søndag den 25. december 2011

En stille juledag

Tænk det dejligste solskin juleaftensdag, jeg sneg mig ud med kameraet og tog (synes jeg selv) de dejligste billeder, dem får I fornøjelsen af, når I får tid til at blogge igen.
Først skal I høre lidt om dagen:
Jeg startede med at lave risalamanden klar, det var nemt og hurtig, idet risengrøden jo var kogt dagen før, der er altid rigeligt med mandler i, så man hele tiden tror, at nu har man fået MANDLEN. Jeg havde også lavet dej til boller dagen før, så de var lige til at forme med en ske og blive bagt. Vi har den tradition at vi altid spiser boller til frokost juleaftensdag. Det kan vi alle godt lide, så skal der være et godt stykke onkel Kras til, vi er alle glade for en god stærk ost.
Da bollerne var kommet ud af ovnen kom anden ind, ovnen blev stillet på 120 grader, og så passede det stort set sig selv, indtil vi skulle spise kl. 18. 6 timers langtidsstegning, det er rigtig godt og nemt. Vi havde en and og en andebryststeg og en flæskesteg, så der var rigelig mad til 7 personer. Flæskestegen blev lidt for mør, men ikke tør, det var et vellykket måltid. De to yngste dreng lavede de mest perfekte brunkartofler.
Under træet var der masser af gaver, deriblandt selvfølgelig Hemmelige Haver og den ny havedagbog fra Haveselskabet. Så jeg er fuldt ud tilfreds med vores juleaften.

En fin mos på cementkanten

En smuk birkestamme

Det her billede er lidt julet, synes jeg :o)

Her lidt sol i det grønne græs Hanne :o)

Og sol i græsserne til Anne Marie :o)

Sol i en rhododendron, her kan man rigtig se det brune indument

Vi fik 10 mm natten til juleaften, så der er rigeligt vand i hullet nu.

Nabogrunden med vand og en smuk spejling

Vickie sender et lille smil til alle jer, som godt kan lide hunde :o)

Lige om lidt starter forberedelserne til julefrokosten, fortsat god jul til jer.


Koldhævede grovboller

Koldhævede grovboller

10 g gær
8 dl koldt vand
1 spsk. Salt
2 tsk. rørsukker
200 g hørfrø, solsikkefrø og græskarkerner
200 g grahamsmel, fuldkornshvedemel ell. lign.
200 g havregryn
300-350 g hvedemel

Gæren opløses i det kolde vand, og alle ingredienser blandes efterfølgende i gærvandet.
Dejen skal være meget lind.
Stilles i køleskab i min. 12 timer, tildækket med husholdningsfilm. Formes til boller med en ske alt efter den størrelse du ønsker, og stilles på bagepapir. Ovnen tændes på 250 gr og bollerne stilles i ovnen når denne er tilstrækkelig varm. Bages i ca. 20-25 min.
Dejen kan sagtens stå på køl i 4-5 dage, så man kan bage frisk brød hver dag

17 kommentarer:

  1. Dejlige billeder fra i går. Det var helt fantastisk så fint vejr der var.

    Fortsat god jul til dig og din familie :-)

    SvarSlet
  2. Kære Lisbeth - jeg er enig det er nogle dejlige billeder du har taget:) Når solen skinner i december er jeg også glad selvom jeg elsker sne og det at vejret skifter efter årstiderne.
    Din juleaftens dag, måltidet og gaverne lyder helt perfekt og jeg ønsker dig forsat en rigtig glædelig jul:)

    SvarSlet
  3. Kære Lisbeth
    Igen nogle dejlige billeder fra Samsø. Ja, det var det fineste vejr i går. Så da vi kom til min yngste datter i Allerød, gik vi en dejlig tur i skoven. Det var der mange andre der også gjorde.
    Jeg var også så heldig at få Hemmelige Haver! Så er der lidt at hygge sig med, når vejret bliver for råt!
    Mange julede hilsener

    SvarSlet
  4. Tak for dejlige julebilleder.
    Græs i modlys,mums:o)
    Det er lige før Bent's svømmepøl skal have høje sider!!
    Har været i skoven og gøre klar til nyplantninger.
    Der var total læ, så vi havde for meget tøj på, men dejligt med fysisk arbejde oven på gårsdagens spiseri:-)
    Knus til grinebideren herfra.
    Anne Marie

    SvarSlet
  5. Hej alle
    hvor er det dejligt, at der stadig er liv i bloglandia til trods for julen, tak for søde kommentarer. Det lader til, at det har været fint vejr over hele landet i anledning af julen :o) Rigtig skønt.
    Anne Marie
    Jeg har foreslået drengene, at de skulle ud og grave et større hul, de sagde ikke nej, men det gjorde Bent.
    Det er høje temperaturer vi har for årstiden, så hvis der var læ, kan jeg godt forstå I fik for varmt med meget tøj på.
    Vi har spist for meget igen i dag, så vi er helt færdige :o)
    Grinebideren sover nu sødt i min stol.

    SvarSlet
  6. Hej Lisbeth
    Det lyder til, at det blev en perfekt juleaften hos dig.
    Tak for både opskrift og billeder.
    De bedste julehilsener
    Kirsten

    SvarSlet
  7. Hej Kirsteb
    Ja den juleaften var lige som den skulle være. Selv tak for opskrift og billeder.
    Julehilsener til dig
    Lisbeth

    SvarSlet
  8. Hej Lisbeth
    En lille sidebemærkning til dine flotte rhododendron: Du nævner ofte den lodne bagside på mange af dine sorter. Jeg vil lige knytte et plus til det. Disse planter bliver meget sjældent angrebet af utøj som bladtæger o.l.der giver grimme blade.
    Så har man det problem, kan løsningen være, at udvælge sådanne sorter.
    Skal man købe nye planter, så kig på bladbagsiden :o)
    Anne Marie

    SvarSlet
  9. Glædelig bagjul derovre på Samsø :-) Det lyder da som alletiders jul I har haft. Hér var det hele også perfekt. Sjovt og hyggeligt, og jeg fik også Hemmelige haver, så jeg ønsker mig heller ikke mere i år ;-)
    Vi har heldigvis fri begge juledage, så vi hænger i joggingtøj, og nøj, hvor er jeg træt nu, så det er også bare perfekt.
    Det er virkelig dejlige billeder du viser. Jeg bytter meget gerne hvid jul for sådan et vejr som nu :-)

    SvarSlet
  10. Lyder til at i har haft en rigtig god juleaften.
    Gode billeder. Ikke mindst det sidste billede.
    Tak for rundvisningen.
    Mange julehilsner.
    Aase Marie.

    SvarSlet
  11. Kære Lisbeth,
    Glædelig Jul lidt forsinket.
    Meget fine billeder og det lyder som en dejlig juleaftensdag.
    Jeg fik også hemmelige haver, så der kan hygge de næste dage. Din blog ser fin ud med de nye ændringer. ;.)

    SvarSlet
  12. I lige måde glædelig baghjul Hanne.
    Godt med Hemmelige haver og godt med joggingtøj, der ikke strammer :o)Ja Pyt med hvid jul, hvis vi kan få solskin i det grønne græs :o)
    Hej Aase
    Det sidste billede var også specielt til dig :o)
    Hej Anne
    Også glædelig jul til dig. Sikken vi alle skal læse Hemmelige haver. Dejligt du kan se de nye ændringer på min blog. Godt man kan få hjælp af drengene, når de er hjemme :o)

    SvarSlet
  13. Hej Anne Marie
    Tilslutter mig helt din kommentar, der er ikke meget utøj i de rhodoer som har loddent indument på bagsiden.

    SvarSlet
  14. Der ser dejligt ud på dine billeder, det var nu også et meget flot vejr juleaftensdag. I går stormede det helt vildt hos os, så vi var ikke ude. I dag lidt mindre blæsevejr, så jeg SKAL ud at løbe en tur og dernæst hygge mig med mine nye bøger.

    Jeres juleaften lød rigtig dejlig. Tak for opskrift, den vil jeg afprøve.

    Fortsat god jul til dig.

    kh Ulla

    SvarSlet
  15. Ja hvem havde troet at det var sådan nogle billeder vi sku kigge på her sidst i december... men skønt er det :o)

    Ha en go dag...

    SvarSlet
  16. jeg sender et lille julesmil til Vickie og dig,og tak for de dejlige billeder ...

    SvarSlet
  17. Hej Ulla
    Ja det var et fantastisk vejr juleaften, og nu er det solskin her igen :o) Pas på hvis du prøver opskriften på boller, de bliver lidt hårde på 250 grader, så når du former skal det være større end en alm. spiseske. De smager så godt fordi der er mange frø og kærner i, det er næsten som slik.
    Bettina: Ja jeg synes det er skønt at se, hvordan det hele haster op af jorden som om det allerede var forår.
    Tak for smilet mig&amp, ipsen
    dejligt jeg kan glæde med billederne.

    SvarSlet