torsdag den 25. oktober 2012

Årets sidste plantekøb, måske

Det er en blæsende dag i dag, men heldigvis kom solen frem senere på dagen, det var en formildende omstændighed. Koldt er det nu alligevel, men jeg fik da plantet alle løgene (137 stk) og parasolgranen. Nu mangler vi kun at få plantet de tre clematis, det bliver i morgen, for Bent har heldigvis fri.
Her kommer billeder af planterne fra Thyboesminde, det er lidt svært at tage gode billeder i dag i sådan et blæsevejr, men I må bære over med det. Det gør ikke antallet af billeder mindre.
Her er de så, de planter jeg købte, i kassen bagved er Rikke Dues planter, vi delte portoen :)
Bagerst står den guldbrogede hyld Aurea Variegata, den er der ikke flere billeder af, det blæste for meget.
Ambra Artemisia Ambrotanum,  er en flerårig plante med smalle, stærkt duftende blade. Ambra hører til i bynke-familien, hvor man også finder malurt og esdragon, og ambra anvendes lige som disse som krydderi, f.eks. i snaps og absint.
Ambraen er en halvbusk, der kan blive omkring 50-80 cm høj og er hårdfør under tørke. Stilkene er stive, og langs dem vokser de meget smalle, dildlignende blade. Når de berøres, afgiver de en duft, der minder om citron. Blomsterne er små og gule.
Meum Athamanticum Finbladet Bjørnerod (Meum athamanticum) er en staude med en lav, busket vækst. Stænglerne er hule, hårløse, og stribede. Bladene er flere gange snitdelte med trådagtige småblade. Blomstringen sker i juni, og den består af små tætte skærme med hvide eller lysviolette blomster. Frugterne er ægformede og let fladtrykte. De spirer let under egnede forhold.
Descampsia flexuosa Tatra Gold, den lille græs her var så fin i farven, så den måtte jeg have
Og flere græsser
Panicum virgatum Heiliger Hain
Calamagrostis brachytricha
De to græsser er plantet i regnbedet, de skulle kunne klare fugtig jord
Dryopteris wallichiana, sortskælbregne
Det var indkøbene fra Thyboesminde
Jeg tog også en del billeder
Der er stadig lidt dahliaer
En mere, men der er ikke så mange, der springer ud mere og snart er det slut
Der er heller ikke så mange blade på træerne mere
Nu er de her i stedet for
Kinesisk kornel og Vinget valnød
 Clematis Hulda blomstrer stadig højt oppe i paradisæbletræet
Der er kommet en ny blomst på Xerxes
Der kommer heldigvis stadig lidt nye blomster på Chrysanthemummen
 Solen kom frem til sidst
 Det var dejligt
Skoven er snart kun nogle træer, når først bladene er væk, ligner det ikke så meget en skov
Også her er det snart slut med efterårsfarverne, guldet skal rives sammen, når det bliver stille vejr.
Tulipantræet står smukt endnu
Den lille rhododendron Pepina har fået røde blade
Og så er der også lidt roser
 Summerwind
 Sofia Renæssance
 Graham Thomas
 William Shakespeare
Scepter d´isle
Fortsat god aften
30 kommentarer:

 1. Dejligt med nye planter og dejligt at i de også er nået i jorden inden det blev for sent...
  Skønne og dejlige farver der hænger ved endnu
  og de dejlige roser som forhåbentlig overlever frosten og kan holde ved efter weekenden :)

  Oktober have hilsner Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annette
   Ja det er altid skønt at få nye planter, og med den kulde er det nok godt at få dem plantet i en fart.
   Ja nu hænger farverne nok ikke ved meget længere, så meget som det blæser.
   Ja nu må vi se, hvor længe vores roser klarer det endnu.

   Slet
 2. Hvor ser dine roser fine ud endnu. Scepter d'isle kunne meget let lande på min ønskeseddel. Sikke en masse dejlige planter der gemte sig i papkassen. Jeg fik for måske fem år siden en bjørnerod nede fra min mor. Det lykkedes mig først tilfældigt her i sommers at finde ud af, hvad den hedder, da jeg så den i botanisk have. Den mørke dahlia er bare skøn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej May
   Ja der er nogle få af dem som endnu har skønne blomster. Du kan roligt skrive Scepter d´isle på din ønskeliste, den er meget flittig til at blomstre.
   Mon ikke Bjørnerod er ved at være moderne igen, det tror jeg. Ja Arabian Night har gjort det rigtig godt i år.

   Slet
 3. Med den blæst, vi har lige nu, er det nok snart slut med efterårsfarverne. Sjovt, at du har anskaffet en bjørnefod. I de gode gamle dage var den en fast ingrediens i alle landbohaver, og bladene blev især brugt som vasefyld. Bregnen har jeg også købt hos Thyboesminde - det varer nogle år, før den får sin max højde på omkring 1 meter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja jeg tror også det er sket med de sidste blade på træerne efter i dag.
   Mon ikke Bjørnerod er ved at være moderne igen, jeg syntes, at den lød spændende.
   Godt at vide at bregnen skal have lidt tid, inden den bliver max højde.

   Slet
 4. Dejlig plantekassens, du fik pakket ud. Jeg købte også Calamagrostis brachytricha hos Thybominde for et par år siden. Den er rigtig flot i år.

  Det bliver spændende at se, hvor meget løv der er tilbage i vore haver efter næste weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla J
   Ja det var en spændende plantekasse, jeg er glad for at høre at den græs bliver flot, sole skinnede i den i eftermiddags, så jeg fik en fornemmelse af, hvor fin den kan blive.
   Jeg tror næppe, der er løv tilbage efter weekenden, desværre. Jeg er glad for, at jeg har haft min tur til Fyn, jeg holder meget af at nyde det fine efterårsløv på turen, så godt jeg ikke ventede en uge :)

   Slet
 5. Som altid kan du fremtrylle det ene smukke billede efter det andet fra jeres dejlige have.
  Fine ting du har pakket ud. Jeg kan rigtig godt li` dine græs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Aase
   Ja der er mange gode motiver i vores haver. Jeg er også blevet glad for græsser.

   Slet
 6. Godaften Lisbeth.Spændende planter du har købt.Jeg er vild med dine græsser.Fik lige lidt inspiration ved at se din clematis i paradisæbletræet.Det gælder om at nyde de sidste roser inden frosten tager dem.God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette. Ja jeg synes også, det var spændende planter til en rimelig pris. Vi har fået noget med græsser i år, det ser godt ud, når det vifter i vinden eller solen skinner i det.
   Ja mon ikke det er ved at være slut med roserne nu.
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Så mange spennende planter du har fått kjøpt! Godt at det ennå ikke er så kaldt hos deg. Jeg er misunnelig på ditt milde klima :-))Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg fik nogle fine planter. Vi har noget mildere klima ja, så jeg kan godt forstå, at du er lidt misundelig :) I lige måde.

   Slet
 8. Det er nogle flotte kraftige græsser der var i pakken. Jeg købte Meum hos Staudefeen sidste år og den blomstrede med fine hvide skærme i sommer. Jeg synes at den visnede ned bagefter så jeg har desværre ikke fået frugter, den må ellers gerne så sig så jeg kan få den flere steder.
  Det er nu dejligt for dig at du stadig har roser - mine er stort set sluttet med at blomstre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja græsserne så fine ud, så jeg glæder mig til at nyde dem til næste år, når de er vokset til. Jeg glæder mig også til at se Meum i blomst, sjovt med lidt nyt, som jo egentlig er gammelt.
   Mon ikke det snart er slut med roserne, det er da et voldsomt stormvejr nu, og vi fik også lidt hagl lige før, så de holder nok ikke længe til.

   Slet
 9. Jeg kan godt lide at skriver måske sidste indkøb. Jeg ville heller ikke komme med skråsikre udtalelser, om den slags ;-)

  Bjørnerod har jeg plantet en gang, men den forsvandt i krydderurtebedet, så jeg må på den igen, for det er en rigtig fin gammel plante, som jeg også gerne vil have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ina
   Vores byggemarked har 50 % på de sidste planter i morgen, så jeg lurer lidt på, om jeg skal ned og kigge, derfor det lille måske :)
   Jeg syntes det var spændende med Bjørnerod, netop fordi det er en fin gammel plante, også ambraen mener jeg er en gammel plante.

   Slet
 10. De indkøb fra min kære haveveninde Kirsten bliver du glad for. Altid gode sager.
  Du må give dig selv mulighed for at komme i hendes have og planteskole. Det er så dejlig en oplevelse. - Og nej, jeg får ikke procenter for at reklamere.

  Dejlige billeder af resten af blomsterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helga
   Jeg er ikke i tvivl om, at jeg bliver glad for planterne fra Kirsten. Jeg har købt der før, det er store, fine gode planter man får.
   Jeg ville gerne derop og se den, men der er langt her fra Samsø, så det er ikke nemt at nå, når man gerne vil hjem igen samme dag :)
   Tak skal du have.

   Slet
 11. Spændende og flotte plantekøb du endnu har importeret til øen ;O), det bliver spændende at følge dem til næste år. Den er da bare helt utrolig din lys gule lupin, har den ikke blomstret i laaaaang tid nu ?. Jeg håber du også finder nogle fine skatte imorgen, god jagt ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja jeg får importeret lidt af hvert :) Jo den gule lupin har blomstret meget læææææææææænge, det er skønt.
   Tak. Der var også lige lidt skatte i dag ja :)

   Slet
 12. Skønne nye plantekøb. De nye græsser ser spændende ud! Ja lupinen fangede også mit øje. Men også din kinesiske kornel - flotte høstfarver - det har min slet ikke, endnu.
  Ja det var koldt og blæsende, men jeg fik samlet blade sammen fra græsset og fordelte og puttede omkring mine stauder. Så nu har de fået fodpose på, det behøver græsset ikke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja det var ikke dårligt, jeg regner med græsserne bliver store og breder sig godt, så der er noget at vise frem og ikke mindst nyde. Den kinesiske kornel er utrolig smuk lige nu, der er stadig blade på den efter gårsdagens vilde blæst.
   Imponerende at du samler blade, når det blæser, det har jeg til gode til i morgen, hvor de lover mindre blæst. Nej græsset er helst fri for blade.

   Slet
 13. Der er altid plads til en ny plante :)

  SvarSlet
 14. Sikke spændende planter du har købt. Flere af dem kender jeg slet ikke. De bliver spændende at se til næste år.
  Jeg var også ude i blæsten igår med godt med tøj på. For jeg skulle have de sidste ikke hårdføre ind i drivhuset. De lovede jo frost inat, og det fik vi også.
  Solen kom heldigvis også frem her til sidste og jeg fik endda slået græsset en sidste gang, og lige 'smidt' et par planter mere i jorden.
  Idag blæser det virkelig meget, så selvom solen skinner, tror jeg at jeg vil gøre badeværelset rent istedet :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne
   Jeg køber planter efter pris :) og om teksten der fortæller om den er spændende. Det er derfor, jeg har nogen, du ikke kender.
   Ja der skal meget tøj til i disse dage, men vi er nødt til at flytte de planter, som ikke kan tåle frosten.
   Så nåede du alligevel en del i går, det var godt du blev inde i dag, selvom det så var badeværelset der skulle holdes i stedet :)

   Slet
 15. Du har da fast arbejde med spaden for tiden :o)
  Spændende planter du har købt. Det er svært at se, men den første Ambra, både ligner og lyder som en plante jeg har haft. Den er rigtig smuk og dufter fantastisk. Den tåler lidt af hvert, men.... jeg har den ikke mere for den spreder sig ret kraftigt med rodskud, og det kan jeg ikke li :o) Men jeg er ikke 100 % sikker på at det er den samme, så god fornøjelse med alle de nye planter :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bettina
   Ja det kan man godt sige, men det er jo også nu, hvis det skal være. Det er nok den samme ambra, du har haft, mon ikke der kun er samme slags. Men god oplysning at få, at den breder sig ved rodskud, så må jeg nok lige holde øje med den.
   Tak for det, vi skal lige have frosten lidt af jorden, så skal vi ud og flytte rhododendron :o)
   I lige måde.

   Slet