søndag den 13. januar 2019

Sidste del af læhegnet

men fortvivl ikke, jeg er klar med et nyt bed i næste uge :)  Jeg synes, det er sjovt at gennemgå mine bede på den måde, så kan jeg nemlig selv finde ud af, hvad jeg har i haven, hvis jeg skulle have glemt det ;) Måske er der også nogle, som kan få inspiration.
På det sidste stykke af læhegnet er der en del clematis, men der er også andre spændende sager.
Sarcococca står med knopper nu, den er ikke ret stor, tørken sidste år gjorde den ikke større, men den lever endnu, det er det vigtigste.
 den står herinde mellem træerne
 lige efter står den fligetbladede kastanie
 og den magnoliabladede pil, den havde det hårdt i tørken, nogle af grenene gik ud, men også den klarede det.
himalayacederen har det fint
 i bedene rundt om disse træer har jeg plantet bregner og påskeklokker og enkelte dagliljer

 påskeklokker købt hos Rita
R. Bloombux købte jeg sidste år, en lidt spøjs rhodo, som kan klippes som en buksbom.

Midt inde i hegnet har jeg plantet to roser, det er nu ingen succes, de får for lidt sol og lys,  lidt har de dog blomstret:
 Coupe de Hebe
Earnest Calvat
 her er også en thuja og en taks, taksen burde jeg klippe, men det er ikke min spidskompetence og heller ikke noget, jeg går så højt op i.
Stammen til venstre på billedet ovenover er kejsertræet Paulownia,
 op af stammen gror cl. Margaret Hunt
i toppen af kejsertræet sidder blomsterne, de skulle have en dejlig duft, men den har vi nu ingen glæde af.
 her står også  tretornen/Gleditsia Sunburst, den er flot både forår
og efterår
Der er tæt der i hegnet, så vi har måttet beskære en del, for at denne Viburnum Pink Beauty kan få lys nok.
en duftsnebolle står lige ud til haven
og  spreder sin duft
i starten af maj, en af mine yndlingsdufte. Viburnum Burkwoodii
Clematis Julia Correvon vokser op af en lille birk
her er også en trestammet birk med clematis
 Cl. montana med dejlig vanilleduft
Cl. Warszawska Nike
til slut bedet hvor R. rex står. Her har vi plantet nogle flere rhododendron, en er blevet flyttet til bedet, hvor tjørnehækken var.
Resten blomstrede ikke i 2018, men denne her blomstrede i 2017

R. Black Adder er/var rigtig flot, desværre er der heller ikke knopper til i år, og hvad værre er, øresnudebillerne har lave nogle grimme billetklip i løvet.
En gang imellem skinner solen, men det er generelt kedeligt vejr, og nu skal det storme igen, det er nemt at få frisk luft i denne tid, hvis man går en tur ud :)
Fortsat god søndag.

28 kommentarer:

 1. Tak for gennemgang, Lisbeth! Det er meget inspirerende. Nu spørger jeg måske dumt, men ...: Når der er en del store træer i hegnet, får I så problemer med at det kaster skygge ind i haven? Vi har en lang række ret høje birketræer mod vest, og vi er kede af den skygge de kaster, men også lidt bange for at fælde dem, fordi de er noget af den eneste beplantning vi har ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Selv tak, jeg er glad for, at du blev inspireret. Jo der er ved at være en del skygge et af de værste steder, nemlig over rosenbedenes sydlige ende, det er lidt noget skidt, men ikke nemt at undgå. Har I ikke mulighed for at lave skyggebede, der hvor der er skygge fra træerne, nu ved I jo, at de er der og hvor stor skygge de kaster. Der er jo heldigvis også planter som godt kan lide skygge, f.eks hostaer. Mine træer var små, da vi lavede rosenbedene. Jeg kan godt forstå, at I er bange for af fælde dem, det er synd, når I ikke har anden beplantning.

   Slet
  2. Det er en svær balance med sol og skygge. Vores birketræer er høje og kaster skygge i omtrent halvdelen af grundens bredde, og så mange hostaer og hortensia kan jeg næsten ikke overskue :-) - Men i første omgang får de lov at blive. Måske kan man plante noget lavere ind imellem og sætte nogle klematis (inspireret af dig), så man får noget mere frodighed nede i øjenhøjde. Lige nu er der blot birkestammer og en virkelig kedelig ridehal som står hos naboen langs skellet.

   Slet
 2. Dejligt at se de mange usædvanlige planter,du har held med.Prøv at nippe en blomst af Sarcoccocca og tag med ind.Den dufter fantastisk.
  Thujaen er en trådcypres;-).Jeg er så træt af Pink Beauty,den er slet ikke pink,øv. Forsat god søndagsblæsevejr.Vi holder på hat og briller i det vestjyske.
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Ja vi har heldigvis held med de usædvanlige planter også. Sarcoccoccaen blomstrer ikke endnu, billedet er fra sidste år, men jeg vil huske det, når den gør. Ja der var navnet, en trådcypres - tak for det.
   Her er Pink Beauty heller ikke pink, før det næsten er slut med blomstringen, det er træls, men den er nu også flot som hvid.
   Her blæser det også en del, men det bliver værre endnu :(
   Nu vil jeg ud på hundetur, så må vi se, om vi blæser
   væk :)

   Slet
 3. Hortofilia visade också Sarcococca och det är en växt jag är sugen på att pröva hos mig. Vintergrön och doft - det är underbart just nu. Många fina sorter du har i lunden :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 4. Hej Carina
  Det har jeg ikke bemærket. Min Sarcococca er så lav, at jeg skal på knæ for at få duften.
  Tak i lige måde

  SvarSlet
 5. Sjovt nok viser jeg også sarcococca i mit indlæg i dag. Den har udviklet sig til at blive lidt af en favoritplante. Jeg fæstner mig især ved din brug af clematis. Det bidrager meget til at forlænge bedenes interessesæson; man skal bare ikke lade sig frustrere af, at de er nogle år om at kunne blomstre i fuldt flor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det har jeg bemærket nu, men din er noget større. Den er flot hos dig. Der går godt nok nogle år, inden clematis får ordentligt ved, men når de så gør det, er de flotte og ja de forlænger også sæsonen.

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Ja Bloombux er bestemt et spændende rhodokryds - Godt at man går udenfor de vanlige 3-4 arter og prøver noget nyt!
  For min skyld kunne din gennemgang bestemt godt bære nogen flere indslag du har jo så meget spændende!
  Ja vejret er måske ikke så godt - men viu fåpr noget af den regn vi trænger til og vandet i østersøen bliver skiftet godt ud:)

  ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja Bloombux er spændende og anderledes.
   Det er godt, jeg tænker, jeg fortsætter ufortrødent, nu har jeg endelig fået hul på noget, det skulle der et nyt år til :)
   Nej vejret er ikke godt, men regnen har vi brug for.
   Tak i lige måde

   Slet
 7. Tak for en lærerig og varieret gennemgang - du har så meget fint. Jeg er jo som altid vild med alle dine clematis og måden, du har dem i træerne. Jeg synes ikke, jeg har meget held med dem - de går ud inden de bliver til noget. Men jeg har lyst til at prøve igen. Den mørke rhodo til sidst er da helt fantastisk smuk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Selv tak fordi du fulgte med. Clematis er svære indtil de er kommet i gang. Jeg har også nogle stykker, som er gået ud i stedet, det er træls, men der er ikke andet for end at prøve igen. Du kan købe billigt i Polen og i Tyskland, så er det knap så slemt, hvis de går ud. I øvrigt sender de nye, hvis man klager.
   Ja den mørke rhodo er smuk, men den er heller ikke meget for at gro sig større.

   Slet
 8. Du har så meget smukt i det læhegn. Fantastisk. Sjovt nok kendte jeg ikke kejsertræ indtil for et par år siden. Der var jeg i Vejle, og der inde midt i et spisesteds have var der et smukt meget duftende træ. Næsten for stærkt duftende. Jeg fandt ud at det netop var kejsertræ. Men det skulle være lidt sart med hensyn til frost,.
  De fine bregner du viser, hvor sarte er de?,,
  Godt at høre du går videre i din have. Det er spændende at følge.
  Nu vil jeg liige læse op på det forrige indlæg. jeg sprang jo over i går,
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi, netop dét træ var også mit første bekendtskab med kejsertræet. Min arbejdsplads er lige overfor spisestedet, og jeg har gået og set på det træ i årevis uden at overveje, hvad det var. Det var først da HøneballeLisbeth viste et billede af sit for et par år siden, at det gik op for mig, at jeg kender et kejsertræ!

   Slet
  2. Hej Gunvor og Aase med.
   Det var da sjovt med det træ, som I begge kender, jeg vidste ikke, at det duftede så stærkt, så jeg blev også klogere. Ja det er lidt sart med frost, det vokser hurtigt, men det fryser noget ned de første år, nu er det så højt, så jeg ikke opdager det. Men det kan åbenbart klare sig i Vejle, hvor der er noget mere frost end hos os.
   Bregnerne er ikke sarte her, de er egentlig ret hårdføre.
   Ja nu har jeg endelig fået blod på tanden, så jeg skal til at finde planter i billedarkivet til de næste indlæg.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Det er en rigtig god ide, at gennemgå bedene en gang imellem og gøre status over hvad der er i dem. Jeg drømmer om, at lave en plan over alle mine bede, nu må vi se om jeg får tid det på et tidspunkt 😀
  Jeg købte også den der Bloombux sidste år, men har ikke rigtig fundet et godt sted til den, det er vist noget med,at den ikke behøver at stå i spagnum.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja det er en god idé, for selvom jeg nogenlunde ved, hvad jeg har, så overraskes jeg alligevel over, at det er så meget.
   Jeg tror egentlig, at min Bloombux er plantet i spagnum, den har det udmærket alligevel.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Godt med et læhegn, sådan som det stormer her i januar ;-)))

  SvarSlet
 11. Hej Lisbeth
  Det er helt utroligt så meget der et i læhegnet, tænker at du måske også er lidt overrasket. Det er jo ikke antallet af planter man sådan går og tænker på i det daglige. Skønt så mange roser og clematis du har fået plads til mellem træer og buske. Bloombux er bare så sød, den er jeg glad for at jeg også fik fingrene i, jeg fik også fortalt at den kunne klippes.
  Ja så er der gang i den friske luft igen, og weekenden har ikke ligefrem indbudt til at være ude mere end højst nødvendigt.
  Glæder mig til at følge med rundt i gennemgangen af de andre bede, der er jo nogle at tage af.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja du har ret, jeg bliver selv lidt overrasket, jeg ved bare, de er der, men tænker ikke så meget over det. Det er heldigvis også blevet til en del roser og clematis. Bloombux er rigtig fin, jeg kan godt huske, at du også købte den.
   Ja vi får rigeligt med frisk luft, det er noget, der giver os lysten til at komme ud, men jeg har heldigvis hundene, så jeg skal ud :) men det bliver ikke til meget havevandring, det kommer nok.
   Ja der er nok at tage af, jeg har allerede fundet en del billeder frem, og de lover sol i morgen, så kan jeg lige tage lidt flere, inden indlægget skal laves.
   Tak i lig måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 12. Hej Lisbeth

  Så flotte clematis du har der! Julia Correvon har en fin farge, men på noen bilder som jeg har sette av den så ser den mere rød ut. Hvordan vil du beskrive fargen?
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja Julia har en fin farve, og slet ikke den som vi ikke kan lide ;) postkasserød. Den er svær at beskrive, men den er mørkere end postkasserød.
   Klem

   Slet
 13. Fin gennemgang af dit læhegn som jo virkelig har en mission i dette vejr. Alt det du har i læhegnet alene er jo mere end hvad der findes af arter og sorter i de fleste haver, så jeg følger spændt med i dine bede fremover også. Der er altid inspiration at hente, selvom man ikke skal have det hele nødvendigvis.

  I dag får vi solen at se.
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak skal du have, ja det er godt at have læhegn i dag, for nok får vi solen at se, men hold da op hvor det blæser. Jeg har meget forskelligt i læhegn og for den sags skyld andre steder i haven. Jeg håber, det kan give inspiration til andre, uden man nødvendigvis skal have det hele :) der skal meget plads til.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 14. Hej Lisbeth
  Spændende gennemgang af dit læhegn. Endnu engang bliver jeg imponeret over dit store og interessante planteudvalg. Du er da næsten nødt til at redde roserne og flytte dem til et mere solrigt sted :).
  Spændende at se, hvad du nu finder på at gå i dybten med.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det næste bed er lige så spændende, så jeg håber, du følger med. Indlægget kommer lige om lidt. Jeg har ikke flere solrige steder, desværre :(
   Der kommer mere spændende lige om lidt.
   Knus

   Slet