tirsdag den 22. januar 2019

Planter i pavillionbedet

Der er rigtig mange planter i det bed, faktisk er det kun et år siden, jeg sidst præsenterede bedet, men denne gang vil jeg gå lidt mere i detaljer, der er nemlig mange lækre sager i. Bl.a roser, rhododendron, græsser, pæoner, hemerocallis og diverse træer. Når jeg er færdig med at vise det hele om et par dage, vil I ligesom jeg selv undre jer over, at der kan være så meget i et bed, det er ganske vist stort, men alligevel.
For at holde styr på det hele, gik jeg i formiddags rundt med en blok og skrev hver enkelt plante op. Nogle stauder er selvfølgelig væk nu, så resten må gå efter hukommelsen.
Vi starter med et billede fra i søndags, hvor der var masser af rim på planterne, og hvor solen heldigvis var på vej frem. Jeg startede med at skrive planterne op lige netop her fra:
Til højre på billedet ses denne fine græs
stribet løv og fine blomsterstande, den breder sig ikke meget, desværre kender jeg ikke navnet på den.
 R. Rasputin
har en fin blå farve
 lige i nærheden står Fligetbladet el/Alnus glutinosa
og Nyssa sylvatica i forårsklæder d. 21.5. 
også benævnt som skovtupelo, her er den i efterårsdragten, den er så smuk. De to træer er desværre lidt for tæt på hinanden.
en nyudsprunget Persillehyld /Sambucus nigra er også blevet klemt ind i bedet.
Under og mellem træerne er der 
hemerocallis


H. Hot Chocolate
og pæoner, her er det Dancing Butterfly (der er flere pæoner på den anden langside af bedet)
R. lipidostylum står længere henne i bedet
ved siden af den står rosen Radiotimes
 sidst på den langside står den fligetbladede tørst/Rhamnus frangula Aspleniifolia
En dejlig busk, der ikke bliver vildt stor og som har flotte gule efterårsfarver.
 Miscanthus 25.9.
hvide phlox er der også i bedet.
Det er blæst op, vinden er i øst, nu er det blevet koldt.

Helleborus abschasicus er begyndt at løfte hovedet, men det kommer nok ned igen, hvis det begynder at fryse, og det gør det nok.
Fortsat god aften

20 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Var det denne Hemerocallis 'hot chocolate' jeg fik frø fra? De blev sået i Sverige.
  spændende løv på Rhododendron lepidostylum, det står godt til den limegule blomst!
  Det var også noget af en kold dag idag herovre, og udsigten til weekenden er lige blevet et nøk koldere....

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det var den, du fik frø fra. Spændende om de bliver til noget.
   Lepidostylum har et flot løv, men blomsten er ikke så tydeligt, for nyvæksten kommer først.
   Ja det er bestemt blevet koldere af, at vinden er gået i øst.
   Tak i lige måde

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Flott bilde av soloppgangen på søndag. 'Rasputin' har en nydelig farge!
  Klem

  SvarSlet
 3. Hej Marit
  Tak for det, ja Rasputin er flot.
  Klem

  SvarSlet
 4. Ja, der er unægteligt utroligt mange planter i det bed. Mit favorit billede er græsbilledet med de mange farvenuancer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det bliver en lang omgang at gennemgå det bed :) Det billeder er jeg også ret vild med, græsser kan altså noget.

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Pavillionbedet er et spændende bed, med mange fine ting i. Spændende at få det gennemgået. Kan da huske mange af planterne, men der er helt sikkert noget i det bed som bliver godt at få opfrisket. Det er et bed som man ligesom vender tilbage til flere gange på et besøg. Det er jo også ligesom et slags centrum. Dagliljerne er nogle af de planter man lægger mærke til i bedet. Flotte og helt uundværlige. Græsserne er også bare flotte, men der lægges mere mærke til dem i efterår/vinter end forår/sommer som jo er der jeg har været på besøg.
  Ja Påskeklokkerne er lidt hængeøret for tiden, men de retter sig heldivis så snart frosten ikke bider i dem.
  God nat herfra og god onsdag
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja selvom det er gennemgået før, kan man jo altid nyde billederne :) Der er noget om det, du siger, at det er en slags centrum, det er det jo sammen med pavillionen, som er den man lægger mærke til på billederen. Det er rigtigt, at græsserne er flottere i september, på det tidspunkt har du ikke været her.
   Ja de fleste påskeklokker retter sig igen, men ikke den gule, jeg har købt ved Staudestedet.
   God nat og tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Skal love for du har tjek på det Lisbeth. Er virkelig forundret som jeg har skrevet før.
  Syntes det er helt vildt med den hukommelse. Nok fordi jeg er så ny i haven at jeg først skal til at lære det at kende......
  Jeg købte de smukkeste dobbelte sart rosa påskeklokker/juleroser i efteråret. Der er slet ikke liv der endnu. Er det helt normalt?

  Knus og en dejlig dag i kulden
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Ja det er det, jeg har tjek på, du er praktisk og kan lave en masse selv, det kan jeg ikke, sådan har vi hver vores gode sider :)
   Ja desværre er det helt normalt med påskeklokker, de kan ikke lide at blive flyttet, så der kan godt gå et par år, før de vil blomstre. Jeg har en del i år, som jeg tror har sprunget over blomstringen. Nogen af dem er slet ikke kommet op, måske er de gået ud i tørken.
   Knus og tak i lige måde (jeg holder mig mest indendøre i dag :)

   Slet
 7. Vi kiggede engang på den fligetbladede tørst, men købte den ikke. Den kan nemlig opstammes til det yndigste lille træ med en letløvet krone. Jeg husker ikke, hvorfor vi valgte noget andet. Vi har jo ikke så store bede, som du har :-)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Du kunne godt mærke, at jeg tænkte på jer, da jeg skrev om den. Det er et flot lille træ, vores er også let opstammet, selvom vi ikke har gjort det. Vi er meget glade for det. Jeg har en haveveninde herovre, som har det i en krukke, det går fint. Vores er købt for 7 år siden hos Kridtvejs Planter.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Du frister... måske en dag...
   :-)

   Slet
 8. En persillebladet hyld?? det lyder spændende. Du har altså mange specielle træer og buske, Var der ikke osse noget med at der var èn der kaldte din have for Samsøs botaniske have? Meget sigende tror jeg .hihi.
  Jeg har nu lidt hønemor tilbøjligheder overfor påskeklokker. Godtnok kan de tåle frost, meen på et tidspunkt bliver de altså slidte af for ofte frost, tø skiftet. Så de får en bladdyne eller en grangran til at skygge lidt så skiftet ikke bliver for hårdt.
  hilsner Guvnor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja ikke. Ja jeg har mange, dem der bl.a. sagde det om min have, havde selv for nylig været i Botanisk have, så det var god ros. :)
   Hjælper det at lægge blade på påskeklokkerne, hvis de først er sprunget ud? Jeg synes, at når de først er så langt oppe så de blomstrer, så bøjer de sig alligevel ned. Det er så ærgerligt at på.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Igen et bed med mange spændende planter. Jeg har planer om, at gå gennem alle mine bede og få lavet nye skilte til alle planter, så jeg må nok også ud med notesbogen.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lene
   Det lyder som en god idé, du har bestemt også mange planter, måske husker du ikke dem alle.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Ibland behöver man påminna sig själv om det som finns. Jag är så glad att jag började med ett system för att spara växtnamnen och var de står väldigt tidigt i mitt trädgårdsliv. Idag skulle jag nog inte orka börja om. Jag får googla några av namnet på träden och se om de fungerar hos mig. Små träd är alltid bra att ha fler av.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 11. Hej Carina
  Ja det er rigtigt, det er ikke til at huske det hele, når man har så mange. Ja det er godt med små træer, jeg tror, jeg har skrevet latinske navne på dem alle, så mon ikke du kan finde dem.
  Tak i lige måde

  SvarSlet