lørdag den 20. oktober 2012

Beskæring og planteflytning

Også i dag har vi haft fint vejr, omend det ikke har været sjællandske forhold, så har det heldigvis heller ikke været jyske :) Det har ikke regnet her i dag, men ind i mellem har det været lidt gråt, dog stadig med rimeligt stille og mildt vejr.
Jeg har været ovenpå for at tage overbliksbilleder, det var længe siden sidst.
 Den store have mod øst
 Og op mod skoven
 Her er det den gamle del af haven mod vest.
Og her nordbedet
Så er vi nede på jorden
 Før barbering
Og efter barbering, hvad siger I til det, ikke at det kan laves om, men derfor må I godt give jeres mening til kende. Der kan selvfølgelig klippes mere, men ikke sættes på igen :)
Sådan er udsigten nu fra pavillionen, jeg har desværre ikke et før billede. Men som I kan se, er det nu muligt at se lidt mere af haven mod sydøst.
Grøn Acer Dissectum  blev flyttet i går, den stod lidt klemt, her kan den bedre ses.
Den lille sorbus dodong blev også flyttet, det tror jeg bliver godt, hvis den overlever flytningen. Bent kom til at tage lidt rigeligt af rødderne.
Det lille fyrretræ her stod klemt i lyngbedet, så det fik plads i skoven ved siden af den nedsavede hæg.
Her i nordbedet blev Roxianum flyttet frem på den store rhodos plads, den er ikke så stor og nu kan den bedre ses.
Efter flytningen af de to store rhodoer fra nordbedet er der blevet bedre plads til den røde Acer Dissectum
Denne viburnum har fine efterårsfarver.
For ikke at tale om papegøjebusken
Sumpegen kan også være med på farverne
Og se nu bare sumphibiscussen, nu er der endelig en blomst sprunget ud. Den nåede det
Der er stadig blomster i dahliaen
Og i Penstemon Raven, og der er flere nye stængler på vej, er det ikke utroligt

Roserne kan også være med
 Sofia Renæssance
 Lady Emma Hamilton
Crocus Rose
Og til slut
Efterårshjørnet.
Fortsat god aften og god søndag.

37 kommentarer:

 1. Hvor er der mange skønne efterårsfarver i jeres have :-)

  Jeg er tilhænger af, at der bliver beskåret og stammet op i træer og buske ind imellem.
  Selvfølgelig ser jeres cypres bar ud lige efter en klipning, men det giver lys og luft til planterne nedenunder og cypressen bliver hurtigt mere fyldig igen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Vivi :)
   Ja det er også nødvendigt at stamme træer og buske op en gang i mellem, men man skal lige lære det.
   Det lyder godt, at den hurtigt bliver mere fyldig igen.

   Slet
 2. Cypressen er blevet pæn, det hjalp at trimme den:-) Din sumphibiscus er da skøn og også din penstemon. Vejret i dag har været skønt. Har gravet alle min duehoved op i mit indkørselsbed og plantet dem andre steder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Tak skal du have, jeg var noget spændt på folks reaktion på klipningen.
   Jeg er glad for at sumphibiscussen nåede det. Godt I har haft bedre vejr i dag, men det er vist ikke overalt i Jylland, det har været godt.
   Duehoved har jeg også, men jeg synes de breder sig rimelig hurtigt.

   Slet
 3. Virkelig mange flotte farver og planter i din have , selv på denne tid :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Jan :)ja selv op denne tid eller måske netop på denne tid.

   Slet
 4. Dine første billeder viser meget fint hvor flot du har fået sammensat planterne i bedene så det bare giver en fantastisk helhed. Jeg håber meget på, at jeg kan få det passet ind, så jeg på et tidspunkt, kan komme forbi og hilse på dig og se din fantastiske have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Anita. Jeg håber også det kan lykkes dig at komme at se min have, du er meget velkommen. Det er billigst at følges med nogen andre bloggere og nok også sjovest, men hvis ikke du kan få det passet ind, er du velkommen en anden gang også.

   Slet
 5. Så mange flotte bilder fra din hage! Jeg synes den cypressen ble veldig fin. Jeg har oppstammet en thuja selv, for jeg synes noen av de blir flottere da. Din sumpeg var så fin. Vet du det latinske navnet på den?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tak skal du have, godt du synes cypressen er blevet fin, jeg håber også min bliver flottere med tiden. Sumpegen hedder Quercus palustris.

   Slet
 6. Gode overbliksbilleder.
  Mange flotte farver i jeres have.
  Også god aften til jer.

  SvarSlet
 7. Skønne billeder - jeg MÅ altså se din have i den virkelige verden en dag. :o) jeg kunne nok egentlig bedre lide cypressen før klipning, men sammenholdt med formålet med at klippe, så er det helt ok. Og den skal jo også lige 'komme sig', så det bliver helt sikkert godt.
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Trine
   Tak skal du have, du skal være så velkommen enten sammen med andre bloggere, det er så hyggeligt, men du er også velkommen en anden dag.
   Jeg håber på, at cypressen bliver helt fin til sidst :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Når man ser billedet indefra pavillionen, så kan jeg godt forstå klipningen og formålet. Jeg er sikker på, at det bliver rigtig godt, når det lige får sat sig.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina
   Ja jeg syntes også, jeg var nødt til at vise udsigten fra pavillionen for at I kunne se, hvorfor vi var så barbariske mod det stakkels træ. Jeg håber også det bliver godt med tiden.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Kære Lisbeth.
  Hold da op - et skue- hvor ser det godt ud.
  Og træet blev vel OK - det er i hvert fald godt der kom noget af, når man ser det inde fra pavillonen.
  Hvor har du mange skønne efterårsfarver i haven.
  Rhodobedet er også flot ---
  god søndag til dig Lisbeth
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Tak skal du have.
   Ja du er ikke helt sikker på, at træet blev ok, så det er godt jeg tog billede inde fra og ud, så I kunne se grunden til, at vi klippede det så voldsomt ned.
   Også god søndag til dig Jessie.

   Slet
 10. Suverænt smukke syn, Lisbeth!! Beskæringen er vellykket, synes jeg. Vi har haft "næsten sommer", siden vi kom hjem til øen igen torsdag. Ville ønske, jeg kunne have brugt tiden ude ligesom dig.

  Hjerteligst

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Zep. Jeg ved at det har været dejligt vejr på Bornholm og Sjælland, så der er I heldige, til gengæld er det træls ikke at have tid til at være ude og nyde det.
   God søndag

   Slet
 11. Hej Lisbeth
  Hvis Viburnumen er herfra, er jeg sikker på at det er lentago. Et nærbillede af endeknop og blade kan måske hjælpe.
  Cypressen er blevet super. Om to år kan I kigge under og det giver karakter med stedsegrønne om vinteren.
  De yderste spidser ville jeg nok nappe også (10-15cm)så den bliver mere tæt næste år.
  Dejligt med kigget fra din 'hule'. Kan lige forestille mig sidde i skumringer med en lampe og lytte til aftenlydene.
  Hav en god søndag.
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Skiltet er blevet væk, men du har helt ret, det er Lentago, det var den du kom til at kalde en Benved, da du solgte den til mig.
   Jeg er glad for, at du synes cypressen er blevet super, jeg har sagt til Bent, at han skal ud og nappe spidserne, det havde jeg nok på fornemmelsen.
   Bemærkede du, at du fik ret i, at hægen var syg. Den visnede helt ned i sommer, så vi har savet den halvt ned. Jeg regner ikke med, at den kommer igen, men der gror en clematis op ad den.
   Ja der er skønt i min hule kan du tro.
   Tak i lige måde og tak for hjælpen med lentago.
   Lisbeth

   Slet
 12. Hvor har I i grunden flyttet mange planter her i efteråret; men alt har også groet ekstraordinært meget i år. Billederne oppefra giver et fint vue over haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja vi har flyttet meget rundt og er ikke færdige endnu. Det har nemlig groet ekstra meget i år. Tak ja en gang imellem er det godt at tage billeder oppefra, så kan man bedre danne sig et indtryk af haven.

   Slet
 13. Hej Lisbeth
  Nogen gange skal man have modet for at klippe i ens træer, men som regel går det da heldigvis godt, også i dette tilfælde kan jeg se.
  Den sump hicbiscus er da helt forygende smuk, håber du får alle blomsterne at se, selv om de lover noget kolder vejr sidst i næste uge.
  Hvis du skal vælge mellem de blå roser er det så ikke "twice in a blue moon" som vinder eller ?
  Jeg skal have "blå" roser ved min clematis bue og skal bruge enten 4 ens eller 2 forskellige 2 af hver.ikke til at klatre op men i bedet der er sammen med. Har lidt gik på en klatre som hedder "Sissing Climbring" men hvis du kender andre må du gerne nævne dem.
  Mange Hilsner fra Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Ja det har du helt ret i, det med at klipper har aldrig været mig, men måske kommer jeg efter det, jeg synes, det er ved at hjælpe, og at jeg ligesom har forstået lidt af det.
   Ja sumphibiscussen er fin, jeg købte den for 2 år siden i Bilka, som en lille plante, den var ikke så pæn, fordi blomsterne var for store i forhold til planten, men nu er den egentlig blevet ret flot. Og den kommer fint igen hvert år, selvom den bliver helt væk.
   Jeg vil klart anbefale Twice in af blue moon af dem jeg kender til. Den er bedre in blue moon, som får bare ben trods sprøjtning.
   Hos mig er det jo helt sikkert mme Alfred Carriere, der vinder, den gror bare deropad og er rigtig skøn og med god duft. Penny Lane er jo også en skøn rose, som jeg nødigt vil undvære.
   Jeg har sjovt nok lige bestilt to klatreroser hos jasmanden :) Jeg kommer jo lige forbi på tirsdag. 35 kr. pr. stk. i potte, billigere kan det da ikke blive. Det er en rar fyr at tale med, han har godt nok gang i nogen roser. Jeg bestilte Gerbe, som jeg længe har ønsket mig og Compassion, så nu må vi se. Jeg er spændt på at høre, hvad du vil købe.
   Mange hilsener Lisbeth

   Slet
 14. Det er da blevet pænt, Lisbeth - og når den først skyder lidt igen, så bliver det supersmukt.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak for det, jeg var lidt usikker på klipningen, og nu har jeg lige været ude og studse spidserne på Anne Maries anbefaling.
   Knus Lisbeth

   Slet
 15. Jeg synes også du er sluppet godt fra den beskæring. Der skal jo være lys og luft til alle i haven, både planter og mennesker.

  Jeg mente bestemt, at jeg havde set carex morrowii på din blog, men nu kan jeg ikke finde det. Husker jeg forkert?

  Der er noget mere efterår over din papegøjebusk end der er hos mig. Den er rigtig flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla J. det er jeg glad for at høre. Ja det har du helt ret i lys og luft vil vi alle gerne have. Jeg har ikke carex morrowii, men derimod carex muskingumensis little midget, mon det er den du har set.
   Papegøjebusken er nærmest selvlysende nu, helt utrolig. Jeg håber din bliver ligeså fin. Hvis der kommer folk her i haven, er det det første de ser.

   Slet
 16. Hej Lisbeth
  Ja, det er temmelig flovt, at jeg prakkede dig planter på med de forkerte navne, men nu er de sat i viburnum-afdelingen. Så kan jeg vel huske det.:o)
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Pyt med det, du er jo god til at sælge, og jeg hoppede på hvad som helst :) men jeg har da ikke glemt igen, at det er en Viburnum og ikke en Benved :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 17. Jeg kan godt forstå I har beskåret.....det giver meget mere lys og luft og en bedre udsigt fra Pavillonen. Det ser overhovedet ikke amputeret ud på nogen måde og pynter bestemt.!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Jeg er glad for, at du ikke synes, at den ser amputeret ud. Den skulle ikke være så stor og tæt på det sted, så skulle den have stået et helt andet sted, men den er ikke nem at flytte med :) Den har også en flot stamme, så nu vil vi se, om den kan blive kugleformet, ja og så kommer der også lige en rose op ad den. Anne Maries gode forslag.

   Slet
 18. Hej Lisbeth
  Tror at I bliver glade for at cypresen er beskåret, det giver langt mere udsyn fra pavillionen.
  Efterårsfarverne i naturen er helt utrolig lige nu, så det handler bare om at nyde det så længe det varer.
  Flot at Pestemon Raven fortsat blomstrer og papegøjebusken er meget smuk.
  Hilsen Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vibeke
   Ja vi har ikke fortrudt, at vi beskar den endnu, det giver mere luft og udsyn fra pavillionen.
   Efteråret er så skønt, jeg elsker de gyldne farver, og det bliver jo ikke ringere af, at der er så mange i min have :)
   Ja den Penstemon er utrolig, den bliver bare ved, det samme gør papegøjebusken, men glæden var nok ikke så længe til.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 19. Det var sørme godt at jeg kiggede lidt tilbage i dine indlæg, så jeg ikke gik glip af billedet af den skønne sumphibiscus.
  Hvor er den bare smuk, og en masse knopper har den også. Hvis I også får frost til weekenden, så ville jeg nok lægge et lagen over den.

  SvarSlet