mandag den 10. august 2015

Bagsiden af medaljen

Ja for der er jo en bagside i de fleste haver, i hvert fald også i min.
Her kommer først lidt kig ind i haven, inden vi skal til det alvorlige:


Mit indlæg er lavet på grund af dette indlæg på Nettes lille have i går. Det var et sørgeligt indlæg, men heldigvis også informativt, og jeg kan fuldt tilslutte mig, at det er trist at se ens dejlige roser ende med bare ben og grimme blade.
også hos mig kommer der stråleplet og andre ubehageligheder. I går gav jeg mig til at klippe mange af roserne, mange af de bare ben blev klippet ned og det grimme løv fjernet, så godt jeg kunne. Jeg har en ny rose, der hedder Martha, den blomstrede smukt først på sommeren
se bare her, der var en del knopper, den blomstrede overdådigt, men derefter var det slut. Bladene blev grimme, og den var i en sørgelig forfatning. For 14 dage siden klippede jeg den helt ned, nu er den igen på vej med nyt løv, så det nytter. To roser får dog spaden, de har kun haft en rose hver i sommer, det går ikke, det er pladsen for kostbar til. Den ene er en renæssancerose, den anden er Blue Perfume. Men det er nu meget forskelligt, hvor gode roserne er, hos nogen er en rose sund hos andre helt umulig. Jeg så flotte billeder på fb i dag af Kronprinsesse Mary, hos mig kommer der ikke mange blomster og løvet er grimt.
Jeg har i år gødet mine roser en gang om måneden, det har været godt for dem. Jeg har også brugt rhizobio, det hjælper helt sikkert også på det. Vand har de kun fået ved Vorherres hjælp.
Rhizobio kan man få i mindre portioner ved henvendelse til Ernst Jensen. Skriv til mig i kommentarfeltet, hvis du vil have hans mailadresse.
Andre plager i haven:
Mange af os er plaget af snegle, det pynter ikke just på en hosta at have besøg af sådan nogle.
Som de fleste ved, har jeg mange rhododendron. Det er ikke sjovt at have besøg af billetklippere/øresnudebiller. Så kommer det nye løv til at se sådan ud, en trist affære. I aftes var jeg heldig at fange to af disse bæster. Men det hjælper nok kun lidt.
Disse plager og liljebiller følger med haveinteressen, vi må tage det sure med det søde, hvis vi vil dyrke vores store dejlige interesse: HAVEN, og hvis vi ikke ønsker at sprøjte(jeg sprøjter ikke, for jeg vil gerne bevare vores bier i haven).
Jeg må dog tilstå, at sneglene fra nu af får nogle små blå korn, for at gå rundt hver aften en times tid, det er vores tid for kostbar til. Vi tager mellem 200 og 300 hver aften.
Heldigvis er der også meget dejligt i vores haver, noget af mit kommer her:
 Södertälje og Lavateraer gode partnere
 Hemerocallis Joan Senior
 og endnu en Hemerocallis, desværre uden navn
 Hydrangea Vanilla Fraise
 Pigvalmue / Argemone blomstrer så fint nu
også Zinnia står fint - begge har jeg fået af Anne fra Nordfyn.
Også flere og flere duftliljer kommer i blomst nu
 Anastasia
 Lankongense
Jeg gætter på, at denne er OT liljen Smokey Mountain
lige nu står der en flot lilje, Bonbini og dufter i nordbedet
En palmelilje er ved at blomstre i stenbedet i den store have
                                       
 Amarant / rød rævehale er flot i solen
 Solhat Aloha
 Coconut
Secret Affair
 Bent rosen er ved at springe ud
her er den helt udsprunget
også Mia fra Rosenmageren blomstrer nu
Til sidst tre billeder af Munstead Wood
 i skygge
 i sol
og lidt senere fuldt udsprunget
Til slut en solnedgang
Fortsat god dag


29 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Ja, dårligdomme kan forfølge vore planter.
  Roser kan være sarte, især mange nyere er jo ikke afprøvede særlig længe - hvorimod de historiske jo er blevet testet i mange generationer og de af de 10tusinder der er navngivet, ses jo nok kun 1000 i almindelig handel nu. Der er selekteret kraftigt!

  Bent og Mia ser nu helt ok ud - og hvis han primært bruger Austin roser som udgangspunkt, så har de gode muligheder!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja der er altid et eller andet, også med roser, som Marie skriver, så kan det ikke undgås. De historiske er bestemt ikke bedre end de nye, jeg synes også at de får alt muligt skidt på bladene.
   Ja jeg synes også de to roser er fine, og du har ret med Austin roser som udgangspunkt, så kan han nok komme videre med dem.
   Tak i lige måde.

   Slet
 2. Hvis man har roser, har man også problemer i et eller andet omfang, det er nu min erfaring. Nogle af de historiske roser udvikler stråleplet hvert år, men danner også nydelige, nye blade, så det tager jeg som et fact of life.Geoff Hamilton plejer også at få grimme blade hos os, men ikke i år. Evelyn har været tæt på udsmidning i mange år, men har det forrygende i år, så rosernes veje er uransagelige. Lankongense er nu køn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det har du helt ret i, nemme er de ikke og slet ikke de historiske. Jeg tror heller ikke bare, at man skal smide en rose ud, fordi den får stråleplet og bare ben, men hvis den år efter år kun giver en enkelt blomst, så er det ud.
   Ja Lankongense er en fin lilje, den minder om en martagonlilje.

   Slet
 3. Huff ja, jeg kjenner til problemene! Stråleplett/flekk er et kjent problem her i Norge også. Men vi må bare ta problemene etter som de kommer. Så i dag at min nedklipte Heritage skal spas opp, for nå har det fått roserust for annen gang. Ergelig, men som du sier så er plassen for dyrebar til å ha dårlige roser der. Da er det bare å spa de opp! Lankongense er en utrolig flott lilje.

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja stråleplet er meget irriterende, men ja vi må tage problemerne som de kommer. Ja roserne skal give blomster, ellers gider vi dem ikke. Ja Lakongense er rigtig fin.
   Klem

   Slet
 4. Ja der er vel ingen der hel slipper for et eller andet i haven der ikke skulle være der. Men blomsterne kan man da nyde.
  Fint solnedgangsbillede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det har du ret i Aase, om ikke andet så har vi altid ukrudtet. Ja man kan heldigvis nyde blomsterne.
   Tak

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Det er et supergodt og informativt indlæg, du her har lavet - og højaktuelt for mit vedkommende, da jeg lige er inde et vend fra haven. Flere af mine roser står med bare ben - bladene er faldet af - så jeg er også godt i gang med saksen. Sidste år klippede jeg Kronprinsesse Mary ned. og den står rigtig sund og flot i år, så det hjælper :) Nogle år er bare ikke så gode rosenår, og det må man leve med, hvis man vil have roser og ikke ønsker at sprøjte af hensyn til bierne. I år er den ene Saletrose blevet dømt til opgravning, men resten får da bestemt en chance til :) Nu skal det jo ikke være elendighed det hele, og jeg nyder da i den grad de dejligheder, du ellers viser - er meget begejstret for solhattene, som du jo ved, at jeg ikke er så god til. Så er det godt at jeg kan følge dem hos dig :)
  Nu må jeg ud igen - der mangler stadig en meters penge, før freden har sænket sig i det ene bed (gul fredløs graves op), men så er der jo plads til noget mere, hvilket er så skønt!
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Tak skal du have. Jeg har også klippet roser indtil nu. Det er hårdt men nødvendigt, så må vi se, om de skyder igen. Jeg synes ikke det hjælper på Kronprinsesse Mary, den kommer fint og blomstrer første gang, men så er det sket. Den ene Salet rose har du flere? Ja men heldigvis har vi jo stadig dejlige roser og solhattene er fine nu.
   Uha den fredløs godt du slipper af med den.
   Tak i lige måde.
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Jeg var desværre så dum at købe to styks Salet, det første år jeg lavede have. Jeg havde læst om den i bogen Historiske roser og faldt for den. Den har aldrig befundet sig godt her, desværre! Nå, erfaring gør klogere, og jeg lærer hele tiden nyt :)
   Sov rigtig godt!
   Godnatknus Linda

   Slet
  3. Ja sådan lader man sig lokke, jeg købte min ene, fordi jeg ville have en eller to fra hver gruppe. Af skade bliver man klog men sjældent rig :)
   Tak i lige måde
   Godnatknus :)

   Slet
 6. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 7. PS: Du har helt ret i, at de historiske bestemt også kan drille. De sommerblomstrende har været fine her i år, men de remonterende har bestemt ikke været i topform (bourbon og damascena)
  Bentrosen har en skøn farve :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej de historiske er absolut ikke for gode.
   Ja Bent rosen er fin, men den har også grimt løv, det har Mia ikke..
   Knus

   Slet
 8. Kære Lisbeth
  Ja, det er træls med utøj, jeg tror jeg har fået has på de øresnuebiller jeg havde på 2 rhodoer, de nye blade er i hvertfald fine endnu.
  Anastasia ser spændende ud det gør Lankongense også, hvor er den fin.
  Flot billede af nordbedet.
  Og dine roser, hvor er de smukke.
  flot solnedgang
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det er meget træls med utøj, det lyder da godt, at du har fået has på øresnudebillerne, bare det var mig.
   Ja det er to fine liljer. Du skulle bare se nordbedet nu med det nye løv, det er så fint.
   Tak
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Jeg kan godt se, det ser fantastisk ud med de forskellige farver på løvet. Meget smukt-----
   hilsen jessie

   Slet
  3. Tak Jessie
   Ja det er flot, kan du tro, det er bedre at se det i virkeligheden ;)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Glæden ved haven opvejer heldigvis i de fleste tilfælde de negative sider. Nu er roser jo stadig så nyt hos mig at jeg ikke rigtig er begyndt at få de ærgelser endnu. Min Mew Dawn som jo har nogle år på dagen er dog meget medtaget af rust men den har så mange blomster og knopper at jeg godt kan se væk fra det lidt endnu. Palmelijlen er jeg rigtig glad for desværre holder mine ikke så længe da de jo står varmt og godt ved sydmuren men de er flotte så længe det varer. Dine solhatte er lang fremme i forhold til mine Secret Affair er lidt speciel.
  Ham Bent ser da helt godt ud :-) Sjovt at farver kan være så forskellige alt efter lysforholdene. Kan nu bedst lide Munstead Wood i skygge.
  Det var hårdt at være på benene i 7,5 timer i træk så der er afslapning på sofaen i aften og så kalder sengen nok lidt tidligere end den plejer. Man skal jo lige igang igen.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja netop - selvfølgelig kan man godt blive træt af det hele en gang i mellem, men så finder man en ny blomst eller en ny plante dukker op. New Dawn kan være slem med rust, men den har en overdådig blomstring.
   Ja du har masser af palmeliljer, jeg har kun den ene i blomst. Dine må være flotte, mens de blomstrer.
   Secret affair er lidt speciel ja.
   Ja det er da helt fint med Bent :) Jeg kan også bedste lide billedet af Munstead Wood i skygge.
   Ja det må have været hårdt, 7,5 time puha ja jeg kan godt forstå, at du skal tidligt i seng.
   Tak i lige måde og sov godt
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Din have ser fin ud, men der vil altid være nogle ting, der ikke går helt som man drømmer om, sådan er det vist alle steder.
  Min største opgave er jorden. Jeg har pletter rundt omkring i haven, hvor planterne gror meget dårligt, tror jeg vil have lavet jordbundsanalyser, da jeg har mistanke om, at der mangles nogle micronæringsstoffer i jorden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Ja det er også det jeg mener, selvfølgelig er der også skuffelser ved at have en have, men det må vi tage med, for der er jo flere glæder trods alt.
   Det er da underligt med de pletter, hvor planterne gror dårligt. Jeg kan godt forstå, at du vil have lavet en jordbundsanalyse. Spændende hvad der er galt.

   Slet
 11. Der er sikkert dårligdomme i alle haver og i år tror jeg det er rigtigt slemt med stråleplet - jeg nærlæste også Nettes indlæg og alle kommentarerne der og mange skriver at de har problemer. Vi har heldigvis ikke så mange snegle, men får samlet lidt ind nogle aftener. Nogle af mine roser ser forfærdelige ud. Rose de Rescht og Comte de Chambord er virkeligt angrebne og Rhapsody in Blue næsten ingen blade tilbage. Jeg nænner dog ikke at klippe ned nu... Måske jeg burde? Bruger du Rhizo Bio på denne årstid?
  Heldigvis har du også mange dejlige planter og blomster som er sunde og raske.
  Hav en dejlig dag, Lisbeth :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja der er mange dårligdomme i haverne nu, også i roserne. Jeg gik i dybden med mine i går og klippede de bare ben og tog grimme blade af. Et eksperiment som jeg vil skrive mere om, for roserne dør jo ikke af det, og jeg tror på, at de skyder igen, så snart jeg har klippet, så hvorfor se på det grimme. Det var netop en af grundene til at jeg ikke ville have Rhapsody in blue mere, den havde altid bare ben, jeg håber, du kan redde den. Klip ned der er ikke andet at gøre.
   Jeg har brugt Rhizobio til de nye roser, vi plantede men ikke til de gamle, det venter jeg med.
   Ja vi må se på lyspunkterne som solhattene, de har det fint trods sneglene, men dahliaer er no go.
   Også dejlig dag til dig.
   Knus

   Slet
 12. Hej Lisbeth.Ja !!! det er noget værre noget med de roser.Mine fire nye roser trives fint.................men mine Alfred er da ikke så pæne som sidste år.Og heller ikke min New Dawn .
  Har også læst Nettes gode indlæg.
  Priser mig lykkelig over at jeg ikke har snegle når jeg ser dine hosta.
  Nordbedet står bare så flot..................og vi må jo nyde alt det andet vi har i haven.
  Skal et par dage til Flensborg med vennerne.....................så ingen kommentarer herfra.
  Rigtig god dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja det er noget værre noget med roserne, men det går nok, der kommer et år efter dette. Mine nye roser har det også fint, Alfred er nu også fin.
   Jeg kan godt forstå, du er glad for, at du ikke har snegle, det er en pestilens og pynter bestemt ikke på haven, men så er der så meget andet at glædes over :)
   Rigtig god tur til Flensborg.
   Knus Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth

  Jeg har lige lagt et link ind til din blog til nogle andre som også købte Bent. Nu ved jeg, hvor den skal hen. Har lidt en farveplan for mine planter. Så du det billede jeg tog af Pigalle? Den var godt nok specielt og må være svær at få ind med andre farver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jean
   God idé så kan andre også se, hvordan den ser ud. Godt du nu ved, hvor du skal sætte den. Ja Pigalle er da noget speciel, den skal jeg ikke have :)

   Slet