søndag den 7. januar 2018

December, rim og små rhododendron

Det var nu kun billedet her af sumpcypressen fra 2.12. jeg måtte have med, det var så flot. Jeg mente, jeg havde flere billeder fra december, jeg gerne ville vise.
Pyt jeg løber ikke tør for billeder, her er der rimbilleder fra i dag. Her på Samsø var vi nede på minus 3.3 grader, så der er stadig rim i græsset.
Der var rim i græsset og på taget til morgen,
 da solen stod op
 Rhododendronerne krøllede bladene for ikke at tørre ud, R. bureavii
her er det nordbedet med de første solstråler
 Der var rim på roserne
 flot så det ud mon ikke det endelig er sket med dem om knopperne.
 markerne foran have bliver så flotte med rim på og solskin


Det er med at nyde det friske vejr, så længe det holder, men de lover frost sidst på ugen igen, så måske får vi mere vintervejr. I morgen bliver det iflg. DMI også flot vejr, det gør bestemt ikke noget.
Rhododendron:
I dag vil jeg præsentere nogle af dem, som jeg har købt på plantemarkeder, der er ingen af dem, som har blomstret endnu, men der er et par stykker, der har knopper for første gang, det bliver spændende at se blomsterne.
 R. auriculatum
 R. calophythum x R. traillanum (købt hos Kaj i Mariager)
 R. hodgsonii
 R. pachysanthum købt for en del år siden, nu er der endelig knopper i den, den blev flyttet sidste forår, det gjorde den godt.
R. parmulathum v/ ozelothybrid - også den er der knopper i for første gang. Der var også en flytning til den sidste forår.
 R. Black Adder får ingen blomster i år, måske har billetklipperne udtæret den
den blomstrede sidste år, minder en hel del om R. Charles Dickens
R. Queenbe x R. rex forrest og bagved R. bureavii x R. rex. De er købt i Rhododendronhaven.
 R. bureavii x R. rex i august
 her har vi R. Queenbe x R. rex sidst i maj
og her med en enkelt blomst 14.4., der er ingen knopper til forårets blomstring
 den sidste jeg vil præsentere i dag er R. argyrophyllum Chinese Silver
sådan ser den ud nu, også den er ødelagt af billetklipperne
Til slut solnedgangen fra i aftes
I morgen
I morgen skal vi se det gule bed.
Fortsat god kold søndag og god start på ny uge.

29 kommentarer:

 1. Hvor er rosenknopperne med rim på dog smukke, og du har også taget en meget smuk solnedgang. Jeg har fulgt med i din gennemgang af haveåret 2017 i Høneballehaven, og det har været smukt og spændende:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Ja de var ret smukke her til morgen. Godt at høre at du har fulgt med i gennemgangen af haveåret :)

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Smukke rim billeder. Du var vist noget tidligere ude, end jeg var og sikke en smuk belønning du fik :)
  Nu vil jeg lige nyde en gennemgang af haveåret 2017 i høneballehaven :)
  Knus og god aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Heidi
   Ja det betaler sig at gå tidligt ud :) dine var nu også fine.
   Det lyder rigtig godt, god fornøjelse.
   Knus og i lige måde

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Tror hele Danmark har haft dette fantastiske vejr idag!
  Alletiders at du viser disse flotte rhodo frøplanter og kryds.
  flere bla R. hodgsonii tror jeg ikke du har vist før?
  Tror du virkelig disse billetklippere kan forhindre blomstringen det er da ikke over max 10% de spiser af hvert blad? Tror du ikke det er mere kosmetiskt?

  Du må også have en dejlig ny uge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det tror jeg også, jeg er nu ikke sikker på, at nordjyderne var så heldige, men det er ikke altid nemt at se på vejret her og nu.
   Nej jeg har nok ikke vist de små rhodoer så meget, det er nok kun dig, der interesserer dig for de små kryds, så jeg tænkte, at nu måtte jeg hellere tage dem med.
   Jeg ved ikke, hvad det skyldes med blomstringen, de skal jo også have nogle år på bagen, før de blomstrer. Måske er Marie inde på noget af det rigtige.
   Tak for det og i lige måde

   Slet
 4. Jeres rhododendron frøs mere end vores, kan jeg se. Hvis der er lige så mange larver under jorden, som billetklippene antyder, så kan der vel godt være så mange sultne larver under jorden, at de hæmmer plantevæksten. Flot solnedgang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja jeg var også overrasket over, så hurtigt de krøllede bladene, men det var åbenbart nødvendigt.
   Ja den teori har du desværre nok ret i.
   Tak

   Slet
 5. Rimfrost gør virkelig dagen smuk - dine billeder er så dejlige.
  Det er ærgerligt allerede at kunne se nu at der ikke kommer blomst i rhodoerne, men det er jo ret nemt at konstatere. Håber ikke billetklippene vil blive en større plage end nu!

  Sumpcypressen er skøn.

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det giver et ekstra pift i solskinnet. Tak skal du have.
   Ja men som du siger, er det nemt at se, om det er knopper eller bladknopper ved de fleste rhododendron. Nej lad os da ikke håbe, at billetklippene bliver værre, men jeg er alvorligt bange for det.
   Ja det er den, gad vide om du så sidste indlæg med masser af efterårsfarver, det ved jeg jo, at du holder af.
   Knus

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Deilige bilder av rimfrosten. Her var det -21,2 kl.09.00 i dag,så jeg har omtrent bare sittet ved ovnen i hele dag. Du har utrolig mange flotte rhodoer :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det var ret skønt med rimfrosten, heldigvis var det ikke så koldt som hos jer, vi har jo ingen sne til at beskytte planterne. God idé at tilbringe dagen ved ovnen. Tak :)

   Slet
 7. Sjovt som de krøller bladene i frost vejr, de rhodoerner. Men det er meget praktisk, det ser bare så sølle ud.
  Knus Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heike
   Ja det ser sølle ud med de rhodoer, men det er en god opfindelse, de passer godt på sig.
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Vi havde desværre ikke så fin rimfrost, som I havde. Hvor er det nogle fine roser, du viser os. WOW, hvor har du fundet nogle fine eksemplarer.
  Hvis Black Adder er afmattet efter billetklipperne, hvad så???? Kan du have planterne i beskyttede potter, indtil de er så store, at de kan modstå angrebet. Eller må du blot krydse fingre?
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja her var der et tykt lag rimfrost, så vi var heldige, men I havde forhåbentlig solskin? Roserne var flot bygget op med rimfrost, det var ret flot ja.
   Jeg tror ikke, det har noget at sige for blomsterne med de billetklip, det er nok værre, hvis der er larver ved rødderne, så risikerer jeg, at planten dør til sidst. Det hjælper ikke at sætte dem i potter, selv de store planter har billetklip, så det er blot at håbe, at de ikke bliver værre, desværre er jeg bange for, at det gør det, der er ikke blevet mindre år for år.
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Kære Lisbeth
  Fantastisk smukke billeder fra haven og markerne omkring haven i den lave sol med rimfrosten til pynt. Her nåede vi ikke over frysepunktet, men hvor var det dejligt med sol hele dagen, skønt den ikke er ret lang. Spændende med de små og nye rhodoer, der står over for deres første blomstring. Hvor er det ærgerligt med billetklippene, og da især hvis det går ud over blomstringen - Black Adder er jo en af de smukke mørke, som jeg holder meget af.Kan man ikke stoppe angrebene på en eller anden måde? Også smukke billeder af roser, der ser ud som om de er dyppet i sukker, men nok en kold bid, hvis man skulle få lyst at at prøve :) Sumcypressen er imponerende!
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Tak skal du have, ja det var flot med den lave sol og rimfrosten. Ja det har været en helt igennem skøn dag, det kan vi lide, vi trængte til solen.
   Ja det bliver spændende med de små rhodoer, de er ikke nye, jeg har bare ikke vist dem, fordi de ikke var så store, men det kommer. Jeg er så træt af billetklippene, men det bliver alt for dyrt at gøre noget ved dem, når jeg har så mange rhodoer. Blackadder er bare så fin, ærgerligt at den ikke vil blomstre næste år. Roserne holdt ud til de kunne få rim på sig, det så flot ud. Ja sumpcypressen er en af yndlingene, helt sikker.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth
  Smukt december billede af sumpcypressen :-) men dagens rim billeder er også smukke. Det stod vi også op til idag og græsplænen ved nordgavlen beholdt rimen på hele dagen. Hvor koldt det har været her ved jeg ikke (vejrstationen er løbet tør for batteri) men jeg vil tro at det har været nogenlunde det samme som hos jer.
  Ja det blir spændende at følge de små rhodo babyer gro til, ja der må du væbne dig med tålmodighed men med knopper i nogle af dem er det jo svært ikke at være begejstret.
  De billetklippere gruer jeg da lidt for nu jeg også har fået Rhodoer i haven.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det billede måtte jeg have med :) jeg kunne ikke lade være med at tage mange rimbillede, det er så flot med solskin. Det er ikke rigtigt til at se temperaturen på vejrkortet for Nordfyn, men vi har sikkert haft samme temperaturer. I må have nyt batteri sat i :)
   Det varer lidt, inden der kommer blomster i de små rhodoer, til gengæld er der det nye løv, det er næsten lige så godt som blomster.
   Det var også min første og største bekymring, da jeg begyndte at samle på rhodoer, det varede da nogle år, inden de djævle kom her i haven. De er garanteret kommet med en rhododendron, det er så ærgerligt. Jeg håber, dine går fri.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Ja, det var smukt vejr i dag, og vi fik en god lang skovtur ud af det. Du tager dejlige billeder i modlys, og sumpcypressen fra sidste år er helt fantastisk. Rhododendron'erne ser fine sunde og friske ud, dem skal du nok få det bedste ud af, billetklip eller ej.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja der var vi alle heldige, vi tog til vandet og gik tur og I til skoven. Tak skal du have, ja sumpcypressen er fantastisk. Jeg håber, jeg får det bedste ud af rhodoerne, selvom de har billetklip.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Kan godt forstå, at du er glad for Sumpcypressen, der er da fin.
  Vi havde også fint vejr i weekenden og dagen i dag tegner også godt.
  Det er så fint med rosenknopper med rim, men nu må de da give op for i år.
  Dejligt med nye Rhododendroner i blomst, det er altid spændende, at se om de bliver som lovet.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja sumpcypressen er jeg meget glad for, men det er først i 2017, jeg fandt ud af, hvor fantastisk den er, så smuk i solskin. Ja det er også fint vejr her i dag og sikkert mange andre steder, det er dejligt.
   Jeg tænker ikke roserne holder længere nu, men det gav et ekstra pift at se dem med rim.
   Disse rhododendron ved jeg slet ikke, hvordan ser ud i blomsten, så det bliver endnu mere spændende.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 13. Hej Gunilla
  Tak for din kommentar, desværre kom den kun på mailen.
  Vilka vackra bilder du tagit av rimfrosten och när solen tittar fram blir det jättefint! Om det varit fuktig luft och plötsligt blir minusgrader blir frosten som igelkottar på växterna, det syns på dina rosor.

  Bland alla dina Rhododendron fastnade jag för en spännande korsning Rh. bureavii x Rh. rex, det kan bli hur fint som helst!

  Ja rim er smukt i solskin. Jeg er også spændt på den korsning, den har i hvert fald flotte nye skud.
  Kram

  SvarSlet
 14. Växternas mekanismer för att klara olika väderlekar är otroliga. Rhododendronens är så påtagligt när den rullar ihop bladen i minsta kyla. Jag hade rejält kallare igår morse men när jag vände hem från skogen kändes det att det vänt och vips var det plusgrader på kvällen.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja det er utroligt med de mekanismer og godt. Når solen kommer frem, bliver der hurtigt plusgrader.
   Tak i lige måde

   Slet
 15. Sumpcypressen er fantastisk smuk.
  Mange fine rhododendron,- skal rhododendron dækkes med gran når de er nyplantede (i foråret)?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise
   Ja det er den.
   Jeg dækker ikke mine nyplantede rhododendron, men der er jo heller ikke så koldt på Samsø. Det kommer nok også an på, hvor sarte de er, de almindelige ville jeg ikke dække. På Rhododendronhaven kan du se, hvor sarte de er, hvis du har navne på dine
   http://rhodobutik.dk/shop/vinterhaardfoerhed-25s1.html

   Slet