mandag den 10. oktober 2011

Regnvejrstanker og efterløn

I dag regner det. Jeg nåede lige ud at gå med hundene og 15 min. i haven, så var det slut. Det var ellers min mening at få registreret alle træer og buske i haven, men det regnede så meget at papiret blev vådt. Så måtte jeg finde på noget andet, og tænk jeg gav mig til at rime fryser af, det er bestemt ikke mit yndlingsjob, men i mangel af bedre, suk.
Regnen i dag har fået mig til at reflektere over mit liv. Jeg er jo lidt ældre end de fleste af mine medbloggere. Så for mig startede efterlønsperioden d. 1.4.11, hvordan mon det skulle gå? Kunne jeg få tiden til at gå og finde mig i bare at gå herhjemme og lave "ingenting"
Det gik over al forventning, fordi havesæsonen blev skudt i gang lige der 1.4. Herligt bare at kunne gå i haven, når andre skulle på arbejde. Ja og i haven har jeg været stort set lige siden, bortset fra nogle timers søvn og lidt madlavning. Rengøring er ikke lige det, jeg har brugt min tid på, må jeg tilstå.
I dag kommer virkeligheden pludselig nærmere, det regner :-( og hvad skal jeg så tage mig til. Oprydning i huset var planlagt til april, men nåede jeg det, nej slet ikke. Ja men så gå dog i gang nu, hvad venter du på? Kender I det, der var så meget jeg gerne ville, men at tage sig sammen er svært. Mon ikke det kommer hen ad vejen, når jeg har vænnet mig til, at havelivet højst er 2 timer om dagen, det håber jeg.
Det er så viseligt, at jeg er nødt til at komme i gang. For jeg kan nemlig ikke bare smide mig på sofaen eller i en stol, for efter højst en time får jeg ondt både det ene og det andet sted.

Så lille Lisbeth kan du så komme i gang. Det er nemlig grunden til, at jeg har en have. Når jeg alligevel havde ondt, kunne jeg lige så godt lave noget, så jeg vidste, hvorfor jeg havde ondt. Det er så grundlaget for min have. Jeg har ikke fortrudt det endnu. Haven giver mig glæden ved livet, glæden ved at planlægge, og tiden falder aldrig lang, når jeg går rundt i min have.

Nu kunne jeg så bare sætte mig ved min computer og læse haveblogs, men se det kan jeg heller ikke for længe ad gangen, alting med måde. Derfor traver jeg nogle ture op og ned ad gulvet, hvis det regner for meget, og jeg ikke kan komme ud. Der er i øvrigt aldrig nogen, der har fundet ud af, hvorfor jeg har de smerter, jeg fejler ikke noget, de er der bare. Heldig er jeg så, at jeg ikke fejler noget, og så må jeg bare prøve at indrette mig, så jeg har det bedst.

Men i går var det havedag og der blev taget lidt flere billeder end dem jeg satte ind i går.

Græsset og heucherella klæder hinanden godt.

Den nye lyserøde clethra/konvalbusk er plantet her til højre ved fyrretræet, bagved til venstre er en hvid clethra.

Min solcypres har fået flere grene i toppen.

Mine trædebregner gror godt.

Den egebladede hortensia er stadig smuk.

Her er vandhullet, som Bent selv har gravet, det kan lige nu blive til et lille havebassin, men der er jo ikke vand der altid, håber vi.
For at mindes de dejlige sommerdage i sidste weekend får I lige et eventyrbillede fra min have, taget en af de gode morgener.

I dag bliver det vidst ikke havevejr heller ikke for jer der arbejder. Så I må i stedet nyde at komme hjem og holde en afslappende aften, måske i stearinlysets hyggeskær.

Og dagens rose

29 kommentarer:

 1. Du kan tro jeg kan sætte mig ind i det, du beskriver med ikke at kunne komme ud i den Helbredende have eller blogge, fordi man har det for skidt.

  Og også - det tror jeg alle kan - det med ikke at ku' tá sig samme. Uanset alder! især ikke til det huslige. Men det er altså underligt, nogle gange har man virkelig lyst til at "komme i bund" med tingene.
  Har du prøvet med en lyd og i ørerne?

  Kh. Marianne
  Den Helbredende have

  SvarSlet
 2. Det lyder godt nok bekendt dem med at have mange planer, men ikke at kunne tage sig sammen til at komme igang. Det er SÅ træls! Mon ikke det er 'en ting', som sker for de fleste af os?

  Det er en rigtig god tilgang du har til dine smerter. Du må også opleve, at når du er i haven, så er der perioder, hvor du er i flow og glemmer smerterne.

  SvarSlet
 3. Hos mig hedder det overspringshandlinger, når jeg laver noget andet end det jeg burde. Så lyder det nemlig som om jeg alligevel laver noget... ;o)

  Jeg bruger også lydbøger når jeg er alene og SKAL ha' lavet et stykke arbejde. Så glider det hele lidt lettere, fordi jeg bliver så optaget af romanen.

  Men tid til eftertanke på en regnvejrsdag skal der nu også være plads til.

  SvarSlet
 4. Tak for jeres søde kommentarer til dette indlæg. Jeg var lidt bange for ingen at få, for måske hører det ikke helt ind under haven :-)
  Marianne: måske skulle jeg prøve en lydbog, jeg plejer at tænde for radioen, men det er jo ikke helt det samme.
  Susanne: De første år fik jeg også ondt, når jeg gik i haven, i hofter og især i skuldre, men det mærker jeg ikke så meget til mere. Nu er det mest, hvis jeg kravler for meget rundt. Jeg er ikke så gymnastisk, så jeg kan holde mig selv oppe, så jeg må støtte med hænderne, det er de ikke glade for.
  Jeg har noget gigt i fingre og tæer :-(
  Fru Friis
  Det lyder godt at kalde det en overspringshandling, det er jeg god til, godt der er noget, man er god til :-)
  I dag eller i morgen kommer der billeder af den brune hjortetrøst ikke med blomster, men med knopper. Så må du kigge der.

  SvarSlet
 5. Jeg kender godt det med at man skal en masse husligt, men andre ting trækker mere, som f.eks. haven, lidt bloggeri, en løbetur mv. Man kan også have så mange planer at man slet ikke ved hvor man skal begynde.

  Lydbøger er bare et dejligt påfund, som får en til at føle at man også hygger sig når man laver praktisk arbejde.

  Ærgerligt med de smerter - det er da for træls, men det lyder som om du bestemmer og smerterne og ikke altid omvendt.

  Dette er nok desværre ikke den første regnvejrsdag, vi kommer igennem, men så må der andre ting til end havearbejde.

  God aften.

  SvarSlet
 6. Synes helt bestemt også det er meget lettere at tage sig sammen til at gå i haven end til oprydning/rengøring indendøre. Hader at gøre rent, men elsker når der er rent ;-)

  Kunne det være en ide, at bestemme sig for at lave bare en lille del af gangen, af de knap så spændende ting. ½ eller 1 hel time dagligt, eller andre delmål(f.eks. ryd op i en eller to skuffer), kunne måske være mere overskueligt end kæmpe projekter. Hvis der er et overkommeligt mål, kan du være glad og tilfreds med det du har nået hver dag, i stedet for at tænke, at nu fik jeg ikke lavet noget igen i dag .............
  Bagefter kan du bruge tiden på noget der er godt for dig :-))
  I løbet af en periode er opgaverne klaret uden at de skal give negative tanker og fylde hele dage.

  For mig er overkommelige mål en af vejene til tilfredshed og positive tanker :-))

  Håber du finder en rytme i din hverdag her i den mørke tid, som du kan trives med :-)

  SvarSlet
 7. Kender godt det med at have muskel og ledsmerter her og der og alle vegne. Og har man ondt i kroppen uanset om man hviler eller laver havearbejde - ja, så vælger jeg ligesom dig havearbejdet, så giver det i det mindste mening at have ondt.
  Det med at have mange planer og ikke lige kunne komme igang med dem - ja, det er vel også en klassiker. Ind imellem sukker jeg også over mig selv og alt det jeg burde - men så lige pludselig kommer der dage med energi og så får man alligevel noget af det fra hånden.
  Super idé Vivik kommer med, det med at aftale at man bare skal overkomme 1-2 skuffer eller skabe. Det virker overkommeligt og når man først er kommet igang, griber det alligevel nogle gange om sig.
  Du skal nok finde dig selv og dine nye rutiner også i den mørke og kolde tid.

  SvarSlet
 8. Hej Vivik
  Vi er åbenbart mange, som hellere vil gå i haven end gøre rent.
  Det lyder som en god idé bare at tage en enkelt opgave i en times tid. Jeg var i hvert fald rigtig glad, da jeg havde fået afrimet fryseren.
  Jeg tror nu også, det var fordi jeg slet ikke kunne komme ud, det har jeg knap prøvet endnu.
  Det skal nok gå, det er jeg nødt til at tro på, men hvor er det dejligt med alle de søde kommentarer, det hjælper og varmer :-)

  SvarSlet
 9. Tak Helle det håber jeg også. Det er dejligt at vide, at vi er mange i samme båd. Så kan vi støtte op om hinanden, når vi har det skidt. Hvis vi altså skriver om det på bloggen
  :-)

  SvarSlet
 10. Hej Lisbeth. Haven kan virkelig gøre meget positivt ved os. Hvor er det ærgeligt at du skal have de smerter. Med al den energi du har, så er jeg sikker på, at du kan finde på projekter. Jeg springer også ofte over rengøringen. Det er en rigtig god idé med små delmål for lige pludseligt er man kommet igennem hele huset. I vinterperioden bruger jeg meget tid på at læse. Jeg synes lydbøgerne lyder som en rigtig god idé. Jeg glæder mig til at følge din blog til vinter.

  SvarSlet
 11. Måske skulle vi lave en overspringshandlings-klub - tror også jeg kan kandidere til DM der...

  Af flere årsager arbejder jeg nu primært hjemmefra. Sådan nogle mørke regnvejrsdag, hvor man måske ikke lige får talt med så mange andre - dem skal man lige vænne sig til. Jeg synes det er fint og godt, at du skriver om dem....

  Jeg synes bestemt også du skal give lydbøgerne en chance. Jeg lytter rigtigt meget - det er så smart, så kan man lave 2 ting på en gang :) Rengøringen bliver altså knap så kedelig, når man lytter en god bog imens. De første gange skal man dog lige give sig tid til at vænne sig til at man ikke liiiige kan blade 4-5 sider tilbage - ikke så let i hvert fald.

  SvarSlet
 12. Hej Birgitte
  Du har ret, haven gør en masse positivt for os, jeg går også en tur i den hver dag, uanset om det er vinter og koldt, så skal jeg ud og se til det hele.
  Jeg må bare skifte mellem projekterne, om vinteren går jeg tre hundeture i stedet for to, det går der jo også tid med, og så er der jo også lige bloggene, og planlægning af have næste år osv.Ja og så den der oprydning og rengøring :-) Det skal nok gå, det er i hvert fald dejligt med alle de søde kommentarer, jeg har fået.

  SvarSlet
 13. Ja men vi laver da en klub, der er mange medlemmer til den klub, kan jeg høre :-)
  Ja det gør ikke så meget, ikke at få talt med så mange om sommeren, men mørke regnvejrsdage kunne godt bestå af lidt andet end rengøring. Heldigvis har vi vores blogge, det hjælper meget.
  Hvis jeg skal høre lydbøger må jeg så lære at holde ørerne stive, når jeg nu ikke lige kan blade tilbage ;-)

  SvarSlet
 14. Sikke da en dejlig lang snak der kom ud af dit indlæg, Lisbeth, jeg bliver altså lige nødt til at bidrage igen.

  Viviks overkommelige delmål er en rigtig god idé som fik mig til at tænke på en veninde. Hun sætter sit æggeur på ½ el. hel time. I den periode skal hun være effektiv og så vanker der er afslapning efter eget valg bagefter, - det er jo også en måde at gøre det på.

  Det gode ved det mørke vejr er også at man ikke kan se støvet i krogene. Alting bliver så smukt i stearinglysets skær, så pyt med vi ved at virkeligheden er en anden.

  Happy haveblogging til os i den lange vinter ;o)

  SvarSlet
 15. Ja, selvom jeg er lidt sent på den, så melder jeg mig også i koret, og i klubben :-D
  Jeg bruger samme metode som Vivik. Et lille projekt hver dag, og så er det bare skønt, hvis man når mere. Det er nemlig tit det med at komme igang som er sværest.
  Jeg rydder op, sorterer og gør rent om vinteren. Som sagt i små bidder. Men man kan næsten nå huset rundt på en vinter.
  Og så rører jeg til gengæld næsten ikke noget indendørs i sommerhalvåret. Jeg giver det hele en hurtig tur med støvsugeren ind imellem, og så lige badeværelset.
  Men jeg har ikke dårlig samvittighed over det, fordi jeg jo har gjort det godt om vinteren.
  Til gengæld giver det mening at gå og gøre rent om vinteren, fordi jeg har fri om sommeren.
  Gav det mening?
  Og så tror jeg at du skal give det hele lidt tid. Det tog mig lang tid at vænne mig til at tulle rundt om vinteren.

  SvarSlet
 16. Du har ret fru Friis, det var en dejlig masse snak, der kom ud af mit indlæg, nu er jeg da lidt stolt af, at jeg skrev det. Det er som om vi alle kom ud af busken :-) he he den var god.
  Det med æggeuret lød som en rigtig god idé. I dag skal jeg ind og handle så det kan godt være, der bliver en overspringshandling i dag igen, med mindre det bliver regnvejr, så må jeg i gang.
  Hanne: Ja det gav mening.
  Det lyder som en rigtig god idé at gå det hele ordentlig igennem om vinteren. Det er faktisk også min plan, men jeg skal liiiiiige lidt mere i haven. Vinteren ligger jo stadig foran os, som en tung dyne, så mon ikke, der er god tid endnu.
  Jeg har faktisk rigtig mange hyggeting blade og bøger, jeg kunne gå i gang med, men den der samvittighed har jeg altid haft alt for meget af. Det kender I nok også til allesammen.
  Tak for en masse dejlige kommentarer og gode råd.

  SvarSlet
 17. Jeg er folkepensionist og er også en af dem der er med på holdet, hellere i haven, dyrke sin hobby, end gøre rent. Fru Friis kalder det overspringshandlinger, det passer rigtig godt.
  Når jeg så er nødt til at lave et eller andet husligt, så bruger jeg et par timer på det. Sætter enten bånd eller cd i radioen, og så får den ikke for lidt hvis i forstår, og så går det som en leg. Resten af dagen bruger jeg på mere spændende ting evt. kigge på andres blogger m.m., og så har man ikke dårlig samvittighed.
  Jeg er så heldig at jeg ikke har" ret meget" ondt. Jeg kan bare ikke ligge ned og luge så det foregår med rumpen i vejret, ind imellem lidt hårdt ved ryggen.
  Jeg tror at du efter et stykke tid nok skal finde din egen rytme, så du bliver tilfreds også på regnvejrsdage og når vinteren sætter ind.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
 18. Hej Landbohaven
  Dejligt at få en mere på holdet. Somme tider sætter jeg også musik på, så går det meget godt, men skal stadig væk lige tage mig sammen. Jeg havde besluttet at fredag formiddag skulle være til rengøring, men den dag har Bent ofte fri, og så bliver det ikke til noget. Så det må nok blive torsdag i stedet, i hvert fald om vinteren.
  Ja du er da heldig ikke at have ondt, men at gå med bagdelen i vejret hele tiden, er godt nok hårdt. Det kan jeg slet ikke holde til.
  Og ja jeg skulle gerne finde min egen rytme, når vinteren sætter ind.
  Også god dag til dig, jeg var lige gået i haven, så kom der en ordentlig skylle.

  SvarSlet
 19. Vi er vel alle danmarksmestre i oversprings handlinger ind imellem :) Jeg kender sagtens til at have planer om alt det man burde og kunne tage sig til, men nej det bliver ligesom ikke til. Rigtig træls for dig med smerter hele tiden. Måske du kunne have glæde af nogle gode lydbøger, så har du mulighed for at bevæge dig samtidig med at du lytter :) Kh
  Helle

  SvarSlet
 20. Kære Lisbeth,

  jo, det kender jeg også godt - der var egentlig det der og det der og det der, jeg skulle have nået ;-) Hmmm... mon ikke det er meget almindeligt?

  Det lyder træls for dig, at du har smerter og specielt, at de ikke kan finde ud af, hvad det er, men det er jo da positivt - som du selv nævner - at du ikke fejler noget. Måske ville en kostomlægning hjælpe, hvor du udelukker forskellige ting? Det er selvfølgelig også en større proces.

  Dejlige billeder fra din have - og du har taget et af mine yndlingsbilleder fra din blog med igen (billedet over din have) :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. Kære Marlene
  Tak for din hilsen her. Jo det lader til, det er meget almindeligt, sikkert mest for os kvinder. Ingen mænd har i hvert fald kommenteret :-) Jeg er bange for, det er typisk kvindeligt.
  Heldigvis er det blevet meget bedre med mine smerter, det er værst, hvis jeg gør noget for lang tid ad gangen. Går, sidder, ligger eller endnu værre står stille. Det må jeg bare indrette mig efter, så jeg er fortrøstningsfuld. Egentlig er det jo kun bagateller i forhold til så mange andre.
  Godt du er glad for billedet af min have. Snart kommer der mere Høneballehistorie, når nu jeg ikke kan finde mere at fotografere derude.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 22. Hæ, hæ, nå jeg ville faktisk sige, at det var typisk for mænd - det der med at udskyde tingene... og typisk for kvinden at stå med pisken i hånden og sige til manden, at nu skal vi også have lavet det og det - ha, ha. Sådan er det i hvert fald med de fleste, jeg kender - incl. mig selv ;-)

  Det der med rengøring... jeg har det ikke godt med, hvis det roder for meget indendøre (hos mig selv altså), så jeg har altid haft fast rengøringsdage (også da jeg var barn), men jeg kender udmærket godt det der med, at man udskyder nogle ting, som man bare ikke giiiiider.... F.eks. skal jeg virkelig tage mig sammen til at gøre ovnen helt ren... eller få ryddet grundigt op i drivhuset osv.. ;-))

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 23. Hej Marlene
  Den har jeg ikke hørt før, men du har jo ret, mænd udskyder ofte også min. Til gengæld er han effektiv, når han først går i gang.
  Jeg har desværre ikke det gen, som ikke kan lide rod indendøre. Bent har det, men han har efterhånden vænnet sig til mit rod, så han lader som om, han ikke ser det. Det kan jeg godt forstå. Jeg er arveligt belastet, min mor var også et rodehoved i hjemmet, men hun var mere flittig med rengøring, meget mere :-)
  Jeg ved ikke om det er fordi jeg ikke gider, men der er altid noget andet, som er mere vigtigt, haven f.eks :-) Ovnen hold da op, snak ikke om den, så får jeg det dårligt. For ikke at tale om køleskab, men fryseren fik jeg da rimet af :-)

  SvarSlet
 24. Nå, fik lige svaret med min anden konto ;-)

  Hæ, hæ, ja køleskabet - og fryseren også - hører ind under samme kategori som ovnen ;-) Og i sæsonen bander jeg altså også lidt over rengøringen nogle gange, for jeg vil meget hellere gå uden for og lave en masse ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 25. Tror du ikke vi bliver sundere af at gå ude i stedet for at ærgre os inde, mens vi gør ovn, køleskab og frysere rene. Det gør jeg, det er sundt med solskin og frisk luft og ikke mindst nydelse ;-)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 26. Ville blot sige, at rosen var så smuk, og jeg rigtig gerne vil have flere roser, men ikke helt kan overskue det. Og om debatten om overspringshandlinger, så har vi jo nogle som hellere vil være ude i haven, end inde, det er der vel ikke så meget overspring i... For vi gør det jo fordi vi jo elsker det smukke i outputtet, og ikke mindst vejen derhen. Og tak til haven i Karlslunde for at jeg er kommet forbi denne blog...

  SvarSlet
 27. Hej Camilla
  Tak for din kommentar på min blog, du er velkommen en anden gang. Hvis du vil vide noget om roser, kan du da spørge, måske kan jeg hjælpe.
  Jeg har lige været inde og kigge på din blog, men politik har jeg ikke forstand på, så der kommer ingen kommentar fra mig. Håber du kigger forbi en anden gang.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet