mandag den 16. januar 2012

Rhododendronløv og en solopgang

Det har godt nok været en grå dag i dag, men ikke desto mindre stod solen op med en skøn himmel til følge. Desværre gik den lige op i skylaget, så det var ikke længe, vi havde fornøjelsen.

Men en fornøjelse var det, så længe det varede. I dag har jeg selv taget billederne.

For leden læste jeg en artikel i et dameblad. Den handlede om vinterhaven og hvilke planter, der pynter i haven om vinteren. Det var vel nærmest en havebrevkasse, hvor redaktøren skrev, at rhododendron ikke var særligt spændende om vinteren. På det punkt vil jeg ikke give hende ret, jeg holder lige så meget af mine rhododendron om vinteren, som når de er i fuld blomst.
Rhododendron er nemlig meget forskellige både i bladformer og udseende. Der findes lancetformede og omvendt lancetformede, og ovale og ægformede og omvendt ægformede. Der findes runde, aflange og elliptiske og linieformede.
Alt dette er med til at give rhdodendronplanterne forskelligt udseende for hver enkelt plante. Der er også planter med gråt indument (filtlag) og med brunt indument. Disse rhododendron er jeg meget begejstret for og det til trods for, at det varer mange år, inden de blomstrer. Til gengæld er de utroligt smukke, når de nye skud folder sig ud.
Her er lidt eksempler på forskellige blade:
Blueshinegirl hvor de nye skud nærmest er blå og grenene er blålige. Læg mærke til de runde blade.
Bureavii med smukt brunt indument, i baggrunden aster
Concinum med små blade med duft i løvet
Edelweiss med gråt filtlag på bagsiden og et støvet lag på forsiden af de nye skud.
Goldflimmer med gulbrogede blade
Og Hanzel, her ses tydeligt det smukke brune filtlag på bagsiden af bladene.
Helen Martin hvis blade har en helt anderledes form.
Makiyak med gråt filtlag på bagsiden af bladene og det støvede grå på forsiden af nyskudene
Orbiculare har runde blade
Oreothrephes har små blålige blade og duft i løvet
Tricanthum har små blomster og blade og behårede stængler
Wiltonii´s blade er skinnende og har kraftig ornamentering

Og en af de lækreste Rex med store blade med brunt indument
Hvis I er interesseret i at læse mere om mine rhododendron kan I se mere
her

Fortsat god aften

15 kommentarer:

 1. Det var en vacker rhododendronsamling som du har. Många har så vackra blad och pryder trädgården vintertid, trevligt att du ville visa.

  Kram

  SvarSlet
 2. Sikke mange forskellige blade. Det må være smukt med alt det grønne på denne årstid. Jeg er også glad for at se disse billeder!

  SvarSlet
 3. Når man først får øje på hvor mange bladvarianter der er på rhododendron, så er de da langt fra kedelige... håber brevkassedamen læser med hos dig ;o)

  SvarSlet
 4. Hvordan kan man finde på at sige, at rhododendron er kedelig... og da slet ikke med sådan et udvalg som du har.
  Gode billeder...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 5. Hej Anna
  Jeg er glad for, at du kan lide rhododendron, og at du kan lide min side med dem.
  Kram
  Hej Birgitte
  Ja det er dejligt med rhododendron her ved vintertide, så er der altid noget at kigge på.
  Hej fru Friis
  Det er rigtig, når man først får øje på varianterne, er de ikke kedelige, men det kan godt tage lidt tid. Brevkassedamen læser næppe med her :o) mon dog.
  Hej Bettina
  Vi har jo ikke alle samme smag, heldigvis for det, men kedelige er rhododendron ikke :o)

  SvarSlet
 6. Der er jeg enig med dig, Lisbeth.
  Jeg er også meget glad for mine Rhododendroner om vinteren, for de giver haven struktur og frodighed med al deres "grønhed", når alt andet er visnet ned og står nøgent.
  Selvfølgelig er det et festfyrværkeri når de blomstrer - men deres afdæmpethed resten af året er nu også skøn og faktisk helt uundværlig.
  Kh Helle

  SvarSlet
 7. Dejligt at høre, at vi er enige Helle. De er nemlig skønne både sommer og vinter.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 8. Det er virkelig spændende at se på dine billeder, hvor meget forskelligt løv, man kan finde på Rhododendron.
  Og så synes jeg da det er noget værre vrøvl, hun skriver, hende i bladet. For selv for os menige Rhododendron analfabeter, er det da skønne buske om vinteren. Alene det at de står med blade til forskel fra så meget andet, gør dem da spændende i mine øjne. Men hun må selvfølgelig selv om sin mening. Hun går dog glip af meget ved at tænke sådan, synes jeg. Jeg kigger forelsket på mine ganske almindelige grønne rhodo'er hver gang jeg går forbi dem i forhaven :-)

  SvarSlet
 9. Rhodoer er da et must i en have - gode til at kvæle ukrudt - gemme fugle - pindsvind kan bo under dem -
  de har også flotte blomster.
  Herligt vue over nogle af dine mange.

  SvarSlet
 10. Hej Hanne og Bente
  Ja rhododendron er også smukke i vinterhaven og helt uundværlige, også selvom man har de almindelige grønne. Men det er så ikke alle der kan se det. Jeg har i hvert fald aldrig fortrudt at jeg blev rhodoman :o)

  SvarSlet
 11. Jamen,jamen, Lisbeth, læser du dameblade? Hvornår får du tid til det?
  Gad vide,hvem der har skrevet den artikel?
  Jeg har en med blodrøde blade.Vil prøve at finde navnet, hvis du ikke har den.
  Det ser ud til I har haft en dejlig ferie sammen.
  Ja, vi havde en god tur til plantemessen og traf et par nye planteskoler fra udlandet og tiltuskede mig 4 nye planter til afprøvning.
  Tak for frøene.De er sået.
  Anne Marie

  SvarSlet
 12. Hej Anne Marie
  Nej jeg læser ikke dameblade, men jeg har en sød nabo, som klipper havesiderne ud til mig, dem læser jeg :o) Jeg smed desværre udklippet ud, så jeg kan ikke sige, hvem det var, der havde skrevet det.
  Dem med blodrøde blade har som regel røde blomster, det bryder jeg mig ikke om, derfor har jeg ikke den. Den der hedder Elisabeth Lochardt får rødt løv i eftersommeren, den har røde blomster, jeg har fået den forærende af Claus i Rhododendronhaven, ellers havde jeg ikke haft den :o)
  Vi havde en skøn og hyggelig weekend. Og jeg kan forstå, at du havde en god tur til plantemesse. Hvad var det for 4 nye planter, du tiltuskede dig? Som du kan se andetsteds er der andre end mig, som er nysgerrige.
  I øvrigt havde jeg gættet på, at det var oktoberkirsebær, som blomstrede endnu, heldigvis da, det skulle nødigt være de almindelige. De må godt vente lidt endnu.

  SvarSlet
 13. Ja,den har rødt løv og blomster.
  Jeg fik lov til at købe en Enkianthus campanulata Red Bells, Pagodebusk med røde knopper,klokker og høstfarver(jeg havde kun en lille pjevs) og en stor blomstrende Sneforsythia, som jeg skal bruge til mine foredrag her i 'vinter'.
  Og hos en svensker fandt jeg en Viburnum trilobum Redwing,som skulle blomstre i DK og en Viburnum dentatum Blue Muffin (snebolle med blå bær)og som ikke er podet=ingen rodskud!!
  Normalt sælger de ikke på sådan en messe, men henimod lukketid går det an.
  Ha' en god aften.
  Anne Marie

  SvarSlet
 14. Hej Anne Marie
  Det lyder som spændende planter, heldigt, at de sælger lidt lige før lukketid.
  Jeg har en pagodebusk, som jeg købte for nogen år siden hos Hjørnegaard samtidig med en masse rhododendron. Den står rigtig fint og har mange blomster og skønne høstfarver. Jeg har også en noget mindre, som jeg købte ved Solhøj, den var meget lille og vokser ikke så hurtigt.

  SvarSlet
 15. Efter min mening er Rhododendron smukkest om vinteren - eller når de står uden blomsterne. Jeg var en overgang meget interesseret i dem og købte også nogle bøger, men interessen er der altså ikke mere.... Jeg hadede at fjerne blomsterne og syntes, det så grimt ud, hvis de blev hængende efter afblomstring. Men måske kommer interessen igen? ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet