mandag den 31. marts 2014

Sidste dag i marts

Lidt flot var solnedgangen i aftes

Men solopgangen i morges var forrygende smuk midt i disen.
Senere blev disen desværre til gus, så ved 10 tiden og 1½ time frem, var det ikke så rart derude. Nu har vi en svag sol bag disen.
Som et forsøg satte Bent et nødtørftigt hegn op mod nord og ind mod "hans" grund. Der indefra er det nemt for rådyrene at komme ind i den gamle have. De kan også komme ind ad indkørslen.
De kan også komme ind fra marken heroppe ved træet, vi har prøvet at lukke der, men det er ikke rart at se på et rådyr, som kaster sig mod hegnet, fordi det ikke kan finde ud igen. Så det må blive sådan, og så må vi håbe, de ikke ødelægger noget, men helt sikre kan vi ikke være. Vi kan simpelt hen ikke lukke af for hele haven, det må vi leve med.
Blodblommen blomstrer smukt, men jeg har stammet den rigeligt op, så jeg kan ikke tage smukke billeder af blomsterne.
Hasselbror står fint ved stenstien i højbedet.
Lidt længere væk, og her er så også den franske anemone
Rødbirken har fået smukt nyt løv, den er ikke rød fra start, men det kommer. Den står i øvrigt til højre på ovennævnte sti.
Den trådbladede kastanies nye løv er også flot i udspring.
hundetanden, nærved og næsten
Den gule junoiris er nu plantet ud i ørkenbedet. Snart kommer de hvide også i blomst.
Det varer heller ikke længe, inden frittilariaen blomstrer
 Endelig er jeg blevet færdig med at klippe roserne
Det er jeg glad for.
 Påskebedet blomstrer stadig overdådigt
her er Cassata
Klokkehøjen med den dobbelte mørke påskeklokke
 Se nu denne her, helt almindelig ser den ud, ikke.
Hvem kan da vide, at den er så smuk, når man løfter dens hovede.
Der er også den prikkede her, den er købt i år.
Cyclophyllus hedder denne her, den er købt hos Blomsten og Krukken her i vinter.
De botaniske tulipaner mangler lidt sol for at blomstre rigtigt.
Så er der lige denne her igen, nu har jeg fundet posen til den. Det viser sig, at det ikke er en Triteleia, som vi troede, men derimod en snepryd. Så kan jeg bedre forstå, at den ikke ligner Karstens. Den er nu meget sød alligevel.
God mandag aften hvor I skal huske at se Mariannes have (fra Havefolket) i TV2 fri, det kommer 21.15. Jeg må over til naboen, for vi kan ikke se det her i huset.

39 kommentarer:

 1. Ih, altså du har så meget i den have! Hvor er påskebedet smukt. Og måske varer det helt til påske ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja der er meget i min have, men jeg tror nu ikke de små påskeliljer varer helt til påske, den er vist for sen til det :)

   Slet
 2. Hej Lisbeth
  Kanonflotte solbilleder.Den trådbladede kastanies nye løv fandt jeg meget interessant. Cyclophyllus er da en skønhed uden lige-
  hvor delikat i farven:
  Kram
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Tak for det. Den trådbladede kastanie er faktisk smuk ret langt hen på året, men udspringet er noget særligt.
   Cyclophyllus har en fin farve ja.
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Solen er en imponerende størrelse ... :) og godt fanget både i aftes og til morgen. Som alting grønnes, det er mageløst. Jeg synes også det er lidt trist at påskeklokkerne hænger nedad med hovederne det meste af tiden, men sådan er det jo.
  NÅ, men snepryden er jo også fin :)

  God aften til dig. Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja i går og i dag var solen imponerende stor. Tak skal du have. Ja det er utroligt så hurtigt, det går, det er slet ikke til at forstå. Det er rigtig, at hovederne på påskeklokkerne hænger nedad, men jeg havde da ikke lige tænkt på at kigge på den, jeg regnede med, at den så ud som de andre, så det var en overraskelse.
   Ja jeg synes bestemt også, at snepryden er fin.
   Knus

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Allerførst tak for dit tilbud om en bid af den røde lærkespore - det tager jeg med stor glæde imod :)
  Dine solnedgangs - og opgangsbilleder er bare så smukke - det ser helt magisk ud - naturen er forunderlig, og det gælder virkelig om at nyde alt det smukke, og det er du så god til at indfange, så vi andre også bliver beriget.
  Det må have været et kæmpe arbejde at beskære alle dine roser - dejligt, at du er færdig med det. Jeg har lovet mig selv, at jeg går i gang i weekenden.
  Stenstien gennem højbedet er virkelig flot - det ser bare godt ud og må have været noget af et slid at få slæbt på plads - det er jo store sten. Har I dem fra stranden?
  Påskebedet er da helt forrygende - gult er så dejligt forfriskende om foråret, hvor vi trænger til et farvepust :)
  Jeg skal også se Mariannes have i aften på FRI - det bliver spændende!
  Hav en dejlig aften - kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Selv tak - jeg vil kigge efter nogen til dig. Den har små knolde, men de ligger vist lidt dybt.
   Jeg var glad for, at jeg fik taget billeder af solen i tide, nu kan det jo lade sig gøre lidt igen.
   Ja det var hårdt arbejde med roserne, i morgen skal rhodoerne gødes, det er også hårdt.
   Ja også det med stenene var hårdt arbejde for Bent. Vi har adgang til marksten hos en landmand, vi kender.
   Påskebedet er bare så fint lige nu.
   Ja vi må se Mariannes have i aften.
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Skønne stemningsfylte billeder af solopgangen i morges, der er absolut magi i billede nummer 2 og 3 ;).
  Bare det også så sådan ud hos os, i dag sidst på eftermiddagen kom solen endelig igennem for en kort bemærkning, tågen vil åbenbart ikke slippe os.
  Jeg kan godt forstå du er glad for at alle roser er klippet ned nu, det er jo et kæmpe arbejde, med så mange du har fået samlet sammen. Det ser ud til at du er sluppet for stængelsygen i år, så lad os håbe på en helt fantastisk fra dem i år ;)
  Jeg nyder alle din smukke påskeklokker, hvor mange har du fået samlet af dem, du lille plantesamler ;)
  Jeg skal da helt klart også se Mariannes helbredende have i aften ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Tak skal du have, ja det var godt, jeg kom ud og fik taget billeder til morgen.
   Her har der også været diset, så det var svært for solen at trænge igennem. Her til aften kom gusen igen, det er så ubehageligt med tæt tåge. Du kan tro, jeg er glad for, at jeg er færdig med at klippe roser, det er ikke det bedste jeg ved. Ja vi må håbe, der kommer en fantastisk blomstring uden stængelsyge og rådyr.
   Helt ærlig, så ved jeg ikke hvor mange påskeklokker jeg har, måske skulle jeg tælle dem i morgen, men det er lidt svært med alle de frølinger.
   Ja vi må se Mariannes have i aften.

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Din botaniske tulipan kunne godt minde om min Tulipa bifloriformis - vi får se når den blomstrer:)
  Frodig Fritillaria med mange blomstrer - der er i det hele taget meget der er vildt fremme her den sidste dag i marts!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja nu må den snart springe ud, jeg mindes ikke at have set den på det sted før, måske skal jeg til at kigge i poserne igen :)
   Ja det er imponerende så langt det hele er fremme den sidste dag i marts.
   Tak i lige måde.

   Slet
 7. Man må da sige, at marts sluttede af med maner. Det er spændende, hvordan rådyrene vil reagere på hegnet. Jeg er også en af dem, der ikke kan se tv fri.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja mon ikke marts måned slutter af med manér. Ja det er spændende med rådyrene. Jeg ser så lidt tv på denne tid, så jeg vil ikke betale for at se TV fri.

   Slet
 8. Ja sikken en dag, som marts slutter af med, det har været den dejligste forårsdag, og jeg har også efter arbejdstid nydt lidt havearbejde. Det er dejligt at have udsigt til rådyr fra haven, men ret træls, når de kan komme ind i haven, for de kan virkelig ødelægge meget, så jeg forstår udmærket, at I er nødt til at prøve med et hegn.
  Fortsat god aften:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Her har det knap været så fint vejr som i går, gus to gange er ikke så rart, men solen skinnede da ind i mellem. Det er dejligt med sommertiden, så man kan nå ud i haven efter arbejdstid.
   Ja jeg kan godt lidt rådyrene udenfor haven, men ikke inde, nu håber vi at vi kan have planterne i fred.
   Tak i lige måde :)

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Det var en utrolig flot solopgang I havde hos jer. Her var tågen så tyk at vi ikke kunne se skyggen af den og den har kun svagt kunne skimtes bag skydækket selv om tågen forsvandt i løbet af dagen. Ja det er nok næsten umuligt at hegne hele haven ind men det er da træls at de kan finde åbningerne :-) Hvor den står og lyser flot op anemonen flot fave jeg har en enkelt blå i blomst og jeg kan heldigvis de knopper også. Jeg syntes at de franske er lidt vanskelige at få i blomst måske det bare er her hos mig. Fritillariaerne kommer stærk nu jeg har et par stykker der har farvevisene knopper. Glæder mig til at se de nye jeg satte sidste år :-) Dejligt at du er blevet færdig med roserne det er også en stor omgang og ikke det sjoveste arbejde. Cassata er rigtig fin. Den lille hvide løgvækst er da rigtig fin hvad end den hedder jeg har også nogle der ligner men det er ikke nogle jeg har sat mon det er fuglene. Jeg har gravet dem op imellem en masse violer. Er det de samme dem der er meget blå? De blomstrer også nu. Ja jeg skal også se TV2 Fri. Jeg læste Mariannes blogindlæg i morges om optagelserne fra hendes have. Det er noget af en omgang for det korte indlag der bliver vist men spændende at se hvorda det foregår. Godt du kan gå ind til naboen og kikke med. TV2 Fri er iøvrigt en ganske udemærket opfindelse.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det var en skøn solopgang. Tågen kom først her ved 10 tiden og igen 18.30, den var tyk, fed og ubehagelig kold. Vi håber rådyrene holder sig væk nu, for nu har Bent gjort, hvad han kunne. De fleste snepryd er blå, så det er lidt særligt med den hvide, det vidste jeg bare ikke.
   Det bliver spændende at se Mariannes have i aften, jeg er bange for, vi bliver skuffede, for vi ser nok ikke så meget til den alligevel.
   Tak i lige måde.
   Knus

   Slet
 10. Hej Lisbeth
  Det var godt du fandt frem til det rigtige navn på snepryden. Det er super sejt, at du har en hvid snepryd.
  Ha' en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Laleh
   Jeg googlede snepryd, men det var knap, jeg kunne finde den hvide, så ja det er lidt sejt :)
   Tak i lige måde.

   Slet
 11. Det er noget værre noget med de rådyr, men jeg håber at I har fået hegnet nogenlunde ind. Jeg lægger et link til Lindas Hageblog, hvor hun i indlæg nr. to skriver:

  De siste to årene har det kommet så mange flere rådyr her i hagen... Da får jeg lage en blanding med salmiakk og blodmel, dyppe oasiskuler i blandingen, og sette de på pinner... Det har fungert supert tidligere år.

  http://lindashagedrommer.blogspot.dk

  Jeg tænker at det er værd at prøve.
  Jeg kan altså godt lide den hasselbror, den skal på ønskelisten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tak for linket, det vil jeg kigge nærmere på. Hvis dette her ikke virker, som vi har gjort, må jeg have fat i blodmel.
   Hasselbror er jeg også ret vild med, du kan få den hos Anne Marie, Lønbæk. Jeg har faktisk købt en mere, den er lidt højere, men ikke sprunget ud endnu, den er jeg lidt spændt på.

   Slet
 12. Flotte solnedgangsbilleder og en endnu ikke ringere solopgangs billede.
  Hvor er din hundetand dog langt fremme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Aase
   Ja hundetanden er ret langt fremme, men dine kobjælder er til gengæld længere fremme end mine :)

   Slet
 13. Hej Lisbeth
  Det var dog nogle vidunderlige billeder af solnedgangen i går og solopgangen til morgen. Alle 3 billeder er helt magiske, så jeg kan slet ikke bestemme mig til hvilket der er smukkest!
  I er altså også heldige med det fine landskab lige hvor solen står op, og når der så tilmed ligger sådan lidt magisk dis, så bliver helheden altså helt ubetaleligt smuk! :)
  Hvor er jeg glad for at høre at I har valgt at hegne ind, selvom det ikke altid kan holde rådyrene helt ude. Jeg kan godt forstå I ikke bryder jer om når de i panik springer ind i hegnet. Det har jeg også prøvet engang jeg havde en meget stor have hvor vi hegnede grundig ind for at holde hundene inde, men hjortene kunne nogle steder stadig komme ind, og gik i panik når de ikke hurtig nok fandt stedet hvor de kunne hoppe ud igen.
  Jeg håber virkelig det vil hjælpe jer med at have planterne i fred!
  Ha´en rigtig dejlig aften! :)
  Kh Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice
   Tak skal du have, ja det var meget smukt med disen over landskabet og den opgående sol.
   Jeg føler mig bestemt også meget heldig og nyder det dagligt.
   Vi er glade for indhegningen og håber, det er løsningen. Du har ret, det er meget ubehageligt, når et lille rådyr går i panik og kaster sig mod hegnet.
   Dejlig dag til dig.
   Kh Lisbeth

   Slet
 14. Det er jo en solopgang på et magisk sted du viser :)
  den lille hundetand lover godt, jeg ser frem til billeder.
  hvor lyser anemonen og hasselbror dog op, det er egentligt sjovt at noget der er grønt kan give så stor effekt midt i noget der er tjaa.. grønt. haven er nu spændende med den slags.
  jeg kan følge dig i tilfredsheden ved at være færdig med at klippe roser, du har mange og det kræver sin kvinde :)

  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Ja det har du ret i.
   Jeg glæder mig også till hundetanden springer ud og der bliver nok masser af billeder.
   Grønt er jo mange nuancer, det er nok derfor.
   Ja det er hårdt at klippe roser :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 15. Fantastisk solopgang med dis! Det har der åbenbart været meget af vestpå. Her var det bare lidt morgenfrost og høj og klar himmel.
  Pyha med de dådyr - det er altså irriterende at I sådan må hegne ind allevegne.
  De botaniske tulipaner er fine som de står lige nu!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja den var fantastisk, i dag er det helt gråt her, mens I vist allerede har set solopgang, vi må leve med det.
   Ja det er lidt træls med rådyrene.
   Du har ret, tulipanen er også fin som den står her.

   Slet
 16. Kære Lisbeth

  Sikke nogle flotte himmelbilleder.
  Vi må håbe rådyrene snart kan finde anden mad end det der findes i din have.
  Din botaniske tulipan ser sød ud det gør snepryd også.
  Ja, påskeklokkerne er jo bare skønne, hvor har du mange.
  Jeg kan heller ikke tage TVfri..... så.....
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Tak skal du have, ja det var en skøn morgen, i dag er det gråt, men heldigvis stille.
   Ja de er søde de to, jeg ved ikke, hvor mange påskeklokker jeg har, men jeg har da en del.
   Ærgerligt - du kan gå ind og se alle kommentarerne på bloggen Den helbredende Have. Du gik ellers ikke glip af noget, udsendelsen er ikke særlig god, men Marianne var bare fantastisk, selvom de selvfølgelig havde klippet meget i det.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 17. Kære Lisbeth.
  Hvor er de smukke dine sol op- og nedgange.
  Er rådyrene fredede på Samsø, siden I har så mange af dem? Ja, det er rigtig synd, når de bliver bange og kaster sig mod hegnet.
  Hvor er der smukt i dit højbed, det vil jeg da gerne se mere af.
  Har du aldrig prøvet at spænde roserne ned som Claus Dalby gør det? Det gir jo et blomsterflor uden lige, men det er selvfølgelig lidt sent at foreslå det, når du har klippet dem alle sammen ned:)
  Hvor er dine påskeklokker smukke. Jeg elsker præstekraver.
  Jeg spurgte til Alfred i går, men kender du Albert? Albert Barbier. Vores venner har én ved hoveddøren og den er SÅ smuk og dufter helt fantastisk. Det er desværre en klatrerose, ellers var den kommet i en krukke her i haven.
  Spændende at du har en hvid snepryd. Den kender jeg slet ikke, men så er mysteriet løst.
  Vi har sat tre roser helt ude ved gangen mellem rækkehusene, men tænk, den yderste har folk næsten trådt ned og når de blomstrer plukker folk dem. Nu vil vi prøve at sætte et lille lavt hegn op. Men det jeg ville sige er, at der kommer en masse botaniske tulipaner derude plus påskeliljer og andre gule blomster. De har fået lov til at stå indtil videre. Roserne er den mørkerøde Isabella Rossillini. Den var Johns store ønske og den er også rigtig fin .
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane
   Tak skal du have, ja det var en meget dejlig solopgang i går morges.
   Nej rådyrene er ikke fredede, men jægerne kan åbenbart ikke følge med til at skyde dem.
   Jeg skal nok vise mere fra mine højbede efterhånden som de får blomster og fint løv.
   Jeg kender ikke den rose, den lyder spændende, men er den ikke meget voldsom? Jeg kan få den hos Jas roser, har prøvet at google den, men er ikke sikker på jeg finder den rigtige. Hvad farve har den?
   Det er da frækt, at folk går og plukker jeres roser, håber det hjælper med hegnet. Jeg har også haft Isabella Rossillini, men forærede den væk, jeg er ikke så meget til rødt, men godt John kunne få sit ønske opfyldt.
   Kærlig hilsen Lisbeth

   Slet
 18. Jeg har prøvet at Google på rosen og det hjælper at skrive
  mme Albert Barbier og tryk på billeder, så kommer der en lille rosenknop frem. Rosen er hvid med et lille strejf af lyserød, løvet er fantastisk smukt og duften er helt vidunderlig.
  Vores venners er ikke stor, men det er en klatrerose. Den er ikke stor som Alcymist og Lykkefund.
  Hvis Jas har den, vil jeg forære dig den på lørdag, som tak for frølinger.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 19. Jeg kan se at Jas har en der hedder Alberic Barbier, men det er ikke den jeg mener. Den ser voldsom ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også googlet, der kommer to forskellige frem, det ser ud som om det er to forskellige. Jeg har kigget hos Rosenposten, de har den ikke. Jeg prøver at skrive til Jas, for den lyder spændende. Du behøver ikke at forære mig en rose for påskeklokkespirerne, dem giver jeg gerne til dig.
   Du har ret, den anden ser voldsom ud, den skal jeg i hvert fald ikke have.
   Kærlig hilsen
   Lisbeth

   Slet
 20. Hej Lisbeth.Var til København og spise på en Fransk restaurent i går aftes.............og skal ud igen i aften.Jeg er en værre rendemaske.
  Smukke billeder med det tågede vejr i har haft............her var det flot solskin.
  Godt at du er færdig med at klippe roser ned..........så er det da gjort.
  Fine snepryd du viser..........mine er ikke kommet endnu.
  Og jeg tror vi var mange der "heppede" på Marianne i aftes,og så lykkedes da også at gå videre.
  God dag i haven knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja du er da en værre rendemaske, men lad dem gøre det som kan lide det, og det kan du, det er dig vel ondt.
   Tak ja vi har ikke haft så fint vejr som jer på Sjælland, men det må vi leve med. Næste gang er det måske vores tur.
   Ja det var bestemt godt og velfortjent at Marianne gik videre.
   God fornøjelse i aften
   Knus Lisbeth

   Slet