tirsdag den 4. september 2012

Sølvlys, storkenæb og meget andet.

Også i dag startede dagen dejligt, godt nok var den grå, men hvad betyder det med en dejlig have og sol i sit hjerte :) Igen i dag kom der en for at hente sommerfuglebuske. Hun var vildt begejstret for min have, sådan et besøg giver ekstra blod på tanden til at lave en endnu smukkere have.
Alle disse besøg viser også, at her på Samsø er der også en del, som har brug for en helbredende have. Da jeg har mødt de fleste gennem facebook inviterer jeg dem med i den gruppe, der hedder den helbredende have. Jeg håber også, at de kigger ind til Marianne på denhelbredendehave.blogspot.com  Der kan man se, at man ikke er alene om sine helbredsproblemer.
Her kommer lidt billeder fra MIN helbredende have:
Mon ikke dette billede kan give et løft til helbreddet :o)
I foråret følte jeg mig meget rig, fordi jeg kunne dele min sølvlys. Nu blomstrer aflæggeren og den har selvfølgelig den dejligste duft. Det har sølvlys jo :)
I går plukkede jeg en buket af to stk. Arabian Night, fontænegræs og tre chokoladekosmos. Forrygende ser det ud, selvom den er lidt skæv i det. Fontænegræs er da fantastisk i buketter.
Fontænegræs fra Marianne, desværre kan den ikke overvintre, håber den sår sig selv.
Jeg ved god, at jeg næsten lige har vist Acer negundo Flamingo, men prøv lige at se, den er vokset 40 til 50 cm siden i foråret. Den skal nok blive til noget.


Jeg har flere forskellige slags storkenæb, jeg synes lige, jeg ville vise jer et par stykker af dem. De er da søde.
Der er en enkelt astilbe i blomst endnu
Så stor er den ene af duftpelargonierne blevet, den er plantet direkte ud i et bed.
Skøn farve denne floks har


Arabian night fra den ene side og fra den anden side. Elefantgræs og den sammen er fantastisk
Bare et kig på et frodigt bed
Ja hvorfor viser jeg nu dette her. Det gør jeg fordi Bent har sagt, at han vil grave græsset væk ind til hegnet. Det betyder mere bed til mig og flere planter. Jeg SKAL snart på plantemarked :)
Nøkketunge
Stien jeg viste i går her er vi så i den anden ende af bedet, hvor stien ender (eller begynder)
Ved denne sti står en selvsået spydverbena. Den er smukt placeret.
Sidste år måtte vi grave mit store staudebed op, det var groet til med asters. Stauderne blev flyttet rundt, og Bent lavede stenstier i bedet til mig.
Stjerneskærm ved den gamle bænk, som skal flyttes et andet sted hen i haven.
Da jeg kom ud i morges, var der sol på min syriske rose, det måtte jeg lige forevige.

Rosenbilleder er der stadig masser af, de næste 14 dage bliver det ikke mindre. De er i gang med remonteringen.

Det var alt for i dag, tak fordi I var med hele vejen.
Fortsat god dag.


30 kommentarer:

 1. Endnu engang , en helt fantastisk have, og de mange besøg i haven gir helt sikkert mod på at lave det hele endnu flottere,det er dejligt hvis man selv kan gå og nyde der man laver, men endnu bedre når man kan få lov til at dele det med andre , jeg nyder at se alle dine blomster Lisbeth,

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jonna
   Tak, ja jeg er glad for at vise min have frem til de mennesker, som kan se det dejlige i den.

   Slet
 2. Sølvlys er imponerende, men det er da vist ikke alle der dufter lige godt :). Jeg skal da have kigget efter min spydverbena. Den er rigtig flot

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla J.
   Jeg synes min sølvlys dufter rigtig dejligt :) Ja spydverbenaen er skøn lige nu.

   Slet
 3. Hej Lisbeth.Hvor ser der da bare skønt ud allevegne i din have.Min lille sølvlys er der ingen blomst i.Men måske til næste år.Spændende med det nye bed du får.
  Flotte stenstier Bent har lavet til dig.Vi samler også store sten til vores nye bed.Men vi får ikke lavet noget før vi kommer hjem fra Gittes fødselsdag.Jeg håber jeg falder over en plante med lys limegrøn farve til bedet-har du nogle forslag?God aften til dig Jette
  .

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Tak skal du have. Ja det tager lidt år, inden sølvlys vokser sig stor og blomstrer. Heldigvis er løvet kønt i sig selv.
   Ja Bent er god til stenstier med store sten.
   Hm lys limegrøn, den er svær. Skal det være en staude er der jo vortemælk eller Purpursolhat Green Envy. Ellers kan jeg ikke lige komme på noget, med mindre det skal være en busk.

   Slet
 4. smukt, smukt og stenstien i staudebedet er ikke bare en rigtig god praktisk ide - den ser også meget fin ud. Misunder dig din Spydverbena - jeg fik en af Anne Stine Stauder, men fordi den blevet gravet op af et af hendes bede, så måtte blomsterstanden klippes af, så nu har jeg en pind med et blad..... meget spændt på om der bliver en plante ud af det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Tak skal du have, jeg er meget glad for mine fine og praktiske stenstier.
   Spydverbenaen er helt fantastisk lige nu. Sidste år var min også bare en pind. Så kom der et spyd med blomster på, den har så frøsået sig til min store glæde, så mon ikke det lykkes for dig også :o)

   Slet
 5. Tænk at være så rig, at kunne dele en sølvlys. Jeg har haft sølvlys i mange år og køber flere hvert år på plantemarked, for der kan man være heldig at købe dem billigt. Men jeg er slet ikke nået til det stadium at dele dem, jeg synes at de er ekstremt langsomt voksende eller også er jeg bare en meget utålmodig sjæl:-)

  Skønne roser!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente Lund
   Jeg følte mig også meget rig, da jeg delte den. Min må åbenbart stå særligt godt. Jeg har flyttet den en gang, fordi den stod for tørt, det kan den ikke lide. Den nye står også meget fugtigt. Så måske skal du finde et fugtigt sted til nogen af dine. Jeg tror min er omkring 5-6 år gammel.
   Tak :)jeg er meget glad for mine roser lige nu.

   Slet
 6. Kære Lisbeth.
  Hvor ser der skønt ud alle vejne i din have - det må virkelig være en lise for sjælen, at gå rundt og nyde det hele---- selv om der også er meget arbejde at gøre---------
  Storkenæb er nu søde---- også dine roser er flotte ----
  Et nyt bed----- det lyder godt ---- du har sikkert allerede planer for hvad der skal gro der!!!!!
  mange hilsner jessie
  (jo, du kan tro vi er med hele vejen!!!!!!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja det er dejligt at gå rundt og nyde den også selvom jeg skal arbejde i den, så længe jeg kan følge med er det fint, men somme tider er den ved at løbe fra mig.
   Storkenæb er søde, men breder sig rigtig meget og frøsår sig, så nogen gange er jeg træt af dem.
   Jeg har ikke helt planlagt det nye bed endnu, men måske ryger der en enkelt rhodo derned :)
   Dejligt at du var med hele vejen. Tak for det.
   Hilsener Lisbeth

   Slet
 7. Jeg er ALTID med hele vejen. Der skulle jo nødig gå noget forbi min næse.
  Jeg siger det igen. Som altid gode billeder fra din smukke have.
  Buketten er fin.
  Hvor har du altså mange skønne roser.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Jeg er glad for, at du er med hele vejen. Det er da også dumt at gå glip af noget :o)
   Tak skal du have og i lige måde.

   Slet
 8. Hej Lisbeth, hvor uheldigt at Bent vil lave et nyt bed til dig ;o), så er det jo godt at du tjener lidt penge på dine sommerfuglebuske, og dem er du jo nødt til at spendere på nye planter ;o). Som altid skønne stemningsbilleder fra din helt fantastiske helbedende Samsø have. Den fontæne græs ser helt skøn ud hvor høj bliver den, kan ikke rigtigt se det ud fra billedet ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja er det ikke forfærdeligt med en mand, der hele tiden vil lave nye bede ;o)
   Derfor er jeg jo nødt til at komme på plantemarked, og pengene brænder i lommen på mig. Heldigvis har jeg nu fået en aftale med Rikke, så den 16.9. drager vi til plantemarked i Århus, ja og så skal vi også lige af sted d. 27.9. Så mon ikke jeg får brugt pengene.
   Fontænegræsset er ikke ret højt, ca. 30-40 cm tror jeg. Lige nu har jeg buketten stående under en lampe, det skinner fantastisk, ja som en fontæne, jeg er vild med den græs. Godt søde Marianne tog den med til mig d. 19. maj.

   Slet
  2. Hej igen Heidi
   Man kan ikke sige, at jeg overdriver, snarere tværtimod :) Fontænegræsset er omkring 60 cm.

   Slet
 9. Sølvlys kender jeg slet ikke! Men den er da flot og at den dufter, er da et ekstra plus.
  Den duftpelargonie du viser, vokser vildt i Kaplandet i kanten af skovområder. Det er min yndlingspelargonie P. Tomentosum. Den får de yndigste blomster til foråret. Min har blomstret to gange i år.
  Jeg er spændt på om min syriske rose kommer i blomst i år.....tror det ikke, så jeg suger ind af dit flotte eksemplar.
  Meget fin buket flot afstemt og det fontænegræs er flot til buketter. Dem må jeg vist også have fingre i....!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Det er en stor fejl, at du ikke har sølvlys, den hedder også Cimicifuga Brunette. Den er ret dyr i indkøb med mindre du kan finde den på et plantemarked. Den har helt mørkt løv og så skøn.
   Nå det er den, der er Tomentosum, det er en spændende bladplante med de skønneste blade. Jeg har forsøgt mig ud i stiklingekunsten, så nu må vi se, om det lykkes. Ja og så må jeg se, hvad jeg skal gøre med kæmpeplanterne, når vi når længere hen på efteråret.
   Ja der er åbenbart flere, der har problemer med at få den syriske rose til at blomstre, jeg ved ikke, om det er fordi de ikke er gamle nok, eller fordi de ikke står det rigtige sted.
   Ja fontænegræs er fantastisk, desværre er den kun etårig. Måske sår den sig selv, det kan jeg da håbe.

   Slet
 10. Hej Lisbeth.
  Ja, det er en skøn have du har, at dømme ud fra dine mange indlæg. Jeg melder mig under fanen for folk der bruger haven meditativt, kreativt, selvhealende, selvhelbredende. Men selv i haven skal jeg passe på ikke at have for store ambitioner, for så stresser den i stedet for at helbrede. Det er nogle gange en svær balancegang, da jeg altid er fuld af mange idéer. Men med en stol inden for kort rækkevidde, kommer jeg alligevel langt trods jævnlige pauser. Jeg er aldrig i tvivl om, at haven hjælper mig med både genoptræning og livskvalitet. Og glæden over at lykkes med noget, trods begrænsninger. Det vokser man af.
  Misundelsesværdig, skøn syrisk rose du har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Tak skal du have, måske kan du og Helle følges ad over og se den til foråret, når jeg holder åben have. Godt du har fundet en balancegang med haven, så du alligevel kan få glæde af den og bruge den meditativt og helbredende. Intet er bedre. Fint at du har fundet ud af at tage en stol med rundt, så du kan hvile lidt. Gad vide om det ikke var en idé for Mamse, Marianne fra Hvam. Hun har det med at tage for hårdt fat.
   Du har helt ret i, at glæden over at lykkes med noget, det er stort og det vokser man af.
   Tak ja min syriske rose er fin.

   Slet
  2. Hej Lisbeth

   Jo skal nok spørge om vi skal følges for afsted det skal vi..:O)
   Jeg så godt der var marked i Århus. Så håber du finder noget godt.:O)

   Slet
 11. Hej Lisbeth.
  Dejlige stenstier Bent har lavet til dig, det er noget jeg drømmer om at få lavet i 2 af mine bede. Din have ser anderledes ud efter du har fået den smukke pavillion, den har bidraget med noget "eventyr agtigt" syntes jeg.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margrethe
   Jeg er rigtig glad for stenstierne, du må vise dem til din mand, så du kan få noget lignende.
   Du har helt ret, haven ser helt anderledes ud efter pavillionen er kommet til, ja måske ligefrem eventyragtig :o)
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 12. Der er jo masse af oplevelser at finde i sensommerhaven :) Dejligt at du sådan får et nyt bed langs hegnet og rigtig kan komme ud og shoppe på efterårets plantemarkeder. Herlig beskæftigelse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte
   Ja hvis man bare har de rigtige stauder, er der mange oplevelser også nu.
   Ja det er en herlig beskæftigelse at shoppe på plantemarkeder, ses vi i Århus d. 16.? Og så er der igen noget at shoppe til :)

   Slet
 13. Hej Lisbeth
  hvad hedder dine gule roser? Hvilke er du mest glad for? Jeg overvejer flere roser og måske gule. De er så flotte på dine billeder.

  kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva
   De gule roser hedder: billed nr. 26 er Crocus Rose
   nr 27 er Crownprincess Margaretha
   Nr 28 er Sofia Renæssance.

   Crocus Rose er jeg meget glad for, den er så sart og fin at se på, men ellers ok robust.
   Sofia har den skønneste gule farve.
   Jeg har en yndlingsrose mere, det er Jude the Obscure, den er fyldt på den meget fede måde, og så har den citrusduft, den er også meget skøn. Du kan se den på min rosenfane sammen med alle de andre.
   Held og lykke med at finde den rigtige for dig.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 14. Hej Lisbeth, hvor har du ret! Din have er helbredende - både at være i og at nyde her gennem skærmen med alle dine dejlige blomster og planter.

  Tak fordi du fortalte om DEN helbredende have. Både bloggen og gruppen af samme navn på Facebook. Alle, der har lyst er velkomne!

  Jeg vil foreslå dig at lade Fontænegræsset stå, måske får vi en mild vinter.... Og ellers frøsår den sig vel. :) Hvis ikke laver jeg nok nye børn til næste forår. :) OG du vil naturligvis få nogen igen så, når vi ses. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne
   Tak skal du have for roser, dem kan man ikke få for mange af :o)
   Selvfølgelig fortæller jeg om den helbredende have til både den ene og den anden, som har brug for det, for du skriver så mange gode ting i dine indlæg. Så fik du lidt roser tilbage :)det er fortjent.
   Jeg har også tænkt mig at lade Fontænegræsset stå, i håb om at den klarer det eller frøsår sig. Og ellers vil jeg se frem til at få en ny fra dig, når vi mødes næste år og bytter igen :o) Du er jo knaldgod til det der såning, jeg er stadig imponeret over, at du fik det hele til at lykkes.

   Slet