torsdag den 17. januar 2019

Østbedet fortsat og lidt af regnvandsbedet

I skrivende stund lige før middag kommer der sne, store kraftige snefnug, desværre er det svært at tage billeder af.
så hvidt blev det, nu er det stort set væk det hele.
Tak for opbakning i mit sidste indlæg, som sagt betyder det meget for motivationen. Nu er jeg klar igen til at præsentere mine mange specielle planter. Vi har nogle gange haft besøgende, som har kaldt  haven Samsøs Botaniske have :) det er jeg selvfølgelig stolt af. Gennem mange år har jeg siddet om vinteren og suget til mig omkring specielle planter med anderledes løv, eller jeg har gået rundt på plantemarkeder og fundet de specielle, som jeg havde læst om om vinteren. Det har været spændende, men selvfølgelig også dyrt. Da jeg jo kun har min pension er det klart, at jeg er nødt til at kigge lidt på prisen, jeg køber ofte mindre knap så dyre eksemplarer, for de kan jo bare gro til i min have.
Nu er jeg nået dertil, hvor der ikke er meget plads tilbage i haven, for græsstierne skal være der, det er en vigtig del af vores have. Det er også noget af det, de besøgende bemærker.
Vi er nået hen til den sidste del af bedet, hvor det så småt går over i regnvandsbedet, du kan læse mere om Bents store arbejde med bedet her, hvis du klikker på linket. Bemærk hvor mange kommentarer, der var den gang, 2012 var bloggenes storhedstid. Desværre er der kommet instagram og facebook, som har stjålet opmærksomheden.
Dværgelm 30.4.
samme  4.10.
 og 23.11.
Ved siden af den er der blevet plads til et moreltræ, i år gav det lidt, men ellers har vi nu ikke været så heldige med det endnu. Enten bliver de ikke til noget, eller også tager stærene dem.

En af mine yndlingsbuske er Deutzia Strawberry Field, den står tæt ved Viburnum p. Mariesii
overfor står den røde trolhassel/Corylus Red Majestic
ved siden af står en Viburnum (navnet får vi nok af Anne Marie) de er rigtig fine sammen
R. Guyens Peking står næst efter
 Ud til hegnet står R. azurika, den blev flyttet fra nordbedet, da den var ved at stå lidt klemt, det gik fint, men i sommer var det ved at gå galt med tørken, så den ser lidt halvdød ud på nogle af grenene.
Nu var jeg begyndt at sætte rhodoer der, så jeg købte lige et par gule :)
 en løvfældende R. Hugh Wormald
og en azalea mere købt ved Kai Overgaard, den hedder Washington State Centennial
den sidste rhodo i den ende at bedet er R. Rosinetta, den stod ellers i stenbedet i den gamle del af haven, men det bekom den ikke vel, så også den kom i regnvandsbedet. Lidt vilde farver sammen, men de blomstrer ikke alle på samme tidspunkt
 Gunneraen blev for nogle år siden plantet her om bag ved bænken, den står så flot der og byder velkommen til besøgende, når de kører ind af indkørslen, men det var hårdt for både den og Bent. For tørken var hård ved den og utallige er de vandkander, Bent har båret derhen. For ikke at tale om, da han skulle flytte den, han klarede det selv, men den var så tung, der var et helt krater efter den.
Her ved bænken står Cornus Mas, den er efterhånden gammel, men har aldrig blomstret meget til min store fortrydelse, i år ser det ud til, at den er fyldt med knopper, så jeg glæder mig til at se den i blomst.
Jeg måtte tilbage til 2016 for at finde et billede af den.
Lidt aktuelle billeder skal vi også have:
 Endelig er der lidt erantis
 og vintergækker, flere er på vej
 Helleborus abschacicus er fuldt udsprunget nu
Træpæonerne er fyldt med store knopper
og til Marie, den hvide peberbusk klarede flytningen trods tørken, den er plantet i nordbedet.
Jeg har flere billeder fra regnvandsbedet, de kommer i morgen.
Med billedet af spætten vil jeg ønske jer alle en skøn aften.

22 kommentarer:

 1. Igen et opløftende indlæg med mange sommerbilleder. Viburnum må være lantana Aureum, den gulbladede pibekvalkved. Her er vi i gang med at plante ny skov,hvor nåletræerne er fældet og hugget til flis til varmeværkerne. Vi planter løvtræer,jeg har i overskud.De er mellem 2 og 5m,så jeg har givet Per et plantebor til traktoren.Det er nemt, men nu må vi lige holde en frost-pause.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne Marie for hjælp til lantana Aureum. Det er rigtigt, den er gulbladet, det havde jeg helt glemt. I morgen er der også tvivl om nogle af planterne. Det lyder spændende med ny skov af løvtræer, jeg må håbe på en tur til dig i år igen :) Godt Per har fået et plantebor til traktoren, det lyder til at være nødvendigt med så store træer. Det er nok meget godt med en frost-pause, ellers har I vist ikke mange pauser.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 2. Det er et fint billede af spætten. Det er spændende at følge fuglelivet i haven. Din Viburnum Aureum (nu har vi jo fået navnet) har nogle smukke knopper/blomster. Blomstrer den over lang tid?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna
   Ja det er spændende med fuglelivet i haven. Jeg kan faktisk ikke huske om den blomstrer i lang tid, og jeg har ikke så mange billeder af den, så jeg kan se det på dem.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Vi har vist nogelunde samme antal kommentarer og jeg er ovenud godt tilfreds - det tager tid at svare så det er godt at der er substans i kommentarerne og det er egentlig godt at de mere flygtige i blogverdenen har søgt sig til de der fb og ig:)
  Spændende bed du viser - og også lidt af det du har i blomst nu -
  Flot Helleborus abchasicus du viser - tror den idag bliver opfattet som en underart i Helleborus orientalis komplekset.
  Vi fik også sne - de der store fnug, men de forsvandt også igen. der skulle komme mere i nat - vi får se...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Jeg synes, at du får mange kommentarer. Det er rigtigt, at det tager tid, jeg kigger stadig også efter besøgstallet på hvert enkelt indlæg. Nå men bortset fra det har du ret, mange af dem der er gået til intagram og facebook er de mere flygtige. Der kom rigtig mange nye blogger i 2012, de forsvandt hurtigt igen, måske noget CD skabt ;)
   Tak for det. H. abschasicus er den første, der blomstrer her, det er godt med en tidligtblomstrende, når nu juleroserne ikke vil.
   Ja spændende om vi får mere sne i nat. De lover ikke noget hos os, men frosten er startet, der er is på havebordet nu.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Jaja, du fikk da se snøen om ikke annet ;)
  Deutzia var en vakker plante!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg fik fornøjelsen et kort øjeblik :)
   Ja Deutzia er vakker, den kan gro hos dig, vil jeg tro.
   Klem

   Slet
 5. Jeg husker tydeligt det vandcirkus, I stod på mål for dengang. Det var forfærdeligt. Deutzia tror jeg, jeg gør alvor af at købe et eksemplar af til foråret. Vi har kun en gammel svend, som boede i haven, da vi flyttede ind. Godt at peberbusken har overlevet. Søren var temmelig bekymret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det var simpelthen forfærdeligt med alt det vand, nu regner det snarere for lidt, det er også galt. Der findes mange fine Deutzia, jeg har tre gode, og kan meget bedre lide dem end weigela, som også var noget af det første vi plantede. Peberbusken blev vandet grundigt hele sommeren, takket være at Søren gravede en god klump op gik det godt.

   Slet
 6. Der er fint hvidt hos os nu, det pynter, men det skal nok blive glat i morgen tidlig.
  alt efter hvilken morel det er, skal det have en bestøver for at sætte ordentlig med bær. Men solsorte og stære elsker nu osse moreller.
  Jeg må ind og læse om jeres regnvandsbed. Dengang var jeg ikke så vaks på computeren, så det var begrænset hvad jeg fik læst. Ikke at jeg er så vaks nu, men alligevel.hihi.
  hilsner Gunvor


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Det forsvandt hurtigt igen, men derfor kan det godt være, at det er lidt glat i morgen tidlig.
   Jeg har tre moreltræer mere i haven, der kommer også moreller, men stærene tager dem ofte, dog ikke sidste år, mærkeligt nok.
   Godt du kan finde ud af at bruge computeren nu, så du kan få læst om bedet :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Fint lille drys I fik. Her har vi ikke fået sne endnu. Det er nu også lige meget, jeg kan godt undvære det. Jeg var lige ude inden arbejde og sætte et par krukker i drivhuset, nu de lover de jo en kold periode. Jeg fandt også både fine vintergækker på vej og udsprungne erantis.
  Dejligt at se dværgelmen i tre stadier, lige fra den helt forårslysegrønne til den efteårsgule.
  Bents kamp mod vandet var noget af et arbejde, alt det var før min tid på din blog. Jeg kan gidt se at der var flere kommentarer den gang, nogle er faldet fra men nogle er der jo stadig og enkelte nye kommet til. Konkurrencen fra FB og IG spiller jo nok lidt ind som du er inde på, men det er jo nok kommet for at blive. Heldigvis har jeg tid til at nå det hele :-)
  Ja planter er dyre, tænk lige hvor mange penge du har planter for også selv om der er købt både mindre og dermed billigere planter. Ja du er nok meget rig på planter :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det var ikke en gang et drys, det var kæmpe store fnug et par timer, derfor lagde det sig, men det var ikke koldt nok til at blive liggende. Jeg har stadig mine stående i pavillionen, det er sådan set ikke godt nok, men jeg håber, det går, så må vi kigge på det i morgen. Ja dværgelmen er fin i alle stadier.
   Det var noget af et arbejde for Bent med regnvandsbedet, men han klarede det. Ja du klarer både FB og IG og er flittig med kommentarerne, men du har så ikke selv en blog ;) jeg har nok i bloggen og fb, jeg kan ikke også være med på IG, selvom jeg ved, alle mine før så flittige samarbejdspartnere nu er der.
   Ja jeg er bestemt rig på planter, det er jeg fuldt ud tilfreds med.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Uh, nu savner jeg min lille elm, (som jeg fældede i sommers), fordi du viser billeder af din :-( Jeg må finde et par billeder frem af alle de sorte og ulækre blade nedenunder ;-))) Jeg tog nemlig billeder af dem, så jeg kunne huske, hvorfor jeg fældede den. Det er ellers en smuk plante.
  Men den allersmukkeste, du viser, er Deutzia Strawberry Field. Den kendte jeg ikke. Den er megalækker.
  De lover kulde de næste dage, så jeg håber på pyntelig sne. Og så skal jeg vist have båret nogle potter ind i havehuset. Vi skal have ned til minus fem grader.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det forstår jeg godt, men din var så vidt jeg husker større noget større end min. Jeg forstår ikke det med de sorte ulækre blade, var der noget galt med den? Jeg har ikke set sorte ulækre blade under min.
   Ja Deutzia Strawberry Field er rigtig smuk, jeg vil da tro, du kan have den hos dig. Jeg klipper min hvert år, så den bliver ikke så stor.
   Jeg håber, I får noget pyntelig sne hos jer. Jeg har ikke fået mine planter længere en til pavillionen, den er ikke frostfri, så de må vist ind i Bents værksted at stå.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. De sorte blade nedenunder var fordi elmen fik lus hvert år. Min egebladede hortensie blev ganske ulækker.
   Måske jeg kan have Strawberry Field - du klipper den, kan jeg forstå. Jeg har jo mest brug for dværgbuske, så måske jeg simpelthen bare kan barbere den ned hvert forår. Blomstrer den på nye grene.
   Deutzia Mont Rose som du viser et billede af på fb er også flot, men ja den kan vist blive endnu højere...
   Mine planter kan godt tåle alm. frost, især hvis de kommer ind i havehuset, så de slipper for den kolde udstråling om natten. Hvis vi får lang og hård frost, må jeg ud med noget mere beskyttelse. Her liver de kun 1-2 graders frost de næste dage, så det går nok. Bent har desværre ikke et opvarmet værksted.

   Slet
  3. Ja det var ærgerligt med de lus, så kan jeg ikke forestille mig, at den egebladede var ret pæn.
   Ja Strawberry Field kan du godt holde ned, men du skal klippe lige efter blomstring, det skal den nok selv fortælle dig, ligesom philadelphus gror de noget vildt efter blomstring.
   Ja Mont Rose er højere, men den kan vel også bare holdes ned, vil jeg tro.
   Jeg flyttede vores planter i formiddags, vandet i vaserne derude var frosset. Det var bl.a. agapanthus, der kom ind. Vores værkstede er heller ikke opvarmet, men det er frostfrit, det er pavillionen slet ikke.

   Slet
 9. Er så misundelig i fik lidt sne.
  Jeg ventede hele dagen i går på sne. Jeg har nemlig en plan når der kommer sne. Men der kom bare slet ikke noget.
  Her er ekstrem koldt og vind. Men vi vil have sne........

  Skøn weekend
  Knus

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Det kan jeg godt forstå, jeg troede, at I også fik i det nordlige. Vores er væk igen, og for en gang skyld blæser det kun lidt her.
   Håber I får noget sne, så du kan få gennemført din plan.
   Tak i lige måde
   Knus
   Lisbeth

   Slet
 10. Ler när jag läser om din vintersysselsättning :) Jag gör samma sak. Ett tips här och nån växt där - så fylls växterna på. Jag har förmånen att ha en grossistplantskola som vi får komma till i grupp med mycket annorlunda sortiment av träd och buskar. Vi gör gemensamma inköp i rhododendronsällskapet.. Och jag har sått mängder genom åren. Så får man ihop en fin samling växter.

  Gillar översiktsbilden mest. Eftersom jag inte sett din bild i verkligheten så ger den mig ett sammanhang och en överblick :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet