tirsdag den 28. september 2021

Naturbilleder og roser med regndråber

 I går regnede det hos os, ja faktisk nogle timer, men resultatet var noget sølle, 5 mm er ikke meget, men de lover mere i ugens løb, så må vi se, om det kommer. Som sædvanlig tror jeg ikke på noget, før jeg ser det, vi kan se på radaren, at skyerne går lige øst om os. Nå men min sandten om der ikke kom 6 mm kl. 23, det hjalp jo på det. Hele 11 mm på en dag, fantastisk. 


morgenen søndag var helt fin

mens det var noget mere gråt i går mandag.
Vi fik som sagt lidt regn, så der kom lidt dråber på roserne:
Acapella
Augusta Louise
Gertrud Jekyll
Lise Nørgaard
Scentsation
sourire d'orchidée
Princess Alexandra of Kent
Scepter d´isle
Sofia Renæssance
Efterårsfarverne er ved at træde i karakter ved nogle af træerne:
Troldel/Fothergilla Major og i baggrunden sølvlys
her er det acer palmatum dissectum og i baggrunden kuglekastanien, der får fine farver, desværre er bladene allerede ved at falde ned.
Solen skinnede i bøgetræets løv søndag aften, det så ud som guld.
nogle der kan hjælpe med et navn på denne? Ja det var der flere, der kunne: fjervalmue, Macleaye cordata
Den brogede hortensia er nu ved at få farve, den har jeg fået af Anne
 denne er også fin i farven, den har jeg arvet fra Byhaven i Ebeltoft
R. Black Adder har det hårdt, de forbistrede øresnudebiller, der er et par knopper i
derimod er R. Hydon Velvet
fantastisk smuk
Buketten af roser, som jeg plukkede under stormen
står endnu, eller nogle af dem er ved at falde, men bemærk den rose, der vender denne vej, det er Penny Lane, den holder længe i vasen, den kan jeg anbefale, duften er fantastisk.
Til slut solnedgangen søndag aften
Dejlig dag til jer. 
18 kommentarer:

 1. Ih, jeg troede lige, at vi havde fået dobbelt så meget regn, som I fik, men så læste jeg, at der kom 6 mm mere. Ja, vi fik jo så 10 mm. Og sikken et vejr i dag - jeg har fået lagt forårsløg, som ellers er et hadejob, men i sådan et vejr er det jo nærmest en fest.
  Nej altså - jeg havde helt glemt, at du fik en af hortensiaerne. Den ser ud til at være glad for at være blevet en samsing eller hva' I nu hedder derover :-)
  Kh Lisbeth
  PS Der er grønne skud i Rosenskovmærken. Jeg krydser stadig fingre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det kan jeg godt forstå, at du troede, men kl. 23 kom der virkelig regn, så det kunne høres. Dagen i dag har været en nydelse, også selvom du skulle lægge forårsløg, det kan man lige klare i sådan et dejligt vejr.
   Ja hortensiaen fik jeg, da vi var hos Marie og Søren, den har ikke haft det så godt, men jeg tror, den er faldet til nu med Samsø vilkår. Og ja det hedder samsinger, så den var god nok.
   Det lyder godt med rosenskovmærken, jeg tror på den, den er sejlivet.
   Kh Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Så lite regn du fikk, og jeg synes det er så merkelig at du ikke får mer regn der du bor midt ute i havet :)
  Det var en nydelig farge på den hortensia du arvet!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det var ikke meget i forhold til dig. Det er fordi, vi bor ude i havet, vi ikke får så meget, regnen falder i havet i stedet for :)
   Ja hortensiaen er rigtig flot.
   Klem

   Slet
 3. Vi fik 7mm i nat. Ikke meget, men vi nøjes. Vi var på tur over Fyn og Sønderjylland i lørdags. Der var så grønt derovre.
  Herovre er efterårsfarverne noget fesne, pga tørken.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det var ikke meget regn, mange steder på Fyn har de fået meget mere, så det har nok været noget grønt, sønderjyderne har fået mindst lige så meget tror jeg. Måske når efterårsfarverne at komme, det håber jeg.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Hej Lisbeth
  Jeg er ikke helt sikker på hvor meget vand vi har fået, da regnmåleren ikke var blevet tømt, men jeg vil tro at det er omkring 15mm. Nu lover de jo en masse vand de næste dage, vi må se om det holder. Tror nu ikke at min have har behov for alt for store mængder. Tænker da også at roserne kommer til at se lidt slukøret ud :-)
  Min den brogede hortensia er ikke begyndt at tage efterårs dragt på endnu, men godt at den har de fine brogede blade for blomstret har den ikke, tror den fik forfrysninger i vinters, så den måtte starte helt fra bunden af.
  Hvor er det irriterende at de øresnudebiller skal ødelægge planterne, et trist syn, men dejligt at se at andre står i al sin pragt.
  Ja men det er er jo helt fint at få afprøvet hvilke roser der holder godt inde.
  Fortsat god aften
  Knus Anne
  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Det var en skam, kunne ellers have været sjovt at vide, hvor meget I har fået, måske er det næsten det samme. Ja det er spændende, om vi får det vand det lover, så vil vi da kunne klare os lidt. Rosernes hoveder vil nok ikke være begejstrede, men forhåbentlig er det godt for rødderne.
   Spændende om vores hortensia vil blomstre næste år. De kan ikke lide frost først på foråret.
   Ja de øresnudebiller er rigtig træls, heldigvis er der andre, der har det godt.
   Jeg blev overrasket over, at Penny Lane holdt så godt, det er jo ikke så ofte, jeg plukker ind af dem.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Det er en flot solnedgang, der var hos jer i søndags.
  Kan planten være en fjervalmue, Macleaye cordata?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det var det, og ja du har ret, det er en fjervalmue, jeg kunne ikke google den, fordi jeg skrev fjernellike ;)
   Hilsen og tak
   Lisbeth

   Slet
 7. Jeg kan ikke hjælpe dig med din bladplante, men til gengæld ønske tillykke med regnen. Det er da altid noget - og i dag skulle der komme lidt væde til os på djævleøen.
  Fine farver på enkelte træer og buske, men kastanjer er vist svære efterhånden. De har det ikke nemt.
  Både roser, Hortensier og Rhodondendron er nok glade for regnen - ligesom du!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Men det kunne Elna heldigvis. Ja regn fik vi da denne gang, jeg håber, I har fået regn i dag. Der er ikke kommet noget i Jylland.
   Ja det er ikke nemt med kastanjerne, men kuglekastanien ser altid sådan ud om efteråret, det er jo også flotte farver.
   Ja det hele har sikkert været glad for vandet.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Vi har også lært at tage det med et gran salt, når der varsles skybrud. Allerede nu bliver der trukket i land om torsdag, som ellers skulle blive dyngvåd. Jeg er på Elnas hold med fjervalmue. Et teknisk spørgsmål: breder billerne sig, eller bliver de på de angrebne planter?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja med hensyn til regn, skal man bestemt tage det med et gran salt. Vi skulle også have en masse regn i morgen, nu er det blevet til 2 mm, men 17 på fredag, det skal vi nok heller ikke tro på. Jeg havde besøg af en fredags, som også sagde at det var en fjervalmue, desværre kunne jeg kun huske det med fjeren, så jeg kunne ikke google det.
   Nej billerne bliver desværre ikke kun på den angrebne plante, for et par år siden var de mest i skoven, der er det så ikke så galt længere, nu er det i modsatte del af haven. De var også begyndt at angribe min R. edgeworthii, den flyttede jeg, jeg tror, det er hjulpet, den skal snart ind i pavillionen.

   Slet
 9. Med fare for en dobbeltkommentar (jeg fik at vide, at min kommentar var udgivet, men der kom en fejlmeddelelse, og jeg kan da heller ikke se den).
  Jeg brugte Google Lens på dit billede og den var enig med Elna og Marie, selv om den kom frem til, at det er en jodplante. Det er dog samme latinske navn for både fjervalmue og jodplante, men det er jo før set, at samme plante har flere navne - hvis jeg i øvrigt synes kan være lidt forvirrende.
  Jeg kan varmt anbefale Google Lens. Du peger bare med din telefons kamera på den ukendte plante (eller andet), og vupti, inden for et par sekunder har du svar, og det er stort set aldrig forkert. Jeg er vild med den app :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Tak fordi du prøvede igen, for der er kun kommet en kommentar fra dig.
   Når man klipper i fjervalmuen kommer der saft ud, der ligner jod. Nok deraf navnet kommer.
   Jeg vil også gerne have google Lens, men jeg har ikke kunnet finde ud af det, ej heller mine sønner, men vi prøver igen næste weekend, når de kommer på besøg. Jeg regner også altid med dig og appen, for jeg ved jo, du kan finde navnet ;) tak for hjælpen.

   Slet
 10. Det har regnat rejält det sista även om jag inte har nån mätare... Funderar på vilka rosor jag vill ha sen... Vill ha några få sorter och fler av varje eftersom jag gillar massverkan och att kunna plocka till buketter utan att det syns :)

  Kram, Carina

  SvarSlet