onsdag den 1. september 2021

En rund fødselsdag og en fældning

 Jeg kender en, der fylder rundt i dag. Igennem en del år kom hun her i min have om sommeren, desværre er det nu tre år siden, hun sidst var her. Hver gang hun var på besøg medbragte hun en plante til mig, når jeg ser disse planter i haven, kommer jeg til at tænke på hende. Jeg vil derfor sende en hilsen til hende ved at vise billeder af de fine planter.

Som I kan se, er det ikke så lidt

phlox
har hun selv sået og foræret mig
Minerva
Novalis
Royal Celebration første blomstring
nu blomstrer den igen
Wild Rover, som gror fint hos mig, men som desværre ikke klarede den hos hende selv
også en fin træpæon kom hun med et år. 
Jo jeg har mange fine minder om hende, hvem ved måske ses vi igen. Rigtig hjertelig tillykke med dagen, jeg håber, du får en dejlig dag, og at du bliver fejret med manér.

Nu til noget helt andet, nemlig en fældning, et stort træ måtte væltes, det var simpelt hen for stort til haven, kronen blev større og større, det var en svær beslutning, men den var god.
Dette store smukke træ var der ikke plads til længere. Vi havde i forvejen opstammet den, men kronen blev for stor. 
her tager Bent fat, saver
og vælter det
det faldt perfekt, intet blev ødelagt, som I kan se er kronen stor. Træet var den fligetbladede el/Alnus glutinosa er det latinske navn
Vi valgte at fælde den, for at der kunne blive plads til Nyssa Sylvatica også kaldet Tupelo.Den købte jeg i sin tid, fordi jeg havde læst, at den fik flotte høstfarver.
og det må vi sige, at den gør, billedet er fra 27.10. sidste år, foran kan I se den opstammede el. Til højre for den står sumpcypressen
som nu også får mere lys.


Den sidste sommerdag blev helt fantastisk, sådanne dage må der gerne blive flere af i september, august har været ok med lidt for meget blæst og for lidt regn til os, men jeg er glad for, at vi ikke har haft hedebølge, som vi ofte har haft i august. 
I dag starter den første efterårsmåned, det kan man godt se:

Bronzeblad står flot her med gyldne farver
Cornus cousa har fine bær i år
I sommer stod den med flotte hvide blomster
Viburnum opulus Xanthocarpa står også med fine bær
det samme gør Viburnum sargentiana Onondaga
der er stadig smukke hostablomster
R. Lavendula
her som hæk i hækbeder, den skyder flot og har dejlig duft i løvet, aftensolen ramte bagsiden af bladene
Et par roser mere:
Chippendale
Valencia står med store flotte hoveder. 

Rigtig dejlig dag til jer og til fødselsdagsbarnet. 
23 kommentarer:

 1. Det er dejligt med planter med en historie.
  Det er ikke sjovt, at fælde store træer, men ind imellem er det nødvendigt og så giver det jo plads til noget nyt :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja det er det, jeg har jo også en rose fra dig, den er nu delt i to, da jeg prøvede at flytte den, heldigvis er den ikke så voldsom som din, men det kan jo komme.
   Der er vist ikke så meget plads til nyt her, men jeg må da overveje det.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Tillykke med fødselsdagen - jeg ved godt det ikke er dig, men det er vel nok hyggeligt med de planter, du har fået og fint, at du samler dem i ét indlæg.
  Og tillykke med fældningen. Det er SÅ vigtigt at fælde, så haven ikke gror til. Jeg har set flere haver, hvor jeg har tænkt, at det ville pynte, hvis de fældede, eller endnu bedre: Havde fældet for 10 eller 20 år siden, så der nu havde stået et lækkert træ i den rette størrelse. (Flot lagt ned af Bent. De er store sådan nogle kroner, når de ligger på jorden.)
  Jeg er sikker på, du hurtigt vil udnytte forandringen og det nye lys til at plante om eller plante nyt.
  De sidste par dage har været vidunderlige. Sol og passende temperaturer. Der mangler kun et par nætter med pladderregn ;-)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tak for det, nej det er ikke min, men jeg fik kontakt igen, det er jeg glad for, jeg synes også, det var fint at samle dem i et indlæg, når der var så mange.
   Tak for det, ja Bent er heldigvis god til at fælde, når det er nødvendigt, det var det med denne her. Det er ikke alle, der ved, hvor vigtigt det er at fælde.
   Ja nu må vi se, hvad der skal være der, det må jeg kigge nærmere på, måske kan du hjælpe :)
   Ja skønne dage de må gerne fortsætte, så tager vi pladderregnen om et par uget ;)
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Heller ikke her, det der skulle komme i næste uge er væk, det er som det plejer at være, til gengæld kan I komme på besøg :)

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Så flotte planter du har fått av henne opp gjennom årene, og de er veldig pene å se på. Høstphlox er så fine på denne tiden. Som vanlig har du flotte roser også :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er mange fine planter, jeg har fået fra haveveninden. Høstphlox er uundværlige, der er så mange forskellige farver. Tak :)
   Klem

   Slet
 4. Fin fødselsdags hilsen til din haveveninde! Og alt hvad hun er kommet med blomstrer tilsyneladende netop på hendes fødselsdag:)
  Ja, der er ikke langt fra tanke til handling hos jer, og den flotte elm måtte væk, men Bent er jo ferm med sin sav. Dejligt den lagde sig lige der hvor den skulle. Fældning er jo ikke et tema her i haven - endnu - og jeg kan forestille mig hvor svært det bliver den dag der skal tages en beslutning.
  Hvor har du mange flotte Viburnum! Jeg tænker tit at i mindre haver er buske et godt alternativ til træer. Buske kan jo også stammes op og give en god skovstemning i en lille have.
  Sommeren sagde farvel med et fantastisk flot vejr, og det holder endnu. Lad os endelig få et smukt og lunt efterår - med regn om natten naturligvis:)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak ja det meste blomstrer nu, dog ikke træpæonen, men resten gør.
   Nej Bent han er hurtig, skal vi fjerne den nu sagde han, vi det er ham, jeg nøjes med at tage billeder ;) Han er god til det, men har også været skovhugger i en kort periode.
   Der er så mange flotte Viburnum, Lønbæk Planteskole Anne Marie er ekspert i dem og har rigtig mange, derfor har jeg også mange. Jeg kan anbefale dig dem til at lave skovstemning i en lille have.
   Ja det må man sige, og heldigvis fortsætter de, så tager vi pladderregn om natten, forhåbentlig i løbet af ikke så lang tid.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Fødselaren må være helt benovet over sådan en flot fødselsdags hilsen, det er da også helt fortjent med det flotte vejr hun er årsag til :-) et tillykke skal da også lyde herfra til fødselsdags barnet, som jeg jo har kendt omtrent lige så længe.
  Skønt at kunne går rundt i haven og til at tænke på søde Havevenner, når man støder på fine foræringer, som man er blevet beriget med, det tror jeg at vi er mange der gør, ja mange af vores planter har en historie.
  Uha det er med at have et godt øjemål og tungen lige i munden når sådan er rimeligt stort træ skal lægges ned, men det klatrede Bent jo flot, ja som han plejer.
  R lavendula ser bare flot ud i solen, godt at bladene stritter så indumentet kan fange solen.
  Chippendale og Valencia er da et par kønne hoveder.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det tror jeg, men jeg opnåede, hvad jeg ville, jeg fik kontakt. I dag fejres fødselsdagen med sønnerne. Er det mon kun omtrent, var I her ikke samtidig første gang? Det kan jeg ikke helt huske, måske kan du.
   Ja det er dejligt med planter, der minder om søde havevenner, jeg har jo også en del fra dig, du har jo været her endnu flere gange.
   Ja heldigvis er Bent god til træfældning, det er jeg glad for.
   R. Lavendula er blevet til en fin lille hæk, det var fint, at solen lige kunne skinne på bagsiden.
   Ja de roser har pænt store kønne hoveder.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Jo vi besøgte dig begge to samtidig første gang. En dejlig dag 😊

   Slet
 6. Ja noget af det bedste ved planter man har fået, er netop mindet om giveren. Og de søde phlox din haveveninde har lavet er da så fine. Jeg har osse et par stykker der er hjemmeavlet. De har osse de søde fine små blomster.
  Hui, at fælde et træ på denne årstid, med løvet på, det kræver da mod. Godt Bent er så god at han kan lægge det lige ned hvor han vil have det. Og så kan du rigtig nyde den ekstra lys det giver.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det er hyggeligt at gå rundt og mindes giveren, når man ser på planterne. Dejligt når nogle selv sår og forærer væk, du er jo god til at så og få noget godt ud af det.
   Bent er modig, jeg har slet ikke tænkt på det med løvet, gad vide om han har det, han plejer også helst at ville fælde, når løvet er faldet af, men det var vist høje tid for tupeloen.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Det må siges at være en gavmild havegæst, der fylder rundt. Vi har en sydbøg, som jeg godt kunne tænke mig at få fældet af nogenlunde den samme størrelse som det træ, Bent har fældet; men Søren kan ikke nænne at fælde det😖

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja hun er bestemt meget gavmild. Ja det vil nok ikke være populært, hvis Bent skal op og fælde det for ham :) du kan da prøve at true Søren med det :)))

   Slet
 8. Så fint at tænke på din haveveninde mens du nyder de planter du har fået. Det kan jo gøres år efter år. Flot klaret af Bent at fælde træet lige efter bogen. Det må være svært at sige farvel til et stort flot træ, men haven har bedst af at få lys og luft.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja jeg tænker dagligt på hende, når jeg går forbi planterne. Bent er skrap til at fælde træer, men det er næsten altid en svær beslutning, dog ikke så meget for Bent.

   Slet
 9. Tillykke til din haveveninde! Sådan en haveveninde er jeg også så heldig at have. Jeg nyder at kunne gå rundt i haven, og se på alle de dejlige planter, jeg har fået af hende. Det er sjovt at planter, der har en historie.
  Det er nogle flotte bær i røde og gule farver. Mon de er lækkerbiskner for sultne fugle, eller lader de dem sidde lidt, så du selv kan få fornøjelse af dem?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 10. Tak for det Elna
  Ja det er godt med haveveninder og dejligt at gå rundt og nyde planterne.
  Jeg har aldrig smagt bærrene, det ser heller ikke ud til, at fuglene er vilde med dem, jeg ved faktisk ikke om de er spiselige.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 11. Det sägs väl att höstfärgerna blir bättre i soliga lägen så det var nog ett klokt beslut att fälla alen. Phlox är både vackra och tacksamma. Roligt att de börjar finnas fler av i plantskolorna igen.

  Kram, Carina

  SvarSlet