fredag den 11. november 2011

Bregner og roser

Så kom solen frem, det var dejligt, men koldt er det også, for det suser om hjørnerne her hos os. Godt med tøj på, så klarer vi det, men må dog indrømme, at det bliver kortere og kortere tid, jeg tilbringer udendørs. Dvs pauserne bliver længere for hver dag, hvordan mon det kan være.
I dag har jeg gravet den lilla georgin op og chokolade kosmos, knoldene kommer i potter med spagnum og sand, og så skal jeg have fundet et frostfrit sted til dem, eller have dem dækket med vintermåtter, og så må de stå i garagen. Jeg har desværre ikke bedre muligher.


Jeg har planer om at købe lidt bregner, i går tog jeg billeder af de bregner jeg har nu, de kommer her:Her er et sted, hvor jeg ikke er velbevandret i navnene, så dem kan jeg ikke umiddelbart give jer.

Denne bregne har selvsået sig i mit stenbed, i år var den blevet så stor, at jeg kunne dele den.

Dem her har jeg mange af, i Lille Malund kalder de dem ukrudtsbregner, det er nok derfor jeg har mange.
Denne her er jeg så heldig, at jeg har to af og de er store og kraftige.


Så kommer rosenbillederne, som jeg tog i går.


Her har vi James Galway på begge billeder

Og kronprinsessen igen, igen.
Håber I har haft mulighed for at komme ud og nyde det lidt trods kulden.
I må have en god aften

17 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth. Jeg synes også bregner er interessante og har købt 4 i efteråret for en 10'er stykket i en privat have. Jeg kender heller ikke navnene på dem, men jeg glæder mig til at de vokser til. De står for enden af et skyggebed.
  Tak for alle billederne af roserne og tak for dit svar den anden dag mht. til disse. Jeg har lagt en kommentar. (Jeg tror, det er under onsdag). Rigtig god aften.

  SvarSlet
 2. Den der ukrudtsbregne, som jeg heller ikke kender navnet på, skal du tage dig i agt for. Jeg fik en stump af naboen for 15 år siden og nu kæmper jeg med at få den ud af ihvertfald nogle af bedene. Den er slem til at kvæle de mindre stauder, og den sår sig.De brune sporehuse til højre for de grønne blade, skal helst væk, hvis du vil begrænse dens spredning.
  Rodstokken kan gro videre oven på jorden, hvis man ikke får den helt væk.
  De andre bregner er spændende. Hjortetunge er værd at kigge efter.
  Det har været en kold dag at køre småplanter i drivhus, men det skal være nu, tænk hvis vinteren igen kommer tidligt.
  Anne Marie

  SvarSlet
 3. Hej Birgitte
  Det var billigt for bregner, dem kan man ikke få for mange af. Jeg kan få dem for 30 kr. på theplantexplorer.com det er billigt i forhold til andre planteskoler.
  Selv tak for billeder af roser, dem har jeg mange af, bare sig til, hvis der er nogle bestemte, du gerne vil se, det kan være, jeg har dem. Jeg har sikkert set din bemærkning, men ikke lige fået svaret.
  Hej Anne Marie
  Jeg har efterhånden haft ukrudtsbregnen i 10 år og har ikke så dårlige erfaringer med den. Jeg har den ikke sammen med stauder, kun i skovbunden og sammen med forårsløg. Jeg har to forskellige slags hjortetunge. Både den krusede og den almindelige.
  Det har været en ualmindelig kold dag i dag trods solen. Men du har ret, man ved aldrig hvornår vinteren er over os, så du er nødt til det.

  SvarSlet
 4. Hej igen Birgitte
  Det var i tirsdag du skrev om roser til mig, der har jeg også svaret dig :-)

  SvarSlet
 5. Jeg elsker bregner :-)
  Ærgerligt, at der ikke findes en bog på dansk om bregner :-(

  SvarSlet
 6. Hej Lisbeth,
  Ja det har været koldt i dag. Det er ikke så mange timer der bliver tilbragt i haven mere. Jeg har også ukrudtsbregner, men det er også for sig selv som baggrund for mit skovbed bl.a. Jeg købte 2 krusede kambregner i år, dem ville jeg gerne have flere af. Hvornår i maj er det du tænker på et blogtræf??
  Gitte

  SvarSlet
 7. Hej Vivi
  Jeg vidste ikke, at der ikke findes en bog på dansk om bregner. Er det ikke noget for Dalby og lave en oversættelse mon.

  Hej Gitte
  Ja kambregnerne er skønne, dem kan vi godt bruge flere af.
  Jeg har foreslået blogtræf d. 17. eller d. 19. maj. Nogle kunne ikke den 17. så lørdag d. 19. er foreløbig det vi går efter, mener jeg.

  SvarSlet
 8. Jeg har også ukrudtsbregner så. Jeg er meget glad for mine og indtil videre har jeg bare hevet dem op når de bredte sig for meget.
  Men jeg har sådan nogle mørke sporehuse, så dem må jeg hellere få klippet af imorgen. Jeg synes ellers at de så spændende ud :-)
  Ja, føj, det var koldt idag, brrr. Heldigvis går jeg halvdelen af tiden i drivhuset, som jeg er ved at fylde, så det hjælper.
  Men du har ret. Jeg har heller ikke så meget lyst til at være derude mere. Og der er så meget at lave indendørs, så det passer jo fint :-)

  SvarSlet
 9. Hvor har du dog mange smukke Bregner. Vi har også nogen stykke, men jeg vil gerne have endnu flere.
  Jeg blev så godt som lovet en på Markedet i Brørup i dag. Den får smukke brune frøstande. Håber jeg får den. Det var hende jeg fik de røde Montbrethia af, så mon ikke det lykkes.

  SvarSlet
 10. Hej Lisbeth.
  Flotte billeder du viser fra en kold november dag.
  Bregner er rigtig flotte.
  Ønsker dig en god lørdag.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 11. Ja, hun er skøn, hende Margareta :)

  Det er bregnerne nu også, vi har dog kun en 3-4 stykker... Lille have, du ved.

  God lørdag i solskinsvejret.

  SvarSlet
 12. Roser og bregner - to skønne skabninger i haven.
  Du har simpelthen et kæmpe udvalg i roser (og da også en del bregner, i forhold til standardhaven).
  Jeg kan jo ikke hoppe så meget rundt lige pt. - så jeg sad og glanede på Rosenposten.dk igår......og kunne ønskeliste lige blive lang ;o)
  God weekend i haven - husk det varme tøj Lisbeth og noget varmt på termokanden.....bare det var mig :o)

  SvarSlet
 13. Hej Lisbeth, har du en mailadresse man kan skrive til?? Hvis ikke du ønsker at offentligøre den, kunne du så ikke lige sende et pip på min mailadresse, som du kan finde under "kontakt". Jeg har lige noget jeg skal spørge dig om.... naaajjjj I andre må ikke høre det (endnu!!) ;o))

  kh fra fru friis

  SvarSlet
 14. Ups!! Glemte at rose dig for din fine oprydning, - og ikke et ord om den "nye" øjenbæ der dukkede op... ;o)))

  SvarSlet
 15. Hej Hanne
  Jeg har bare flyttet lidt rundt med mine ukrudtsbregner, så foreløbig har de ikke generet. Jeg har ikke fået kigget efter sporehuse, det må jeg have gjort. Ja det er koldt, jeg har kravlet rundt derude et par timer, men med godt med tøj, mærker jeg det først, når jeg kommer ind i varmen. Underligt nok så fryser jeg først, når jeg kommer ind.
  Aase: Jeg håber du får de lovede Bregner, men det gør du nok.
  Hanne Bente: Håber også du havde en god lørdag. Knus
  Ulla: Ja du glæder dig mere og mere til Margareta, det kan jeg godt forstå. Håber du nød solskinsvejret.
  Helle: Ja roser og bregner er skønne. Rosenposten kan man få rigtig meget tid til at gå med, når man nu ikke kan andet. Har du kigget på rosertilhaven.dk ? Jeg havde godt med tøj på, men ikke noget i termokanden. Håber du snart kan komme ud igen.
  Fru Friis: Tak for roserne og fodi du ikke snakker om min nye øjenbæ ;-)
  Jeg har sendt min e-mail, men den kommer også her, for den er ikke hemmelig, hvis andre skulle have lyst til at skrive.
  lisbethklastrup@gmail.com

  SvarSlet
 16. Dejlige bregner :-)

  Jeg tog mine chokolade cosmos op af krukkerne i går, men der var ingen knolde, kun almindelige tynde rødder?? Er der altid knolde på dine?

  SvarSlet
 17. Hej Gitte H
  Tak ja jeg er meget glad for mine bregner.
  Mine chokolade cosmos var også almindelige tynde rødder. Der var ingen knolde som på georginerne. Jeg ved ikke om den overlever, men jeg puttede min i en potte med spagnum og sand, så får vi se. Hvis de overlever er det første år i hvert fald.
  Måske er det derfor de ikke overlever, altså fordi der ikke er dannet knolde.

  SvarSlet