onsdag den 29. maj 2019

Ja men det er der jo i min have

Det er nemlig lige vild have, de anbefaler i denne artikel den vilde have, jeg har rigtig meget vild have, det er derfor, det er svært at styre. Rosenbedene er fine, men de roser og rhodoer ud til hegnet står i højt græs. Nu kan jeg se, at det er som det skal være. Det er jeg glad for. Den der pyntede og velfriserede have er ikke lige mig. Så bier, fugle og sommerfugle og andet småkravl lever godt her i haven. Det gør jeg også, så nu skal jeg bare have overbevist Bent om, at så velfriseret kan vores have ikke blive. Det går nok med det.
Han har endda selv fået haven ud til vores værksted, både lupin og digitalis har selv sået sig ved New Dawn.
 Den hvide Camassia blomstrer mellem højt græs
 Clematis montana Rubens er klatret højt op i et bøgetræ, denne her er oppe i en hvidtjørn
Duftende aftenstjerne i staudebedet, den selvsår sig ivrigt og kunne lige så godt dukke op mellem græsset i yderområderne.
 den blå Jakobsstige sår sig også flittigt, jeg har ikke se den hvide gøre det, men den må godt
 i skoven står rhodoerne mellem højt græs
 jeg prøver at luge op, men nu har jeg en god undskyldning for ikke at luge i skoven
men jeg passer stadig rosenbedene, det gør jeg fordi, det er svært at luge mellem de stikkende roser, de er heller ikke så pæne med græs op af benene.
Rhodoer:
 R. Alexis skuer ud over haven
 R. Azurro og i baggrunden th. R. luteum
 R. Breslau
 R. Donator
 R. Kokardia
 R. Lavendeltraum
Stenbedet i den gamle have
Her står R. rothschildii sikken en nyvækst, der kommer helt sikkert flere billeder af den
En syren af en slags, kender ikke navnet
Den sidste træpæon fra Ole
springer langsomt ud
Til gengæld er staudevalmuerne i gang


ja og Hemerocallis
og stadig er nordbedet noget af det smukkeste om aftenen.
God aften til jer. 

28 kommentarer:

 1. Hvor er det smukt alt sammen - jeg er vild med dine staudevalmuer og den flotte Clematis Montana Rubens.
  Så fint, at du skriver om, at de meget trimmede og velfriserede haver ikke er gode for bier, fugle og sommerfugle og andet småkravl.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte
   Staudevalmuerne er også flotte, de har sået sig selv, måske kan du få en med hjem. Der er gang i Montana ja.
   Det er så rart at vide, at vi gør noget godt, når vi ikke gør så meget :)

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Det samme emnet er også nevnt her i Norge også. Hagene skal ikke være for ryddige, og det er jo bra for oss som har litt rot både her og der ;)
  Din trepeon er stadig flott.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja så bliver man så glad, jeg kan ikke nå mere, jeg har været rundt med cirkelhakken i alle bedene i dag, det var hyggeligt.
   Tak :)
   Klem

   Slet
 3. Det er godt at slå fast, at det er fint med en uregerlig have. Det er vores også, omend det ikke er så meget ukrudt, men planter, som jeg har sat, der myldrer ind og ud mellem hinanden: Græsser, stauder, buske, bregner i en styret pærevælling... Så længe de er til at rykke op, så er det meste meget velkomment.
  Jeg måtte så også småsmile af dine valmuer. Eller rettere smile af mine. For dine blomstrer, mens jeg har nogle, der ikke vil gro. De er 5 cm. høje. Jeg ved godt, at dine er stauder og at mine er sået, men alligevel....!!!!! Sikken en forskel :-(
  Din have er nu generelt lidt længere fremme end vores, tror jeg. Det ser godt ud.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det er det, du er nok nødt til at have lidt mere styr på ukrudtet i din have, det kan jeg umuligt have, men der er orden mellem roserne ;) Det er sværere med stauder, dem har jeg ikke helt styr på, men du har styr på dine, det er vigtigt.
   Mon du skal have en bid valmue, de sår sig selv, ja også staudevalmuerne. Min såede valmuer er snart store, bare vent og se :)
   Tak - vi følges ellers meget med vejret, men ikke med planternes størrelse.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Hvor høje bliver valmuerne? De skal ikke blive meget mere end 50 cm for at de kan være her ;-)

   Slet
 4. Man skal luge med måde! Det skrev jeg også et indlæg om forleden. Det er dejligt at der ligefrem er moderne at lade haven vokse lidt vildt :-) Din have ser som altid skøn og frodig ud!
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det er rigtig godt, det kan vi lide. Så er vi med på moden :)
   Tak
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Ja vi bør alle ha’ et stykke i haven som er lidt uregerligt. Jeg har da også et par områder selv om min have ikke er så stor. Det ene sted er bag ved drivhuset hvor ukrudtet hersker og så er der et område hvor der er selvsåede et-årige der gror vildt ind i hinanden, mon ikke det også tæller. Du har jo meget mere plads så dine områder er jo selvfølgelig større og til større glæde for dyrelivet, og så er du jo dermed meget trendy :-) Tænker da at Bent godt kan se at det er ret smukt at naturens vilje har slået rod ved værkstedet.
  Nå men ud over alt det ukrudt så har du jo bare så meget at byde på, flotte rhodoer, fine stauder, dejlige Clematis og inden længe smukke roser. Kan godt forstå at du prioriterer at holde rent mellem roserne fra forårets start for som du skriver er det en stikkende affære og besværligt at skulle luge alt for meget mellem dem når de har vokset sig store. Jeg forsøger også at holde ukrudtet væk i mine rosenbede.
  Ja nordbedet er bare smukt.
  Fortsat god aften
  Knus Anne  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er i hvert fald det, de anbefaler, men ikke alle har det, det er heller ikke nemt i en mindre parcelhushave eller for den sags skyld rækkehushave. Ja tænk at vildskab kan blive trendy. Jo det tror jeg Bent er glad for, han kan godt lide lupiner.
   Ja der er heldigvis andet end ukrudt i haven. Det er bedst at holde rosenbedene rene, jeg har lige været igennem dem igen, igen.
   Ja det nyder jeg dagligt.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Lige nu er det meste af min have "vild have"...suk....men håber da snart at få fjernet det værste ukrudt. Lige præcis i en lille have, skal der ikke meget "vildskab" til før den ser totalt misligeholdt ud.
  Når jeg nu ikke kan have "et vild hjørne", så sørger jeg til gengæld for, så vidt muligt, at have noget blomstrende året rundt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther
   Ja men efter weekenden har du nok fået vildskaben væk, det er også godt med blomster året rundt. Det er ikke nemt at have en vild have i en rækkehushave.

   Slet
 7. Jeg synes, det er en balancegang. Jeg kan godt lide det lidt vilde, mens hvis det tager overhånd, kommer haven let til at virke lidt forsømt. På den anden side kan det meget friserede godt komme til at virke lidt kunstigt. Mon ikke din have, er lige tilpas vild.
  Flotte valmuer!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Du har helt ret, det er en balancegang, for pludselig har det taget overhånd og så er det næsten for sent at gøre noget ved det. Derfor holder jeg også rosenbedene, og lader det vilde være ude i kanterne og i regnvandsbedet, som jeg slet ikke kan styre.
   Ja valmuerne er fine.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. The rebirth of nature.
  Spring is a wonderful season.
  Beautiful photos.
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvarSlet
 9. Vild er jo ligefrem gået hen og blevet et positivt ladet ord, mens pæn og velfriseret omvendt er blevet mere negative. Det siger meget om tidens haveidealer. I sidste ende handler det for mig om, hvad man selv kan lide og har det godt med, og en 100% vild have ville helt sikkert ikke sige mig noget. Dertil er min planteinteresse for stor. Ved et sommerhus eller lignende helt ok, faktisk er jeg slet ikke vild med sommerhuse omgivet af små parcelhushaver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det var det jeg benyttede mig af. Jeg kan ikke undgå, at de vilde kommer ind, men hvis jeg ikke kan lide at planterne står i græs må jeg lade være med at plante derude. Nej 100 % vild have er jo heller ikke sagen, jeg har det gode inde i haven, og så har jeg skoven, hvor skvalderkålen sniger sig ind ude fra diget. Du har ret i det med sommerhusene, men mange af ejerne har måske en lejlighed inde i byen og kan så bruge haven som en kolonihave med hus.

   Slet
 10. Wooooooo de valmuer Lisbeth.
  Nøjjj de er smukke. Ligner lidt nogle jeg måske får i år.
  De er ikke i blomst endnu. Men de har sået sig fra sidste år.

  Smuk torsdag
  Klem

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Ja de er ret flotte valmuerne, og de er gode til at så sig selv, så jeg har valmue småplanter rundt om i haven.
   Tak i lige måde - her regner det.
   Klem
   Lisbeth

   Slet
 11. Halløjsa fru Høneballe
  Jeg er også i en fb gruppe der hedder vild med vilje.
  Gik rundt med hunden i vores nye kvarter, her er masser af grå/sorte granitskærver, store sorte krukker, liguster og robotplæneklippere. Men i en af haverne så jeg noget der fik mig til at spærre øjnene op, det så lidt spøjst ud, men så ideen, i et hjørne ved siden af højbedene(der var sorte) var der skabt et vildt bed, sådan et med alt det stride ukrudt(tidsler syre mm, der i begyndelsen kommer af sig selv. Det er befriende at se ikke alt skal være så velfriseret, man føler pludseligt man kan følge med så.
  Det er så godt at se du viser den smukke virkelighed!
  KNUS fra Anette
  PS lækre staudevalmuer:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Halløjsa fru Nielsen
   Nå den gruppe kender jeg ikke, men jeg kender til alle de kedelige have med granitskærver og robotklippere, men herregud de stakkels mennesker, der ejer haverne har jo så travlt med prestige og arbejde. Jeg forstår godt, at du bedre kunne lide den med det vilde bed, selvom tidsler nu ikke lige er sagen, så får de jo fine blomster.
   Tak og knus tilbage
   Lisbeth

   Slet
 12. Hi hi, sådan en have har altid haft, ca 35 år. Jeg plejer at sige, bare græsset er slået og gangene er nogenlunde rene, så ses ukrudtet ikke så meget. Bortset fra mine bede generelt er plantet så tæt at der ikke er meget at komme efter. selv forglemmigej og digetalis har svært ved at spire i selve bedene. Men så er der jo alle de rigtige vilde områder.....
  En skøn valmue du viser,, mine er osse liige ved at springe ud. Og de selvsået et årige kommer for en gangs skyld i et par af bedene og ikke ude i gruset.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Jeg har på fornemmelsen, at du har en stor have/grund, så går det nok med ukrudt i krogene ligesom hos mig, hvor der også er vilde områder, der kommer flere og flere.
   Ja men det var da heldigt, at de etårige valmuer kommer i bedene i år :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 13. Good morning dear Lisbeth,
  I love everything that's shared in your garden. The Popy's are breathtaking.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hello Marijke
   I am glad you love things I share in my garden. Your are right the Popys are breathtaking.
   Sleep well
   Rosehugs Lisbeth

   Slet