søndag den 16. december 2012

Grødevejr og vand i haven samt bogstavsleg

Stort set al sneen er smeltet her nu, men se lige hvad der er kommet i stedet:Den fine sø, som ser så smuk ud på dette billede, ja den har nu bredt sig helt ind i vores have. På øverste billede ses lidt af nordbedet og alt vandet. Det er ikke vores grund, men tænk hvis man kunne få lov at grave et vandhul derinde, så ville problemet været løst, det er temmelig sørgeligt at have så meget vand i haven. Bent prøver at pumpe det væk, men der er lang vej igen.
Derimod fungerer regnvandsbedet helt efter bogen, jeg har givet Bent et klap på skulderen, det var dygtigt gjort.
Se bare grøften fyldt med vand, det plejer at stå halvvejs op ved ørkenbedet, det er skønt, at det virker som det skal, og at vandet i stedet står herude i grøften. Så hans store arbejde var heldigvis ikke spildt.
Da jeg nu var i haven, blev mit blik fanget af lidt stedsegrønt, her tre graner som vi normalt ikke lægger mærke til, sammen med de små bøgetræer er de jo fine.
Også denne lille sag fangede mit øje, jeg har fået den af Rikke Due, hun siger, at det er en Heuchera, den er meget sød. Nogen der kender den?
Bregnen her står så fint i skovbunden. De fleste af de andre er ikke så kønne mere, efter at der har ligget sne henover dem.

Vanen tro finder jeg et eller andet aktuelt at tage billeder af, hvis vejret overhovedet tillader det.
Derefter bruger jeg billeder fra mit righoldige arkiv. Bent har set i mit kamera, at jeg har taget (hold nu fast) 20.000 billeder med det. Jeg startede ca. 1. april 2011, lige efter jeg var begyndt at lave min haveblog.
Selvom jeg har slettet mange, rigtig mange, så har jeg altså også mange i mit arkiv. Jeg er startet på arkivet for 2012 og vil nu gøre som Marit på bloggen Marits Hagedagbok. Jeg begynder med de billeder, som ligger under A, og tager de bedste og sætter ind her, så her kommer en masse A´er. Jeg håber, I vil nyde:
 Rød melde,  rosenknopperne er fra Abraham Darby
 Rosen hedder Acapella, den er købt hos rosertilhaven.dk
 Acer Flamingo Negundo og den smukke CD valmue
 Aftenstjerne
Algarve mandstro
Også her, hvor den står sammen med en lilje
Jeg har som det fleste andre rigtig mange akelejer, jeg kender ikke navnene på dem, men her får I de bedste af billederne. De fleste er nogen, der har krydset sig, dog ikke den første.
Alchymist, den er ny hos mig, jeg glæder mig til, at den gror op og dækker pælen i mit gyldne bed.
Rhodoen AlexisAllium var en stor dille i alle haver i år, gad vide om de kommer igen i min have næste år, det håber jeg, for jeg har ikke fået sat nye.
Clematis Alpina blomstrer smukt tidligt på foråret
Der er mange flere billeder i A, jeg fortsætter i morgen, jeg håber, I har nydt det, og at jer som vil kommentere vil skrive, hvilket billede/blomst I synes bedst om i dag.
Bent og jeg har fået pyntet til jul i dag, det var ved at være på tide.
Mit sidste billede i dag kommer her
Det hedder aftenhimmel, derfor kommer det under A
5 dage til vi går den anden vej, hvor vi glæder os, rigtig god aften til jer.

44 kommentarer:

 1. Ja, her var det mange flotte planter på A ! Det er morsomt med sånne bokstavleker nå på vinteren, for da går tiden litt fortere mot vår og sommer. Mye vann det var hos deg. Her er det ca. 40 cm med snø. Ha en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er morsomt, og så får vi da solen at se på en måde :) 40 cm sne, det er ikke sjovt. Det bliver også til vand en gang.

   Slet
 2. Altså stakkels knoklende Bent - han er da en slider af karat!!!

  Her er det også tøvejr, og hvor er det trist når sneen klasker sammen og bliver til vand, vand, vand. Rigtig ærgeligt synes jeg...

  Kh og dejlig advent (forhåbentlig med ekstra varm glögg og dbbelt op på æbleskiver til Bent;0)) fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Bent er en slider, men for tiden nøjes han med at pumpe vand væk og sætte tegnestifter i for mig :)
   Ja det er ikke rart med alt det vand, men så er der plads til en ny portion sne, når det er væk.
   Bent drikker ikke gløgg, så det får han ikke, men rødvin det kan han lide, så det får han :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Hvor irriterende med alt det vand, I er blevet belemret med. jeg hæftede mig især ved billede nr 22 med de fine allium. De er en lethed over dm på billedet - de kan ellers godt være lidt bastante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja vi er meget trætte af alt vandet. Godt du skriver, hvilket billede du heftede dig ved, så har du da læst teksten :) Alliumen er rigtig skøn, den var jeg glad for sidste forår.

   Slet
 4. Godaften Lisbeth
  Skønt at se alle de dejlige planter med A navn, jeg glæder mig til at se mere af serien.
  Det der vand fra naboen, det er da rigtig nok trist... det ser jo heller ikke ud til at området bliver brugt eller dyrket, så det kunne da godt være at I ville få lov til grave en sø ud derinde, eller noget grøft mod et andet lavere område... Håber det løses for jer, for det er da ikke sjovt med vand så tæt ved huset.
  Ha en god aften

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Alice
   Godt du kan lide min nye serie, det er jeg glad for.
   Nej området er fyldt med små træer (mirabeller) og brombærkrat, så derfor kunne det være rart med en sø i stedet, men man skal have tilladelse, og det koster at få gravet ud.
   Nej det er lidt for tæt på huset, synes jeg også.
   I lige måde.

   Slet
 5. Skønt at regnvandsbedet trods alt virker, for det der med søen i haven er knapt så spændende...

  Det lyder imponerende med alle dine billeder, selv om jeg ikke helt forstår arkiveringsmetoden. Vil det sige at du arkiverer alle dine billeder efter hvad planterne hedder...??? Jeg tror nu bare jeg holder mig til årstal og måned... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis
   Ja vi glæder os meget over at regnvandsbedet virker, for vi har rigeligt vand til den anden side, Bent mener at det er noget vi skal vænne os til :(
   Ja jeg arkiverer både under måneden, så er de ikke sat ned i opløsning. Dem jeg har sat ned i opløsning og brugt i et indlæg er gemt under navnet i 2012, måske et underligt system, men det virker for mig :)

   Slet
 6. Herligt at dit regnvandsbed fungere så godt - cadeau til Bent, som har lavet det store arbejde. Og stort tillykke med ham forleden dag :-)
  Men det er da et trist syn med alt det andet vand, som I har i haven.

  Jeg tror, at den plante du har fået af Rikke er en biskophat. Prøv at se på følgende link; http://susannes-blomster-cafe.dk/produkter/7-diverse-stauder---planter/155-tellima-grandiflora/ - ligner det ikke den du har?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne
   Jeg er rigtig glad for at det virker så godt, tak skal du have. Ja det er trist med alt det andet vand i haven, især lige nu.
   Tak for hjælpen, hun kaldte den en heuchera, men det er det bestemt ikke, det kunne jeg heller ikke forstå. Du har helt ret i, at det ligner den på linket til forveksling. Den er nu skøn også selvom den ikke hedder Heuchera :)

   Slet
  2. Ja, biskophatten er faktisk en skøn staude, som er god til bunddække. Jeg fik et stykke for et år siden og den har bredt sig godt. Mener den også kan gro i surbund, men er ikke helt sikker.

   Slet
  3. Ja det er en skøn staude, jeg købte en hos Lotte med bloggen Achillea i foråret, men den ligner ikke denne her, så der må være forskellige slags af dem. Jeg har prøvet at google, men blev ikke så meget klogere. Jeg har kun surbund lige hvor rhodoen er plantet, ellers er der ikke surbund.

   Slet
 7. Ahhh, kunne man sige, sikke dejlige planter du viser ;) Det bliver spændende at følge din plante- ABC. Pyha, ja det var mange fotos du har taget!
  Godt søbredden er langt fra huset men kan godt se, at det ikke holder i længden og der må gøres noget.
  Jeg har dit aftenbillede som favorit :-)
  God aften,
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rose
   Den var god :) tak. Ja der er lidt at tage hul på, det er fantastisk, når jeg aldrig har taget billeder før jeg begyndte på bloggen, men jeg må indrømme at jeg er bidt af både at tage billeder og blogge.
   Faktisk er vandet næsten helt inde ved huset, men Bent mener ikke, vi kan klage til ejerne af grunden, for det er heller ikke deres skyld, det hele kommer fordi, der ikke er drænet godt nok i markerne omkring os.
   Godt at høre om din favorit, jeg holder også meget af himmelbilleder morgen eller aften :)
   I lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 8. Sikke en masse vand i må sloges med igen i år, men godt regnvandsbedet fungerer efter hensigten :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Ja det er ikke sjovt med alt det vand, men vi glæder os over at regnvandsbedet fungerer som det skal.

   Slet
 9. Dejligt at jeres regnvandbed virker, efter det store arbejde Bent lagde i det. Men øv med søen, det kunne være godt at grave dybt og lave et vandhul, men I skal jo nok have lov først.
  Se du har allerede startet op med et nyt projekt, en god måde også at vise andre planter på. Og det var A......
  Dejligt med et nyt projekt, og jeg skal nok følge med, tænk hvis man kunne bliver inspireret til noget nyt!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja det kan du tro, at vi er glade for, men vandhullet ved siden af, kunne det være rart at få noget dybere, først skal tilladelsen være i orden. Desuden mener Bent at det koster 15.000 kr. og det er en slat penge, især når det ikke er vores jord.
   Godt du følger med, men du er heldigvis altid trofast, så det håber jeg, du bliver ved med. Du glemte at skrive dit favoritbillede :)

   Slet
  2. Ja undskyld Lisbeth det gjorde jeg da også. Det er helt klart det med allium, purløg og storkenæb! De klær hinanden…

   Slet
  3. Tak, det var godt, det er faktisk allium begge dele, der er ingen purløg, men storkenæb ja. De er rigtig fine sammen.

   Slet
 10. hej Lisbeth
  Ja, det var da en forfærdelig omgang vand - der er ikke mange planter der kan lide at have stående vand, bortset selvfølgelig dem der sådan ret passende hedder vandplanter.
  god idé med bogstavs temaet - så har du også til gode blogindlæg en 28 dage fremover - gad nok vide hvad du har under Q ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Det er rigtig meget vand, heldigvis har jeg ikke planter i det, nordbedet er hævet op, så højt kommer vandet ikke endnu, håber heller ikke det kommer til det. Så det er kun græsset der er vand på, og så er det efterhånden næsten inde ved huset, det er heller ikke så godt.
   Jeg har skam blogindlæg til meget mere, for jeg er jo ikke færdig med A endnu :)
   Q er ikke noget problem, der er R.Quinquilifolium ha ha, da kom jer over dig :) men men det kan godt være at der er et andet bogstav, hvor der ikke er noget. Men jeg har nu også Z med.

   Slet
 11. godt Bent fik lavet. det. regnvejrs bed ,,,,,,for stå og soppe i vand er der. ikke mange. planter der. ønsker ,,,,..flot Aftenbillede

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna
   Ja det er rigtig godt med regnvandsbedet, så skal vi bare finde ud af, hvad vi skal gøre i den anden side af haven.
   Tak

   Slet
 12. Flotte blomsterbilleder, lige til at drømme væk i. Træls med alt det vand. Godt at regnvandsbedet virker.
  Mange julehilsner Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja det er skønt med blomsterbilleder nu, vi trænger :) Vi er rigtig glade for, at regnvandsbedet virker.
   Julehilsener tilbage
   Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth. Det er godt, at regnvandsbedet virker, når I har få meget vand. God idé med bogstavleg. Jeg er imponeret over så meget du har med A. Spændende når du kommer længere ned i alfabetet. Også godt for os, for hvis vi bliver fristet, kan vi jo hurtigt skrive plantens navn ned!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja det er super godt at regnvandsbedet virker, det glæder vi os meget over.
   Godt du kan lide min idé med bogstavlegen. Jeg har meget mere under A. Ja vi må håbe, der er noget, du ikke kender, så du kan få inspiration til forår og sommer.

   Slet
 14. Vad spännande med en serie att följa. Jag har lästa alla fina inlägg hos Marit.
  Jag gillar bilden med vallmon, tror det var nr 11 och tredje bilden från slutet med Allium.
  Ha en bra start på veckan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, jeg er glad for du kan lide min nye serie. Ja det med valmuen er også smukt og det med Allium.
   I lige måde også bra start til dig.

   Slet
 15. Jeg tænkte nok du ville finde på noget når nu din føljeton var ovre. Jeg vil glæde mig til at følge alfabetet! Jeg synes selv det er lidt svært at lave blog der har fokus på have lige nu. - Måske bliver det lettere næste vinter hvor jeg forhåbentlig har lidt flere billeder i arkivet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det er svært at lave blog, hvis man ingen arkivbilleder har. Men næste år kan du være med, og selvom det ikke er havebilleder, får du jo alligevel kommentarer. Her i julen må der godt være lidt juleri :)

   Slet
 16. Kære Lisbeth
  Det er da noget værre noget med vand i haven----
  Håber da ikke de ødelægger noget!
  Godt i fik lavet det regnvandsbed!!
  God ide med at vise billeder fra arkivet, jeg synes billede nr. 22 og selvfølgelig også nr. 21 er smukke!!!!
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det er skidt med al det vand i haven, det er vi trætte af, men så glæder vi os det mere over, at regnvandsbedet fungerer så godt.
   Godt du synes om min idé med arkivbilleder. Ja det med allium er populært og rhodoen er jo bare mellem dig og mig :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 17. Godaften Lisbeth.Jeg er lidt sent på den til aften.Vi har haft udendørs gløgg her på vejen.Det er da godt nok træls med alt det vand.Må håbe at det synker inden det når jeres hus.20.000.billeder-det er da godt nok en del.Men vi andre kan jo nu nyde godt af dit store billedarkiv.
  Mit ynglings billed er det af clematissen Alpina.
  God advent til dig og Bent.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette
   Sådan kan det gå, udendørs gløgg, det lyder hyggeligt.
   Ja det er træls med alt vandet, jeg håber også, det snart synker igen.
   Ja jeg håber, I vil nyde mine billeder.
   Jeg er også vild med billedet af Alpina.
   Tak også god advent til jer.
   Knus Lisbeth

   Slet
 18. Træls med al den vand.
  Tak for kigget.
  Nu er det hvis sengetid.
  GOD NAT.

  SvarSlet
 19. Ja det er meget træls. Selv tak.
  God dag til dig.

  SvarSlet
 20. Kære Lisbeth. Skønne billeder, men irriterende med al det vand. Vi ligger heldigvis så højt, så vi nøjedes med at "svuppe" lidt på græsplænen :) Godt Bent ikke har gravet forgæves, det har været noget af et arbejde.

  Vi starter dagen her gråt i gråt. Og en hel del tåge. Fuglene er tidligt i gang med at finde føde. Så der sker da lidt i haven

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
 21. Tja det var en af de svære. Mirabellerne med rim på grenene ved den frosne "sø" er en af vinderne, men den hvide akeleje sammen med hvidbroget hosta og røde primulaer ser også rigtig godt ud. På den anden side, hvem kan stå for rhodoen og så er der jo også klematis alpina.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej May
   Ja den gang søen var frossen og der var sne på træerne, da var den smuk, og Bent har taget et meget smukt billede. Jeg er glad for, at du kunne lide så mange af billederne :)

   Slet
 22. Very good article. I am experiencing a few of these issues
  as well..

  Feel free to surf to my web-site parques

  SvarSlet