onsdag den 1. oktober 2014

Efterår og en historisk dag

Først klokken 15 begyndte solen at titte igennem skylaget, det har været gråt i dag, men ellers mildt og stille, jeg har arbejdet i nordbedet. Vi har fået 9 mm i alt siden i går morges, kun det halve af, hvad der var lovet, ikke noget nyt.
Lidt efterårsbilleder fra en grå dag
 Bag rosenbedene står tulipantræet
Det får mere og mere farve i løvet
Et kig ind i haven fra lågen
 Snowflake har i hvert fald efterårsfarver
 Gleditsia Sunburst er så småt i gang med at gulne
 Hjortetakstræerne bliver mere og mere gyldne, vi kan se det dag for dag
Viburnum Mariesii
 I skoven er hostaerne stadig smukke, selv i forfaldet
 man aner efteråret i baggrunden
også her er gulnede blade
Trompetkronen er ved at tabe bladene
og snart er sølvlysene færdige
1.10. er en historisk dag for Samsø. Færgen Kanhave sejlede sin sidste tur på vestruten, nu overgår den til østruten, her er til gengæld lavet ny færgehavn ved Ballen. Fra januar starter Kanhave med at sejle fra Ballen til Kalundborg, så der bliver kortere sejltid, det er der nok nogen, som bliver glade for.
Til gengæld har Samsø Kommune Samsø Rederi fået eget færgeselskab fra i dag, der kommer en ny stor færge om ca. to måneder, i mellemtiden må vi låne Læsøfærgen Ane Læsø, det er vores gamle færge Vesborg, som er døbt om. Indtil den nye færge kommer tager det igen 5 kvarter at sejle turen, jeg har ikke tænkt at rejse så tit i oktober og november :)
som I kan se, er der blevet arbejdet igennem i dag. Jeg har været godt i gang i nordbedet, rettet kanter og luget, det var hårdt, men nu er det gjort, det var tiltrængt.
Mens jeg arbejdede glædede jeg mig over de mange knopper i mine rhodoer.


Det bliver et fantastisk syn til foråret, aldrig har der været så mange knopper som i år, der er ikke ret mange, som springer blomstringen over næste år. Så jer der har tænkt på at besøge min have til foråret kan godt begynde at glæde jer, jeg glæder mig i hvert fald meget :)
 Der er mange blomster i Himlens syv sønner
Stammen er også ved at se spændende ud
Stammen på Liquidambar er også fin sammen med efterårsbladene
Hjortetrøst/Eupatorium rugosum 'Chocolate 
Her er en anderledes hjortetrøst i regnvandsbedet sammen med Gunneraen og Sumpcypressen
I ørkenbedet var salvien vokset lidt for meget indover de løvfældende rhodoer
Det er der også gjort noget ved, efterfølgende er der plantet tulipanløg.
Charles Austin er stadig smuk
 Grace ligeså
Lady Emma Hamilton er parat til det store show

Teasing Georgia kan lidt endnu
 Odyssey kan også endnu
og den smukke Wild Rover er netop startet
Fortsat god onsdag

26 kommentarer:

  1. Fine efterårsbilleder.
    Hvor har du dog været flittig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Aase
      Ja i dag har jeg fået lavet en del.

      Slet
  2. Det er dejligt at få gjort lidt efterårsklar. Jeg har også været igang med at rokerer lidt rundt. Når jeg graver er jorden ret tør, syntes ellers vi fik en del vand igår, men det er ikke nået så dybt.
    Tak for kigget i din efterårshave. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fru friis
      Ja det er godt at få ordnet lidt derude, men der er lang vej endnu. Da jeg fjernede den asters, så jeg også, at der var meget tørt, og så har I fået meget mere vand end os på sigt. Nå men jeg gik i gang med vandkanden, de fik en kandefuld hver.
      Selv tak for besøget :)

      Slet
  3. Spennende med ny ferge hos deg! Det er sikkert ikke så fristende å reise så mye før den nye kommer, for nå kan det være mye uvær og da trives i alle fall ikke jeg i en båt ;) Vi reiser innimellom til Sverige med båt og handler mat, men det er bare når det er rolig sjø.
    Odyssey er stadig like fin!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja det er spændende med en ny færge. Nej du har ret i, at det ikke er så fristende at sejle med den lille færge, jeg skulle egentlig af sted på tirsdag, men de lover 14 s/m, så jeg tror, jeg dropper det, jeg kan heller ikke lide at sejle, når det blæser.
      Ja Odyssey er fin.

      Slet
  4. En fin start på oktober, det er tydeligt som du viser at farverne skifter, det kan man glæde sig over, plus det at allerede kunne begynde at glæde sig til det kommende forår, knopper der er mange af og tulipaner der graves ned osv, kh Margit

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Margit
      Ja farverne skifter næsten fra morgen til aften, de lover blæsevejr i næste uge, så falder bladene måske allerede af, det ville være trist. Ja der er rigtig mange knopper, det er dejligt.
      Kh Lisbeth

      Slet
  5. Der er noget hyggeligt over det når bladene falmer, synes jeg - og så er det jo utrolig smukt:-) Jeg fik et lille hjortetakstræ af Nette i søndags og jeg glæder mig til det bliver lige så smukt som dit.
    Da vi i sommer sejlede hjem fra Samsø hørte jeg nogle unge mennesker der gættede på hvor "hurtigt" færgen sejlede.... 20 km. i timen, var svaret og jeg grinede i mit stille sind - for hold op hvor den dog sneglede sig afsted. Jeg ønsker jer tillykke med en ny og hurtigere rute:O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja jeg holder meget af de gyldne farver i efteråret. Pas på rodskud med hjortetakstræet, jeg har mange rodskud, men farverne er så fantastiske, så jeg vil ikke undvære træet.
      Ja det føles meget langsomt at sejle, men nu får de kortere vej fra Sjælland. Tak for det.

      Slet
  6. Hej Lisbeth
    Her begyndte solen at kikke igennem ved middagstid. 15mm blev det til her. Efteråret kan vi nok ikke komme uden om nu og gråvejrsdage må vi nok vænne os til men vi må nyde de gode dage der er ind imellem. Dagen idag har været en af disse og du har jo også nået en masse. Det er skønt at gå derude når det er så mildt 19 grader har det været her det er da ok. Hjortetakstræet får så flotte efterårsfarver og de røde spir er jeg lidt vild med :-) Det bliver godt med den nye færge den gamle er nu også godt brugt. Den kunne nu godt trænge til lidt kærlig pleje inden den sættes ind på den anden rute. Ja der er godt nok mange knopper i rhodoerne det får mig til at overveje om det allerede er næste forår jeg skal over og se dem :-) Hjortetrøst Chokolade har jeg ikke set før den ser spændende ud. Wild Rover ser forrygende ud nu er farven pludselig en helt anden. Super flot :-)
    Fortsat god aften
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Så var I mere heldige end os både med sol og med mere regn. Efteråret er skønt med de fine farver, men de lover blæsevejr igen i næste uge, det bryder jeg mig ikke om. Mildt var det også her, men da solen var sålidt fremme, tror jeg ikke, at vi var oppe på 19 grader.
      Nogen hjortetakstræer har også flotte stammer, det har mine nu ikke men løvet er smukt og spirene med. :)
      Kanhave skal renoveres, inden den skal begynde at sejle igen i januar, lidt kan det vel pynte, men køn bliver den aldrig "den græske tragedie" som den hedder herovre i folkemunde :)
      Denne hjortetrøst er for det mørke løv, blomsterne er knap synlige, så små er de. Er farven på Wild Rover en anden, det må være lyset, i går var det et solskinsbillede, det var det ikke i dag. Men flot er den.
      Tak i lige måse
      Knus Lisbeth

      Slet
  7. Kære Lisbeth.
    Tak for alle de fine billeder. Det kan ikke længere skjules, at det er efterår. Roserne er meget smukke.........det er de alle sammen:)
    Jeg har lagt flere løg i krukker i dag. Vi skulle jo ikke have flere krukker, så nu har jeg fundet 3 rigtig pæne plastkrukker, de kan gå an:) Der var tilbud på nogle smukke tulipaner, der skulle være rigtig gode til at komme igen, så nu skal de prøves. Ellers har vi ikke succes med at lægge tulipaner, narcisserne er mere villige.
    Kærlig hilsen Eliane

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Eliane
      Selv tak, nej det er svært at skjule efteråret, heldigvis er det smukt, det er roserne også ja.
      Ja narcisserne kommer troligt igen, det kan man ikke sige om tulipanerne. Hvad var det for nogen, der var tilbud på?
      Kærlig hilsen Lisbeth

      Slet
    2. Det var Isabella Smith der havde -15%. Jeg købte de tulipaner der hedder Flaming Purissima. De skriver at de kommer igen ligesom stauder, men de er desværre udsolgt nu.
      Jeg købte også lathyrusfrø og havde tænkt mig at gemme dem til foråret, men der står på posen at de såes i september. Det har jeg aldrig hørt før. Måske fordi de er engelske...det står hvertfald på engelsk. De har jo mildere klima. I sommer duggede der pludselig lathyrus op i vores pæonbed, de må være rystet af da vi hev planterne op sidste år.Men sidste vinter var jo også meget mild.
      Godnat og sov godt.

      Slet
    3. God morgen
      Tak for det, det gør ikke så meget, de er udsolgt, jeg havde nok ikke købt nogen alligevel.
      Det var da underligt at lathyrus skal sås nu, jeg plejer at så i potter udendørs i marts, det fungerer fint.
      God dag til dig.

      Slet
  8. Kære Lisbeth
    Hvor er det bare skønne efterårsfarver, du viser fra din have. Jeg glemmer nogle gange, hvor smuk denne årstid er, fordi jeg er så trist over, at sommeren er slut, og det er altså en fejl :) Fantastisk med den nye færge! Jeg har været inde og læse på dit link og kan se, at det nok skal blive rigtig fint - der er i hvert fald tænkt gode tanker om både mad og kæledyr :) Pudsigt, at I så lige får Vesborg tilbage et par måneder - jeg husker ture med både den og Samsine :) Også godt, at det er jeres egen kommune, der står bag, for så er der større chance for, at der bliver lyttet til jer på øen - håber jeg da. Det ser godt nok lovende ud med rhodoknopperne, og jeg VIL bare afsted og se dem i blomst - det bliver helt forrygende :) Dejligt, at Wild rover får gang i blomstringen. Den står så fint op mod det hvide træværk!
    Det viser sig, at jeg har undervist 5 timer for meget hver uge indtil nu, så jeg kan egentlig godt forstå, at jeg har arbejdet alt for meget og har følt mig bagud konstant - og tænk, det betyder, at jeg fra nu af får fri allerede kl. 12.45 om fredagen i stedet for kl. 16 - Jubi :)))
    Hav en dejlig dag i morgen!
    Knus Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Linda
      Ja efterår er en smuk årstid, jeg foretrækker det fremfor en alt for varm sommer. Ja det bliver lækkert med den nye færge, vi glæder os, men først to mdr. med Ane Læsø eller gamle Vesborg, det bliver knap så sjovt, hvis der er bølgegang. Jeg tror også det bliver godt, når det er Samsø pmmune, der skal stå for det. Ja vi husker alle de gamle færger, nu bliver den kæmpe stor.
      Jeg regner bestemt med, at du kommer og ser alle de blomstrende rhodoer, det bliver så flot. Wild Rover står rigtig godt der ja, jeg tænker på dig hver gang, jeg ser den blomstrer :)
      Jeg har også fornemmet, at du har haft alt for meget om ørerne, så godt du får tidligt fri fremover, det glæder mig.
      Også dejlig dag til dig.
      Knus Lisbetj

      Slet
  9. Ciao! Ogni volta che passo di qui divento geloso! Il tuo giardino è praticamente perfetto, c'è tutto quello che rende meraviglioso un parco! Ancora complimenti per il giardino e per la passione!

    Quello che mi colpisce sempre di più è quanto sia rigoglioso!!

    Un saluto :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ciao, grazie per la vostra lode, io sono
      Un Saluto :)

      Slet
  10. Hej Lisbeth

    Her var det da også gråt og lidt småregn indimellem.

    Og løvet begynder at få høstfarver hist og her, også din Liquidambar:)

    Sig mig er Wild rover ikke ret lig med Austins Wild Edric?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      Ja lidt gråt har det været i dag, men ingen småregn her.
      Ja det går hurtigt med høstfarverne og på Liquidambar :)
      Nej jeg synes ikke, de to ligner hinanden, Wild Rover har en dybere smuk farve, Wild Edric kan sammenlignes med en Rugosa rose, bladene minder meget om dem, Wild Rovers løv er helt anderledes blankt og fint.
      Tak i lige måde

      Slet
  11. Endnu engang dejlige billeder, men det med kigget gennem lågen er utroligt stemningsfuldt. Og hvor lyder det som en god dag:-)

    SvarSlet
  12. Tak Anette - ja det var en dejlig dag, og en ny starter nu :)

    SvarSlet
  13. Hej Lisbeth.JA !!! her er det mildt og stille vejr.................men har ikke tid til haven i dag.Får gæster til eftermiddags kaffe og middag.
    Men du knokler jo bare der ud af.
    Godt at du kom igennem nordbedet..............det skal jo se flot ud.
    Er bare vild med farverne på den smukke Snowflak ............og dine sølvlys er da bare fantastiske.
    Lidt surt med den færge.................men to måneder går jo hurtigt.
    God dag Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Nu skinner solen her - skønt. Så må du hygge med dine gæster.
      Ja nordbedet er blevet pænere nu, synes jeg selv, nu er jeg i gang med næste bed. Ja Snowflake og sølvlys er skønne planter.
      Det går nok med færgen, vi ved jo, at det får en ende.
      Tak i lige måde
      Knus

      Slet