mandag den 25. august 2014

Sol og mørke skyer

Ja sådan ser det ud her hver dag, men som vanligt får vi ikke regn af betydning. I weekenden har vi fået 3 mm, det er ret deprimerende at læse om, at I andre har fået rigeligt regn, men sådan er vilkårene her på øen.
I formiddag har jeg luget og klippet stauder ned, her mødte der mig et nedslående syn af roser, der stod så tørt, at de nægter at remontere, det forstår man jo godt, så jeg gav dem en kandefuld vand, det forslår jo ikke meget, men er vel bedre end slet ingenting.
Netop nu ser himlen sådan ud, men jeg bliver nok skuffet som sædvanlig (ikke helt)
Efterårsfarverne er ved at indfinde sig, smukt er det
Græsserne klarer tørken flot
også Lonicera japonicum Aureoreticulata klarer sig fint
 Korktræet står flot
Det samme gør den orangegrenede lind

Jeg har en rhododendron, der hedder Velour, mon I kan se hvorfor?
Pileurt og Kapfakkel ved bassinet klæder hinanden godt, billedet skal forstørres, for at I kan få øje på kapfakkel.
Denne Sct. Hans urt står også ved bassinet, bladene er ædt af sneglene, men den fine lyserøde farve er ved at vise sig. Foran står Linaria
 En lysning i skoven
og sol i solbrud
 Staudebedet med Perovskia blue spire
solhattene kan endnu
Echinacea Vanilla Cupcake forandrer sig hele tiden
Roserne i de to bede har en heldig placering i forhold til grundvandet som må stå højt lige netop her, men jeg kan godt se, at i den søndre ende af bedene er der roser som ikke vil remontere på grund af vandmangel. Lady Emma Hamilton ser meget trist ud, men jeg har så mange andre, så I vil nok tænke, hvad jamrer hun for.Navne kan oplyses, hvis nogen skulle ønske det. 
Det var nogen af de gyldne roser, I får lige et par af de lyserød også
 Morten Korch er klar igen

 og Händel
Jeg tror, jeg har fundet ud af, hvorfor mine roser gror og remonterer så godt. Inden vi overtog jorden i 2003 gik der får og senere heste på grunden, så mon ikke jorden er godt gødet.
Jeg beklager, at jeg jamrer sådan over tørken, men mon ikke mange af jer, har det i frisk erindring fra den gang, det var jer, som manglede regn. Det er trist at se sådan noget tørt jord, hvor planterne hænger af mangel på vand. Ydermere blæser det igen igen ½ pelikan, det gør ikke just situationen bedre. 
Jeg modtager gerne alt det vand, I kan dirigere herover. 
Heldigvis lukkede skyen op over min have, så nu regner, det må gerne fortsætte resten af dagen. 
Fortsat god mandag

22 kommentarer:

 1. Kære Lisbeth
  Ja. men det var da godt du endelig fik lidt regn, sikkert ikke nok...
  Ja, det er en smuk rhodo den Velour.
  Al det andet du viser ser da også smukt ud, selv om du siger du mangler vand.
  Ja, du har mange smukke roser.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Jeg fik under en mm, så det var bestemt ikke nok.
   Velour er meget smuk ja.
   Jeg må hellere tage billeder af det. der hænger i morgen, ellers tror I vist ikke på mig :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Dejligt med en byge - håber den gav dig nogle gode mm!
  Vi har fået regn her ja, men når jeg graver ned er det kun de første nok en 15cm der er mørke, så kommer det lyse tørre jord.
  Nu lover de pænt med regn på søndag - vi får se!

  På billeder kan det være svært at se at noget måske hænger - og din have ser da strålende ud!

  Det lyder da som en god grund til at din jord er så frodig - Jeg gøder selv med kompost og hestemøj - det er ret effektivt må jeg sige:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det var dejligt, men den gav under 1 mm, så det var der ikke meget sjovt ved.
   Ja der skal meget til, før vi kan se, at vi har fået nok. 15 cm er jo heller ingen ting. Her kan jeg næsten ikke grave, især i regnvandsbedet er det så tørt, så det støver, når jeg graver i det.
   Nu tager jeg ikke billeder af det, der hænger, det er for deprimerende, men jeg må vist vise et par eksempler i morgen, ellers tror I mig ikke :)
   Ja det er i hvert fald en god grund, den anden skriver Marie om, det er Samsøs bedste kartoffeljord.
   Tak i lige måde.

   Slet
 3. Hej Lisbeth.Ja !!! så er jeg hjemme igen..............en dejlig men hård weekend.Først en 50års dag i lørdags............og så en 12 timers dag i går.Se er lidt brugt i dag.
  Og her får vi også kun små byger................så vi må også vande.
  Smuk velour rhodo du viser.
  Og dine roser ser da fine ud.........her er det kun Alfred der er lidt gang i.
  Og din Vanilla solhat er da bare smuk.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja det har da været en hård weekend, men du nød nok især dagen i går, kan jeg forstå.
   Ja det er trist med tørke.
   Ja mine roser er fine igen og det er solhatten også.
   Knus Lisbeth

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Jeg synes nu ikke du jamrer - kender jo selv til ærgrelsen over tør jord, hvor vanding kun lige er akut førstehjælp. Heller ikke alle mine roser remonterer, og flere - for mange - har smidt bladene under tørken og er kun nødtørftigt iklædt nye blade - det ser rædsomt ud, men vi må håbe på en mere jævn fordeling af sol og regn næste år! De roser, du viser, er meget, meget flotte og ser ud til at have sat et pænt flor. Her blæser det også, så det er til at blive idiot af - skulle vist blive mere vindstille de næste dage. Rhodo Velour får jeg lyst til at røre ved - tror nu også, at jeg ikke kunne holde fingrene fra den, da vi besøgte dig :) Her har sneglene ikke spist Sct. Hansurt - endnu. Til gengæld er lupinerne nærmest gnasket ned i jordhøjde - de var ellers klippet ned og skulle give et ekstra flor. Vanilla Cupcake er rigtig flot - du har bare styr på solhattene. Her glæder Perovskia, Solbrud og Torskemund også - de sidste er småplanter, jeg selv har sået, men som ikke så ud til at ville noget. Det ville de så alligevel - ikke høje, men de blomstrer :)
  Jeg lover at danse en regndans for dig og Samsø :)
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Jeg er glad for, at du ikke synes, at jeg jamrer, det er ikke rart at se, når det hele er knastørt. De to roser, som var helt tørlagte står henne overfor regnvandsbedet, der er det meget tørt. Kønne er de ikke med gamle grimme blade. Oppe i rosenbedene ser de fleste fine ud, men der er smuttere imellem, men det kan man jo ikke se på billederne. Ja det blæseri er til at blive tosset af, det har du ret i. R. Velour bliver bare smukkere og smukkere.
   Jeg har heller aldrig før set, at sneglene spiser Sct. Hans urt, men bladene er i hvert fald gnavet helt væk, så jeg kan ikke gætte på andet end dem. Sjovt nok har de ikke rørt mine lupiner. De solhatte der står ved bænken har jeg rimeligt styr på, resten er alle ens. Godt du har andet at glæde dig over, du fik da også en Linaria med hjem fra mig, mener jeg.
   Tak skal du have, lad os håbe det hjælper :)
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Det gjorde jeg - altså fik en Linaria med hjem fra dig, og den har det godt :) Den har helt andre farver end de såede, så den er noget særligt - Høneballelinariaen :)
   Knus

   Slet
  3. Ja selvfølgelig gjorde du det, du fik jo en af de særlige Høneballelinariaer, det havde jeg lige glemt :)
   Knus

   Slet
 5. Vores b&b værtinde, da vi besøgte Samsø, hævdede med bestemthed, at I har fået den allerbedste jord, da de solgte deres gård. Ellers havde tørken nok været endnu hårdere ved haven, og f.eks. græsserne ville ikke stå så flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja jeg kan lige høre Asta sige det, hun har fortalt mig det mange gange, men det er nok rigtig, så havde det set endnu dårligere ud.

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Det regn vi har fået idag er stort set ikke målbart. Det har heldigvis ikke blæst så meget her idag. Korktræet og den orangegrenede Lind er rigtig flotte. Flotte og spændende træer er der jo rigtig mange af hos dig :-) Ja det er ikke svært at se hvorfor R. Velur har fået det navn den ser fantastisk ud. Den lyserøde Sct. Hans urt er køn mine er ikke så lyse. Jeg var ikke klar over at sneglene er glad for den syntes aldrig at det har været et problem her. Skønt med et skovbillede din skov er jo et hit hos mig. Flotte roser men du har ret det er ikke rart at se når planterne hænger pga vandmangel men godt at du har en del at glædes over trods alt. Ja det betyder nok noget hvad ens jord har været brugt til og at der har gået dyr istedet for at det har været dyrket er nok en fordel.
  Du er nok ikke den eneste der jamrer over tørken det gør jeg også lidt endnu selv om jeg har fået lidt mere end dig her i august men så fik vi næsten intet i juni og juli. I lørdags da jeg plantede og flyttede rundt var det stort set også kun det øverste lag der var vådt. Den regn er meget ulige fordelt desværre. Nu skal vi vist vente nogle dage inden der "måske" kommer regn igen.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Det så ellers godt ud, da det regnede, men du har ret, det var stort se ikke målbart. Her blæser det stadig, jeg synes ellers, det var lidt stille til aften, men det er gået over.
   Det var også en speciel Sct. Hans urt, som jeg fik af en veninde sidste år, ellers har jeg bare de almindelig, og to mørke, som er meget ramt af tørken.
   Jeg glæder mig over alt det, som ikke hænger, der er heldigvis meget.
   Enten du har fået mere eller mindre end mig, så har vi generelt fået for lidt. Ja syd og sønderjyderne har fået rigeligt, det er meget ulige fordelt.
   Ja inden der måske kommer regn, vi tror ikke på det, jeg har ikke tal på, hvor mange weekender de har lovet regn uden vi har fået noget særligt.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Jeg har bedt vejrguderne dirigere al regn til Samsø, for jeg ønsker ikke mere lige nu !! Men jeg føler med dig, det er demotiverende at se på tørkeramte planter og man ærgrer sig jo over at de lider sådan.
  Ja, jeg har da tænkt på hvorfor dine roser er så flotte og sunde, men det er jo dejligt at have fået god rosenjord med i købet.
  Velour er meget flot, sikken et pragteksemplar.
  Langsomt kommer der efterårsfarver over land - dine billeder med de farver på er bare så smukke.
  God aften til dig :) Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja men så håber jeg, du har gode forbindelser til vejrguderne :) Tak fordi du føler med mig, i det store hele ser det jo godt ud, men hvis jeg skal plante noget, ser det sørgeligt ud, så snart jeg sætter spaden i jorden. Ja det er da det der gør mig trist, så mange fine planter, som går til spilde.
   Rosenbedene ligger det rigtige sted, det er herligt, værre ser det ud med regnvandsbedet.
   Ja Velour er meget smuk.
   Langsomt og alligevel lidt for hurtigt kommer efterårsfarverne ind, de er smukke, men det må godt vente lidt endnu.
   Tak i lige måde :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Dine solhatte er vel nok fine endnu.
  Her har vi igen fået regnbyger. Jeg ville gerne hvis jeg kunne sende dem over til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Aase
   Jeg tager gerne imod dine regnbyger, lige nu skinner solen her.

   Slet
 9. Hej Lisbeth,tak for dit besøg og kommentar på min blog. Ja! du ønsker regn,jeg ønsker tørvejr og sagte vind,godt vi ikke selv kan bestemme det.Men for dine og andres blomsters skyld vil jeg ønske, at der må komme mere regn.....med solskin bagefter. Det er flotte billeder du har lagt ind,jeg er vild med alle dine Roser. Knus Leila

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Leila
   Ja det er en skam, vi ikke kan bytte vejr lidt, så jeg kan få noget af det regn, I har for meget af. Tak skal du havel.
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Kære Lisbeth.
  Tak for alle de dejlige billeder fra din have.
  Jeg kan godt forstå at du ærgrer dig over alle de planter der går til pga tørke. Det er altid trist når planterne ikke trives. Hvor stor er din have? Er det ikke muligt at vande den, så du ikke skal ærgre dig så meget? Ellers skulle du måske tage konsekvensen og gøre haven mindre, nu der er så meget, der er gået ud. Fru Pedersens Have i Vemb er 2 tdl. og hun vander det hele. Men din er måske større?
  Håber du snart får vand.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane
   Selv tak, dejligt at du nyder mine billeder.
   Det er ikke sikkert planterne går ud, men de ser triste ud, og jorden er ikke til at arbejde med, det er jeg træt af, jeg er også træt af at vande, der er meget andet, der er sjovere. Min have er ikke nær så stor som fru Pedersens, jeg har 2400 m2 , men jeg kan ikke overkomme at vande alt det. Nok er det billigt at vande hos os, men det koster jo alligevel, jeg kan ikke trække det fra nogen steder, og jeg er kun en fattig pensionist :)
   Det er altså også rarere at få vandet oven fra. Det har fru Pedersen jo fået nu.
   Tak det håber jeg også, men jeg tror ikke på det, Samsø får ikke meget vand, bygerne går forbi os.
   Kærlig hilsen
   Lisbeth

   Slet