mandag den 14. januar 2019

Bedet mod øst

består ligesom læhegnet af både rhododendron, hortensia og mange andre skønheder. Men inden jeg starter på det, må vi lige en tur til havet.
 som I måske har bemærket
 kommer jeg der helst i stormvejr, der var knap så slemme bølger i dag, til gengæld var det igen højvande.
Det gjorde så, at jeg ikke kunne gå langs havet og op, hvor jeg helst vil gå, derfor kravlede jeg op her, puha det var hårdt, men jeg klarede det. Og jeg havde igen fået røde kinder, det sidste stykke hjem var der modvind, så jeg var godt brugt, da jeg endelig nåede hjem.
Østbedet:
startede med en hæk af Malus Sargentii, men det var ikke sagen, da de ikke var til at holde fri for ukrudt, så alle er gravet op nu. Billedet er fra 2007.
Det gav mig en chance for at få plantet nogle mere spændende planter.
her er bedet set i modlys med det flotte græsser
 og her i medlys og blæst
vi starter i hjørnet og går til venstre i stedet for til højre i læbæltet
det første træ på billedet er en hassel og dernæst
Blærespirea /Physocarpus Royal D'or , jeg har tre der i hegnet, denne her har mere gyldne farver i løvet. Måske kan Anne Marie hjælpe med navnet.
Her ved hegnet er der blevet plads til en rose Wild Edric, den blomstrer flot ud gennem hegnet, mange har lagt mærke til den, når de kører ind af indkørslen.
Lige i nærheden står der en flok rhododendron
R. maximum, den blomstrer sent - helt hen i juli måned, som I kan se blomstrer den samtidig med nyvæksten. Det er på grund af den sene blomstring, jeg har købt den. I Rhododendronhaven kan man nemlig vælge i fanen til venstre, både efter hårdførhed, blomstringstid og farver, ja og størrelsen, det er ret godt. 

lige inden de gule rhodoer kommer Philadelphus Belle Etoile, en busk jeg er meget glad for, den dufter forrygende af gammeldags ballontyggegummi eller af jordbæris :) desværre vokser alle uægte jasminer lidt vildt, så efter blomstring, må man have gang i saksen, den er svær at rette til. 
Her kommer den gule afdeling af rhodoerne: 
R. Norfolk Candy i maj
og i september, de sidste år har den remonteret, i 2018 var det helt galt, så der bliver vist ikke meget blomstring i foråret i den.
 R. Lucinda
 R. Creamy Chiffon, den blomstrer meget længe og har fyldte blomster
 R. King Lion klarede ikke tørken så godt, den blev klippet ned, men skal nok komme igen
 R. Limonanda
 Midt i mellem disse rhodoer står:
 Læderkronen/Ptelia trifoliata
Bierne er vilde med den, der er en konstant summen under træet  i juni måned. Egentlig var det gået ud en vinter, men da vi ville grave det op, opdagede vi liv, så den blev plantet igen. Som I kan se, gik det godt.
Vi bliver i det lysegule, for ved siden af rhodoerne står der påskeklokker, købt hos Rita.
helt ud til hegnet står kejserbusken og blomstrer lige nu.
 i 2018 flyttede vi de to gule buddleja fra hinanden, globosaen kom her ud til hegnet, det var hårdt for den, men den klarede det heldigvis
2017
Her er den fra 2016, flot er den. Anne har lavet den til mig, det er jeg glad for.  Den var ikke rigtigt i blomst i 2018 på grund af tørke og flytning.
I må have en god aften.

22 kommentarer:

 1. Skønne solskinsbilleder. Men nok godt man ikke kan mærke blæsten, den er godtnok barsk i dag.
  Et spændende bed,,, jeg kan godt forstille mig der bliver lagt mærke til den Wild Edric. Den er rigtig flot.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor
   Ja det var slemt med blæsten i dag, ja det er det stadig. Ja Wild Edric er en flot rose.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 2. Har I sat en hel hæk af Malus sargentii, som I har fjernet igen??? Bent og jeg er da ikke de eneste, der er tossede :-) Det er en fornem samling, du har fået i stedet.
  Flot afslutning med globosaen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det gjorde vi, satte en hel række, Bent mente, det var en god idé, for netop derfra kan vi se til havet, så der måtte ikke være noget højt. Senere brugte han mængder af energi på at grave dem op igen :) så nej det må være navnene, vi er tossede ligesom jer. Ja det er i hvert fald noget helt andet, som vi begge er glade for. Bent har åbenbart noget med rækker. Herefter fik jeg lov at bestemme.
   Tak
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Der er mange lækkerier i det bed. Din uægte jasmin Belle Etoile ser smuk og tæt ud. Klipper du den hvert år?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det er der. Ja Belle Etoile klipper jeg hvert år, ellers bliver den grim.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Jeg har ikke været ved havet i dag, men Javsen forsøgte at arbejde lidt bag Badehotellet, men det opgav han på grund af blæsten.
  Sikke dejlige farver på Rhododendron og Wild Edric er bare så fin.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Her er det barskt men det er nok ikke bedre hos jer, jeg kan godt forstå, at Jawsen måtte opgive.
   Tak for det ja de er fine.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Det var rigtig godt at se solen idag, men føj det var koldt og ja blæst med blæst på igen. Det er ligesom om at blæst et den mest almindelig vejrtype her i det nye år. De kolde billeder er nu rigtig flotte og heldigvis fryser jeg jo ikke ved at kigge på dem :-)
  Ja der er sandelig sket noget med østbedet siden starten, og selvfølgelig skifter man da lige en hel række planter ud når de ikke dur :-) sjov at se se ind i haven og så kan man virkelig set hvor meget der er sket på 11-12 år.
  Wild Eric har også fanget min opmærksomhed et par af de gange jeg har kørt ind i indkørslen. Smukke Rhodoer der bor i bedet og jeg håber at du får noget mere glæde af Globosaen i år.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja her i det grå januar bliver man så glad for at se solen, men blæsten må godt stoppe, den bliver for meget. Godt du ikke fryser, når du kigger på billederne :)
   Ja der er sket meget med østbedet, Bent blev så hidsig over alt ukrudtet, så han gravede dem op en efter en i løbet af et års tid. Godt det var hans egen idé, det var også hans bed, men det kneb med at passe det, han er ikke meget for at bruge et hakkejern ;)
   Ja det har den, det var også dig, jeg hentydede til, da jeg skrev det.
   Jeg tror bestemt at jeg får glæde af globosaen i år, jeg kan mærke knopperne, så de skal nok komme.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Hov forsvandt min første kommentar?

  'King Lion' præsenterede sig nu alligevel vildt flot - godt den klarede det!
  Morsom globosa min gule er en hybrid mellem den og en mere robust sag så den har givet køb på de kuglerunde blomsterstande:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det var da underligt, jeg svarede endda på den.
   Jeg var også ked af det med King Lion, den ser sølle ud efter nedklipning, men der er nyt på vej.
   Blomsterstandene er noget forskellige på de gule Buddlejaer, det er nok meget godt, de står hver for sig nu, bortset fra at Globosa blomstrer noget tidligere.
   Dejlig dag til dig.

   Slet
 7. Hej Lisbeth

  Så fine de lysegule rhodoer er. De lyser så fint opp.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja de er fine, måske skal du også have nogle af dem :)
   Klem

   Slet
 8. Hej Lisbeth!

  Du är duktig som tar dina långa promenader, jag förstår att det kan blåsa friskt vid havet men det är ju så vackert! Där skulle jag vilja gå med kameran och lära mig mera om att fotografera en vacker natur.

  Din Rhododendron samling är så imponerande, jag tycker jag har många men i jämförelse med dina så är det ju ingenting.

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Ja det er dejligt med lange ture, i dag er det desværre gråt og vandkoldt og ind i mellem regner det, så ingen kamera med denne gang.
   Jeg har en del rhododendron, men det er ingenting, jeg har kontakt med en dame som har over 500, det er vildt.
   Kram

   Slet
 9. Jeg er lidt misundelig på dine lange gåture, for mit venstre knæ gør ondt for tiden, og det bliver jeg vist nødt til at tage hensyn til. Nååh, nu er jeg med. Jeg forstod ikke, hvorfor en anden beplantning hjalp på ukrudtet, men det var åbenbart, fordi det blev en anden, der kom til at passe hegnet☺

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Det kan jeg godt forstå, jeg kender det med at have ondt her om vinteren, derfor går jeg langt, så længe jeg kan. Jeg plejer at få et par måneder hver vinter, hvor jeg er nødt til at lade være, det er altid skiftende steder, jeg får ondt.
   Nej der er flere ting med beplantningen, der er kommet flis rundt om, desuden er malus sargentii svære at komme til, måske skulle vi have stammet dem op, men de havde gevaldige grene hele vejen rundt, så vi kunne ikke komme til for dem. Så Bent skal ikke have hele skylden ;)

   Slet
 10. Den gyldne Blærespiræa hedder Royal D'or.
  Paradisæbler er bedst uden for haven,hvor den kan få lov til at brede sig og gro sammen med ukrudt. Her får rådyrene lov til at beskære dem.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 11. Den gyldne blærespiræa hedder Royal D'or
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne Marie
   Jeg mente nok, at det var noget med Royal. Ja det har du helt ret i med paradisæblerne, eller rettere de har det fint her, for de bliver højere, men Malus sargentii, dur ikke i haven.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Limonanda och Creamy Chiffon var väldigt vackra. Jag har varit lite tveksam till fyllda rhododendron - de ser lite väl mycket ut på många plantskolebilder. Men dina bilder visade en jättefin planta :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet