsprojekter at se frem til, hvor jeg skal plante stauder under to træer! HVor stor er jeres have?
  Dejligt med et solbillede.

  SvarSlet
 3. Hej Lisbet, tak for din dejlige beretning om haven.
  Du har jo virkelig sammen med Bent lagt sjæl og krop til at få haven til at blive, som vi kommer til at følge den årene frem.
  Smuk papirbark Løn og gerne lidt sol i dag tak.

  SvarSlet
 4. Hej igen. Tusind tak for dit svar under roserne. Og for tippet med fluebenet på Rosenposten. Det værste er bare, at nu bliver jeg helt syg for at finde nogle roser og jeg har ikke rigtig råd til mere. Jeg må gemme det i min havemappe under fremtidige projekter. Ja, jeg blev meget inspireret af dine roser og snakkede med Anders om det til morgenmaden i morges, at jeg næsten ikke kunne forstå, du kan have så mange roser i din have, men da Anders ikke er særlig haveinteresseret, kunne han ikke rigtig forholde sig til det, men han lytter alligevel til al min havesnak!

  SvarSlet
 5. Det er et kæmpe arbejde at forme en have og nogle gange er det også et skridt frem og et tilbage som med Bendts bed med Malus. Generelt må der være et kæmpe vedligeholdelsesarbejde hos jer?
  Jeg kan ikke altid følge med med at kommentere på alle dine indlæg, men jeg læser:)
  Det er en fin side med roser du har lavet.

  SvarSlet
 6. Hvor ser det bare godt ud det hele, og jeg nyder også lyset på billederne :-)
  Jeg sad faktisk og tænkte ligesom Lisbeth, at der godt nok må være meget lugearbejde. Jeg kan godt forstå at du knokler derude i så mange timer hver dag. Jeg synes at det er flot at du kan holde alt det alene, altså alene luge-mæssigt, for det er godt nok en stor have.
  Jeg glæder mig til at høre om fremtiden. Planer er altid så spændende :-)
  Og jeg nød også solopgangen. Her er det faktisk lidt lysere i vejret idag, men stadig ikke solskin. Og den står på oprydning indendørs, men de skifter vores kælderdør nedenunder.
  God lørdag til dig :-)

  SvarSlet
 7. Hej Anne Marie
  Tak skal du have, synd du ikke kan få tid til at komme over og kigge.
  Træet med den fine bark er en papirbark kirsebær Prunus canescens, købt ved Solhøj Planter.
  Min papirbarkløn købt i Lønbæk, står ved hegnet ud til vejen.
  Tak for tippet med strimlerne til dekorationer, det havde jeg aldrig selv fundet på.
  Hej Birgitte
  Jeg har også først lært her at sætte stauder mellem træer og buske, men det ser ganske godt ud :-) Vores have er ca. 2200 m2 måske knap nok så meget. Den store have er 1600 m2. Resten kalder jeg den gamle have, der er nok ikke over 600 m2. Ja solbilleder kan vi ikke få for meget af, når vi ikke kan se den i virkeligheden.
  Hej Anne
  Tak for din søde kommentar, ja vi har lagt hele vores sjæl i haven og nyder at gå derude. Sol blev det desværre ikke til :o(

  SvarSlet
 8. Hej igen Birgitte
  Jeg kan godt forstå du er syg efter at købe flere roser nu, kender godt fornemmelsen og har taget mig selv i flere gange at tænke, nu er det nok, nu holder vi, for jeg kan også nemt finde på at købe flere. Heldigvis løber roserne ingen steder, så vi må spare lidt sammen, du kan jo sagtens plante roser i foråret også. Og så må du tænke på, at mine rosenbede er ret store, derfor kan jeg have mange. Jeg har også nogle få andre steder end i rosenbedene. Mænd er ikke så interesseret i vores havesnak, men det er da altid noget, at han lytter ;o)
  Hej Lisbeth
  Dejligt at du så fik tid til en kommentar i dag, godt at vide at du læser, selvom du ikke kommenterer :o) I øvrigt forstår jeg godt, at du ikke altid har tid og energi efter en lang arbejdsdag.
  Det er ikke noget jeg tænker over endnu, at det er et kæmpe vedligeholdelsesarbejde. Om foråret får jeg lidt rigeligt travlt, men hvis jeg bare kan tage det i mit tempo, så går det meget godt. Jeg kan jo lide det i modsætning til rengøring og køkkenskabe. Tak for ros til rosensiden :o)
  Hej Hanne
  Tak skal du have, ja meget lys er der ikke på billederne, jeg har taget i dag, men det har været ok at arbejde derude. Nogen gange når folk siger, det er vel nok et stort arbejde, så tænker jeg er det det. Ja men det er det vel, men når jeg går rundt med hakkejernet nyder jeg det bare. Efterhånden kniber det nok at nå hele vejen rundt på en dag, men det gjorde jeg før de sidste bede blev lavet.
  Der hvor jeg føler jeg knokler er når jeg skal gøde mine rhododendron og klippe mine roser, det er hårdt arbejde. Det andet er bare nusseri, som jeg nyder ;o)

  SvarSlet
 9. Gode billeder.
  Hvor har du dog en smuk have, med mange spændende træer, buske og planter.
  Et kæmpe arbejde i har gjort for at få haven til at se så godt ud.
  Hvor stor er din have. Den ser kæmpe stor ud ???
  Tak for en dejlig beskrivelse.

  SvarSlet
 10. Tak Aase :o) min have er ikke så stor som din, den er på omkring 2200 m2 i alt.
  Dejligt du kunne lide min beskrivelse.

  SvarSlet
 11. Der kan man bare se:-) Jeg har købt nogle P.canescens hos Solhøj for flere år siden, men de vil ingen ting og da slet ikke skalle som din. Måske skulle jeg plante den ved siden af P. serrula (Tibetansk kirsebær), så kan de jo konkurrere.
  Per har gravet plantehuller til et nyt bed med maskine, da det er gl.vej.
  Vi har været på indkøb efter græsser og frugttræer, og jeg faldt pladask for en stor Løn uden navn med meget smuk bark og Per forelskede sig i en 3,5m podet kobberbirk som skaller helt vildt. Den kunne lige bøjes sammen i varevognen:-).
  Så måtte han igang med gravemaskinen igen til det blev for mørkt.
  Dejligt havearbejde.
  Anne Marie

  SvarSlet
 12. .....suk altså.....tror ikke jeg "kender" nogen med så fantastisk mange spændende træer og buske i haven Lisbeth. Endnu en gang hatten af for jeres store stykke arbejde ;09

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 13. Ja Anne Marie det må du da nok sige, mine vil gerne. Det er sådan set også det eneste kønne, der er ved dem. De stritter noget med grenene og blomsterne kan man dårligt få øje på, men barken skaller af, det er så smukt, når solen skinner i dem. Jeg har to Bent kan ikke lide dem, han synes de er træls. De ville sikkert blive pænere med en beskæring.
  Du og Per går også amok i planter, ja der kan man bare se. I har endda så mange :o)
  Hvordan går det med suzukien?

  SvarSlet
 14. Tak Dorthe, men nu har jeg jo også meget plads at fordele det på, ja og så sidder jeg hele vinteren og leder efter sjældne planter ;o)
  Håber du kan komme over til foråret og nyde synet.

  SvarSlet
 15. Dejligt med den plads I har at boltre jer på, når jeg ser på mine egne forældre der er gået lidt i stå efter de gik på pension, så tænker jeg hvis bare de havde den samme haveglæde som du/I og andre, hvad kunne det så ikke blive til. Haven er min hobby, min hverdag, mit arbejde, men vigtigst den giver livet den dimension at alt er tager sin tid og har sin tid, forventningens glæde.
  Henrik

  SvarSlet
 16. Hej Lisbeth
  Jo mere jeg læser dine indlæg om Høneballens historie - ja jo mere tager jeg altså hatten af, hold op hvor har I lavet et kæææmpe arbejde. Og det er da helt ubegribeligt hvor mange forskellige planter I kan finde. Det må altså nærmest gå under betegnelsen "botanisk have".
  Jeg tror, jeg har set dine have fra alle mulige vinkler - men stadig kan jeg slet ikke navigere rundt i den oppe i hovedet og danne mig et overblik - den er helt utrolig snoet og buet, den må være spændende at have vandre i :o)
  God weekend
  Kh Helle

  SvarSlet
 17. Hej Henrik
  Det er da trist med dine forældre, hvis de før har haft haveglæden. Håber den kommer igen, for du har ret, det giver livet dimension at have noget at glæde sig over. Hvis de er friske og rørige, kan du så ikke sætte gang i dem. Det er sikkert svært, men måske kan du smitte dem med din haveglæde.

  SvarSlet
 18. Hej Helle
  Vi er heldigvis blevet godt vejledt af "arkitekten" Ida, resten er kommet efterhånden, som vi har arbejdet med haven.
  Jeg håber på, at der en af dagene kommer en skitse på over min have, jeg arbejder i hvert fald på det, for jeg kan godt forstå, det er svært at finde ud af.

  SvarSlet
 19. Hej Lisbeth
  Suzukien led af lidt mere end 'skønshedsrust', så nu har Per allieret sig med den lokale pladesmed om at få den restaureret helt forfra. Alle pladedelene kan fåes på nettet meget billigt, så det bliver mest arbejdsløn til svejsningen. Demonteringen klarer vi selv,samt maling. Mekanisk er den tip top. Du kan referere og hilse Bent.
  Anne Marie

  SvarSlet
 20. Hej Anne Marie
  Det refererer jeg til Bent. Om lidt kommer der en masse om cypresser på mit nye indlæg. Kommentarer fra dig vil være velkomne ;o)

  SvarSlet