tirsdag den 11. december 2012

Sol næh, men himmel og føljeton

I Østjyllands radio har de flere gange i løbet af dagen sagt, at der kunne komme nogen sol  i området, det blev nu ikke her, men himlen var alligevel spændende, så her kommer himmelbilleder igen.

Det gør ikke så meget, at solen ikke kommer frem, jeg kan godt lide himlen alligevel, og det er alligevel ikke udendørs vejr.

 Cypresserne ser stadig fine ud som opstammede og med sne omkring

 Tre små vinflasker hænger her og leger vindspil for mig, så jeg kan altid høre, når det blæser. Nogen synes, det er underligt, men det er jo moderne med sjove ting i sin have, så hvorfor ikke flasker? Det er Bent, der har tømt dem :)
Jeg behøver ikke at hænge æbler op som pynt, jeg lod dem bare hænge, de var så små, at jeg ikke gad og plukke dem. Desværre kan jeg ikke se dette træ inde fra huset, men jeg har jo haft meget glæde af træet med Ingrid Marie æblerne, de er spist nu, så nu tror jeg ikke, der kommer flere sjaggere og silkehaler i år.
Føljetonen handler i dag om dette bed, som er ganske nyt, derfor er der kun tre rhodoer i det, men der er plads til et par stykker mere :)
 Det er mit lysegule bed, og rhodoerne er alle købt i år, den ene har jeg set i blomst. Læg mærke til den lille pind forrest til højre i bedet
Det er Limonanda, som blomstrede kort efter jeg havde købt den
Simpson hedder denne, billedet er lånt på nettet
Her har vi King Lion en helt ny rhododendron, som er nyudviklet, også her har jeg lånt billedet på nettet.
Til venstre står Leucanthemum Broadway Lights, den passer perfekt i det lysegule bed
I bedet står også Ptelia på dansk Læderkrone
Så smuk var den i 2011, desværre afgik den næsten ved døden i foråret, heldigvis var der lidt liv tilbage, det kastede sneglene sig så over, men som I kan se, er den lille pind stadig i live og har ikke en gang smidt bladene endnu, så jeg håber, den får det bedre næste år og klarer vinteren.
Bagerst i bedet står den ene af mine kejserbuske
Og her foran til venstre for Læderkronen står min uægte jasmin Belle Etoile, den er yndig og har den skønneste duft. Desværre er den ikke så harmonisk i opbygningen, og jeg er ikke god til at klippe den, så den bliver pæn.
Den sidste rhodo i dag havde jeg nær og glemt, den er nemlig blevet flyttet ud mellem træerne ud til vejen, for den kan ikke tåle forårssol, så håber jeg ikke den får for meget der.
Graziella hedder den
Det er den lilla til højre i billedet.
Se her hvad en kær haveveninde uden blog har fundet på stranden, er hun ikke bare heldig?
God aften til jer.

28 kommentarer:

 1. Igjen, så flotte bilder du viser! Jeg er egentlig ikke så glad i varm gult, men dine sitronfargede rhododendron var virkelig nydelige. Jeg husker at jeg hadde en som het 'Curlew' eller noe sånt en gang. Den hadde også lysegule blomster. Keiserbuskene er så flotte. Jeg har lyst til å prøve en sånn, men vet ikke om den er herdig nok hos meg. Jeg har også en uekte sjasmin eller skjærsmin som den heter her. Men min har doble blomster. Den sto her når vi flyttet hit. Jeg har beskåret den litt og litt, for den var veldig gammel. Nå er hele planten forynget, og i sommer blomstret den så fint. Den har samme deilige duft. Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit
   Jeg er heller ikke så meget til de varmtgule, men er blevet glad for de citrongule, jer regner med at finde et par stykker mere af den slags til bedet næste år.
   Jeg synes dog at Luteum er fin, selvom den er varmt gul, den har også en dejlig duft.
   Kejserbusken er fin og velduftende, men meget busket. Andre på bloggene har købt dværgkejserbusk hos Lønbæk Planteskole, det var måske noget. Anne Marie må vide om de er hårdføre hos jer.
   Jeg har også en uægte jasmin med dobbelte blomster, de dufter dejligt, men Belle Etoile dufter helt anderledes, den blomstrer også lidt senere end de andre. Den dufter som gammeldags ballontyggegummi :)
   Jeg må prøve at klippe lidt i min igen.
   God aften til dig også.

   Slet
 2. Hvor har du altså meget i din have!! Jeg skal vist prøve om ikke jeg kan komme med én af de dage du holder åben have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja jer har rigtig meget og også god plads til det. Du er meget velkommen en af de dage eller en anden, jeg har jo åben have hele sommeren. Jeg håber, I kan slå jer nogen stykker sammen og følges, for det er desværre lidt dyrt at komme herover.

   Slet
 3. Du har fundet mange fine motiver, selvom vejret har været gråt og ikke befordrende for havebilleder. Din venindes sten kunne næsten minde om en forstenet skeletdel. I øvrigt er jeg enig med Marit i, at man med fordel kan forynge en jasminbusk ved over et par år at tage de ældste grene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Jeg er vild med himmelbilleder, så hvis der er karakter på den er det nemt. Veninden skrev til mig, at det var en trærod fundet ved stranden.
   Jeg har prøvet at tage de ældste grene, men jeg synes stadig, den er grim, nu må vi se til næste år, når det nye løv kommer.
   Jeg har bedt Anne Marie om at kigge ind på Hortofilia.

   Slet
 4. Hej Lisbeth.Dejlige himmelbilleder.Og jeg tror også at du med held kan beskære din uægte jasmin,så den får en pæn facon.
  Jeg studser min et par gange om året,for alle de grene der stritter.Og du har jo set hvor mange blomster den
  får.Vi har haft lidt sol idag,men det er hundekoldt.
  Jeg har siddet hele dagen og syet nye puder og hynder.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Tak skal du have, jeg har forsøgt at beskære den, men synes stadig ikke den ser pæn ud. De andre jasminbuske beskærer jeg altid efter blomstring, men denne her er anderledes og bliver bar for neden.
   Solen har vi ikke set, og ja koldt er det.
   Så flittig du er hele tiden.
   Knus

   Slet
 5. Flotte billeder både i går og i dag. Du viser stadig så mange flotte billeder af rhododendron i blomst, jeg var glad for at se Gibraltar i går. Hundekoldt er det, men luften er god og klar som vi vist har bedst af.

  Ja, du må prøve citronspecierne, dem tror jeg din søn vil kunne lide.

  God aften til dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tak skal du have, det begynder at tynde ud i rhodoindlæggene, nu er jeg snart nået rundt :) Hvordan er det, du har vist Gibraltar, tror jeg.
   Jeg mener også, at det er bedre med klar luft, selvom det er koldt, men glat er det desværre også.
   Ja det kan godt være jeg skal prøve citronspecierne.
   I lige måde
   Knus

   Slet
 6. skønne himmelbilleder, er vild med billede tre, det er så fint og enkelt, her har været en del sol idag og ingen snefald,,,
  ps.

  tusind tak for den fine historie om den gamle mand du skrev om på min blog

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna
   Tak skal du have, det var også det billede jeg bedst kunne lide af dem. Der var en som så det på facebook, som syntes det så trist ud, så jeg er glad for at høre, at du kunne lide det.
   Selv tak nu kunne jeg for en gang skyld fortælle en historie, som jeg tænkte, du gerne ville høre :)

   Slet
 7. Kære Lisbeth. Skønne kolde billeder - igen. Det der med flaskerne er da smart men er du nu sikker på, at det er Bent der har tømt dem :)

  Er vild med din Jasmin, den er flot. Min er også uægte, men altså jeg håber da ikke min bliver ligeså stor engang, så skal den da flyttes. Lige nu er den bare en lille bitte en.

  Kh
  lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Lære Lise Lotte
   Ja jeg kan kun få kolde billeder i kameraet for tiden, men jeg kan godt lide himmelbilleder. De larmer godt flaskerne, og ja jeg er helt sikker :) jeg drikker ikke vin.
   Uægte jasmin bliver generelt store, så du kan godt overveje en flytning. Kan du huske det store stenbed, inden vi går ud i den store have. I det havde jeg plantet tre små jasminer, efter et par år kunne rhodoerne ikke være der for dem, så de måtte flyttes. Nu er du advaret :)
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Som altid fine inspirerende billeder.
  Jeg faldt selvfølgelig over "King Lion".
  Hvor har du dog støvet den op??
  Jeg fandt den kun hos Johansens planteskole (i hele Europa!!!)
  Tror den er udviklet af en der hedder Huisman.
  Er det denne? :
  http://www.rhodoland.nl/Album%201%20kandidaat%20Huisman%20rhododendrons/slides/Rh.%20King%20Lion%20=%20Melidioso%20x%20Rotgold%2008053.html
  Imponerende.
  Og flot af nogen herhjemme er så meget med.
  Der findes tydeligvis dele af branchen der er vågne :-)

  SvarSlet
 9. Hej Karsten
  Jeg har jo ikke selv set King Lion i blomst endnu, men jeg tænkte på dig, da jeg satte billedet ind, for jeg tænkte nok, at det lige var dig. Jeg har købt den hos Claus i Rhododendronhaven, han havde 5-6 helt nye, som ikke havde været på markedet før. Så der kan du få den. Hvor bor du egentlig her i landet? Er det langt fra Hammer Bakker, Tørring? Han sender jo også, hvis det er nødvendigt.
  Jeg googlede den også og fandt den hos Johansen :)
  Claus har ellers selv lavet de fleste af sine rhodoer, men han kunne ikke følge med så de sidste par år er de begyndt at tage til Tyskland for at købe nogen af de sjældne, der fandt han så de omtalte.
  Jeg tror det er den samme, selvom den ikke helt ligner mit billede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Bor jo udenfor København, så ja, der er vel et stykke vej.
   Mine Rhododendron skal være til huset i Sverige - der er der plads nok, og jorden er kalkfri uden at være oversur. Vi snakker nok en 40-50 forskellige i starten og enten 2013 eller 2014.
   Klart jeg må snakke med Claus forinden, han har tydeligvis fingeren på pulsen.
   er ret sikker på at "king lion" er den jeg fandt hos Huisman. Vildt flotte kryds og hybrider han laver. Huisman sælger ikke selv, og jeg har kun fundet en anden potentiel leverandør http://www.rhododendrononline.nl
   Rhodo branchen er egentlig ret spændende ;-)   Slet
  2. Hej Karsten
   Ja så er der et godt stykke til rhododendronhaven, men der er flere sjællændere, som spænder traileren på og kører hele den lange vej over og køber rhodoer.
   Hold da op det lyder spændende med så mange rhodoer, glæder mig til at høre, hvad du køber.
   Ja der er ingen tvivl om, at det er en god idé at snakke med Claus inden.
   Jeg tror også, at det var den du fandt hos Huisman, mener også jeg kan huske at jeg har læst om en der lavede kryds og hybrider, sidst jeg undersøgte det.
   Jeg er glad for, at jeg har fået dig gjort interesseret i rhodobranchen :) det passer jo fint med rhodoer på så stor en grund.

   Slet
 10. Hej Lisbeth. Det var spændende at følge dette bed, især fordi farven er lysegul. Det kan jeg så godt lide. Ja, jeg tænkte nok, at du havde sørget for, at der kan være flere rhodoer i bedet, men dem du har, er godt nok pæne. Jeg synes, du er sluppet rigtig godt fra det bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja det er også lige dig med den lysegule, det syntes jeg godt, at jeg kunne huske. Ja sådan lige to mere kan der være :) i samme farvetone.
   Tak skal du have.

   Slet
 11. Kære Lisbeth.
  Skønne himmelbilleder, du igen viser os.
  R. King Lion virker speciel, ligeså blomsten, men flot.
  Ligeså R. Graziella.
  Jeg troede flaskerne var for at skræmme rådyerene!!!!!!!
  Flotte snebilleder af din have.
  Tror du ikke Karsten kunne have glæde af at være medlem af Rhododendronforeningen?
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Tak skal du have, du ved jeg er vild med himmelbilleder.
   Ja King Lion er rigtig fin, jeg er spændt på at se den live til foråret, der er fine knopper. Graziella er også fin men sart, så dens blade bliver grimme, hvis den får forårssol.
   Ja Jessie det er både vindspil og for at skræmme rådyrene, men det virker jo ikke, det gør vindspillet. :)
   Jo du har ret, det kunne Karsten måske nok have gavn af, jeg må med skam sige, at jeg ikke selv er medlem af Rhododendronforeningen.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Flotte vinterfotos, det er ikke altid man skal tro på hvad verjudsigten lover!!
  Flotte rhodoer, jeg er selv ret glad for gule af slagsen, men her har vi ikke plads andet til de mindste! og kun få stykker...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Tak for det, nej man skal ikke tro på vejrudsigten, det har du ret i :)
   Ærgerligt I ikke har plads til de store, men de små kan også være fine. De dur nok heller ikke til at gro på irismarkerne.

   Slet
 13. Ja det var en grå himmel over Samsø i dag. Vi så faktisk glimt af solen i dag. Men det var også kun glimt.
  Det træ der blomstrer, er det virkelig en uægte jasmin? Jeg synes mere det ligner en syrisk rose!
  Den sten ligner en historie jeg læser for min børnebørn om heksen Pomperipossa.
  Hver gang hun gør noget ondt vokser hendes næse, hun ender med at bliver forstenet og i den børnebog jeg har, ligner det grangiveligt den sten hun ender med at blive! Det var det første der slog ned i mig, da jeg så stenen. Herligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja grå himmel som i grå, dog med variationer, det var det, der gjorde den så fin. I aften er det stjerneklart og minus 3, så måske får vi solopgang, det håber jeg.
   Der er mange som tror, at det er en syrisk rose, men det er det ikke, det er en anderledes jasmin, som blomstrer lige efter, de andre er afblomstret. De syriske roser blomstrer først hen i august.
   Jeg kan godt huske den historie, selvom det er mange år siden jeg læste historier for mine børn, jeg tror du har ret. Den kunne godt ligne :)

   Slet
 14. Smukke himmelbilleder.
  Her har solen skinnet.
  Her er rigtig koldt udenfor nu - 11,6 grad. Brrrrrr
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Tak skal du have, ingen sol i går, hvis vi er heldige kommer der lidt i dag, men ingen solopgang.
   Vi har været nede på 8 grader i nat, men det har nok været noget mere hos jer.
   God dag til dig.

   Slet