lørdag den 22. november 2014

Brrrr - så kom kulden

Jeg skal sikkert ikke klage, for der er 6-7 plusgrader, til gengæld blæser det 7.2, så kuldefaktoren er 4 og det kan mærkes, så haven lokker ikke så meget. Jeg har nu også både været til fødselsdag og frisør i dag, så dagen er gået alligevel.
Lige nu står der simremad i stegesoen i ovnen, det bliver godt, håber jeg.
som sagt var der ingen sol i går, men vi kunne skimte solnedgangen i det fjerne, mon I kan fornemme den derovre bagved nabohaven. I dag var solen at se omkring middag, men kun glimtvis mellem skyerne,
Ellers så himlen sådan ud ved solnedgang, det var ikke så koldt som i dag.
Da jeg gik rundt og kiggede efter solnedgangen, fandt jeg denne skønne clematis på et sted, hvor der aldrig før har stået en clematis. Jeg erindrer ikke at have plantet den, og jeg aner ikke, hvad den hedder, men det var et dejligt møde, jeg følte mig helt opmuntret. Den var ikke sprunget mere ud i dag, så jeg må holde øje med den de næste dage.
Forleden viste jeg min brogetbladede weigela, her er en anden, som jeg har klippet helt ned i sommer. Et sørgeligt syn selv nogen af buskene i haven har billetklip, jeg er bange for, at det bliver svært at få dem udryddet i haven, det er trist :(
Her har vi havens anden kejserbusk, også den blomstrer flot, dejlig duft.
Frøstanden på Monarda/hestemynte er ganske flot
 Den himmelske bambus Nandina Domestica
har stadig løvet, den er så flot.
platanen har ikke mange blade tilbage, men udsigten bagved er fin
Det er ved at være slut med zinniaerne, men der er enkelte hist og her
her er noget mange ikke bryder sig om, jeg har ladet frøstandene fra hostaerne stå, jeg har rigtig mange, hvis nogen kan tænke sig frø. Jeg sender gerne, hvis du selv betaler portoen.
Trælupinen er helt fantastisk
Rhodoerne i dag
 R. April Reign får det fineste efterårsløv
 så fin er den i blomst
omkring 1.4., den er ret tidlig
 R. Daurilut er endnu tidligere
 den blomstrede i år
omkring 20. marts
 R. Hammer Blue
blomstrer sidst i april, du kan læse mere om den her, en af Claus´ egne krydsninger.
  R. Bellefontaine
er en af de store, den blomstrer i maj
Det var rhodogennemgangen for i dag, her kommer roserne:
 Buff Beauty
 Astrid Lindgren gør det virkelig godt, se de mange knopper og blomster
 Scepter d´isle
det kniber lidt mere for Odyssey
William Morris som står i hegnet mellem solfangerne og rosenlysthuset
Jeg har snydt og lånt et billede fra arkivet, jeg har heldigvis selv, når solen ikke kan få lov at trænge igennem.


God lørdag

18 kommentarer:

 1. Her var det hele - 4,5 i dag tidlig, så hos deg var det varmt i forhold ;)

  Jeg misliker veldig vinteren. Håper den blir kort!

  Så vakkert ditt siste bilde er! :)

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er jo ikke helt sikkert, for hos os blæser det, så bliver det meget koldt.
   Jeg er heller ikke vild med vinter, men hvis den skal komme, skal det være i vintermånederne.
   Tak - ja det er et dejligt billede.

   Slet
 2. Et lille fif herfra: Nandine er stedsegrøn/rød og sætter pris på lidt grandækning til de fine blade, der ellers kan blive svedet af barfrost.
  Bare så du er forberedt, hvis det skulle komme denne vinter.
  Fine billeder fra din lyse ø.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Tak for det fif, især fordi du skriver, at den er stedsegrøn, det vidste jeg ikke. Jeg vidste godt, at den ikke var alt for vinterhårdfør, men hvis lidt grandækning kan hjælpe, så vil jeg sørge for det.
   Det er godt at være forberedt - tak for det
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Her fik vi også vind - det tog varmen ja, og gjorde det svært at få taget billeder. Men lidt blev det da til!

  Sjovt med hostafrø - jeg går ud fra at det er fra nogen af de Hosta hvor blomsten er særlig lækker:)

  Flot Monarda frøkugle - mine er anderledes ordinære.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja nu har vi både vind og regn, så det er blevet koldt og ubehageligt. Ja det er svært at tage billeder i meget vind, jeg fik også taget nogen i dag.
   Det er desværre de knap så lækre hostablomster, som giver flest frø.
   Ja der står tre flotte Monarda kugler derude, den hedder Monarda Fishes.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Ja det føles koldt, så er det dejligt, at tænde ild i pejsen. Og hygge i sofaen med håndbog kat. Hvor er det dog vidunderligt med den klematis. Jeg glæder mig til at høre mere om den. Dine rhodros er skønne sikke de trives. Din arkiv himmel er helt uovertruffen! God aften kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Dejligt at se, at der er liv derude :) Ja det er koldt og her styrter det ned. Jeg har brændeovnen lige bag mig, det er dejligt.
   Ja sådan en clematis her midt i al det grå, den skaber glæde, jeg skal nok tage flere billeder, hvis den overlever blæst og regn. Rhodoerne er fyldt med knopper, det bliver skønt til foråret. Uha jeg har mange arkiv himmel billeder, måske skal jeg bruge lidt af dem :)
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Kære Lisbeth
  Også her har det været køligt og meget tåget i morges, men heldigvis vindstille, så jeg fik sået valmuefrøene fra dig og Anne og glæder mig til at se dem til sommer :) Smukke himler på de to første billeder, hvor sollyset kan anes - du har nu nogle skønne udsigter omkring hus og have. Det er træls med både billetklip og hundelopper - jeg kender en del til det sidste, og det er både dyrt og besværligt at slippe af med igen! Dejligt med rhodobilleder fra arkivet - i dag er min favorit Hammer Blue :) William Morris har den rosenform, jeg nok holder allermest af - dufter den også? Fantastisk, at du kan vise en clematisknop her lige før december - den bliver spændende at følge :) Jeg har fået sået de sidste staudefrø i dag, og jeg tør ikke fortælle dig, hvor mange forskellige slags det så blev til i alt - uha! Nå, de kommer jo nok ikke allesammen :) Dejligt opmuntrende på en grå dag med solnedgangen til sidst - den blev nydt :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Der er stadig liv derude, du og Anne kom næsten samtidig, dejligt jeg var nemlig ved at føle mig lidt ensom :) nå ja jeg har jo Bent. Ja jeg har skønne udsigter, på det første billede har jeg zoomet godt ind, den have ligger temmelig langt væk fra mig, jeg skulle se, om det kunne lade sig gøre at få himlen med. Ja billetklippene er ikke nemme at slippe af med, ej heller lopperne, jeg har brugt de første 1000 kr. på at slippe af med dem, men nu har jeg hørt, at man kan få en pille på recept, som de bare skal spise, så er de sikret i 3 mdr. det lyder da godt, gad vide hvad de koster.
   Jeg synes nok, jeg kunne huske, at Hammer Blue også var en favorit. Om sommeren dufter William Morris, jeg har ikke prøvet at lugte til den nu, underligt men normalt dufter de ikke, før de kommer ind, og jeg kan jo ikke nænne at plukke den ind. Ja det er spændende med den clematisknop, nu må vi se, om den klarer det voldsomme vejr, vi har nu.
   Godt det ikke er mig, der har sået så meget, det bliver ikke sjovt, når du skal prikle ;) Jeg må vist til at bruge arkiverne, så vi kan få flere sol- op og nedgange. Jeg har mange på lager :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Kuldefaltoren har jeg ikke mærket så meget til idag for det er Mogens der har været i haven idag. Der skulle jo rives blade, slåes græs, renses tagrender og ryddes op på terressen. Nu skal vi jo nok ikke bruge den mere i år. Jeg er begyndt at male for i uge 49 skal vi have nyt gulv i køkken og på det ene værelse og så skal det hele lige friskes lidt op. Mon den clematis er en selvsået eller et det havenissen der har været på spil men uanset hvordan den er kommet der så er det jo dejligt lige at finde noget uventet :-)
  Billetklip er nok en meget stor opgave at gøre noget ved hvis det er spredt rund i haven men det er bare så ØV. Frøstandene på Monarda er rigtig smuk. Zinniaerne kan også lidt her endnu mon ikke de fortsætter til frost. Trælupinen er en af mine yndlinge. Den har bare det hele. Smukke blade og skønne blomster og så det at den er stedsegrøn er jo bare helt fantastisk. Skønt med lidt blomsterbilleder af rhodoerne. Så begynder jeg allerede at længtes efter foråret. Nu kan jeg godt se at William Morris ikke står ved rosenlysthuset det ene billede igår snød lidt og så kikkede jeg heller ikke ordentlig efter for da du gjore mig opmærksom på det kunne jeg jo godt se det. Godt du lige kunne snyde lidt ned den solnedgang for det var da lige hvad vi trængte til :-)
  Fortsat god lørdag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nej det har du så ikke, hvis du kun har været inde, der har heller ikke været noget at være ude for, undtagen hvis man som Mogens havde en masse opgaver derude.
   Ja male skal man jo også en gang i mellem, vores trænger også snart igen. Sidst vi malede, havde jeg et brækket håndled, så der var grænser for, hvad jeg kunne gøre.
   Ja mon ikke det er en havenisse, der har været på spil eller måske en lille alfepige. Jeg var i hvert fald glad for at se den.
   Jeg tror desværre ikke, jeg slipper af med billetklippene igen, det er så grimt :(
   Det er kun de små zinniaer, der er enkelte blomster i, de store er rådnede i knopperne. Trælupinen er lige så god som rhodoerne, det siger ikke så lidt. Billedet af William Morris snød, fordi jeg havde zoomet ind på den herinde fra huset. Ja jeg må hellere sætte tage flere arkiv sol- op og nedgange ind i indlæggene, så vi kan blive opmuntret. :)
   Både du og Linda på samme tid næsten, det er bare så hyggeligt.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Hvor fint med kejserbusken :-)
  Den har i flere år stået på min ønskeseddel, men jeg har endnu ikke fået købt en.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Ja den må du have fat i, det er så dejligt med noget, der blomstrer nu og oven i købet dufter :)

   Slet
 8. Du har ret i, at billetklipperiet ikke pynter. Men heldigvis er det vel sjældent, at planterne virkelig tager skade. Mener du, det går ud over blomstringen? Er den kønne nye klematis mon en viticella? Den kan vist godt så sig selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Nej klipperiet pynter bestemt ikke, men du har ret, planterne tager nok ikke skade og det går heller ikke ud over blomstringen, det er bare ikke kønt.
   Ja det er et godt spørgsmål, måske er det en viticella, jeg havde dømt den til at være Niobe, men den var ikke helt lukket op endnu i går, så jeg skal ud og kigge til den og se om den lever endnu. Her blæser det og regner voldsomt, så man ved aldrig.

   Slet
 9. Hvor er den bare yndig, den lille nye clematis der har valgt at sætte blomst nu - helt uden for sæson.
  Godt at høre at du er trukket ind foran brændeovnen i stedet for at ligge med rumpen i vejret og luge - det er nu rart at være indendørs i disse dage.
  Det bliver flot til foråret med rhodo'erne som allerede står med knopper nu. Hammer Blue er da spændende - dem er der nok ikke så mange af når det er Claus' egen krydsning.

  Hvad gør du ved billetklippene?

  God søndag, knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja jeg blev også overrasket, da jeg så den, den er ikke for at lukke sig mere op, forståeligt nok.
   Jeg har taget en runde derude, men ligge og luge, havde jeg ikke lige lyst til. Nu skal jeg lufte hunde, så får jeg også luft :)
   Ja der er ekstremt mange knopper i år, mon ikke det er varmen. Det bliver så flot, når de blomstrer.
   Vi har sprøjtet lidt for billetklipperne, men det hjælper ikke, så jeg må nok desværre leve med dem :(
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet