fredag den 3. september 2021

Naturbilleder og rødbirkens efterår

 De sidste tre dage har været fantastiske med solskin til hele landet, mon ikke vi alle har nydt det. Godt nok er vi mange, der mangler vand, men hvem tænker på det i dejligt stille vejr med solskin. Det stille vejr er så ikke så stille i dag, det er der så ikke noget at gøre ved :)

Jeg har taget en del billeder fra den samske natur, jeg håber, du vil nyde dem:

31.8. en tidlig morgen
1.9. 
igen tidlige morgenbilleder
de sidste er fra 2.9.


smukke smukke morgener
Rødbirken/Betula står lige nu med smukke røde farver. Mange at de besøgende forundres over træet, der er ikke mange, der har set sådan et før.

flot er det i både medlys og modlys
edderkopperne har haft travlt i disse dage
jeg går meget op i forskellige løvformer og farver, acer palmatum dissectum er en af dem, der fanger øjet. Denne gang er det aftenstemning. Til højre Helenium/Solbrud
Vi har en del nøddetræer i haven. De så ud til at give rigtig godt i år, nej hvor jeg glædede mig, men efterhånden som tiden gik, kunne jeg se, at de enten ikke udviklede sig, og dem der gjorde blev ødelaget af snudebiller, øv hvor er det ærgerligt.
nu har vi klippet dem ned, så der kan komme lys ind i haven
der var godt høst, men desværre huller i dem alle.
Hemerocallis Strawberry Field kan endnu
hostaen Whirlwind står med friske nye skud under cypresserne

mange beundrer rosernes fine løv, men også hos mig er der stråleplet på nogle af bladene,
men der er heldigvis også fine blomster på en del af dem:
Fighting Temeraire
Giscard d´estaing
Jacqueline du Pré
Susan William Ellis
Lady Emma Hamilton
Lady of Shalott
Munstead Wood er også i gang med anden blomstring
I må have en skøn weekend - her skal den nok bruges til at vande rhododendron 😒20 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Ja, det er så tørt nå at det merkes godt, men det kommer dessverre ikke noe regn i den neste tiden fremover her.
  Flotte stemningsfulle bilder!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Nej regn lover de ikke, vi kunne godt bruge en hel masse.
   Tak for det
   Klem

   Slet
 2. Så skønne samsøske billeder. Morgenerne har altså et særligt lys nu.
  Jeg kendte heller ikke rødbirk, flot træ.Især i modlys.
  Ih har du vandet din hosta med ekstra gødning siden den ser så ny frisk ud?? Mine forholdsvis nye, ca 2 år, ser hæderlige ud, men de vokser ikke. Et par har jeg faktisk hevet op i en potte for at give den førstehjælp.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja morgenerne har et helt særlig lys, så er det ok at gå en lang tur eller som du cykle på arbejde.
   Ja rødbirk er et specielt træ - meget flot.
   Nej jeg har ikke givet hostaen ekstra gødning, jeg blev også selv forbavset, derfor tog jeg billedet. Rigtig mange af mine er grimme på grund af sneglene, det er nok det samme hos dig.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. Ih hvor er din rødbirk flot - den kender jeg ikke. Bladene er så smukke i solen. Ærgerlig at dine nødder har haft besøg af snudebiller.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja rødbirken er flot og speciel, den er vi glade for. Det er meget træls med nødderne.

   Slet
 4. Hej Lisbeth,
  Skønne morgen billeder, jeg kom til at savne kalvene, da jeg så det dejlige billede af de søde små kalve, vi plejede jo at have Charolais køer.
  Rødbirken er rigtig flot, jeg kender den godt fra bøgerne, men husker ikke at have set den hos dig, også dine roser er flotte, mine er fuldstændig håbløse i år, men de er heller ikke blevet passet med vand.
  Jeg vander i skoven på fuld drøn, med alle det nyplantede, er der virkelig behov for vand, og sneglene synes det er vidunderligt, så det blev lige til 1 times sneglejagt og hold nu op hvor fik jeg aflivet mange.
  Ferien bliver stadig brugt på at male køkken, så jeg kan desværre ikke nyde det skønne vejr, kun når jeg er nede og flytte vand.
  Ærgerligt med dine hassel nødder. Jeg har plantet 3 hasselbuske i skoven men med egern i skoven tror jeg næppe jeg får fornøjelse af nødder.
  God weekend til jer
  Kh
  Inge Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inge Dorte
   Nå ja jeg kan godt huske, at du nævnte, I havde haft kalv, jeg kan godt forstå, at du savner dem.
   De fleste lægger ellers mærke til rødbirken, den står lige ved den store fyrrebusk. Mine roser er bestemt heller ikke passet med vand, jeg har nok at gøre med at vande rhodoerne. Ja alt det nyplantede skal passes med vanding, øv ja så får du snegle.
   Dit køkken må blive flot med alt den tid, du har brugt på at male det.
   Ja det er ærgerligt med hasselnødderne, men jeg ville nu hellere have egern til at spise dem end snudebiller. Desværre har vi ingen egern på Samsø.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Kære Lisbeth
  Ja, jeg må sige, at tørken er vedvarende. Kun 40 mm i hele august og intet i snart fire uger. Din have ser nu godt ud - rødbirken er virkelig en, man lægger mærke til og den er vel endda tørstig ligesom resten af birkefamilien? Godt at I har højt grundvandsspejl.
  Øv med nødderne, der er blevet spist af snudebiller. De kunne godt have levnet i hvert fald halvdelen.
  God weekend og god arbejdslyst. Jeg fik vandet en del i morges.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det må vi sige, det er ikke meget regn I eller vi har fået, tørken ses mest på jorden, den er knastør og ikke til at arbejde med. Men det er godt at grundvandsspejlet er højt.
   Ja træls med nødderne.
   Jo tak i lige måde, jeg har ikke vandet i dag, men i morgen skal det nok være.
   Kh Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Ja det har været nogle rigtig fine dage vi har haft, når lige morgendisen var lettet, og det ser da ud til at de kommende dage også byder på fint vejr, men måske med lidt lavere temperaturer. Desværre kan det jo så betyde at vi må til vandkanderne og slanger, nok mest sandsynligt hos dig, men jeg skal nok også lige tjekke rhodoerne en gang.
  Rødbirken er da virkelig fremtrædende nu, men sådan er det jo nok når vi rammer efterårs månederne så er det andre farve toner der træder frem og fanges af øjnene.
  Ærgerligt med nødderne, der røg det forråd :-(
  Her er det slut med dagliljerne, men hostaerne kan da lidt endnu, whirlwind ser dejlig frisk ud. Desværre ser alle roser ikke så friske ud mere, men sådan er det jo, og intet at gøre ved det. Blomstrer de så må vi jo bare nyde dem og se bort fra løvet.
  Her skal vi have klippet en hæk her i weekenden og græsset skal slåes (Mogens’ arbejde) men mon ikke jeg kan få lidt tid til at gå med at rode lidt i bedene :-)
  God weekend til jer
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja i denne uge kan vi ikke klage over vejret, selvom vi gerne ville have regn om natten. Ja jeg må nok i gang igen med at vande.
   Ja der kommer andre farver i haven nu.
   Ja det er ærgerligt med nødderne, forråd når det aldrig at blive, jeg spiser dem med det samme ;)
   Jeg har to hold dagliljer i blomst, det havde jeg ikke troet. De hostaer der ikke er spist af sneglene ser fine ud endnu, men der er desværre rigtig mange, der er ødelagt. Bent har lige været ude og tage 119 snegle.
   Den rose jeg tog billeder af Akvarel, står lige ved siden af en anden, der har helt friskt løv, underligt.
   Dejligt det bliver godt vejr, når I skal arbejde i haven :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Björken känner jag gott har sedan många år en B. pubescens 'Rubra' och det ovanliga är att den slår ut i grönt och sen blir bladen röda. Det är den nog ensam om i växtvärlden.

  Vackra rosor och jag antar att det är nästintill omöjligt att undvika trötta och angripna blad så här sent eller?

  Här har rododendron satt mycket knopp så god genomvattning är nog bra för era buskar. Här har det kommit en del regn i augusti som fortfarande gör gott.

  KRam, Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja rødbirken er lidt speciel, fordi den starter med grønt og senere bliver rød. Den er flot også i opstarten.
   Jeg har stadig roser med pænt løv, men der er også mange, som ikke er pæne mere.
   Der er rigtig mange knopper på rhododendronerne og i også i år. I er heldige, at I har fået en del regn i august.
   Kram

   Slet
 8. Ja, flot og dejligt har det været i denne uge og du har fået nogle fine morgenbilleder i kassen. Høstfarverne har ikke rigtig indfundet sig, men du har jo sager med "høstfarver" hele sæsonen og de gør sig godt i det lave lys - forfra og bagfra:) Man kan sige du skaber smukke levesteder for både snudebiller og edderkopper, og alt hvad der ellers kan krybe og gå.
  De enkle roser tager prisen i dag - i hvert fald på dine billeder. Hvor er de dog fine, og farverne på de to gyldne...
  Jeg vander også for tiden. August har været temmelig tør(!) og jeg føler mig snydt, når vejrudsigten i dagevis fremhæver det sydøstlige hjørne af landet som noget af det vådeste, og så får vi 12 mm over 10 dage. Men nu tror jeg snart vandslangen bliver lagt væk. Det er jo efterår.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det har været en skøn uge, men regn om natten ville have gjort underværker. Ydermere blæser det en hel del, så tørrer det noget mere. Der er en del af mine buske, som har høstfarver meget tidligt.
   Ja vi må sige, at august har været temmelig tør, vi har fået lidt over 40 mme, det er ikke meget. Jeg kan godt forstå, at du føler dig snydt, det gør vi også. Min vandslange kommer ikke væk før vi får noget vand.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Smukke naturbilleder! Der er en egen stemning over morgenbilleder. I har så meget smuk natur på Samsø, og du er god til - sammen med hundene - at komme ud i den.
  Jeg kender heller ikke en rødbirk. Har den røde blade hele sæsonen, eller er det kun sidst på sæsonen, bladene bliver røde?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Tak skal du have, ja her i starten af efteråret er der en helt særlig stemning over morgenbillederne. Her er smukt, jeg går mest morgenture, så har jeg det hele for mig selv ;)
   Rødbirken starter med grønne blade, men bliver hurtigt rød, mere og mere i slutningen.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Det er nogle skønne billeder, du har taget i det fine vejr.
  Men det er synd, I mangle regn til haven.
  Jeg synes aldrig jeg ser rødbirk her - men nu vil jeg være mere opmærksom på dette smukke træ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte
   Det er næsten uhyggeligt at gå rundt derude, selv ukrudtet hænger med hovedet.
   Rødbirken er ret sjælden.

   Slet