tirsdag den 28. marts 2017

Fæææærdiiii med pergolaen :)

I dag blev Bent helt færdig med pergolaen

 flot ser det ud
også ovenfra, han er godt nok en knag.
fra morgenstunden var det meeeeeeget diset eller nærmest tåget. Først kl. 14.30 lettede tågen, og solen kom frem. Det blev så lunt og dejligt, at jeg måtte smide frakken.
alle blade blev revet ud af rosenbedene, så nu kan valmuerne komme op og roserne gå i gang med at skyde. Sommerfuglebuskene blev klippet, nu er bedet gjort forårsklar. Ja jeg har en svaghed for nyrevne bede, andre ville nok have mere bunddække.
Det har jeg så andre steder
 f.eks i regnvandsbedet
jeg har i flere dage planlagt, at jeg skulle i gang med det, men det kniber med motivationen, det er et stort og næsten umuligt arbejde, men rives skal det nu.
Bunddække har jeg flere steder, både godt og knap så godt
 her er det campanula som breder sig rigeligt
 og her er det vorterod, den er vi mange, der er knap så glade for, heldigvis forsvinder den af sig selv igen.
 Iberia er en smuk bunddække, som blomstrer inden længe.
 Lærkesporer er også gode bunddækkere, disse forsvinder nu igen i løbet af ca. 14 dage.
 påskeklokker er gode til at så sig selv, det giver et godt bunddække
 skovmærker er jeg meget glad for, jeg købte en potte for mange år siden, nu har jeg flyttet rundt med dem i hele haven. Jeg har også rosenskovmærker, de er også fine.
 En tidligt blomstrende geranie har dækket flere bede, den visner væk efter blomstring
 det gør disse geranier til gengæld ikke, de kan stort set ses hele året og sår sig selv ivrigt.
trillium måtte meget gerne lave bunddække, det gør de så ikke hos mig, men jeg er taknemmelig for, at de kommer igen hvert år. Ved siden af ses jordbær, de breder sig helt vildt og gror ind i roserne, det er ikke mine yndlinge.
snart begynder hostaerne at lave bunddække, de er på vej
 Fuglemælk/ Ornithogalum kommer også troligt igen, disse er nu købt, de breder sig ikke så meget, men det gør de vilde, som heldigvis også visner væk igen efter blomstring.
Jeg viser ofte mørke påskeklokker, i dag bliver det en hvid, I får at se.
og her den mørke dobbelte i klokkehøjen
 Påskebedet blomstrer flot nu
og påskeliljerne ved muren er sprunget ud
 nektarinen er sprunget ud i pavillionen, jeg skal snart til at lege bi :)
Vi tager lige R. calophytum igen, bemærk de smukke lyserøde støvdragere.


Til slut en buket roser fra Netto, 15 kr. den var bestemt pengene værd.
I morgen skal vi til ældstesønnens fødselsdag, så ingen indlæg.
Rigtig god tirsdag aften.

44 kommentarer:

 1. Sikken en masse dejligt bunddække du har, mange af dem kender jeg godt og glæder mig til at indføre dem i min nye have, men først skal der jo lige laves nogle bede...
  Og hvor er din mand bare en dygtig - og hurtig - byggemand! Det er en meget smuk pergola som passer perfekt til stedet. Tillykke med den!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja vi har en del forskelligt bunddække, det meste er heldigvis godt nok. Ja I må i gang med at lave bede, så I kan få nogle fine blomster.
   Manden har jeg bestemt været heldig med, tak for det, jeg er meget tilfreds.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 2. Ham Bent har du godt nok været heldig med! Hvor er den pergola dog fin - og rigtig godt at se den ovenfra, så man kan se formen! Bunddække er godt mange steder, nogen steder kan det næsten blive en plage. Vorterod har jeg først opdaget, efter vi lavede den nye haveafdeling ved birketræet - konstaterede også at de hurtigt forsvandt igen - så jeg lever med dem. Påskeliljerne er endnu ikke i blomst her, dem har vi til gode!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det har jer, og jeg vidste det ikke en gang, da jeg mødte ham :) Ja det er nemmere at se formen, når man tager billeder fra 1. salen.
   Mange er godt trætte af vorterod, jeg synes ikke, at det kan betale sig at slås med dem.

   Slet
 3. Den er blevet flot, pergolaen, ikke mindst set ovenfra. Den der jordbærplante fik kun et enkelt år her i haven, fordi den er så invasiv. Ærgerligt, for den er i grunden køn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie
   Ja det var godt, jeg gik ovenpå og tog billeder. De er frygtelig invasive de jordbær, jeg har dem desværre alle vegne, jeg fik en eller to med hjem, det var rigeligt.

   Slet
 4. Tillykke med pergolaen, den er bare så flot. Det er et super billede fra 1. salen, her ses formen tydeligt. Dejlig groaktivitet I har i haven, snart er det hele grønt - specielt hvis det varme vejr fortsætter :-). God fødselsdag i morgen. Kh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Mette
   Ja det var godt jeg tog billeder ovenpå, så formen tydeligt kunne ses. Ja så er det grønt af både det ene og det andet :) Tak for det.
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Til lykke med flott pergola! Der kan du plante mye fint. Du har mange gode bunndekkere, men det kan bli for mye av de ;)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Marit
   Ja det kan jeg, og jeg glæder mig til at se roserne gro. Bunddække kan også blive til for meget ja :)
   Klem

   Slet
 7. Kære Lisbeth, det ser sgu da fint ud med pergolaen, sådan en kan man godt ønske sig, alle de skønne projekter i haven. Så er det forår. Her kæmper vi med ukrudt, er ikke rigtig blevet god til det med bunddække, men tiden lærer mig det nok. Har fået rosenbekræftigelse 12 stk Properity, glæder mig.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Henrik
   Ja jeg vidste ikke, at den ville blive så flot, det har han gjort godt. Her er også rigtig meget ukrudt som bunddække, det er knap så godt. 12 Prosperity, det bliver flot, du kan roligt glæde dig.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Det ser jo forrygende ud Bents bygningsværk. Godt med et billedet fra oven så ses faconen rigtig. Så er det din tur til at komme til så roserne kan blive plantet. Bundække er jo mange ting og så længe det er til at styre så går det men når det tager overhånd kan det nærmest blive en plage. Sådan havde jeg det med noget krybende timian for nogle år siden. Nu har jeg kun lidt tilbage i bunde af en krukke hvor det kan begrænses. Den tidlige Geranium som jeg fik en tot af for et par år siden er efterhånden også groet godt til men som du skriver forsvinder den jo så der bliver plads til naboerne efterfølgende. Campanula skal man være lidt efter men søde er de jo.
  Jeg troede slet ikke at solen ville komme frem idag men pludselig var den der og med næsten ingen vind så var det rigtig lunt. Desværre er dagen jo brugt indendøre men det blev da til lidt tid i haven da jeg kom hjem. Dejligt at det nu er lidt længere lyst.
  God tur til fødselsdag imorgen og mon ikke I trænger til en fridag.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tak - ja det har Bent gjort rigtig godt. Godt jeg gik ovenpå, så i bedre kan se formen. Ja så skal roserne plantes, men det bliver så først på torsdag. Timian er frygtelig, den har indtaget hele ørkenbedet her. Det der visner væk går bedre an, ja Campanula er søde men noget voldsomme.
   Det endte med at blive et fantastisk vejr, det var dejligt, godt du fik lidt nydelse med til aften, her blev det meget tåget.
   Tak for det, jo det bliver godt med en fridag.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth

  Jamen det er da alletiders.
  På trods af de begrænsninger materialer giver - træet er jo lige. Er det lykkedes at få noget flot mere organisk ud af det! Alletiders!
  Vorterod tror jeg godt jeg kender, der er ligesom små knolde "vorter?" på rødderne, og de falder af når man piller planten væk. ja det er da irriterende hvis de kan spire? Det må vi da undersøge!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det har Bent gjort godt, han er lidt af en træmand :) det er et godt materiale til ham.
   Ja det er lige sådan vorterod er. Du kan tro de breder sig.
   Tak i lige måde

   Slet
 10. Sikke en masse dejlige billeder af alt det, der pibler frem derude nu :)

  Hold så lige op hvor er det en flot pergola Bent har lavet. Den kan han kun være stolt af. Det ser rigtig godt ud...og nu kommer vel det bedste for dig; nemlig at udvælge roser, der skal bo der...eller det har du måske allerede gjort? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Esther
   Ja pergolaen er blevet ret flot, han er meget beskeden, han må lige læse kommentarerne her. Ja roserne er valgt, jeg havde dem med hjem fra kurset i rosenbeskæring forrige søndag.

   Slet
 11. Kære Lisbeth
  Jamen, hvor er den altså bare blevet flot, din pergola, så stort tillykke med den :) Glæder mig sådan til en tur igennem den! Du må hilse Bent og komplimentere ham for det fine arbejde - du er heldig at have en "bygningskonstruktør" lige ved hånden :) Her har det været knap så diset, og solen har tittet frem fra middagstid. Jeg havde fri allerede kl. 15, så det blev til et par gode timer i haven - trængte jeg lige præcis til. Jeg er glad for bunddække, og nogen gange er bunddækket her lige rigeligt glad for forholdene i haven, og så må der jo tys til drastiske midler - det er især nogle typer geranium, der er vel voldske. Så fint, at du lige viser den hvide påskeklokke, for jeg har gået og kigget på mine egne to lignende i dag og tænkt, at det ikke kunne være en julerose - det er det så heller ikke :) Jeg har ikke udsprungne påskeliljer, men regner med, at de er klar for fuld udblæsning i påsken. Calophytum er bare så fin.
  Fortsat god aften og stort tillykke med pergolaen!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Takskal du have, ja den er flot, det bliver spændende at se, hvor meget roserne gror til i år. Jeg skal nok hilse Bent, han må ind og læse kommentarerne. Så har I fået mere sol end os, godt du fik tidligt fri, så du kunne nå at nyde det. Ja bunddækkerne skal man være over.
   Juleroser og påskeklokker ligner ikke hinanden så meget, man kan godt se forskel. Ja der skal nok snart komme gang i dine påskeliljer.
   Calophytum er jeg vild med, det er nok fordi, den blomstrer nu, men den er jo flot.
   Tak i lige måde og tak
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Nej, du har helt ret i, at de ikke ligner hinanden. Tror, det. der forvirrede mig, var, at jeg købte dem hos Lau lige før jul sammen med nogle almindelige juleroser. Håber, de har en masse spændende til dig hos Lau i morgen :)
   Knus

   Slet
  3. Ja det bliver spændende at se, hvad der er hos Lau i morgen :)
   Knus

   Slet
 12. Hvor ser det godt ud hos jer, og hold da op, for en flot pergola, det bliver spændende at se, hvad du vil have til at vokse op ad den. Er næsten sikker på at mindst 1 rose finder sin plads der. Jeg har fået små Høneballe valmuespirer i min have. De står lidt tæt, så når vi ellers får lidt regn, prøver jeg at fordele dem lidt. Rigtig god fødselsdag hos sønnen i morgen. Knus Gerd

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gerd
   Tak skal du have, ja det er en flot pergola, Bent har lavet. Ja men der skal kun gro roser i den, jeg havde roser med hjem forrige søndag fra Jas, de skal plantes på torsdag, regner jeg med.
   Allerede valmuer, jeg har ikke set skyggen af mine endnu, det var tidligt hos dig.
   Tak for det.
   Knus Lisbeth

   Slet
 13. Det ser bare så godt ud med den pergola, Bent er virkelig en knag til det arbejde. Kunne godt tænke mig at få Bent på "ferie" her en ugestid 😀 Ja, den calophytum er da virkelig smuk, dejligt at du har så mange fine rhodoer, og så tidligt.
  Vi kæmper også med bunddække af forskellig art, jeg gror at min værste fjende er hønsetarm, det er da virkeligt invasiv og svært at få bugt med.
  Rigtig god fødselsdag i dag.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak for det, ja Bent er god til at arbejde med træ ligesom Malcolm også er, så du må "nøjes" med ham, han kan garanteret lave en lige så flot :) Festforestillingen med rhodoerne er så småt i gang, det er en herlig tid.
   Bunddække kan være både godt og skidt, hønsetarm er ikke det sjoveste, men jeg tror kvikgræs er værre.
   Tak skal du have
   Knus

   Slet
 14. Nåhh så fedt Lisbeth, hvor er den flot, og som alle andre, godt med det billede fra oven.
  Selvom min have skal dækkes af bunddække, så har jeg altså også en ting med nyrevet bede, for det ser godt ud, jeg kan få afløb i køkkenhaven gange;-))
  Spændende at læse om din beskrivelse af bunddækkeplanter, tak for den.
  Smuk smuk blomst i din rhodo.
  Og hils lige Bent og sig tommelop herfra for et flot stykke arbejde.
  God fødselsdag, og fridag
  Knus Anette

  PS sidste år havde de små yndige jordbær også næsten invaderet forhaven, de blev begrænset gjorde de;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette
   Ja det var godt jeg gik ovenpå :)
   Nå du kan også godt lide nyrevne bede :) Det slog mig, at mange ville blive glade for at se lidt om bunddække, du kan få skovmærker af mig, hvis du mangler dem.
   Ja er den ikke fantastisk den blomst, jeg er vild med den.
   Jeg skal nok hilse Bent.
   Tak for det
   Knus Lisbeth
   Ja jordbær er forfærdelige, de skal helt væk, som i heeelt væk, men det overkommer jeg ikke, hos mig er det for sent :(

   Slet
 15. Sikke en flot pergola med en lidt anderledes form - og dejligt med et billede set oppefra, så man kan danne sig det rigtige indtryk af den. Glæder mig til at se den med alle roserne i blomst:) Jeg er også træt af de små jordbær, som breder sig helt vildt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Susanne
   Ja den er lidt anderledes og nemmere at formen oppe fra. Det gør jeg også, men det varer nok nogle år, inden den bliver rigtig flot. Ja det er noget skidt med de jordbær.

   Slet
 16. Hej Lisbeth!

  Oj, så snygg den blev - pergolan. En personlig design av din händige make.

  I går höll jag på att rensa ut bland julrosorna, massor med fröplantor förstås. Jag klippte också ner många gröna blad men jag vågade inte ta bort alla. Men när jag ser på dina julrosor ser det ut som om du klippt bort alla blad? Det blir snyggt när blommorna får framträda mera, så min fråga, vågar jag klippa bort alla de gröna, stora bladen?

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Tak for det, ja den er blevet rigtig fin, han er dygtig :)
   Jeg klipper de gamle blade væk fra juleroserne først i marts måned. Det pynter og der er risiko for svamp i planten, har jeg læst flere gange. Derfor væk med dem - klip du bare de gamle væk :)
   Kram

   Slet
 17. Hej Lisbeth!
  Så fin den blev, du har en duktig man. Skall bli trevligt att se den tillsammans med planteringar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika
   Tak skal du have, ja det har jeg. Rigtig flot med roser bliver den nok først om nogle år.
   Tak i lige måde

   Slet
 18. Hej Lisbeth
  Perfekt pergola, der passer helt perfekt til omgivelserne. Du kan roligt hilse Bent og sige at opgaven er bestået med topkarakter ;). Nu kommer så den svære opgave, at skulle vente på at roserne indtager pergolaen.
  Bunddække er skønt visse steder, men det kan nu også hurtigt blive en plage. I år har jeg bestemt mig for ikke at kæmpe mod vorterod, jeg taber jo alligevel kampen.
  God dag med at fejre sønnen :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Tak skal du have, jeg har rost Bent fra alle, men han er så beskeden, det er ikke noget særligt, og det er det jo. Ja det bliver svært at vente på, at roserne gror op, jeg er også bange for, at jeg har valgt nogle ikke så grovillige.
   Vorterod er svær at vinde over, desværre.
   Tak for det, det var hyggeligt.
   Knus

   Slet
 19. hej lisbeth

  det ser godt ud. rigtigt smukt med den runde form på pergolaen, jeg er spændt på at se hvad du mere gør med den :)
  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Tak skal du have, ja det er en ret flot pergola, Bent har lavet. Ja det er jeg også :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 20. Så er der da dømt forår i Høneballe haven, med bede der er nyrevet og roser der står nyklippet, masser af gang i bunddækket og en Rhodo så smuk.
  Hvor jeg dog glæder mig til vi over :o) til Samsø. Men mest af alt så glæder jeg mig til at se den smukke pergola i virkeligheden. Jeg har vist et regnskab jeg skal have gjort op med Bent :o) men han fortjener det.
  For han er skisme dygtig.
  Knus til jer begge to.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Det kan du tro.
   Jeg glæder mig også til at vise jer pergola og alt det andet. Så kan Bent glæde sig til regnskabet skal gøres op :) han er meget beskeden og synes ikke, det er noget særligt.
   Knus fra os

   Slet
 21. Hej Lisbeth. Et stort tillykke med pergolaen. Den er bare flot. Det er sørme et godt stykke arbejde Bent har lavet. Jeg prøver at forestille mig dine klatreroser derop af, og glæder mig til at se det, når det er plantet til!
  Det er sjovt, at du skriver om bunddække, for jeg har nemlig lavet nyt rosenbed, hvor jeg har valgt ikke at have bunddække ligesom i dine rosenbede. Det er fordi jeg har set hvor flot dine rosenbede er, at jeg tænkte, jeg kunne gøre ligesådan. Jeg har også sået valmuer i bedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Birgitte
   Ja Bent er skrap til det træarbejde, selvom han ikke selv synes, det er noget særligt. Jeg er også spændt på roserne op af, måske skal jeg have fat i nogle flere, dem jeg har valgt er vist for længe om at ville klatre.
   Det lyder godt med et nyt rosenbed uden bunddække, det kan nemt blive for meget, synes jeg, roser og valmuer ser fantastisk ud sammen.

   Slet
 22. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet