torsdag den 25. januar 2018

6. kapitel, nye bede

Jubiii, vi fik solen at se, lidt i formiddag og lidt i eftermiddag, det var skønt at se den sådan for en kort bemærkning.
 i dag opdagede jeg til min store glæde, at der var to blomster mere i Cameliaen, som ellers blomstrede i december.
 i pavillionen står R. linearifolium stadig med fine blomster på denne gren, der er mange knopper på de andre grene.
en lyserød potterose står også og blomstrer derude.
Historie
jeg har før nævnt, at vi ikke havde succes med at plante Malus sargentii, ukrudtet groede imellem dem, så det var ikke til at holde rent, idet grenene sidder helt ned til jorden. Vi havde besluttet os for at lave en hæk af dem, fordi de ikke blev så høje, om vinteren er der havudsigt (langt væk) fra det hjørne af haven. Men de blev for meget, vi startede med at fjerne nogle af dem, men blev til sidst så trætte af dem, at alle blev fjernet. Billedet er fra 2009
Det gav nye muligheder for et blandet hegn:
her er bedet så i dag
Vi byggede det gradvist op med forskellige træer og buske, bl.a.
 som I kan se var der nu bar jord at plante i
noget af det første vi plantede var Ptelia trifoliata/læderkrone, desværre gik den ud om vinteren, men heldigvis opdagede vi, da vi gravede den op, at der var lidt liv og sørme om ikke vi var heldige, den kom sig. Det er en god biblomst, bemærk der sidder en bi i en af blomsterne.
 en Philadelphus Belle Etoile stod også højt på ønskesedlen, den har en helt anden duft end de andre uægte jasmin, jordbæris eller ballontyggegummi, minder duften om.
 Blærespirea / Physocarpus opulifolius Diable d´or er den til højre, den har sol i løvet, selvom solen ikke skinner. Den mørkbladede har jeg haft fra start af, denne til højre er vist en aflægger
 Platan/Platanus blev der også plads til, den har de fineste efterårsfarver
her ved bænken blev der plads til mine fine gule rhododendron, som jeg har vist jer for nylig, bagved står tre nøddetræer.
Den 31.10.10 var vi på besøg hos Anne Marie for at samle inspiration, bilen blev fyldt, Anne Marie kan sælge sand i Sahara :) Måske bemærker I, at jeg er gået meget efter gyldne efterårsfarver. Jeg har siden været i Lønbæk Planteskole to gange mere, selvom der er langt til Holstebro, det er en planteskole med mange spændende sager.
der skulle også være plads til Hydrangea Limelight og Hydrangea aborescens Anna Bella, Hydrangea paniculata Pinky Winkey og H. Pink Pincushion
 H. Pinky Winkey
 H. Anna Bella
 H. Limelight
 H. Pinkey Winkey, nu mere pink
og en fligetbladet hyld, Sambucus nigra Black Lace
Viburnum plicatum Mariesii
et hønsebenstræ/Thujopsis  dolabrata
 Deutzia gracilis, det var en af de første, jeg købte, da haven blev plantet til.
Deutzia hybrida Strawberry Fields
Et par fyrretræer er der også blevet plads til
 denne her blev opstammet, så der blev plads til en rhodo under den
og her Bents stolthed en søjlefyr/Pinus sylvestris Fastigiata
og et billede fra november 2017, jo nu er det bed vist fyldt op, men der var plads til meget, og så har jeg ikke nævnt det hele. Det blev til en opremsning af de planter, der er i bedet, jeg kender nemlig et par stykker, som godt kan bruge dessiner til, hvad de skal købe til deres haver.
stien i staudebedet før lugning
og efter lugning, det var hårdt at komme i gang igen. Men det var, hvad jeg lavede i går, ja og så fandt jeg billeder frem. Det er ikke nemt at få det helt rent, men det pyntede da lidt.
I morgen kommer der mere om nye bede i den store have.
Vi skal lige have et solskinsbillede mere. Himlens 7 sønner.
Fortsat god dag.

32 kommentarer:

 1. Den med sargentsæble-hæk har vi også været igennem - vi kunne heller ikke holde det rent, så nu er den væk, selvom den er så fin både i blomst og med bær. Du har jo fået en masse spændende i stedet for - nogen af dem har jeg også, men langt fra alle :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja jeg har hørt flere, som ikke var tilfredse med dem, det dur ikke, når man ikke kan til at holde rent omkring dem. Men du har ret den er fin med både blomster og bær.
   Ja det er meget bedre og mere spændende med noget forskelligt :)

   Slet
 2. Kære Lisbeth
  Igen er jeg imponeret over arbejdsindsatsen... :-o
  Deutzia hybrida Strawberry Fields er interessant. Jeg kendte kun den hvide.
  Bent søjlefyr er sandelig også flot. Det samme gælder de mange hortensiaer ;-) Jeg kan bedre lide dem, end de gængse med de mange runde blomsterhoveder. Sådan er vi så forskellige.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 3. Fina växter du visar :) I somras blommade min 'Belle Etoile' för första gången - så vackert. Inspirerad så skaffade jag frön till två arter som jag sett i Göteborgs botaniska. Men jag har lite problem med danskan och med de danska namnen ibland. Stämmer det att 'søjlefyr' är en Pinus mugo 'Columnaris'? Den var väldigt vacker.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Du kom ind lige midt i mellem mit svar til Lisbeth :) Ja Belle Etoile er så fin, men skal klippes efter blomstring, når den bliver større ellers bliver den for voldsom. Jeg forstår godt, at du har problemer med det danske, det har jeg også med det svenske :) Søjle skovfyr tror jeg hedder Pinus sylvestris Fastigiata, jeg synes, det er den der minder mest om vores. Ja den er vacker.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Til gengæld laver vi ikke meget om vinteren :)
  Der findes faktisk mange forskellige Deutzia, vi har en del fra da vi anlagde haven, de er hårdføre, du kan se, hvad Anne Marie kan byde på, hun har flere kan jeg se.
  Ja søjlefyren er også flot. Jeg kan lide begge slags hortensiaer, men det kommer an på farven, dem jeg nævner i dag har jeg flere forskellige af. Godt der er forskellige slags, så er der noget til enhver :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 5. Kære Lisbeth.
  Tak for den gode opremsning af bedets indhold. Jeg skriver og skriver og vil undersøge om jeg også skal have nogen af dem.
  Knus Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Heike
   Godt du var glad for opremsningen af bedets indhold, det er godt med lidt inspiration, så må vi se, om der er noget, der frister.
   Jeg glemte at skrive, at der står en Sorbus dodong i bedet, måske skal du have sådan en, den er smuk både forår og efterår.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Du har så mye fint, og jeg ser stadig noe jeg får lyst til å prøve her. Den Viburnumen er utrolig flott. Tenk at det går an å luke i januar! Jaja, vi får begge vært ute i frisk luft :)
  Jeg fikk tatt bort resten av snøen på drivhuset i dag, for i dag skinte solen og det var 4 grader. Utrolig deilig!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Dejligt hvis jeg kan inspirere lidt (mere:) Ja Viburnummen er flot, den bliver stor. Ja det er utroligt at luge i januar, men det gik nemt, bortset fra de der muskler :) du får nok også ømme muskler af at flytte sneen.
   Klem

   Slet
 7. Kære Lisbeth
  Det var bare så dejligt med lidt solskin, selvom den for mit vedkommende måtte nydes gennem en bilrude eller indefra - det gjorde alligevel noget for humøret 😊 Fæot med nye blomster i Cameliaen, og pavillionrhodoen er bare så fin. Det var en god beslutning at få fjernet Sargentsæblerne, så der blev plads til de mange spændende ting i stedet. Den rosa Deutzia er også et hit hos mig sammen med Belle Etoile. Måske en ide til nyanskaffelser her, hvis de ikke bliver for omfangsrige.
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja man bliver heldigvis opmuntret af solskin, også selvom det er gennem en bilrude, alting bliver meget kønnere i solskin. De Maluser kunne nemt undværes til fordel for noget andet flottere og mere spændende. De vil være gode hos dig, men Belle Etoile skal holdes lidt nede, den vokser meget efter blomstring.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth

  Flot arbejde med stien, der er ikke så meget igen, og det er jo anderledes nemt at pille ukrudt op på denne årsstid!

  Tutti Frutti tror jeg duften kaldes, og den er så overvældende, at den overdøver alt andet:)

  Spændende buske og træer - Anne Marie har et flot uudvalg!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karsten
   Nej det pyntede da lidt, jeg fik mail fra Planteshoppen, de anbefalede også at luge her i januar, så bliver det nemmere til foråret. Det er forholdsvis nemt at luge op nu, selvom noget af jorden følger med.
   Jeg vidste ikke, at duften havde et navn, den breder sig vidt omkring, kan lugtes helt hen til ørkenbedet.
   Ja Anne Marie har et flot udvalg, det hele er nu ikke fra hende.
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Det er godt nok mange fine og spændende ting i det bed 😀 Jeg er rigtig glad for Blærespireaen især den gyldne.
  Jeg prøver også, at få luget her i løbet af de næste par måneder, det må da være godt at få begyndt i ordentlig tid.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja nu er det blevet et godt bed, og blærespireaen er fin.
   Vi håbe, at det hjælper, at vi begynder at luge nu, lidt ad gangen så klarer vi det.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth
  Ja vi var også heldige at få besøg af solen idag. Dejligt selv om den først kom frem efter jeg var mødt på arbejde, men jeg kunne da kigge ud på det og det kan man da heldigvis også glæde sig over.
  Dagens bed :-) et rigtig fint et af slagsen med en fin bladet beplantning. Rigtig fine hortensia bla. Tyggegummi busken er også spændende. Jeg må på besøg engang når den blomstrer så jeg kan opleve duften.
  Det er godt nok sejt at gå igang med lugning på denne årstid men der er nok ikke nogen tvivl om at det er nemmere at fjerne når det hele er så vådt.
  Planterne i pavilionnen nyder da livet :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja jeg tror, I havde mere sol end os, men du måtte nyde det inde fra. På denne årstid gør det knap så meget at måtte nøjes med at nyde inde fra.
   Har du ikke været her, når den har blomstret, det troede jeg.
   Jeg må få stramme baller af at ligge på knæ og luge, for de gør godt nok ondt :) kommer jeg bare nemmere til det til foråret, er jeg vældig tilfreds :)
   Ja planterne har det godt i pavillionen.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Ja vi er jo forskellige, Lisbeth - og godt at alle haver ikke er ens. Jeg er jo mere til mange af hver end til én af mange. Men jeg er imponeret over alle de mange forskellige planter, du har, og jeg synes, det er spændende at du præsenterer dem. Det var et godt stykke lugearbejde, du fik lavet. Det er ikke helt let at holde varmen ved det på denne årstid.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja heldigvis for det, ellers er der jo ikke noget spændende at komme ud og se. Jeg har bemærket, at du har mange af samme slags, jeg er typen, der skal prøve så meget som muligt, det fungerer ret godt for mig.
   Det har jo været mildvejr de sidste to dage, så det gik rimeligt med at holde varmen, men nu er temperaturen faldet igen, så nu bliver det nok for koldt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Lugning om vinteren går jeg også ind for, hvis ellers vejret tillader det. Jeg har f.eks. tre steder, hvor skvalderkålen ikke er helt udryddet og nok heller ikke bliver det, da den er filtret ind i nogle trærødder, og det er let at få øje på lige nu. Det er i grunden heldigt, at ukrudtet er vintergrønt. Mange af en eller en af mange - tja,jeg er vist til begge dele

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja der er lige det med vejret, men nu har det jo været mildt de sidste dage, så er det med at udnytte det. Skvalderkål har jeg ikke tænkt på at luge, det er mest græs, der ryger op her.
   Ja du vil også gerne have nye, det er ikke nemt at få plads til det hele, når man har mange af hver :)

   Slet
 13. Hej Lisbeth!

  Du har en otrolig variation bland växterna, massor av tips som du delar med dig. Ibland förstår jag inte de danska namnen men om jag tänker till lite kan jag nog lista ut vad det är.

  Tänk att rensa ogräs i januari!! Helt otroligt i min värld men plötsligt fick vi också rena vårvärmen och all snö är borta. Idag skall jag ut i trädgården och börja städa lite efter de hårda vindarna vi haft.

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Ja jeg har meget variation blandt væksterne, jeg kan godt lide at prøve nyt, jeg håber, du er glad for mine tips :) Jeg har sat latinske navne på de fleste, men jeg kan godt se, at det kniber med et par stykker, det prøver jeg at rette op på nu. Det er ikke sådan med vores forskellige sprog.
   Ja det er utroligt, at man kan gå i haven og luge i januar. Der er altid lidt at rydde op på efter hårde vinde.
   Kram

   Slet
 14. Tusind tak for inspiration. Jeg har en del af de buske, du har i din have, men der er plads til mange flere. Jeg skal vist til at plante "rum" i min store have, så den bliver mere spændende. Har tænkt på at lave en blog, men tiden er lidt knap til at holde den i gang, tror jeg.
  Jeg nyder at læse om din have og se de mange fotos, og jeg er glad for, at jeg kom på besøg hos dig sidste sommer. Så giver "rundturen" meget mere mening.
  Jeg har i de sidste dage været i haven i flere timer, og om lidt står den igen på lidt havearbejde, selvom vi har tåget og vådt vejr. Frisk luft er altid godt. :-) Knus herfra <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Ella
   Jeg håber, der var noget, du kunne bruge, når du skal have tilplantet din store have. Der skal god tid til en blog, du har skrevet, at det ikke varer længe, inden du skal holde op med at arbejde, så kan du jo starte en blog.
   Ja ingen tvivl om, at det er nemmere at se, hvor vi er henne i haven, når du har været her på besøg.
   Her er solen ved at forsøge sig, men jeg husker godt, da vi første gang var i Toftlund, det var tåger og in the middle of nowhere :) nok fordi jeg skulle aflevere min yngste på højskolen :) Jeg håber, du får lidt solskin der i Toftlund :)
   Knus <3

   Slet
 15. Elsker altså den her rundtur i haven,jeg tror jeg savner
  HøneballeHaven dig og Bent ☺ godt det snart er forår så det er tid igen at komme derover.
  Kan jeg få dig til at ligge billede på af trælupinen med blomster på ?
  Der er flere der har "opdaget" efter jeg viste min. Din er jo så helt fantastisk flot.
  Knus til jer begge fra mig..Og potedask til de to små sorte fra Alma

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Det glæder mig, at du kan lide turen både her og i virkeligheden, ja nu bliver det snart tid til en tur igen. Du vil som altid blive modtaget med åbne arme og voldsom gøen.
   Jeg havde jo også lovet dig at lægge et billede ind, du nåede det lige, så det kommer med i næste udgivelse.
   Knus og potedask fra os her i Høneballehaven :)

   Slet
 16. Utroligt, at jeg har 'prakket' dig så mange planter på og de trives stort.Jeg har lidt nyt, der skal afprøves hos dig. Det er små planter, så mon du ikke kan finde et lille hul til dem til foråret.
  Hilsen til jer begge og tak for de fine havefotos.
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Du er dygtig til at overtale :) ja planterne stortrives, det er fint. Så må jeg se, om jeg kan finde plads til flere afprøvninger, problemet er, at de ikke bliver ved at være små.
   Selv tak - også hilsen til jer
   Lisbeth

   Slet
 17. Når man læser dine indlæg for tiden så forstår man at havearbejde hos jer er fuldtidsarbejde.
  Ja, alle de smukke planter fra Annemarie og de skønne hortensia, du har alverdens lækkerier 😊
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er fuldtidsarbejde, men vi har så heller ikke andet mere, i dag er vi i gang med oprydning på et gæsteværelse, der skal renoveres, det er hårde tider.
   Jeg har formået at finde alverdens lækkerier og været heldig at have plads til dem.
   Knus

   Slet