mandag den 3. oktober 2016

Madammens fald

Måske husker I min smukke kæmpestore rose, som står op af pælen i bedet med de kølige farver. Mme Alfred Carriére sammen med Louise Odier og Duchesse de Montebello.
Efter 24 mm regn og kraftig blæst mandag nat og morgen
 lå hun sådan, da vi kom ud i morges. Der var kun en ting at gøre, vi kunne simpelt hen ikke tøjre hende til pælen igen, hun var blevet for stor, desuden var det øverste af stammen flækket flere steder.
 så vi klippede og klippede, der var meget mere end her, men jeg havde for travlt til at huske at tage billeder.
Havebøren blev tømt 4 gange, inden vi havde ryddet op
her er, hvad der blev tilbage. Netop i går havde jeg tænkt, at vi snart var nødt til at klippe alt det af ovenfor pælen, det nåede vi ikke. Mon ikke den kravler i vejret igen.
Herunder kommer lidt blandede billeder:
 Forskellige bregner og hosta samlet på et sted i skoven
 Den brogetbladede kornel bliver flottere i farverne nu
 Himlens 7 sønner skulle få røde blomster, når de hvide er afblomstret, det gør de også, kan I se her.
Forskellige hortensiaer:
 Nyudsprungne på Limelight
 skønt resten er blevet brune
 Vanilla Fraise har fået fine lyserøde farver
Denne her holder stadig farverne, jeg kender ikke navnet.
 Newbiscus nye blomster er helt ødelagt af blæst og regn, men der er nye knopper på vej
 Leucanthemella serotina - Efterårsmarguerit, nu har jeg fundet navnet på oktobermarguritten.
Jeg har købt den hos Rita, men den kan også fås her
Det blæste så meget, at mine rhodoer væltede ned af stigen ved pavillionen, Heldigvis kom de ikke noget til. Her er det R. fictolacteum
Flere roser tog skade af den megen blæst og regn, disse billeder er fra i går:
 A whiter shade of Pale
 Audrey Wilcox
 Brother Cadfael
 Clair Austin
 Gertrud Jekyll
 Hot Chocolate
 James Galway
 Persian Mystery
 Strawberry Hill
 Westerland
Wollerton old Hall
Der kom en buket ind i stuen, nu har jeg ikke så mange roser at tage billeder af længere
Aftenens solnedgang
Fortsat god aften

31 kommentarer:

 1. Det var da en stor rose du hadde som måtte beskjæres! Vinden får godt tak i så store planter. 4 trillebårer hørtes mye ut med avfall, men sånn blir det noen ganger. Nydelige roser du fortsatt har.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det var en kæmpe rose. Ja de er ikke nemme at styre, når det blæser så meget. Der blev rigtig meget affald. Der er ikke så mange roser lige nu, vinden har ødelagt mange.
   Klem

   Slet
 2. Hej Lisbeth. Sikken en stor madam, det var meget, der blev kørt væk, men jeg tror også, at hun nok skal komme i gang igen. Mine roser er fine endnu. For engangs skyld kom vinden lidt anderledes fra, så det var læ flere steder i haven. Dine roser er også fine endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja det var en stor madam, der var rigtig mange grene, hun er i hvert fald ikke død, så hun kommer nok igen. I har været heldige med vinden, her var det slemt i nat og i morges.
   Lige nu er der ikke så mange fine, forhåbentlig kommer der lidt igen.

   Slet
 3. Ej, hvor ærgerligt at I måtte klippe den store rose helt ned, men, jo, mon ikke den bliver stor og fin igen :-) Efteråret er kommet så pludseligt at det er svært at følge med ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det var rigtig ærgerligt med den store rose, jo jeg håber den bliver stor og fin igen. Ja det efterår kom lidt pludseligt, må man sige.

   Slet
 4. Kære Lisbeth,
  Øv, hvor var det synd for den smukke dame. Det blev en lidt voldsommere beskæring end planlagt, men den kommer helt sikkert godt igen. Til gengæld har du mange andre smukke roser i blomst - trods jeres regn og blæst. Godt, at du har en stor have - så een skade eet sted ikke vælter det hele.
  mange hilsner
  Bonnie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bonnie
   Ja det var synd med madammen, vi måtte tage godt ved, for hun var blevet alt for tung, men jeg satser på, at hun nok skal komme sig. Der er nu ikke så mange blomstrende roser lige nu, de blev ødelagt, men du har ret,
   en skade kan ikke vælte det hele i så stor en have.
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Nå da da - det var slemt med Madammen, og ærgerligt også - men hun er jo grovillig, så mon ikke hun er til tops igen i løbet af næste sæson.

  Skal lige love for at der er kommet regn, det er faktisk dejligt, men vejret var lige hårdt nok til tider.
  Sjovt at du viser dine forskellige hortensia - jeg har også lige taget billeder af mine og havde planer om et lille indlæg.

  Roserne ser da fine ud endnu, men det ebber ud i bestanden af blomstrende.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det var slemt, men jeg tror på, at hun nok skal komme op igen, forhåbentlig sammen med de andre to.
   Ja I har fået regn i Århus har jeg læst, I fik vist tre gange så meget som vi gjorde. Ja regnen var tiltrængt de fleste steder, men mindre vind kunne have gjort det.
   Ja lad os se din forskellige hortensiaer.
   Ja også her ebber det ud med roserne, vinden var hård ved de sidste.
   Knus

   Slet
 6. God aften Lisbeth
  Sikke da noget det var jo ikke sådan en uorden der var brug for. Kun noget regn men som vi vil ha' det gpr det sjældent. Her har det også blæst alt for meget men regnen er jeg glad for. Nå men så må madammen jo starte op på ny og hun skal nok blive fin igen. Fine de stadig er dine hortensia. Flot at den ene stadig er så blå. I forhold til her så har du stadig mange blomster i roserne og på sådan en lidt sur efterårsdag/aften er der jo favoritter alle sammen :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Anne
   Ja jeg havde også kun bedt om regn, bemærkede da også, at det blæste meget, men det kom noget bag på mig at se madammen ligge der i al sin elendighed. Men hun kommer da nok op igen. Det var dejligt med regn, hvor meget fik I? Ja den nyeste hortensia holder fint den blå farve.
   Ja det er dejligt med rosenbilleder, så må vi se, hvor længe jeg kan blive ved med det.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
  2. Vi fik hele 30 mm så det lunede gevaldigt. Så må det godt blive solskinsvejr igen :-)

   Slet
 7. Godt, det var rosen, der faldt, og ikke fru Høneballe, det var jeg bange for, da jeg læste overskriften. Den vender da helt sikkert stærkt tilbage.Hortensierne findes i alle mulige stadier fra nye blomster til brune blomsterhoveder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Nej det var heldigvis ikke mig der faldt. Jeg tænkte ikke over, at nogen kunne tro, det var mig. Ja jeg regner bestemt også med den vender stærkt tilbage, hun er vist ikke nem at kue. Ja hortensiaerne er fantastisk i alle stadier.

   Slet
 8. Det var noget af et fald hun har taget Madammen, hun skal nu nok klare sig og komme med en masse nye blomster til næste år, men det var noget af en oprydning i der skulle igang med. Min Madammer skal tyndes ud ved basis næste forår for ikke at blive for voldsomme.
  Det må da have storme en hel orkan ovre ved jer.
  Lisbeth hvor gammelt er det mindste af dine Fuschia'er ? jeg fik jo slet ikke spurgt om de skal have noget særlig pleje.
  Knus fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja det var voldsomt, men hun er jo ret sej, så hun kommer nok stærkt tilbage. Det var en kæmpeoprydning. Her var det så stormen, der sørgede for at vi fik tyndet rigtigt meget ud. Det blæste voldsom, men orkan var det nu ikke, alt regnen på bladene har lige gjort det sidste, så den blev for tung.
   Den største af mine fuchsiaer har jeg fået for mange år siden af Ida, hun har også et stort flot eksemplar. Den mindste har jeg selv lavet for 3-4 år siden, tænker jeg. Den skulle være nem at stiklingeformere, det var vist sådan en du fik? Jeg ville lade den stå i potten indtil foråret, den var jo ikke så stor, ikke nogen særlig pleje.
   Knus

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Ja det var da noget af en nedtur for madammerne, tænk at det har blæst så meget over hos jer. Det er da vist gået min næse forbi ;). Det bliver spændende at se hvor lang tid de skal bruge på at nå toppen igen.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det var det, her var rigtig gang i den, selvom vi ikke bor ved vestkysten :) Du slap mere heldigt fra det, kan jeg forstå. Ja det bliver meget spændende.
   Knus

   Slet
 10. Så madammen kom dig i forkøbet :-)
  Du snakkede jo allerede i foråret om, at hun skulle beskæres, så pælen igen kunne komme til syne.
  Men kan godt forstå at du ventede. Sikke et blomsterflor hun har kvitteret med i år.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heike
   Ja det må vi sige, at hun gjorde :)
   Pælen skulle nu helst ikke komme til syne, køn er den ikke, men jeg fik ikke lov at bestemme. Heldigvis fik hun vist, hvad hun duede til i sommer.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 11. Godt nok noget af et arbejde at fjerne Madammen.
  Flot solnedgangs billede.
  Ha´ en dejligaften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det var et stort arbejde.
   Tak skal du have og i lige måde

   Slet
 12. Hej Lisbeth

  Ja denne Madamme er noget af et livstykke, og mon ikke hun skyder kraftigt næste år. rødderne er jo ikke klippet!
  Roserne har jo også givet meget i september, nu med mere køligt vejr er det nok tid for en pause!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det må man sige, hun er meget livskraftig, så hun tager nok et ordentligt tag til foråret, rødderne er i hvert fald intakte.
   Nej roserne kan ikke blive ved at blomstre lige meget, men lidt er der endnu.
   Tak i lige måde

   Slet
 13. Kære Lisbeth
  Av, synet af den faldne Madame gør helt ondt, for hun har vel nok været fantastisk dette år. Det er møgærgerligt, at det skulle ske på den måde, men jeg tror også, at hun kommer fint igen. Det må have blæst temmelig meget hos jer, siden det kunne ske. Her var der meget vind i fredags, men ellers har det ikke været slemt. Vi har fået rigtig meget vand på det sidste, og i søndags regnede det hele dagen - en pæn, lige regn :) Dejligt med de blomstrende hortensiaer. Mine limelight har også sat nye blomster, og det er da en glæde, nu hvor det hele er ved at takke mere eller mindre af. Godt, at der ikke skete de fine, nye rhodoer noget! Jeg har endelig fundet den rigtige plads til min Hot Chocolate, så den kom i jorden i dag - jeg bliver ved med at kalde den Tomato Soup i mit hoved :) Solen har skinnet dejligt i dag, men vinden var kølig. Smuk, smuk solnedgang.
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja det gjorde også ondt på mig, da jeg fandt den liggende ned i bedet, men nu blev den trimmet grundigt, og så glæder jeg mig over billederne fra i sommer og til at se den igen til foråret. Som du kan regne ud, var her meget vind mandag, vi har jo generelt mere vind herovre ved du. Ja I har nok fået dobbelt så meget som vi har fået.
   Ja hortensiaerne er flittige til at sætte nye blomster. Godt du har fået Hot Chocolate i jorden nu, jeg synes nu ikke den ligner Tomato Soup :) Ja vinden er blevet køligere nu, men vejret er stadig smukt.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 14. Jeg vidste ikke, at der var en rose, der hed Tomato Soup :) Jeg har prøvet at google, men kan ikke få noget frem om den. Har du den i haven? Nå, det var da i grunden lidt pudsigt :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det tror jeg heller ikke, der er :) jeg synes bare ikke, at det er den rigtige farve, det var bare det, jeg mente.
   Knus

   Slet
 15. Hej Lisbeth!
  Så synd om den fina madammen. Den växer upp igen, men det är tråkigt när det stormar så det blir förstört i trädgården. Ha det fint / Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika
   Ja det var synd, men hun kommer nok igen, ja trist med sådan et stormvejr.
   God dag til dig

   Slet