torsdag den 4. december 2014

Bregner og rhodoer

Vejret er som sædvanlig gråt her, jeg har kun været ude for at tage billeder og gå tur med hundene, det er ikke så indbydende, når solen ikke skinner. I formiddags var det fryseren, som fik min opmærksomhed, jeg fik den afrimet, det var dejligt. Nu er Bent jo hjemme og kan hjælpe, så er det knap så slemt. Det er faktisk værst at tænke på det, mon ikke I kender det :)
Jeg har en del bregner, de fleste af dem, ved jeg ikke, hvad hedder, de har svære latinske navne.


kambregne
kurvebregne
 Dette her er en hjortetunge
 Bagved Mahogny bregne, og endnu en hjortetunge
Mosbregne mener jeg dette er.
Jeg har flere, men de er visnet ned for i år, hvis I har navne, må I gerne skrive dem til mig.
alle bregnerne er købt her desværre har de ikke dem, jeg har her, så der var ingen hjælp at hente.
Det er rart med stedsegrønne bregner nu, hvor bladene er faldet af træerne, og der ikke er meget andet at se på i skovbunden.
Den fine chrysanthemum og cyclamen er kommet ind i pavillionen, godt nok har vi ikke haft frost, men det var sikrest at sætte dem ind.
uden for pavillionen står Morten Korch og blomstrer så fint
se så flot den spejler sig i pavillionen
 Odyssey har stadig den fine knop
Peace er også fin
Rhodoerne:

i dette bed står så tæt, at jeg opgiver at vise dem hver for sig, så her kommer nogen af dem med blomster
R. Fortunei er så fin med de nye skud, som kommer næsten inden, den er i blomst
Blomsterne dufter fantastisk
ved siden af står R. Nancy Evans, den er købt for mange år siden og har ikke været ret stabil, jeg har slet ikke turdet flytte den, men nu ser det ud til, at den er ved at være godt med. Den har vist haft godt af den varme sommer.
R. Blue Bird blomstrer tidligt og nogen gange lidt igen om efteråret, en af de lavere
 R. Ginny Gee er heller ikke høj
ved siden af Blue Bird står R. Isolabella, den er meget tidligt og bliver ofte sveden af nattefrosten omkring 1.4.
 R. Hydon Velvet
med de smukkeste nye skud
 R. Great Dane står lige bag ved, blomsterne er meget smukke
 til sidst får I Rosebud
den er meget sart, men det ser ud til, at den har det fint her i stenbedet, den er i hvert fald vokset sig større.
Slut for i dag, Bent nyder, at der ikke er lang torsdag for ham mere. God torsdag til jer25 kommentarer:

 1. Kære Lisbeth.
  Din bregne har jeg som stueplante og der står "Fugleredebregne" på den. Når jeg Googler den, ser den bare ikke sådan ud, men min er et par år, måske derfor.Jeg vidste ikke at de kunne plantes ud.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane
   Mon ikke der findes både en udendørs og en indendørs Fugleredebregne, det ser sådan ud, når jeg googler den.
   Der står, at den kan plantes ud i haven. Gad vide om andre ved noget om det?
   Kærlig hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Godmorgen Lisbeth.
   Jeg kender godt hjortetunge med de lange smalle blade.
   Fugleredebregnen får bredere blade og de er "frynsede" i blad-enderne lige som din på billedet.
   Kærlig hilsen Eliane

   Slet
 2. Den ukendte bregne er også en hjortetunge og den på det første billede en kambregne. Jeg er spændt på, hvordan rosebus klarer vinteren - den købte jeg i foråret. da Søren gik på efterløn, gik han i gang med at omlægge pikstensbelægningen på gårdspladsen. Mon Bent har en lignende plan?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Nå det er også en hjortetunge, så der findes to slags, det vidste jeg ikke. Så har jeg to kambregner, jeg troede egentlig ikke det var den, der var en kambregne, men ja den ligner vel en kam. Claus min rhodomand ville ikke sælge den, så jeg fik Rosinetta i stedet, Rosebud har jeg købt et andet sted, den har klaret sig godt.
   Jeg tror desværre ikke, at Bents tanker går mod pikstensbelægning, jeg har ofte forsøgt at få ham med på det, så jeg tvivler på, at han vil nu. Men jeg kan da diskret fortælle ham, at Søren gik i gang med det, da han gik på efterløn :) For øvrigt skulle jeg hilse og sige, at det var nogen gode øl, I havde med til ham.
   Foreløbig er Bents planer at arbejde inde i huset, der er også lunest nu.

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Nu skalvi jo til at have mere vekslende vejr siger de - så mellem regnen vil solen måske skinne noget mere?

  Bregner har jeg overhovedet ikke styr på - andet end at "trædebregner" slet ikke er bregner;)

  Rhodoen fortunei ser godt ud der på forårsbillederne!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja jeg har lige kigget på DMI, det ser noget broget ud, regn er det noget siden vi har fået, sol ser vi heller ikke meget til, men vi må tage det som det kommer.
   Jeg har heller ikke styr på bregner, men de er nu gode at have i skovbunden.
   R. Fortunei er meget fin, når den blomstrer, men efter nyvæksten bliver den lidt kedelig at se på.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Det er også gråt her. Dine bregner er skønne....
  De er så urtidsagtige...

  Kærlig Hilsen
  Jettemajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette
   Ja det hele er gråt, det må vi tage med. Du har ret, bregner er lidt urtidsagtige.
   Kærlig hilsen
   Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Det er jo dejligt med så meget stedsegrøn i haven. De nye skud på den du kalder R. Hydon Velvet er virkelig smukke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sylvia
   Ja det er dejligt med stedsegrønt i mellem de afløvede træer.
   Ja de er skønne.

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Ih, hvor dejligt at få afrimet fryseren, det er virkelig et hadearbejde:) Bregner er et overset kapitel i mange haver synes jeg. Dejligt at du har mange forskellige. Jeg tænker om nr. to bregne kan være venushår?
  Jeg har en del kurvebregner som stod i haven da jeg overtog den, jeg kan så godt lide at de inderste blade står brune og opret igennem vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det hader jeg også, det var vist næsten et år siden sidst. Ja der er nok ikke så mange, som har bregner, jeg er glad for mine, selvom jeg ikke kender navnene på ret mange af mine. Jeg tror ikke nr. 2 billede er venushår, jeg har lige googlet den, den har jeg også, men det er ikke den der. Derimod mener jeg, at det er en kambregne, det kom lige til mig :) og jeg har googlet den også.
   Kurvebregner har jeg også, de er gode at have om vinteren ja.

   Slet
 7. Kære Lisbet
  Her har det også været gråt hele dagen og hundekoldt - vi var nede på -4 i nat, så det kunne mærkes. Nu er det heldigvis blevet lunere igen - hurra for sydvestenvinden, siger jeg :) Hvor har du mange forskellige og fine bregner. Det er et område, jeg overhovedet ikke har forstand på, men jeg synes, de flotte. Jeg har nogle almindelige Mangeløv, tror jeg, de hedder - de udmærker sig ved at være meget tørketålende og står i stenbedet, hvor solen brager ned - det klarer de fint :) Imponerende, at du fik ordnet fryseren - det er et af hadejobsene her i huset, men du har ret i, at man kan bruge meget længere tid på at overveje at få det gjort, end den tid det egentlig tager at få det ordnet :) Det er mange rhodoskønheder, du viser i dag. Jeg bider især mærke i Blue Bird, fordi du fortæller, at den ikke bliver så stor, og så fordi den er blå :) Great Dane har meget smukke blomster - den ser ud til at blive stor - mon det er rigtigt set? Flotte nye skud på Hydon Velvet, og Rosebud er bare yndig, men den kan nok ikke trives her.
  Dejligt, at Bent er begyndt at nyde sin frihed :)
  En dejlig dag til dig i morgen!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja det er sørgeligt med det gråvejr, når I har frost burde I også have sol, ellers kan det være lige meget, men så må vi glæde os over sydvestenvinden, selvom det stadig er koldt her hos os.
   Ja jeg købte for nogen år siden en del bregner, de gør sig godt i skovbunden, men ellers kender jeg ikke meget til dem. De er også lidt dyre i indkøb, Mangeløv breder sig vist en del, dem har jeg også.
   Jeg var heller ikke sjov at være i nærheden af, før vi kom i gang med at få fryseren tømt, det er kun rart, når det er gjort :) en evig dårlig samvittighed, når vi ser isskorperne. Jeg vidste godt, at det var Blue Bird, du ville falde for, de blå er du glad for. Great Dane bliver sikkert stor, i hvert fald noget større end Blue Bird. Nej jeg turde heller ikke binde an med Rosebud hos jer.
   Ja Bent nyder bestemt sin frihed.
   Tak i lige måde, håber du har fri.
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Kære Lisbeth
  Ja. Bregner er altid fine, det er rhodoer jo også, R. Hydon Velvet har så smukke nye skud og R. Great Dane smukke blomster.
  Og så har du stadig roser, disse her er nogle af du smukke.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det er de nemlig, og rhodoerne med. Ja det er rigtig, at Great Danes blomster er langt de smukkeste, men så er de nye skud på Hydon Velvet klart smukkest.
   Ja Morten Korch rosen er bare fin.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Ja jeg er sent på den idag. Vi er blevet færdige med at få lagt gulv og så skal der jo ryddes op. støves og vaskes af. Puha og min fryser trænger også kraftigt. Det der rengøring blir vi vist aldrig færdig med. Jeg er desværre ikke meget bevendt når det gælder bregner men flotte er de det kan jeg da se :-) Ja du får nok noget mere glæde af chrysanthemumen og alpevioler når de bliver sat lidt mere beskyttet i pavillonen men det ser ellers ikke ud til frost og nu regner det her så det er blevet noget lunere. Er begejstret for R Blue bird men Rosebud er da heller ikke værst :-)
  Jeg kan godt forstå at Bent ikke savner de lange arbejdsdage men når man har fri må de jo gerne være lange. Vi mennesker er nu heller ikke til at gøre tilfredse :-))
  Ha en rigtig god fredag
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er du da, men jeg kan forstå, at det er der en grund til, du har ordentligt knoklet, men det er rart at være på den anden side af det. Der er ikke mange, som ved noget om bregner, men derfor kan vi jo godt nyde dem. Chrysanthemum og alpeviol var ved at hænge lidt med løvet, selvom vi ikke havde frost, den kolde vind var ikke god for dem. Her har det også regnet lidt. Ja både du og Linda kan godt lide de blå, det husker jeg godt. Nej lange arbejdsdage er der ikke meget ved, jeg sagde også, at han kunne sende en hilsen til de gamle kollegaer, men det ville han alligevel ikke :) Nej det er vi ikke.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth!
  Den med fryseren er let genkendelig:-) Skønne bregner du viser, det kunne let blive en fascination, har ikke søgt på dem tidligere, men troede slet ikke de kunne være stedsegrønne andet end i stuen, kan se at nogle af dem ligner stueplanterne til en forveksling.
  Ha en god dag
  Hilsner fra Anette

  PS hvor er Arthur blevet stor, sikke en dejlig knægt, og herligt med sådan et par gangstativer;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja det med fryseren keder de fleste vist :) træls arbejde, så hellere ud og luge. Ja bregner er i hvert fald gode at have i skovhaven, og sådan en vil du jo lave.
   Det går hurtigt med Arthur nu, så vi nød at være gangstativer, næste gang kan han nok selv :)

   Slet
 11. Hej Lisbeth
  Så mange flotte bregner du har! Jeg liker bregner veldig godt, men har ikke så mange forskjellige. Mange av de du viser er ikke herdige her dessverre.
  Her regner det i dag :(

  Ha en god dag!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Det er skønt med bregner, en skam du ikke kan have dem hos dig.
   Det har regnet her hele natten, nu er det bare gråt og meget fugtigt.
   Tak i lige måde.
   Klem

   Slet
 12. Hej igen. Lisbeth, du kan prøve at se på www.kridtvejsplanter.dk de har billeder af ca 25 bregner. Dér kan jeg se at de kalder den for krøllet hjortetunge.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eliane
   Tak skal du have, jeg har kigget på kridtvejsplanter så tit, men ikke lige efter bregner. Der var mange at kigge på, så jeg kunne prøve at finde ud af, hvad mine hedder.
   Kærlig hilsen
   Lisbeth

   Slet