søndag den 9. december 2012

Snestorm, tø og føljeton

Da vi stod op i morges var både vinduer og døre dækket med sne, der var en huleagtig stemning i huset, se bare her

Bent tog billeder
Forhaven så sådan ud
og baghaven, så nu har jeg endelig fået sne.
Jeg gik morgentur i den mest forrygende snestorm, der lå sne over det hele, men ikke meget. Til gengæld slog det ind i ansigtet, når vi gik mod syd. Hundene var ikke begejstrede, det forstod jeg godt, men de trængte :)
Allerede før middag begyndte det at tø, og for en lille time siden så det sådan ud. Jeg gik tur igen over middag, da tog det lige så lang tid at gå den korte tur, som det plejer at tage at gå en meget længere tur. Tøsne er tungt at gå i, inden jeg nåede hjem regnede det :(
Derfor går jeg nu hurtigt videre til føljetonen:
I dag drejer det sig om dette meget beskyttede bed. Det er nemlig sarte rhodoer, der står her, de kan ikke tåle for meget vind og vil gerne have skygge. Så de står omkranset af cypresser mod øst, en kæmpe snebærbusk mod syd og tre graner mod vest.
Rex her er min stolthed, jeg troede aldrig, jeg skulle få den i min have, men jeg har fundet en god plads til den her, håber jeg. Den har stået her i 2 år. Den hører ikke til dem, som blomstrer de første år, jeg har ingen blomster set endnu, men pyt løvet og de nye skud er meget smukt. Den har meget store blade, det er grunden til, at jeg ikke troede, den kunne gro i min vindomsuste have, heldigvis er der ved at være godt læ i hvert fald i forhold til før.
Her er knopperne på Rex


Jeg har lånt billeder på nettet, jeg ved ikke, hvilken farve min bliver, men de er begge smukke.
 Denne her har jeg købt i foråret, den har også meget store blade. Calophytum hedder den
Sådan ser knopperne ud nu
Billedet her er lånt på nettet
Her et et billede af knoppen næsten udsprunget. Det har jeg lånt af Jessie, som skriver til mig dagligt på bloggen. Er den ikke smuk.
 Her har vi China, den blev købt for snart to år siden, fordi den stod med de smukkeste knopper på vej til at springe ud, de var slet ikke til at stå for. Desværre har den gule pletter på bladene, Claus min rhodomand kan ikke finde ud af, hvad der er galt med den. Vi havde aftalt, jeg skulle gøde den lidt her i december, det nåede jeg ikke. Jeg vil ikke lige gøde ovenpå sneen og glemte det de andre dage.
Knop på China, billedet er fra i dag
Billedet her er fra 2011, det år jeg købte den, sidste år blomstrede den ikke, men som I kan se, er der masser af knopper nu.
Den sidste jeg vil vise i dag er Maximum, den er købt i efteråret og var ikke ret stor. Jeg regner med, at den kan vokse sig stor her hos mig. Pris og størrelse hænger jo sammen.
Det varer nok nogle år, inden den blomstrer hos mig. Billedet er lånt på nettet.
Det er en stedsegrøn vildart, som først blomstrer i juli, derfor syntes jeg, at den var spændende.

Her kommer lige et par billeder mere af dem Bent tog i går:

Til slut
Julekugler, billedet taget i morges.
God søndag aften og god start på ugen


28 kommentarer:

 1. Hold da helt op, hvor har i fået sne hos jer. Her har vi haft tø og flot vejr det meste af dagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Ja nu blev det vores tur til at få sne og jeres til at få sol :) Solen skinnede også på Fyn har jeg hørt.

   Slet
 2. Endelig fik dine rhodoer dyne på ....Flot ser det ud, besværligt er det...
  Smukke foto ,,,, og så du ønskes en dejlig lun aften indendøre....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna
   Ja endelig fik de dyne på, men du har ret, det er besværligt. Der ligger en masse på vejen, der bliver ikke skrabet væk, så det bliver ikke sjovt, når det bliver frostvejr igen :(
   Tak i lige måde.

   Slet
 3. Hej Lisbeth -
  Ser lige at R.maximum kan blive 5m høj og først blomstrer i midten af juni, og blomsten er da imponerende med de gulgrønne pletter i det hvide. Ved du hvor hurtigt den vokser?
  Godt man kan hygge sig med gode ideer til sommeren - nu når vi har snestorm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Dette står der om Maximum på Rhododendronhavens side, så åbenbart kun 1,5 m høj.
   Op til 4,5 m (1,5 m) høj busk eller træ. Bladene er ovale - til lancetformede, meget ofte med et tynd sølvfarvet belægning på undersiden. Blomstrer i juli med brede tragtformede blomster med op til 20 i hver klase. Farven er lys til mørkrosa med gulgrønne ganepletter. En meget hårdfør og skyggetålende plante. Nogle former har en meget løs grenopbygning.
   Jeg ved ikke hvor hurtigt den vokser.
   Jeg sidder også og kigger på www.rhodobutik.dk efter hvilke jeg skal købe til foråret :) det er nemlig godt at hygge sig med i snestormen. Her er det nu ikke snestorm mere, men der ligger et pænt lag, som er træls at traske rundt i.

   Slet
 4. Ja, så fikk da du også litt snø til slutt, men den blir vel ikke lenge når det allerede regner hos deg. De du kaller Rex var virkelig flotte! Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja så fik jeg lidt sne til at dække rhodoerne og hvad jeg ellers har af sarte planter, men det havde nu ikke behøvet at tø, det er træls og tungt at gå rundt i tøsne.
   Ja Rex er en smuk rhododendron, som jeg er meget glad for.
   I lige måde.

   Slet
 5. Hvidt i hvidt, hyggelige snebilleder, håber at alt er ok på nuværende tidspunkt.
  Det er nogle dejlige rhodofotos, kan specielt godt li den første cremehvise!!
  Hilsen herfra det solrige Spanien:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Alt er fint, sneen er stoppet og det tør, men det er træls at gå rundt i tung tø-sne.
   Den første er også meget smuk.
   Ja det er fint med sol, men jeg foretrækker alligevel Danmark :)

   Slet
 6. Så kom sneen også til den grønne ø :) men åbenbart ikke længe... Vi har fået et pænt læs sne, men det tør igen som hos jer.

  De er godt nok flotte de rhodoer fra det beskyttede bed, helt særlige i blomsterne. Nu bliver det spændende om de vil komme med blomster til næste år.

  Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja den grønne ø er ikke så grøn i øjeblikket, men sneen er træls at gå rundt i, når det tør, og bedre bliver det nok ikke, når det fryser igen. Her i Langemark er der ikke ryddet sne, så det er træls at gå rundt i.
   Der bliver nok kun China med blomst næste år, de andre skal have flere år på bagen, inden de blomstrer, men løvet er heldigvis også smukt.

   Slet
 7. Det ser så hyggeligt ud med sneen, især på ruden! Håber den luner om roser og rhododendron :)
  Hilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice
   Ja der var noget huleagtigt og hyggeligt herinde i huset i morges, men det var ikke sjovt at komme ud, jeg håber, det bliver liggende og beskytter planterne :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 8. Godaften Lisbeth Ja! så kom sneen også til Samsø.Vi har også fået et ordentligt læs.Og det har føget meget,men nu tør det også her.
  Det bliver da spændende at se hvilken farve blomster Rex får.Håber på bedre vejr i morgen knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette
   Ja så kom sneen også her, vi fik nok, så må vi se hvordan det ser ud i morgen. Når sneen ikke bliver skrabet væk, er det ikke sjovt at gå og køre i.
   Ja det er jeg også spændt på, men det varer nok nogen år endnu, inden jeg finder ud af det.
   Vi ønsker sol i morgen :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Fine billeder. Vi har heldigvis kun sne på de nederste 20-30 cm af døre og stuevinduerne ( der går til gulvet). Men det har sneet hele dagen, og det sner stadivæk, så jeg er noget bekymret for, hvor lang tid det vil tage mig at komme på arbejde i morgen. Sne er bare så meget smukkere på en fridag.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina
   Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for turen på arbejde i morgen. Du har helt ret i, at sne er smukkere på en fridag, eller hvis den bare ligger på markerne og pynter i haven, ikke på vejene.
   Jeg krydser fingre for, at du ikke får problemer i morgen tidligt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Så kom sneen også på lynvisit til Samsø, det ser rigtigt hyggeligt ud med hulebillederne ;O). Her har det også været tøvejr det meste af dagen, så det har været noget værre sjask, men nu fryser det atter ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja vi fik også noget, men det tør stadig her, håber der når at forsvinde noget mere fra vejene, inden det bliver frostvejr. Det er ikke nemt at gå tur i, når de ikke har skrabet.

   Slet
 11. Dejlige snebilleder.
  Så slap i heller ikke for at få sne.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Nej vi slap heller ikke for sneen, og I har haft solskin, har jeg hørt.
   Selv tak.

   Slet
 12. Ja vi har haft samme slags vejr som jeg. Faktisk sner det i skrivende stund endnu. Så mon ikke jeg skulle tage gummistøvler på og gå ud og skrabe lidt sne igen om lidt?
  Der er mange smukke rhodoer og den der Maximum har vel nok en smuk blomst. Hvor længe fra du har købt til de blomstrer går der? Eller er det også meget individuelt?
  Julekugler og tørrede hortensia i samme farver. Det ser hyggeligt ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja det er træls med tø og sne, her sner det ikke mere, det tør bare, der er stadig plusgrader.
   Ja der er mange smukke rhodoer, de fleste rhodoer blomstrer ret hurtigt, men Maximum var meget lille, så jeg tænker det varer nogle år. Dem med de store blade med brunt indument er noget længere om at komme til at blomstre.
   Det har du da ret i, det havde jeg ikke tænkt over, de klæder da hinanden :)

   Slet
 13. Kære Lisbeth
  Ja, nu er det blevet vinter - det har sneet hele dagen her, men gået tur har jeg alligevel - godt pakket ind!
  R. Rex har nogle flotte blomster, spændende hvilke en din er!!
  Ellers flotte billeder som sædvanlig!
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja selv hos os blev det vinter, men sneen stoppede i middags og så blev det regn. Det er svært og gå tur, men hundene skal jo ud.
   Ja jeg er også spændt på hvilken farve Rex blomsterne har. Hvad var det for en, du sendte mig billeder af? Jeg mener, det var Calophytum, er det rigtig?
   Tak Jessie
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 14. Godt I også fik et drys julestemning:0)

  Giver altså en særlig decemberånd, når der er hvidt udenfor - håber ikke det hele er væk nu.

  Her drysser det fortsat, men dagen idag bliver indedørs med en prikket dreng...forsøger at holde stemningen høj og julet selvom sådanne skoldkopper (hvis man ser bort fra farven) ikke bidrager stort til julehyggestemningen;0)

  Kh og dejlig decemberdag fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Ja det er jeg glad for, selvom jeg godt kunne ønske at vejen var ryddet for sne, der er ikke meget, men nok til at det er træls at køre og gå i, når det er halvfrosset og glat.
   Vi har også fået et enkelt drys her i morges, men ikke noget særligt.
   De der skoldkopper har det med at melde sig i julen, heldigvis er børnene ikke særligt syge af det, men måske lidt irritable.
   Jeg kan huske, at jeg havde mæslinger juleaften det år, jeg blev 12, nytårsaften fik jeg skoldkopper. Det var ikke særligt spændende. Du kan vel så vente, at den store også for skoldkopper? Hvis han ikke har haft det.
   God bedring med den lille
   Kh Lisbeth

   Slet