torsdag den 6. december 2012

Vintersol og det snoede bed med føljeton

I morges var der ingen solopgang her, men gråt og koldt var det. Heldigvis kom solen senere, det var dog stadig en meget kold fornøjelse at tage billeder. Jeg tog lidt igen her sidst på eftermiddagen, da var det knap så koldt.
Det er dejligt med høj klar himmel og frostvejr, det holder jeg meget af, til gengæld er det trist at gå rundt og se på den frosne jord og rhodoerne som hænger med bladene. Heldigvis gør de det, det er jo deres måde at beskytte sig for frosten på. For øjeblikket får jeg mest frisk luft og motion ved at gå ud og tage billeder og gå lange ture med hundene, mens jeg drømmer om det kommende forår og nyder at få røde kinder.


Jeg husker godt, hvor trist det var at gå på arbejde, når det var mørkt og komme hjem, når det atter var ved at mørkne. I mens har man siddet på arbejde og set ud på solskinnet. Det kan jeg ikke gøre noget ved, men jeg forsøger at opmuntre ved at vise skønne solskinsbilleder, jeg håber, I kan glæde jer lidt over dem.
 Solens stråler fangede det New Zealandske græs
Og barken på Tibetansk Kirstebær
Her kommer billeder af det bed, som det skal handle om i dag:
Da bedet snor sig, er det svært at tage billeder af. En dag Bent skulle lægge lidt mere bed til og grave mere græs af, ja så kom han lige i tanke om at lave sådan en snoning. Han er ret godt til at lave buede bede.
Det allerførste der står i bedet er en trompetkrone, men den er først købt her i efteråret på Solhøj Planteskole, så den har jeg ingen billeder af endnu.
Denne her er Sorbus Aria Lutescens
De nyudsprungne blade er meget smukke, det er ikke for ingenting, at den også kaldes sølvrøn
Ved siden af den står en astilbe og en stor klynge spirea Anthony Waterer. Nedenunder bladene ses en  påskeklokke.


Det ser flot ud, når de alle blomstrer, desværre er den invaderet af storkenæb, som gror højt op i den.
 Imbricatum er den første rhododendron jeg viser i dag, den bliver i løbet af 10 år 60x60 og blomstrer i juni
Her står den i forgrunden sammen med Alexis
Som jeg viser et billede af her, den blomstrer også sent, kan I så regne ud. I skal ikke snydes for et billede af den alene, den er smuk og længeblomstrende.
Billedet her er taget d. 9.6.
Govenianum er en mellemhøj, delvist stedsegrøn rhododendron. En krydsning mellem en rhododendron og en løvfældende azalea. Jeg har haft den i mange år, den var mange år om at blomstre, men nogen år er jeg så heldig, at den blomstrer overdådigt. Den har den dejligste vanilleduft og blomstrer sent

Billederne er fra juli måned
Den næste er som I kan se løvfældende, hvis I kan se den :)
Det er en af de første løvfældende, der blomstrer, også den har en skøn duft i blomsten.
Den sidste rhododendron jeg viser i dag er Mrs. Furnivals Daughter
Den blomstrer overdådigt sidst i maj
Og er blevet ret stor, efter den er flyttet ind i min have
Den sidste busk i det bed er en Diervilla

Dette billede er fra september, den breder sig en del ved rodskud desværre, men den er faktisk ret smuk, den har fint løv både i foråret og i efteråret, og den får små fine gule blomster.
 Som I kan se, er den meget smuk i løvet
Og blomsten er da også ganske sød.
I bedet står også en masse hostaer og et skæbnetræ, det er, synes jeg selv et ret godt bed :) jeg kan desværre ikke lige p.t. finde billeder af det fra sommeren

Til slut en himmelstræbende Astrid Lindgren
Rigtig god aften til jer

32 kommentarer:

 1. Fine fotos - både med sommer og med kulde:0)

  Her ligger sneen så høj, at meget er begravet i de hvide dyner, men smukt er det.

  Dejligt med en mand der både graver ud til bede og tager skønne fotografier - der er du da ret heldig;0)

  Kh med en masse blød decembersne fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Tak skal du have, jeg er heldig med manden, og du er heldig med sneen :) Bare lidt kunne jeg godt bruge, barfrost er jeg ikke vild med.
   Jeg er rigtig glad for, at Bent laver fine bede til mig, og jeg er også glad for hans billeder, men jeg er nu også glad for, at jeg selv kan tage billeder :)Det er nemmere, når man kan selv, for jeg ved jo som regel lige, hvad jeg gerne vil have i kassen.
   Kh uden både blød og hård decembersne
   Lisbeth

   Slet
  2. Ja dejligt selv at vælge vinkel og motiv. Jeg er sådan en "kan selv, vil selv"-type, så måske gør det ikke så meget, at min (ellers dejlige og skønne mand:0)) ikke er så haveivrig som jeg;0).

   Kh fra vinterlandskabet
   Katinka

   Slet
  3. Jeg er absolut ikke en kan selv type, jeg ville gerne men ---, så jeg er glad for, han hjælper mig, men han er ikke sådan haveivrig, selvom det er blevet bedre med årene. Ukrudtet må jeg selv klare :)heldigvis elsker jeg at gå rundt med hakkejernet, det er meditativt for mig.
   Kh fra en rimfrossen græsplæne
   Lisbeth

   Slet
 2. Dejlige billeder med sol på! Jeg selv har været på arbejde i alle de lyse timer i dag. Det er altså ikke rart når man slet ikke kommer ud i lyset.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Tak skal du have. Ja det er bestemt ikke rart slet ikke at komme ud i lyset. Godt det snart går den anden vej igen.
   På min sidste arbejdsplads skiftedes min kollega og jeg til at gå et kvarter efter middagspausen. Det var dejligt lige at komme ud og få lys og luft.

   Slet
 3. Så flotte bilder! Klarvær er deilig om vinteren, men her blir det så fryktelig kaldt da. Dine rhododendron er så fine, du har så mange flotte sorter. God aften til deg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tak skal du have, ja det er skønt med klart vejr om vinteren, men det er godt nok koldt, men værre hos jer især hvis det blæser. Kuldefaktoren her er ofte mellem 6 og 7.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Tak for solskinsbillederne for ja vinteren føles ekstra lang, når det er mørkt, både når man kører hjemmefra og næsten mørkt, når man kommer hjem. Billedet af den Tibetanske kirsebær hvor barken "gløder" i vintersolen er rigtig stemningsfyldt. "Mrs. Furnivals Daughter" er da utrolig smuk. Jeg synes nu ikke det gør noget, at storkenæben blander sig mellem "Anthony Waterer"s blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej May
   Selv tak ja det er ikke sjovt, når det er mørkt både når man tager af sted og når man kommer hjem.
   Ja jeg er altid glad, når jeg får et godt billede af den tibetanske kirsebær. På det billede gør det ikke noget med storkenæben sammen med spireaen, men den er lidt voldsom i bunden af buskene, synes jeg.

   Slet
 5. Tak for de smukke billeder. De får mig til at vente efter forår.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja vi kan hurtigt komme til at vente på foråret.
   I lige måde.

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Hvis du bliver træt af din rodskydende Diervilla, kan jeg oplyse at der er kommet en mere medgørlig 'Troja Black', som er afprøvet her og ikke har ikke sat skud endnu.
  Den gamle 'Dise' er god til skovbund, hvor den må brede sig.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Det er lidt træls med alle de rodskud, men på den anden side set er den jo køn. Jeg graver nogen af dem op og potter, andre smider jeg væk. Der er somme tider nogen, som gerne vil have en af dem, heriblandt sikkert Rose her nedenfor :)
   Jeg synes ikke, jeg har så meget plads i skovbunden heller, så jeg må bare grave rodskud væk, det er forholdsvis nemt.
   Du har før fortalt mig, at du har en mere medgørlig, den må jeg lige kigge på.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Ja, det har været dejligt med sol igen i dag. Men du har stadig ingen sne fået. Det må være lige om hjørnet. Dejligt billede med den glødende bark. Og sølvrønnen er virkelig smuk. Du viste bornholmske røn forleden, det er et skønt træ; bladenes grågrønne fave og bær og træets facon. En have jeg boede i for en del år siden, havde en halv alle med rønnen, meget smukt.
  Diervilla er sørme en spændende busk, virkelig smukt løv og kugle faconen. Imbricatums blomster er vel nok yndige. Jeg synes også det er kønt med storkenæb i spiræa ;)
  Heldige er vi som har mænd med hænder skruet rigtig på og kan tage fat :-) Flot snoet bed!
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rose
   Ja vi nyder solen, selvom det er noget koldt. Nej stadig ingen sne her, det er heller ikke sikkert vi får noget, lad os nu se, jeg håber stadig.
   Sølvrønnen er både Bent og jeg meget begejstrede for, den er så smuk, når den lige er sprunget ud.
   Du kan godt få et rodskud af Diervillaen, hvis du er interesseret, du kan få det, når du kommer herover, ellers kan jeg sende til foråret.
   Ja det skal vi være glade for og også at de gider gøre det for os, det er ikke alle mænd, der gør det.
   Tak
   Kh Lisbeth

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Som altid gode billeder. Jeg er også holdt op med at lave de der retliniede bede. Så kan man gå og hygge sig når det hele snor sig.
  Sådan en rhodo som Mrs. Furnivals Daughter er jo imponerende - men på en måde finder jeg de løvfældende du viser her mere enkle og elegante.
  Snehilsen fra
  Karsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Tak skal du have. Ja de retlinede bede bliver kedelige i længden.
   Ja men du har ret i, at de løvfældende er mere elegante, men en god blanding så man har noget stedsegrønt om vinteren er en rigtig god idé synes jeg. Der er så meget smukt løv på mange af dem, og det pynter meget om vinteren.
   Jeg må så sige, at jeg finder Mrs. Furnivals Daughter lidt for prangende, den er flot meeeen der er mange af de andre, jeg bedre kan lide :)
   Herfra får du kun en hilsen, ingen sen :(
   Lisbeth

   Slet
 9. Det er da fantastisk så lidt sne I har. Kan se at fynboerne og lollikerne heller ikke har fået så meget. Jeg var ude i formiddags og skrabe sne, og der kom da en del igen. Jeg er da betaget af din Govenianum som ovenikøbet dufter at vanilie. En meget enkel og smuk blomst.
  En busk der formerer sig ved rodskud, som den sidste du viser, vil jeg ikke have i haven. Det kræver en stor have og at man kan holde den i kort snor!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Ja vi har nærmest ingen sne, desværre det var ellers godt mod frosten. Govenianum kan jeg godt anbefale, den kan du måske få i Aldershvile planteskole. Jeg er meget glad for den, især når den blomstrer.
   Jeg er også glad for Diervilla, men ikke for rodskuddene, du slipper for at få en, for du har ret, den skal i kort snor eller i en stor have.

   Slet
 10. Godaften Lisbeth.Som Bente skriver,så er det da ikke meget sne i har fået.Her er det også koldt,men smukt med al den smukke hvide sne.
  Hvor er sølvrønnen smuk i bladene.Hvor stor bliver den?
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette
   Vi har fået sne i lørdags, men det forsvandt igen i mandags, og så har vi ikke fået mere siden. Jeg vil også gerne have sne til at beskytte planterne.
   Ja sølvrønnen er smuk, den bliver mellem 8 og 12 meter, men den gror ikke så hurtigt.
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. All your photos are great, but I love the first three with the sun. Look so cold, yet inviting. Here on the shores of Lake Michigan it doesn't get that dark so soon, but it still gets dark early. I much enjoyed my first visit to your Blog and hope to return. Jack

  SvarSlet
  Svar
  1. Hello Jack
   Nice to see you here on my blog, you are welcome to visit my blog as much as you like to. Always nice with new readers.
   Lisbeth

   Slet
 12. Kære Lisbeth.
  Dejlige billeder du viser - man glemmer helt det er koldt derude - når man ser alle dine billeder!
  R. Mrs. Furnivals Daugther og R. Imbricatum har dog nogle skønne blomster. Tak for alle de gode oplysninger - min liste er nu meget lang!!!
  Her har det sneet igen idag!
  hilsen jessie

  SvarSlet
 13. Kære Jessie
  Tak skal du have - det er godt at glemme kulden for en stund :)
  Ja de er også skønne, det er godt med en lang liste, har du også pladsen i haven :)
  Stadig ingen sne her.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.

   Jeg har næsten ikke mere plads i de bede, der er etableret - men så må jeg jo lave nogle flere, men det skal jo passe sammen . og det er jo en sommerhusgrund!!! Men jeg skal nok få plads til flere Rhodoer, hvis jeg finder dem du omtaler, for det er vist ikke alle steder de kan fåes!!
   Det er tøvejr her, men meget sne ligger stadig!!
   hilsen jessie

   Slet
  2. Kære Jessie
   De har en del forskellige rhodoer i Aldershvile planteskole, ellers kan du købe hos min rhodomand, han sender jo også. Du har vel kigget på hans side? Der er rigtig mange planter og billeder www.rhodobutik.dk
   Selvfølgelig får du plads til flere, du skal bare have mere græs af :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 14. Dejlige solskinsbilleder. Her sner det næsten hele tiden og er overskyet, så selvom her er hvidt af sne, lysner det ikke så meget.
  Hav en god dag :)
  Hilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Alice
   Jeg så lidt bleg sol her lige før, men ellers er det også gråt her. Jeg kan jo snyde og tage et billede lige mens solen er fremme, så kan jeg glæde andre :)
   Også god dag til dig.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 15. Hej Lisbeth. Tak for solskinsbillederne. Jeg er jo en af dem, der tager hjemmefra i mørke og kommer hjem i mørke, så jeg blev rigtig glad for dine billeder. Jeg synes også dit indlæg med liljerne var rigtig interessant. Jeg kan jo takke dig for, at jeg nu også har liljer i haven, selvom de ikke så ud af meget i dette første år, men jeg håber på flere blomster næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Selv tak - du var også en af dem jeg tænkte på, da jeg tog billederne, godt det snart går den anden vej igen, selvom det varer lidt, inden det mærkes.
   Jeg vil tro dine liljer bliver bedre næste år, nogen af mine er kun et par år gamle, så det burde de.

   Slet