fredag den 1. august 2014

Hvorfor rhododendron?

Endnu en af de lune tørre dage starter august måned. Lige nu er det bedst at opholde sig indendøre, det er for varmt derude, og hvepsene er stride, når man sidder og spiser, så vi må holde os inde.
Jeg vil lige vise jer nogen af de rhodoer, som folk lægger mærke til, når de går rundt.


For en rhododendron er ikke bare en rhododendro, jeg har med omhu valgt netop disse her er med sølvgråt eller brunt indument/filtlag, det giver dem en helt særlig karakter, det holder hele efteråret og de er også smukke om vinteren. Specielt disse her og mit nordbed bliver nydt om vinteren.
Men de skal vandes ofte, og det bliver de.
Ellers går det, som det er gået med denne her, den er desværre blevet solbrændt. Den bliver vandet langt oftere end de andre, men det hjælper ikke noget. Jeg tror også, at det er fordi moreltræet blev beskåret, så der nu kommer for meget sol på den. Ærgerligt - men jeg må leve med det til moreltræet igen bliver lidt større.
Dværgsyrenerne er remonteret igen i år

Marieklokkerne blev klippet ned, nu blomstrer de igen
også rosen Frühlingsduft remonterer, den står fint bag den mørke blærespirea og under et hjortetakstræ.
langs hegnet gror to af de mørke blærespirea/Physocarpus Opulifonius
imellem dem gror rosen Summersong
og Wild Edric, de passer godt til blærespireaens mørke løv.
i den anden ende af haven har jeg også en blærespirea, den gror der en solbrud/Helenium op i.
Mørke planter mellem alt det grønne giver haven karakter.
I starten af min havekarriere plantede jeg i min uvidenhed hybenroser et par steder i haven. Det har jeg siden læst er en dårlig idé, da de er invasive. Til alt held gider de slet ikke at gro hos mig, så denne her er aldrig blevet til mere.
 Jeg var på skovtur
 for at tage et billede af denne her, men hvilket grumt syn, der mødte mig
addr, hvor ulækkert, der havde været røde biller, som jeg har overset, føj.

Indianermynte/anisisop er den helt store showstopper for tiden, det er en skøn nem plante
Stormhat/Aconitum prøver også at være med, men tørken er hård ved den.
Kattehale Maidens Blush har blomstret længe
 phloxen har nogenlunde klaret tørken

 i spejlbassinet har en timeviser lagt sig til rette
de er da fine

 Graham Thomas i går
og i dag
 Comte de Chambord
 Rose de Quatre Saison
Reine de Violett
Rigtig god weekend

23 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  August vil da ikke ligge under for Juli. Selv om der er mange skyer på himlen er her 28,5 grader puha godt jeg stadig har ferie :-) Ja det er et fantastisk løv der er på de rhodoer de tiltrak sig også min opmærksomhed. Man kan ikke lade være med at røre dem. Jeg tror da at solbrud er en mangelvare her hos mig ved da ikke lige hvorfor jeg aldrig har fået sådan en. Dejlig skovtur men synet af disse ulækre glubske bæster er trist. Dine phlox ser stadig fine ud her er de et sørgeligt syn :-( Timeviser ved da godt at den er smuk så den spejler sig og spørger "hvem er smukkest i haven her" som en anden Snehvide.
  Da jeg i morges vandede alt der der står i potter og venter på udplantning opdagede jeg et valmuen jeg fik af dig har fået et frisk skud så den er i live :-)
  Jeg har lige hentet 2 haveblade Alt om Haven og Gardeners World. Sidde i skyggen og læse dem tror jeg lige jeg kan holde til.
  Fortsat god dag
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Næh det er mindst lige så varmt i dag, men det blæser godt, det hjælper lidt, til gengæld bliver det endnu mere tørt.
   Rhodoerne tiltrækker dem, der har øje for det :) Solbrud kan du nok få af mig, den breder sig godt. De første år ville jeg heller ikke have den, men så blev jeg omvendt at en anden blogger. Liljebillelarver er klamme.
   Ja nogen af mine phlox har det godt, andre knap så godt.
   Godt at høre, at der var liv i valmuen, jeg har nok ikke været god nok til at vande den.
   Ja i skyggen er der bedst og med et par haveblade er det ikke værst.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 2. Dine rododendron er fine og det er mange af dine andre blomster da også, trods det ikke er kommet regn.
  Vi fik regn i et par timer i går aftes.
  Her er 29 grader, så der bliver intet havearbejde i dag..'

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Hvor er I heldige at få regn et par timer, vi har snart glemt, hvordan det føles med regn. Her er det også varmt og med en del vind.

   Slet
 3. Hej Lisbeth. Det var interessant at læse om dine rhododendron. Ja, der skal vandes i disse dage Det har regnet lidt her i dag, men ikke noget, der batter til noget! Jeg håber på en ordentlig byge i morgen - der er vist en mulighed for det. Din anisisop er flot, mon man kan tage frø af den? Jeg vidste ikke, at dværgsyren kan remontere. Jeg har to og det er aldrig sket for dem, men de står også i krukker,måske er det derfor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Godt du synes, at det var interessant at læse om mine rhododendron. Ja hvis det endelig regner er det så lidt, at det ikke batter noget. Vi har ingenting fået. Jeg skal prøve, om jeg kan tage frø af Anisisop, det er noteret.
   Denne her remonterer næsten hvert år, den har en dejlig duft.

   Slet
 4. Ja Rhododendroner er meget forskellige. Jeg vægter også forskelligt løv meget højt, så de ikke "bare" står som en stor grøn masse efter blomstring. Min R.yakushimanum er f.eks. rigtig flot med sine nye lyse skud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Ja heldigvis findes der mange forskellige rhodoer, så de ikke står som en stor grøn masse, for dem der gør det, er ikke spændende efter blomstringen. En af de smukke er R. yakushimanum, det er helt rigtigt.

   Slet
 5. Dine rhodoer er så vakre med filtlaget på bladene. Mine timevisere jeg fikk av deg kom så fint, men så tørket de ihjel nå i varmen. Det var jo synd, men det var mye annet som også døde i drivhuset mitt samtidig. Jeg får nyte dine i steden på bloggen her.

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det ser godt ud med filtlaget på bladene. Ærgerligt med dine timevisere, så må du have nogen ny til næste år. Det er ikke nemt at holde alting med vand.

   Slet
 6. Jeg husker godt hvor længe vi stod og beundrede rhodoerne med indument :) Det var ret friskt i luften i starten af dagen men det ændrede sig hurtigt til den vante varme. Kun en bitte byge her blev det til. Dine indianermynteblomster ser ekstra store ud, flot. Blærespiræaerne er står godt og frodigt. Graham Thomas er altså fin med de mange blomster. Floksen hos mig er blevet vandet tit men er ikke nær så stor som din. Hvis du tager frø fra kattehalen Maiden Blush og deler ud, er jeg en glad modtager.
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rose
   Ja der bliver lagt mærke til de rhodoer med filtlaget. Vejret var nogenlunde i formiddag, men så kom solen, og nu blæser det en hel del, så det kan tørre endnu mere. Floksne lider meget i varmen og tørken. Jeg har noteret, at du gerne vil have frø af kattehalen Maiden Blush.
   Kh Lisbeth

   Slet
 7. Kære Lisbeth.
  Jeg kan godt forstå folk beundrer dine rhodoer, især med de fine blade i forskellige nuancer.
  Ja. Lisbeth, jeg har også opdaget, at visse rhodoer ikke tåler den direkte sol.
  Marieklokkerne ser søde ud, rart når de "kommer igen" Og "Kattehalen" lyser fint op. Timeviserne er så søde, jeg nyder også mine og passer dem godt.
  hav en god weekend
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja jeg har mange forskellige, men den gruppe er særligt flot.
   Nå har du også fået ødelagt løvet på nogen af dine rhodoer, det er så ærgerligt.
   Ja det er dejligt med Marieklokkerne, som kommer igen.
   'Det glæder mig, at du har timeviserne også, de er nemlig søde.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth.
  Her stod regnen ned i stride strømme 15 mm i løbet af 20 min.
  Hvor er den flot din kattehale flot og kraftig.

  Knus Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margrethe
   Hvor er I heldige, vi får ingenting, så jeg er noget misundelig.
   Ja kattehalen er rigtig fin.

   Slet
 9. Kære Lisbeth.
  Tak for alle de dejlige billeder. Det med den spiste lilje, er det liljebillelarver? Vi har heldigvis ikke set nogen i år.
  Vi har ikke kunnet finde din E. Sunrise, men har fundet en endnu smukkere E. Chiquita hos Staudestedet. De har også den smukke Phlox Rosa Pastell og en Hosta med hvide blomster. H. Joan Senior er desværre udsolgt, den vil vi have i stedet for Green Flutter. Den har så smuk en farve. Blomstrer den ikke også længe?
  Kærlig hilsen Eliane.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane
   Selv tak. Ja det er liljelarver som er smurt ind i eskrementer, ret ulækkert. I er heldige, at I ikke har set nogen.
   Nej Sunrise kunne jeg heller ikke finde, men Chiquita er også fin, den har jeg også købt. Anne har mange fine ting, og hun er ikke dyr. Ærgerligt at I ikke kan få de dagliljer, I gerne vil have. Jo Joan Senior blomstrer også længe, den sidste blomst i min kommer med i dagens indlæg.
   Kærlig hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Kære Lisbeth
  Meteorologerne siger, at august bliver ligeså varm som juli, men med lidt mere vand - det sidste, kan vi så håbe på, passer :) Tak for dejlige rhodobilleder - det var som at være dér på stien igen - hvor jeg virkelig fik øjnene op for, hvorfor rhodoer er andet og mere end flotte blomster i foråret. Hvor er den mørke Blærespirea fin, og du har ret i, at mørke planter spiller godt op mod det grønne. Også fine sammensætninger med roser og Solbrud. Sidstnævnte har jeg også, og jeg må indrømme, at det tog mig noget tid at få den placeret i de rette omgivelser pga. farven, men undvære den ville jeg nu ikke, for det er en dejlig og længeblomstrende blomst. Her har de fleste floks det også godt og lyser op rundt omkring. Anisisopen er flot i lilla - håber, du bliver glad for den hvide også. Træls med de ulækre liljebiller! Timeviser er så fine - mine er stadig ikke i blomst, men de når det nok her i august - det er tæt på nu :) Kattehale Maidens Blush har en fin farve - ikke så skrap, som dem jeg har. Nu gælder det om at komme i haven, inden varmen gør udeliv umuligt - morgener og aftener er så skønne :)
  Hav en rigtig dejlig dag :)
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja det er uhyggeligt, at den varme skal blive ved, regn er jeg bange for, at vi ikke får. De lover godt nok i morgen, men er da ved at trække i land igen her på Samsø.
   Dejligt at du nyder mine rhodobilleder og at jeg har fået dig med på flere rhodoer :) Jeg ville slet ikke have solbrud de første år, men så havde vi en kær haveblogger, som fik mig omvendt. Det er jeg glad for nu. Den er lidt svær at placere, men sammen med det mørke er det fint. Jeg tror bestemt, jeg bliver glad for din hvide anisisop, når jeg en gang får den plantet. Den venter stadig på regnen. Jeg har allerede været ude og vande bedet med den lyserøde hortensia, men lidt mere kan jeg nok nå i formiddag, inden varmen igen ødelægger det for os.
   Også dejlig dag til dig :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 12. Forklaring til den fjernede kommentar: Der opstod en fejl, da jeg ville udgive kommentaren, så jeg skrev en til med stort set samme indhold. Da jeg udgav den, var den første alligevel blev udgivet, og jeg tænker ikke, at det er så sjovt for dig at få det hele to gange ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kommentarerne kommer ind på min mail, så jeg har læst dem begge, de var ikke helt ens :) Det er af og til, det driller med kommentarerne, men som regel kommer de alligevel, selvom vi får at vide, at der er en fejl.

   Slet