mandag den 20. marts 2017

Rosenbeskæringskursus i Rosenkreds Fyn

Søndag morgen inden vi skulle på kurset startede godt, solen stod op og det var dejligt stille, men det skulle vise sig, at det ikke varede ved. Det var der nu heller ikke nogle, der havde lovet os.
Der var rim på taget
og flere helleborus hang med hovedet


 heldigvis var det ikke dem alle, de nyudplantede dobbelte klarede det fint.
Hundetanden er endnu ikke klar til at blomstre.
Formiddagen har været dejlig mild, og jeg fik gødet både roser og rhododendron, der er dømt benene op resten af dagen. Jeg havde travlt med at gøde, fordi de havde lovet regn kl. 15, det kom til at passe, og det regner endnu.
R. Daurilut
 R. calophytum
 og R. elegantulum, jo nu begynder der at ske noget
Her er en af rockiierne fra Ole, der er knop i :)
Det var en kold dag, men der var stort fremmøde, omkring 35 stillede op trods kulde og regn. Vi frøs alle med anstand, men rosennørder er ikke sådan at slå ud.
Anton klippede og vi andre beundrede og betragede, senere prøvede andre at klippe.
Der var dækket op til alle i stuen, imponerende skue og endnu mere imponerende kaffebord. Der manglede bestemt ikke noget. Formanden havde lavet store flotte lagkager, og manden i huset bagt boller, der var kanelsnegle, kokosmakroner og kringle. Vi blev sandelig forkælet.
Klokken 16.30 brød vi op og kørte mod Hou igen.
Her holder Annes lille nye dyt, ved siden af holder Cecils bil, den var som sædvanlig proppet, 4 rosennørder og mængder af roser. Tak fordi vi måtte være med, selvom vi ikke hører til Rosenkreds Fyn.
Her er mit indkøb
Jeg fik mine 9 bestilte roser, dem har jeg præsenteret, men her er et par ekstra, som ikke skal stå i pergolaen:
 Champion of the World
og St. Nicholas (billederne er lånt på nettet)Disse to skal ikke være i pergolaen, men jeg finder nok en anden plads til dem.
Annie Vibert er der store diskussioner om indenfor rosenverdenen. Nogle betragter den som en klatrerose, mens andre ikke mener, den bliver ret høj. her kan man læse, at den ikke må forvekslet med Aimée Vibert. Spændende da jeg ville have den til at gro i pergolaen. Også Linda Irving har denne rose, hun har fra Torben Thim fået denne besked: Både torben Thim og Knud Petersen har ret!  'Annie Vibert' siges første gang at være bragt i handlen i 1860, og almindelig anerkendt som en Noisetterose - den omtales også som en søster til 'Amiée Vibert' 1828, og flere mener at der er en navneforbistring, så søstrene er en og samme rose. De fleste af verdens førende rosmaner fortæller at 'Annie Vibert' i deres haver/parker bliver 250-300 cm - under gunstige betingelser højere. Ligesom jeg har gjort, tog Peter Beales tog den ud af sit sortiment, idet vi mente, at den ikke kunne navngives med sikkerhed. Under alle omstændigheder må vi slå fast, at rosen alle steder i verden bliver en høj kraftig klatrerose. Obtenteur : Vibert
Date de création : <1867
Couleur : blanc rosé
Floraison : Remontant
Hauteur maxi : 1,5 à 3 m
Parfum : parfumée
Ovenstående er fra et Fransk katalog og her skriver sælgeren at 'Annie Vibert' fx varierer mellem 1,5 og 3 meter i højden. Hvis 'Annie Vibert' bliver høj under gundstige betingelser, så kan det være at Danmark er på den nordlige grænse for denne rose - så den netop bliver noget undersætsig i forhold til fx i Sydfrankrig. Hilsen Torben Thim

Det var også muligt at købe lykkeposer, 3 stk. for 50 kr. DET var billigt. Cecil købte 2x3 og jeg 1x3.
Mine var disse:
Eugénie Guinoisseau, en fin engangsblomstrende mosrose

Dames de Chenonceau, en Delbard rose

og den sidste Tamora er en ældre engelsk rose (alle billeder lånt på nettet)
Anne havde kugleprimulaer med til mig, det var også godt. Tak Anne
Solnedgangen er fra i lørdags
Det regner nu, det passer mig fint, det var jo derfor, jeg gødede. 
God mandag aften - i morgen har jeg gæster, så det er ikke sikkert, jeg når at lave indlæg.

29 kommentarer:

 1. Kære Lisbeth. 1000 tak for alle Dorthealiljerne, de står klar til at blive sat i jorden. Jeg nåede det ikke i dag, jeg skulle selvfølgelig klippe roser!!! Og jeg gik til den, Antons ord: du skal bare tage ved, blev ved med at dukke op. Hmm, sluttede med at gøde dem grundigt, så må vi vente på resultatet til det bliver sommer. Dejligt kursus sammen med hyggelige rosenfolk og dejligt at se dig igen. Knus Gerd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gerd
   Velbekomme dig, godt du blev glad for dem, der er da til en del steder i din have, hvis du deler dem. De hedder Dorothealiljer :)
   Jeg er ikke startet på at klippe endnu, jeg fik gødet alle roser og rhodoer, som jeg skrev, men så blev det regnvejr. Jeg skal nok komme i gang med roserne, jeg er yngre end dig, men jeg synes nu, at det er lidt hårdt for ryggen.
   Ja det var et godt kursus og det var hyggeligt at mødes igen og hilse på andre rosenfolk.
   Knus Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth. Det var spændende at læse, det har vist været en rigtig god dag på Fyn. Det er et imponerende kaffebord! Hvor er det nogle flotte roser, du fik med hjem. Godt at du fik gødet i dag. Mine bliver først gødet senere, da jeg lige skal have overblik over hvor mange jeg skal flytte i henhold til min haveplan. Her har det også regnet hele eftermiddagen, men jeg skulle så det sidste, jeg manglede og det var hyggeligt med regnens trommen på taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Det var en fin dag på Fyn, men hvor var det koldt. Jeg er glad for, at jeg fik gødet i dag, det kom tilpas med regnen bagefter. Jeg kan godt forstå, at du venter med at gøde til du har fået overblik over dem, som skal flyttes. Ja det er hyggeligt med regn, når man kan stå inde og så og høre regnen tromme på taget.

   Slet
 3. Kære Lisbeth
  Det ser ud til, at der er ved at komme fint gang i de tidlige rhodoer og med din indsats i dag trods dårlig fod, skal det nok blive et fantastisk syn igen i år. Det var bestemt et spændende og lærerigt kursus og en utrolig gæstfrihed, vi blev mødt med. Spændende lykkeposeroser, du fik med hjem - mosrosen er har en dejlig farve. Interessant besked fra Torben Thim til Linda. Jeg tror helt fra start af, at jeg har læst Aimee Vibert og ikke Annie - det er først nu det går op for mig, at det er to forskellige navne, men så højst sandsynligt samme rose. Skønne primulaer fra Anne :)
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Og endnu engang tusind tak for de fine Dorathealiljer :)

   Slet
  2. Kære Linda
   Ja der er ved at være gang i rhodoerne nu, men det er ikke dagens indsats, der er skyld i det, nej det var det, jeg lavede sidste år. Knopperne bliver jo dannet allerede i efteråret, så i dag har jeg sørget for tilvæksten. Ja vi er helt enige, det var et godt kursus. Ja måske er det samme rose, det er lidt svært at gennemskue. Ja det var lækre primulaer, dem var jeg glad for, sagde hun i grunden ikke, at vi kunne dele dem, det var ikke nemt at overskue alle informationerne :) Velbekomme - dem kan du få meget glæde af ad åre, når de begynder at brede sig. Dorothealiljer hedder de :)
   Knus

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Det ser da super ud! Ole må have finpudset sine kryds, ingen af mine fra ham er endnu så langt fremme!

  Og alletiders med lidt kursus, udover det faglige ser det ud til at i rigtig har hygget!

  Ha en dejlig ny uge:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det er fint, det er kun den ene af Oles, hvor jeg kan se en knop, så de andre er nok ikke så tidlige.
   Det var godt fagligt og rigtig hyggeligt det kursus og billige roser, det kan jeg ikke sige nej til :)
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Tak for igår :o) det var altså en dejlig eftermiddag, fyldt med søde mennesker og lækre kager og selvfølgelig ROSER.
  Det var hyggeligt at hilse på både Cecil og Linda Borg :o) Det var da en god Lykkepose du der fik med dig hjem :O) den havde jeg sorteret fint :o))) og nu er jeg kommet hjem med 2 Comte de Charmbord. Pyt nu med det, de er så smukke. Altså den Annie Vibert jeg har i min have ligner sket ikke den du viser, min er sart Lyserød med et grønt øje. Jeg sender lige billedet til dig.
  Knus fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Selv tak, ja det var det bestemt. Ja godt de to Lindaer fik hilst på hinanden. Jeg er glad for den fine lykkepose, du havde lavet til mig :) Skulle du ikke selv have haft den. Ja håber du er glad for dine to. Det lyder meget mystisk med den Annie Vibert, jeg er spændt på at se, hvad min bliver til. Ja det er fint.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Ja vi må da sige at det er gødningsvejr, det får planterne hurtig glæde af med sådan et regnvejr. Tror at vi har fået nogenlunde samme mængde idag også. Det var et rigtig fint kursus men lidt svært at holde varmen men den fik vi da vi blev sat til et meget overdådigt kaffebord. Hyggeligt at tilbringe nogle timer sammen med jer :-) Atter en gang var der læs på bilen fra Fyn og hjem til Samsø men det er jo også med at få noget med så godt at I havde en større bil end min :-) det er da også en ret fin lykkepose du fik med hjem.
  Jeg har også været ude og flagre i aften denne gang forgik det heldigvis indendørs og kaffebordet noget mindre men der blev nu knevret lige så meget dog ikke om roser men om strik. Det er også meget hyggeligt.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det var bare med at få gødet, så det kan komme ned i jorden ved regnens hjælp. Ja det var hundekoldt, men heldigvis også hyggeligt og lækre sager manglede der ikke på bordet.
   Ja det havde ikke gået med din bil, heller ikke med min. Jeg er rigtig glad for lykkeposen, jeg kendte kun Tamora lidt.
   Jeg tænkte nok, at du havde været til strik, det er hyggeligt med både strik, kaffebord og knever.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Det ser ud til at have været alletiders dag (bortset fra kulden og vejret) med ny viden og samvær med søde rosenveninder - og så krydret med lækkert kaffebord og rosenindkøb. Så bliver det vist ikke meget bedre.

  Jeg er ikke begyndt at gøde mine rhodoer endnu, men kan se at jeg skal i gang. Roserne er jeg i gang med, men kun nået en tredjedel, det kniber altså med det vejr og min tid.
  Ha' en god dag.
  knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Godmorgen Ulla
   Ja men det var alletiders dag, hyggeligt ja vi talte med mange, men vejret var ret uhyggeligt.
   Med hensyn til rhodogødning er jeg tidligt på den i år, det plejer at være sidst i marts, men vi har jo ikke haft vinter i år næsten, og med den lovede regn, synes jeg, det var perfekt. Jeg kan godt forstå, at det kniber med tiden for dig, men nu er det længere lyst, så du når det nok, og de lover bedre vejr fra nu af, så vidt jeg kan se.
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Det lyder som en spændende dag, lige bortset fra vejret. Tror Gerds ord, som er Antons;-) bare tag ved, vil hænge fast her i mig. Jeg fik også gødet roser i går, kan mærke at jeg ikke tør andet;-) dog ikke dem i det runde bed, for det skal lige luges/tyndes ud i.
  Sådan et langbord med kage og rosen entusiaster ser fantastisk ud.
  Ha en god dag
  asser af solskinds-krammer
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja der var lige det med vejret, men eller svar det rigtig godt. Jeg tror også, at jeg bare vil ta ve (sagt på fynsk :) God idé at gøde roserne, så de kan få noget at leve af.Jeg har ikke luget først, selvom det var tiltrængt.
   Det var også fantastisk og hyggeligt.
   Tak i lige måde
   Her skinner solen også, omend det blæser en del.
   Så du får solskins-krammer tilbage igen
   Lisbeth

   Slet
 9. Sikke et flot arrangement. Også godt for Jas.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja helt sikkert, Jas syntes nu, det var lidt overvældende med alle de mennesker på en gang, det kan jeg godt forstå, det er svært at styre og at tale højt nok.

   Slet
 10. Hej Lisbeth

  Spenne de med rosekurs, og så mange flotte roser du har kjøpt! Det finnes så mange vakre roser, og du må ha dem alle :)
  Lykke til med de, og de vil nok trives hos deg!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det var et spændende kursus, og jeg var heldig, at jeg fik endnu flere smukke roser med hjem, det bliver spændende at se dem i blomst.
   Tak skal du have.
   Klem

   Slet
 11. Kære Lisbeth. Åh jeg føler helt med jer; det var drønkoldt i søndags og så var I udenfor. Jeg har først fået plantet de blomster jeg købte lørdag i krukker i dag, fordi det ikke har været vejr til at være udenfor. Flotte roser du har købt, det bliver dejligt at se dem udfolde sig i haven :-). KH Mette

  SvarSlet
 12. Kære Mette
  Tak for det, ja det var ikke sjovt at være ude i det vejr, men indendøre var der godt. Jeg glæder mig til at se roserne blomstre og tage billeder, så jeg kan vise jer dem.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 13. Hej Lisbeth,
  Stort tillykke med fødselsdagen og her skinner solen smukt. Må du få en god dag og masser af havesjov. Skønne roser du har fået op under neglene. Glæder mig til at se dem. Klipper du roser nu?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tak skal du have, også vi har solskin i dag, haven er allerede indtaget og den første klatrerose beskåret. Ja det er lækre roser. Ja jeg klipper roser nu.

   Slet
 14. Hej Lisbeth.
  Tak for sidst, det var hyggeligt at du også kom:-)
  Hjerteligt tillykke med din fødselsdag. Jeg håber du får en rigtig dejlig dag. Her skinner solen, det håber jeg den også gør hos dig.
  Jeg glæder mig til vi snart ses igen.
  Knus og kram
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Selv tak - ja og at I også kom, skønt at mødes igen. Tak for det, når solen skinner og det gør den, kan det kun blive en dejlig dag.
   Det bliver hyggeligt at se jer den 20.5.
   Hvis du ser dette, kan du så ikke sende mig et link til det opbindingssnor I talte om?
   Knus og kram
   Lisbeth

   Slet
 15. Great to see you've had a wonderful day. Wow what a beautiful roses you bought. I am longing to see your photo's of them later in the year.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hello Marijke
   Yes it was beautiful roses I bought. I am longing to show them to you later on.

   Slet