mandag den 3. august 2015

Fortsat tur i Høneballehaven

Vejret er flot - men ikke så stille som lovet, der er da lidt vind her, men solen skinner og himlen er blå. Jeg har snart fyldt havebøren mange gange med afklip fra diverse stauder, dog mest storkenæb.
Comtesse de Bouchaud er flittig til at blomstre
I går fik vi igen besøg af den hollandske gartner, det var meget spændende. Han gik rundt i haven med os og fortalte, hvordan vi skulle beskære træerne i haven. Han var pensioneret, men havde mest arbejdet med frugttræer i sit arbejdsliv. Han var nu frivillig i en stor slotshave i sin hjemby. her kan du se mere om haven.
På turen rundt nåede vi til vores virginske ambratræ (liquidambar styraciflua) Her fortalte han, at træet aldrig ville få efterårsfarver, så længe det stod så godt (læs fugtigt). Så her er altså forklaringen på, at det ikke får flotte farver. Det skal stå meget tørt, ja nærmest mellem sten for at farverne skal komme frem. Det var lidt spændende at høre om, det er der vist ikke mange, som ved. Så en flytning til efteråret er planen med det træ.
Undervejs kom vi også forbi Skæbnetræet Clerodendron Trichotonum, det kaldes i Holland for et Peanutbutter træ, bladene lugter direkte grimt, mens blomsterne har den fineste duft. Som I kan se, er der mange blomster på vej.
Vi fik mange flere gode råd og historier undervejs, omend det var lidt begrænset af, at både han og vi havde problemer med at finde de rigtige ord på engelsk. Her kom det latinske til gavn, noget kan jeg da på latinsk, men ikke meget.
Nu fortsætter turen rundt i haven
på vej ud af skoven møder vi her Cl. Södertälje og Mamelukærmebusken/Lavatera sammen med den mørke blærespirea /Physocarpus Diablo
Hanekamscryptomeria/Cryptomeria japonica cristata står her i udkanten af skoven
Vi fortsætter nu turen, her står den smukkeste gruppe af rhododendron, løvet er så fint og klæder hinanden godt. Clematis Sunny Sky ses i baggrunden. I øvrigt fortalte hollænderen, at han også havde clematis op i sine træer.
Et stort fyrretræ er det næste vi møder, op af den gror selvfølgelig også en clematis, den har blomstret tidligt i foråret. Træet er lige blevet beskåret, da vi fik fyrregrene i hovedet, når vi gik rundt. Ikke behageligt, især ikke når det har regnet.
I læhegnet ud mod vejen står tre syrener og to benved/Euonimus
 en gruppe med tre cypresser er blevet vældig stor
 her kommer vi til et stort fyrretræ, længere fremme ses den fine himalayceder, som alle lægger mærke til
 den trådbladede kastanie står også her i læhegnet
 og magnoliabladet pil
 rød hassel og sydbøg fletter sig ind i hinanden. Sydbøgen blev ødelagt af en råbuk for nogen år siden, men det lykkedes mig at tage en af de små spirer, der kom nedenfor til at danne en ny stamme.
 Inden stien rigtig begynder står en pæn stor valnød, hentet på et dige oppe i byen
 en figen har jeg fået foræret af en tidligere nabo
 til venstre for stien er stenbedet med den opstammede thuja, her kan I skimte rosen The generous gardener, som er til tops i træet
her er The generous Gardener
 græsstien med duftsnebolle til højre
og rødbirken og den fine fyrrebusk til venstre, begge planter får meget opmærksomhed af de besøgende
 bag fyrrebusken står min fine sølvlys og en gran
til højre for stien står Nobilis med de store kogler og clematis Warszawska Nike gror op i den trestammede birk.
 mellem træerne gror Clematis Julia Correvon op i en træstamme
herefter kommer Rexbedet med de stor rhodoer, som skal stå skygget for ikke at blive ødelagt af solen.
Her stopper rundturen for i dag, men lidt blomsterbilleder skal vi have:
 Hemrocallis Luxury Lace
 liljen Bonbini står i nordbedet, snart begynder showet for alvor
 rosen freesia gør rigtig opmærksom på sig selv, nu der ikke er så mange andre i blomst
smuk er den med de lidt åbne blomster
 Grace kan også endnu
 Pegasus har disse to blomster
og Sofia Renæssance
Himlen i aftes var smuk
Jeg håber, I var med på rundturen, vi fortsætter turen en anden dag.
Fortsat god dag


22 kommentarer:

 1. Hej
  Hold da op hvor en spændende tur. En dejlig have med mange kroge, stier og mange oplevelser med hvor mange af vores sanser bliver brugt. Tak Lisbeth at jeg måtte på afstand komme med. Glæder mig til næste tur.
  Kh.
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kirsten
   Dejligt at du synes turen var spændende, ja der er mange kroge og stier. Du er altid velkommen, jeg håber, du en gang kan komme og se den live. Jeg kan høre, at det vil være en fornøjelse at vise dig haven. Det er det ikke med alle :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth!
  Hvor jeg nød turen og var med hele vejen, da den var så spændende, 1000 tak for deling:-)))
  Blomsterne var også skønne men det andet overskyggede!
  Kram fra Anette

  Og spændende besøg:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Dejligt at du nød turen, nogen gange tænker jeg, at folk nok synes, at det er kedeligt.
   Tak - ja det var et spændende besøg
   Kram

   Slet
 3. Takk for en flott rundtur hos deg! Det er så mye eksotisk du har. Dine besøkende har mye fint å se på :)

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Selv tak, ja der er meget forskelligt og anderledes at se på. Ja det har de, det er nu ikke alle, som skønner på det :)
   Klem

   Slet
 4. Selvfølgelig var jeg med på rundturen. Jeg nød den.
  Smuk aftenhimmel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du nød turen Aase.
   Tak - ja og i aften var den også smuk.

   Slet
 5. Kære Lisbeth
  En helt fantastisk dejlig rundtur i din have både i går og i dag - det gør mig i så godt humør at se de fine billeder af alle de skønne steder i din have :) Det er - næsten - som at være der igen :) Du har så mange spændende og anderledes ting i din have, at der må være noget for enhver haveinteresse. Hvor har du dog haft mange gæster i haven de sidste par uger og også miniblogtræf - flot krone, du har fået - det bliver spændende at se, hvor du placerer den. Også spændende med den hollandske gartner, der var ekspert i træer - godt, at du er så sej til de latinske navne på planterne, så snakken alligevel kunne gå. Jeg er imponeret over, ar du allerede har gladiolus i blomst - her er de store, men ingen blomster endnu. Jeg håber da, de kommer, for jeg satte en del i foråret.
  I morgen starter hverdagen igen, så jeg har knoklet igennem i haven hele dagen og har nydt det skønne vejr - vi blev snydt i går.
  Dejligt aftenbillede :)
  Fortsat god aften - er sikker på, at du nyder den!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Dejligt at du nød rundturen, ærgerligt at du ikke bor så tæt på, at du kan komme en gang imellem. Ja jeg har godt nok haft mange gæster den sidste tid. Du har vist misset et indlæg, kronen er placeret :) Nå det er ikke nemt at nå det hele. Jeg kan lidt latinske navne, men nogen kneb det nu med. Det er en tidlig gladiolus, som står ved ørkenbedet, de andre blomstrer ikke endnu.
   Øv hvor ærgerligt at hverdagen starter igen, så I havde ikke godt vejr i går, det var synd. Her til aften er det blæst lidt op, så jeg har ikke nydt det så meget.
   Tak i lige måde og god arbejdslyst i morgen, når det ikke kan være andet.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth. Det lyder godt nok spændende med besøg af en gartner og hvor er det et flot fremmøde du har i haven. Du må være meget stolt for det er rigtig flot og godt gået!
  Her har vejret også været ret godt siden i lørdags.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Det var meget spændende at gå rundt med ham. Ja det er noget af et fremmøde, ikke alle er nu lige spændende at have besøg af.
   Ja det er dejligt med godt vejr.

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Ja det blev lidt sent idag men jeg har jo været på farten hele dagen. Ja det må ha været spændende at have besøg af gartneren fra Holland. Nok også lidt udfordrende for selv om man syntes at man kan noget engelsk så er der jo mange ting man ikke lige har navnet på men så kommer det latinske til sin ret. Det var jo også fint at han kunne fortælle at I må flytte Ambretræet så I kan få det fulde udbytte af det. Også en dejlig tur rundt i haven idag med øjnene rettet mod træer og buske. Dem er vi lidt tilbøjelig til ikke og lægge så meget mærke til for alle de smukke blomster ligesom overstråler dem. Bonbini er så flot og den klær jo nok nordbedet nu hvor alle rhodoerne er grønne.
  Smuk himmel. Den var også ret flot her i aften da vi kørte hjem.
  Godnat herfra
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja jeg vidste jo, at I skulle af sted, så jeg var klar over, at det blev sent. Det var meget spændende at gå rundt med den hollandske gartner. Jeg kan somme tider kun huske de første stavelser af det latinske, så kniber det jo lidt :) Ja det blev vi overraskede over med Ambretræet, men det var nyttig viden. Nej man lægger ikke så meget mærke til træer og buske, blomsterne overskygger dem. Ja Bonbini er flot i nordbedet.
   Ja i aften var der også en fin douce himmel.
   God nat
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Hvor må det have været spændende med den Hollandske Gartners besøg. Og hvor var det en dejlig rundtur i haven du har lavet denne gang med navne på nogle af træerne. Jeg skal vist huske at kigge lidt mere op næste gang jeg kommer over til Høneballehaven :o) Himlen igår var helt fantastisk, det var en smuk slutning på en dejlig sommerdag.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja det var meget spændende med besøg af den hollandske gartner. Jeg tænkte, at nogen kunne være interesseret i sådan en rundtur. Ja du må huske at kigge op næste gang :)
   Ja det var en dejlig himmel, også i aften.
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Tak for dejlig tur i din skønne have, det er altså imponerede hvor mange spændende træer buske og planter du har i din park. Sjovt med besøg af den gamle hollandske gartner, godt i kunne kommunikere på engelsk latin og fagter ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Heidi
   Ja der er mange forskellige planter i min have, og nogen af dem er ikke helt almindelige :)
   Ja det var et sjovt besøg af gartneren.

   Slet
 10. Anne Marie fra Lønbæk mener, at høstfarverne bliver flottest efter et tørt efterår De to opfattelser er veli grunden ikke uforenelige. Vi kommer nu ikke til at flytte vores, så kunne vi lige så godt smide det ud først som sidst. Jeg mener i øvrigt, at det kun er det lave, slikkepindformede træ, der hedder tyggegummitræ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det lyder jo lidt som om de siger det samme, næsten. Det er jo heller ikke altafgørende med høstfarver. Ok gartneren havde heller ikke før hørt om tyggegummitræet, der er måske forskellige, jeg har ikke undersøgt det nærmere. Vores bliver flyttet, det kunne sagtens lade sig gøre sagde han. Det kommer hen foran mit vindue ved computeren

   Slet
 11. Kære Lisbeth.
  Tak for turen. Jeg nød alle dine flotte træer.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Eliane
   Dejligt at høre. Der er godt gang i neriaen, kan du tro.
   Kærlig hilsen
   Lisbeth

   Slet