tirsdag den 9. oktober 2012

Blæsevejr og lupiner

Jeg skal da love for, det blæser helt vildt. Så jeg valgte frivilligt at gøre lidt rent i formiddags i stedet for at gå i haven og få tuden for ørerne :)
Se bare hvor det blæser
Jeg har flyttet plantebordet og de frostfølsomme planter ind i pavillionen i dag. To forskellige myrter og en Lewisia og selvfølgelig min fine nye rhododendron Linearifolium, som skal stå i koldhus.
Jeg fik også sået kvan frøene fra Ulla frk. Anemone. De blev stillet på planteborde i pavillionen, det må være lige så godt som et drivhus. Der stod nemlig, at de skulle overvintre i drivhus.
På dette billede er det dog endnu ikke kommet ind.


Der er stadig gang i lupinerne, kan I se.
Og i Stjerneskærmen
Sumphibiscus prøver og prøver, men det er nok for koldt. Sidste år begyndte den at blomstre d. 27.9.
 Her vil Hanne nok sige, at vi godt kan tage noget mere græs :) men vi er da begyndt så småt
Og her måske

To billeder af samme sag, på det sidste kan man bedre se den forreste græs.
Regnvandsbedet med asters :)
Her er også asters og en slyngende  Lonicera japonica Aureo-Reticulata. Gedeblad broget

I går kom Bent i tanke om, at syrenerne skyggede for solfangerne, så da han kom hjem fra arbejde i dag, gik han grassat. På billedet kan I se, hvor højt det har været, nu er det klippet godt ned, sikken et dejligt lys, det giver.
Lidt roser er der stadig

 Eglantyne
 Crownprincess Margaretha
 Braithwaite
 Winchester Cathedral
 Buff  Beauty
Charles Austin
De fleste blev plukket til vasen i dag, for de bliver blæst i stykker af den stærke vind.
Fortsat god aften


37 kommentarer:

 1. Gode billeder. Pavillionen er nu smuk.
  Her har det også blæst en halv pilikan. Jeg kom kun ud i haven ganske kort. Jeg gik i gang med at luge nede ved siddepladsen ved søen i baghaven. Det blev ikke til meget. Jeg skulle jo til øjenlægen kl. 13,10. De ringede og bad mig komme en time før.
  Da jeg kom hjem kunne jeg nu ikke lave noget. Så må jeg se hvordan det ser ud i morgen.
  Ha` en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Aase
   Ja det er voldsom som det blæser, men mon ikke det bliver lidt bedre de næste dage.
   Håber det hurtigt bliver bedre med dit øje.
   Også god aften til dig.

   Slet
 2. Dejligt du har pavillonen til dine overvintrede planter ,ja man må tit ofte sig, du måtte ofre syrenen for solcellerne .

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna
   Ja det er godt med pavillionen til planterne, så må vi se, om det er godt nok, det holder nok ikke frostfrit.
   Jeg ofrede gerne syrenerne, de var alt for voldsomme, og så kom der mere lys ind. Jeg har andre syrener i haven, så det gør ikke noget.

   Slet
 3. Hvor er det rart at sidde herinde i varmen og se billederne af dine mange dejlige planter og smukke blomster. Vi havde en smule sol i formiddags og ellers styrtregn siden i eftermiddags. Øv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christel
   Ja det er dejligt at sidde i varmen og nyde billederne på bloggene rundt om. Vi har ingen regn haft her, men meget blæst og noget sol. Vi fik 2 mm styrtregn i aftes, så den ene af hundene var sikker på, at nu kom der torden, så den begyndte at stå og skrabe på soveværelsesdøren :)

   Slet
 4. Hej Lisbeth. Jeg kan godt lide din græsplæne, men kunne godt forestille mig din have, hvis der kun var græsstier tilbage. Jeg kan rigtig læse, hvor meget glæde du har jeres fine pavillon. Du har lige så mange spændende ting på gang dér, som jeg også har i vores orangeri lige nu. Jeg er bare så glad for det! Vi havde blæsevejret i går. I dag er det stilnet meget af!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja men med tiden bliver det måske også kun græsstier, der bliver i hvert fald mindre og mindre græs. Ja jeg har meget glæde af pavillionen, men tror nu ikke, jeg har så meget i gang der, som du har i orangeriet. Jeg kan godt forstå, at du er glad for det.
   Her er det også stilnet lidt af i forhold til i morges.

   Slet
 5. Godaften Lisbeth.Ja! her hos har det både stormet og regnet,så det var ikke vejr til at gå ud i.
  Jeg har også gjort rent-det trængte.
  Men sikke nogle fantastiske lupiner du har på denne årstid.Mine har været slut i flere måneder.
  Godt du kan bruge din pavillion som drivhus.Jeg har også fået kvan-frø,men har ikke fået dem sået endnu.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Denne gang er det åbenbart sjællænderne, der får regnen, men så er det jo godt, vi kan få gjort vores huse, der trænger, rene :)
   Ja det er utroligt med lupinerne, som bare starter forfra med blomstring.
   Så må du i gang med såning i morgen.
   Også god aften til dig.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Det kan godt være, at du ikke bryder dig så meget om asters (længere), men jeg synes nu, at det er nogle mægtig fine lilla eksemplarer du har. Jeg har overbevist mig selv om, at jeg skal have fat i én, som er rigtig stærk lilla, når jeg har fået lavet et nyt bed og det på trods af dine advarsler mod, at de er strenge til at brede sig og svære at komme af med igen.  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Jeg synes også, at de er smukke, men kun lige nu. Somme tider tror jeg, at det er mig, som ikke har gjort det godt nok, men så ser jeg heldigvis, at der er andre, som også har samme indtryk af asters.
   Du må gerne få en masse af mine, hvis du kommer til blogtræf. Jeg kan også sende nogen, men så bliver det ikke helt så mange :)

   Slet
  2. Det lyder dejligt Lisbeth - jeg vil rigtig gerne have nogle af dine asters :-) Men jeg kan slet ikke overskue, om jeg har mulighed for at komme til dit skønne blogtræf - det er alt for lang tid ud i fremtiden! Men hvis jeg nu sender dig noget mobilporto, så kunne jeg rigtig godt tænke mig, hvis du vil sende nogle af dem. Mon det er en mulighed?

   Slet
  3. Hej Susanne
   Nej det kan man selvfølgelig ikke planlægge allerede, så jeg vil meget gerne sende en stak til dig, de er nemme at trække op, og med lidt våd køkkenrulle osv. så skal de nok klare det. Jeg tror bare, jeg sender, så kan du sætte porto ind på min konto bagefter. Det er jo ikke til at vide på forhånd, hvor meget porto der skal til. Send mig lige dine adresse, jeg har fået den før, men kan ikke lige finde den. Du kan evt. sende den på fb.

   Slet
  4. Super - jeg sender dig lige en pb på fb :-)

   Slet
 7. Godt at du fik sået, så er det på plads. ja, du har mange fine blomster, endda lupiner, det er helt utroligt. Dine græsser er noget så fine :) Jeg synes altså også at dine asters er flotte, det er sådan en dejlig farve på denne årstid.

  Forhåbentlig blæser det ikke så meget i morgen. Vi er nu nået til den årstid, hvor jeg kun kan komme i haven i weekenden, da det er for mørkt når man kommer hjem fra arbejde.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja jeg opdagede lige, at det var nu, så kunne jeg da gøre det her i blæsevejret, men heldigvis i læ i skuret :)
   Både lupiner, græsser og asters er fine, jeg har slet ikke noget mod farven, kun mod måden de breder sig på.
   Det skal ikke blæse så meget i morgen og heller ikke torsdag. Til gengæld skal det regne i weekenden, surt for jer som ikke kan gå ud, når det passer jer. Bent siger, at det altid er fint vejr om torsdagen, hvor han arbejder længe.
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Så flotte lupiner du har! Det er ikke så ofte å se de blomstre på denne tiden av året. Det har blåst mye her også i dag. Den vinden var iskald, og her er det frost nå. Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg har nogle underlige lupiner, men jeg nyder dem og nyder at kunne vise billeder af dem, så andre også kan få glæde af dem.
   Ja meget vind og frost er en dårlig kombinatione.
   I lige måde.

   Slet
 9. Ja, vi er åbenbart mange som har gjort rent i dag :-D Det har stormet og væltet ned her, med et solstrejf ind imellem, men kun 7 grader.
  Jeg tror du skal have en bid af nogle af mine Asters, for de kan altså godt opføre sig pænt :-) Og jeg har endda købt to nye i år, en i foråret og en på plantemarkedet for nogle uger siden.
  Det lyder som om du virkelig udnytter din pavillion. Jeg er også så småt begyndt at flytte ind i drivhuset nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne
   Ja det med rengøring er ikke det bedste vi ved :)Tænk at du nu er jer, der har fået regnen, jeg tror, de har haft tørvejr i Jylland og vi ligger midt i det hele, så det har vi også.
   Ja det kan godt være, jeg skal prøve nogle af dine asters, hvis du garanterer de opfører sig pænt :)
   Jeg lærer jo ved at kigge ved jer andre, hvornår jeg skal udnytte pavillionen og til hvad :)
   Hvis du kan begynde at bruge kameraet igen, kunne det være sjovt at se dine asters.
   Knus

   Slet
 10. Ja puha for et efterårsvejr det er blevet - selvom det egentlig ser fint og solrigt ud på dine billeder;)
  Nu oplever jeg jo kun vejret når jeg kikker ud ad vinduet i løbet af dagen, men det var godt nok koldt da jeg skulle hjem.
  Det må være rart at have fået flyttet de frostfølsomme i hus - jeg må prøve at huske det i morgen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det snyder lidt på billederne, men man kan godt se på træerne, hvor meget det blæste, det var ikke så behageligt at være ude i.
   Jeg vil godt tro, det var koldt at køre hjem, jeg havde handsker på på lufteturene morgen og aften.
   Det er nok vigtigt, at du husker at flytte dem ind i morgen, de lover jo frost i morgen nat. Lad os nu se.

   Slet
 11. Ja fy for et regnvejr, der pludselig dukke op, lige så snart jeg havde hængt tøj ud!!
  Der hænger det fint, og skal nok vaskes om i morgen!
  Den lonicera har jeg også, men jeg har lige klippet den temmelig meget ned, for den var blevet noget bar om benene. Men at have den som bunddække har jeg da ikke tænkt på og vil jo også være fint!
  Hvor herligt at du nu kan bruge din pavillion til både de følsomme planter og til at det såede. Den får du da rigtigt meget glæde af.
  Jeg har det som dig Lisbeth, de asters er en plage i staudebedet. Så jeg prøver også at luse ud i dem, men helt nemt er det ikke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ærgerligt med regn, når du skulle tørre tøj. De lover bedre vejr i dag, det kan jeg nu ikke se endnu, men vi må håbe det kommer.
   Min lonicera har det fint, men da der ingen træer er at gro op af, ja så må den nøjes med at være bunddække, og det ser da også meget godt ud, synes jeg.
   Ja jeg håber, at planterne vil have det godt i pavillionen.
   Tak for din opbakning til mine asters problemer, det har jeg virkelig brug for, kan du nok se ;o)
   Jeg kan virkelig godt lide farven, men ikke måden de invaderer et bed på.

   Slet
 12. Hej Lisbeth.
  Du har mange flotte efterårsfarver og skønne blomster til vasen. Det er bare med at nyde det så længe det varer. Jeg var ude hos min veninde i går. Hun startede sin have med stauder delt fra min gamle have. I går fik jeg overskudsstauder med hjem fra hende. Det er det bedste ved stauder, at man kan dele og glæde hinanden igen og igen. En fantastisk billig måde at lave have med. Jeg skulle ud og plante dem i eftermiddag, men selv min hund skulle tvinges til at gå ud og tisse!..... (Ja okay, så må jeg jo alligevel indrømme, at sådan har Molly det hver eneste gang det regner)! I dag var det alligevel for træls, så jeg udsatte det til i morgen, og satser på det bliver lidt bedre, ellers må jeg jo bide i det sure æble. Plantes det skal de jo. I mellemtiden er de vandet godt selvfølgelig.
  Jeg tænker på om du mon kan anbefale en eller flere gode slyngroser, evt. remonterende eller meget gerne som sætter flotte hyben efter en flot blomstring. Jeg går og overvejer hvilke slyngroser jeg skal plante ved min pergola og mine to nye espalier (selvom alle 3 ting først bliver lavet helt færdigt til foråret). Det er jo snart nu det er bedste plantetid, og roserne vil være billigere i indkøb her i efteråret, end til foråret. Jeg har selvfølgelig også selv nogle idéer og nogle musthaves, men jeg har langt fra endeligt besluttet noget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Tak skal du have, ja jeg nyder også alt hvad jeg kan. Dejligt når man kan dele og få andet igen. Jeg har det ligesådan med Rikke, hun har fået rigtig meget af mig og har selv købt noget, som gror godt hos hende, så får jeg noget andet igen.
   Vi er ikke meget for at komme ud i regn og plante heller ikke hundene :)
   Der er forskel på slyngroser og klatreroser, jeg kan ikke helt forklare forskellen, men hvis jeg skal fortælle om dem jeg har erfaring med, kan jeg sagtens gøre det.
   Jeg har mm Alfred Carriere en fantastisk klatrer, som har dækket hele pælen (en elmast) i mit rosenbed, den kan anbefales, hvis du vil have en kraftigtvoksende rose. Også Alchymist er kraftigtvoksende, jeg har først købt min i år, så den kan jeg ikke sige så meget om, men den skulle være god. Penny Lane er en smuk, smuk klatrerose, det er nok min favorit, desværre frøs den ned for mig sidste år, så den er ikke helt kommet sig endnu. Den er så skøn og velduftende. Jeg har andre roser til at klatre, men de er ikke helt så gode til det, så dem vil jeg ikke anbefale.

   Slet
  2. Hej Lisbeth.
   Tak for det. Jeg kan rigtig godt li' alle 3. Penny Lane skal nok ikke plantes midt i vestenvinden, hvis den er lidt sart. Jeg har ingen læ der hvor jeg vil plante roserne endnu. Alfred Carriere har jeg gået og tænkt på, om den skal dække en anden pergola, som kommer til, når vi en gang har fået lavet nyt tag. Så vil vi nemlig brække vores carport ned og lave en mere indbydende forhave, med havelåge og flisegang op til en pergola, som går på tværs, fra entrédøren og ud til haven. I stedet for carporten vil vi lave en ny (men dobbelt) carport ved den modsatte gavl, så begge biler kan holde ved siden af hinanden, men uden at få kastanier og grene fra det store kastanietræ ned på biltaget. Er der nogen af de 3 du foreslår, der også får flotte hyben? Det er ikke noget de er gode til at oplyse om hvorvidt roserne har ved rosenposten.
   Venlig hilsen Malene

   Slet
  3. Selv tak
   Nej det kan godt være, at du ikke skal plante Penny Lane midt i vestenvinden, min står op ad garagemuren. Alfred vil være god til at dække en pergola ingen tvivl om det. Ingen af dem jeg har foreslået får flotte hyben. Jeg har også en gang villet købe roser for at få flotte hyben, men synes ikke, det har været en succes, fordi de rådner inden de er blevet store og flotte. Jeg må også tilstå, at jeg klipper dem af for at få flere roser :) men Frühlingsduft skulle efter sigende få fine hyben, men hos mig rådner de inden de er blevet store og flotte.

   Slet
  4. Okay, tak. Jeg vil ta' dine svar med i mine overvejelser. Det er enormt svært at vælge, og især at vælge fra. Begrænsningens kunst. Jeg vil gerne ha' plads til så mange forskellige på lidt plads som muligt, men samtidig så de ikke bliver kvalt af hinanden og så de harmonerer i farverne sammen. Og så skal der gerne være noget kønt at se på så længe som muligt. Ak, hvor jeg kan bruge lang tid på at tænke over hvad jeg tror jeg vil blive mest glad for. Tak for din hjælp.

   Slet
  5. Selv tak Du har ret, det er svært at vælge, for der er så meget, man gerne vil have, men pladsbegrænsning har vi jo alle på en eller anden måde. Ja men det er da ikke det værste, man kan tænke på, du finder nok ud af det :)

   Slet
 13. Hej Ja det er rigtig at vi her i Nordjylland endelig har haft en tørvejrsdag, dejligt. Blæsten var værst i nat, så dagen har været rigtig god og jeg har da også fået lidt fra hånden i haven.
  Det er nogle flotte roser du har, jeg var tirsdag aften til et dejligt foredrag med Knud Pedersen fra Rosenposten, der er ikke det den mand ved om roser, man kan ligefrem mærke at han bare brænder for dem. Han nævnte faktisk de fleste af de roser du viser idag.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Dejligt at I endelig havde en tørvejrsdag, det er rart at kunne komme i haven og forberede vinteren.
   Det lyder spændende med foredrag af den store rosenguru Knud Pedersen. Jeg har besøgt stedet nogle gange, han er en meget rar og dygtig mand.
   Det var da lidt sjovt, at han nævnte de roser, jeg har med i dag. De fleste af mine roser er købt hos ham efter at have kigget i et af hans små hefter.
   Vh
   Lisbeth

   Slet
 14. Kære Lisbeth. Dejlige billeder. Her starter dagen med stille regn, havde ellers regnet med at jeg skulle og fortsætte med at grave frostfølsomme planter op :)

  Det er da fantastik med blomster du har endnu. Det er dage siden mine Lupiner blomstrede og jeg har endda forsøgt at klippe dem ned, det skulle give et nyt flor. Hmm ikke her i hvert fald.

  Ja her er vi også begyndt at grave græs op for at få flere bede, så det ender med at vi ikke har græs tilbage eller næsten ikke. Vi har en lille have så det skulle være til at overkomme og slå det græs, der er tilbage.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise Lotte
   Tak skal du have. Håber I har fået tørvejr nu. Her blæser det stadig en del, men solen skinner. Jeg har ikke en gang været særlig omhyggelig med at klippe lupinerne ned, men de vil vældig gerne blomstre her.
   Dejligt med flere bede, hvad skal vi dog med alt det græs :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 15. Hej Lisbeth, det er da helt utroligt at dine lupiner stadig står så flot, mine er væk forlængst, måske er de druknet ;o). Din lewisia skal nok klare vintren i pavillonen men jeg er mere i tvivl om det ikke bliver for koldt til dine myrter, hvis vinteren bliver hård. Her har det også blæst næsten hele pelikaner de sidste dage men det tørrer så fint på jorden, at jeg ikke skal brokke mig endnu ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Mon ikke dine lupiner viser sig igen til næste år, der er vist ikke mange som har lupiner i blomst nu, kan jeg forstå. Hvis det bliver hård vinter, tager jeg myrterne ind i huset i stedet. Der har jeg et køligt værelse, så mon ikke det går, en tak for advarslen :) Det blæser også stadig en del her, men solen skinner, det hjælper lidt på den kolde vind.

   Slet