tirsdag den 13. september 2016

På tur uden kamera

Det vil sige, jeg havde kameraet med, men glemte at bruge det, det er der vist flere end mig, der har prøvet.

Til gengæld var jeg tidligt oppe i går morges, så jeg fik solopgangen med.
Det var en smuk og varm dag, jeg tog af sted kl. 7.45 og var hjemme igen kl. 18.15, en lang dag så jeg var meget træt, da jeg kom hjem.
Jeg var alene af sted, så der var god plads i bilen for en gang skyld. Turen gik selvfølgelig til Rhododendronhaven. Der mødtes jeg med Linda Borg, vi havde et par hyggelige timer der, vi var så heldige, at vi var de eneste kunder, så Claus havde god tid til at besvare spørgsmål og servicere os. Det var skønt. Linda havde aldrig været i Lille Malunds Have, så der var vi også et par timer, det var hyggeligt. Der er 5 min. kørsel imellem de to steder. Begge steder kan anbefales.
Jeg købte tre pakker spagnum, en spand gødning og tre rhodoer.
R. Tholasma, og R Blewberry  (jeg har jo haft R Tholasma før, men den gik ud for mig i foråret, jeg kunne ikke stå for dette smukke eksemplar.
og R. fictolacteum, jeg kan godt lide de store flotte blade. Den skal stå ret beskyttet, så den kommer nok ind i pavillionen til vinter.
Desuden fik jeg disse to storbladede med hjem til afprøvning, så vi kan se, om de kan klare vinteren på Samsø.

rigtig smukke bladplanter, det varer mange år, inden der kommer blomster, men det opvejer det smukke løv.
 Der er nu taget frø af Morina longifolia
også kaldet Parisertårn, den sidste stilk blomstrer nu. Der var rigtig mange frø.
 Aster Marina Wolkonsky i aftensolen
 Fasanbusken ser stadig frisk ud
 Terrassebedet
 Frøstande på benved og en rose, de er helt fine sammen
Det er disse hortensiaer også stadig
Roserne:
 Adam Messerich opdagede jeg pludselig i blomst, jeg troede ikke, den remonterede.
 Alfred Dalmas
 Audrey Wilcox
 Augusta Louise
 ukendt rose, købt for at være Comtessa
 Cressida
 Grace
 Hot Chocolate
 Midnight Blue
 Pegasus
 Queen Elisabeth
 Sharifa Ashma
 Sombreul
og Sofia Renæssance der spejler sig i kuglen
Wollerton old Hall
Ingen solnedgang men rådyr, der står lige uden for lågen på marken. De er meget plaget af flåter og klør sig næsten hele tiden. De er helt i overtal nu, det er endnu mere nødvendigt nu, at haven er hegnet ind, så det er godt Bent indhegnede for over 2 år siden.
De er næsten altid tæt på haven og flytter sig ikke meget, når vi går tur forbi dem.
Fortsat god aften

38 kommentarer:

 1. Kære Lisbeth
  Tak for sidst! Det var helt bestemt en hyggelig tur, du der havde komponeret, og jeg er meget glad for, at jeg nu kender begge steder, som begge var rigtig spændende steder :) At der så også kom en rhodo mere med hjem end planlagt, var jo næsten til at forudse med det kæmpeudvalg, der var - også utrolig flot service! Jeg fik heller ikke taget billeder i Lille Malund - tror, det var varmen, der gjorde, at jeg ikke fik taget mig sammen. Det er spændende rhodoer, du har fået med hjem, og jeg glæder mig til at høre mere om de langbladede - vidste faktisk ikke, at de fandtes. Hvor er Fasanbusken fin - og det samme er dit terrassebed - bare det var mig, der havde så god orden i bedene :) (Der arbejdes på det). Dine roser er så smukke og sunde at se til, og du har stadig mange i blomst - her tager det efterhånden af. Godt, at Bent fik haven hegnet ind - det ville jo ikke være til at bære, hvis de kom efter alle roserne.
  Tak for en dejlig oplevelse og fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Selv tak, ja det var en hyggelig tur, og ikke for tidligt, at du fik set de steder, når du bor så tæt ved :) Altså har vi nogen sinde været af sted uden der kom noget ekstra med hjem :) Men ja der er et kæmpe udvalg i Rhododendronhaven. Ja vi talte endda om billeder, men mit kamera lå ude i bilen. De langbladede rhodoer er meget fine, jeg er vild med dem. Jo jo med den energi du lægger for dagen, skal du nok få fine bede. Ja der er stadig mange i blomst, men desværre også mange, som ikke springer ud på grund af sygdom. Ja alle de rådyr vi kunne have rendende i haven, hvis han ikke havde hegnet haven ind.
   Selv tak og i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Jo Adam remonterer "Blooms in flushes throughout the season"...
  Får du frø tilovers fra Morina longifolia må du da gerne betænke mig:)
  Det er ellers et spændende rhodo indkøb - mange rene arter!
  Og sjovt at du er med til at teste om de er vinterhårdføre!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det gør han, her er nu kun to blomster i denne omgang, han skal nok have nogle flere år på bagen.
   Jeg har lavet en lille pose frø til dig, selvfølgelig. Mon de skal sås med det samme?
   For så skal jeg have sendt dem af sted til dig.
   Ja det er meget spændende rhodoer, jeg er meget glad for det smukke storbladede løv, jeg er også overrasket over, at jeg skulle teste dem, det har jeg ikke gjort før.
   Tak i lige måde

   f

   Slet
 3. Jeg er så misunnelig på dine turer til Rhododendronhaven ;)
  Flotte planter du har kommet hjem med!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Det kan jeg godt forstå, du må altså komme en tur til Danmark, så kan vi tage en tur sammen i Rhododendronhaven :)
   Ja de er skønne planterne.
   Klem

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Smuk morgen at stå op til og en god lang en af slagsen du fik uden for øen :-) er sikker på at I rigtig har hygget jer. Er da kun lidt misundelig :-) det bar faktisk meningen at jeg ville ha' været en tur i lille Malund i sommerferien men vejret var altså bare ikke til det de dage der var ledige til det. Håber det blir til næste sommer.
  Spændende med forsøgs Rhodoer.
  Ja det er med at få høstet frø i tide. Jeg høstede frø af digitalis Chocolate i går og det var da lige i sidste øjeblik inden den selv smed dem. Jeg har jo lovet nogle væk og det skal jo helst holdes.
  Så er det asters tid igen og Marina Wolkonsky er også smuk i år :-)
  Billedet af Sofia Rænesance og kuglen er meget smukt.
  Her har det godt nok været varmt det var nærmest som at få en hammer i hovedet at komme ud fra arbejdet her til aften for vi har fået ny aircondition i butikken så der var det dejligt svalt at være indendørs. Det er lidt sjovt at høre folks kommentarer for de har klaget over det dårlige sommervejr og nu klager de over varmen :-)
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det var en dejlig morgen og en fin dag, vi hyggede os ja. Jeg kan godt forstå, at du er lidt misundelig, vi ville gerne have haft dig med, men regnede med at du skulle på arbejde. Ærgerligt at det ikke var vejr til Lille Malund i sommer, det var desværre ikke ret godt vejr i din ferie, det kan jeg godt huske.
   Ja det er meget spændende med rhodoerne. Det går stærkt med frøene i den varme, så man må holde øje.
   Ja det har været varmt, det føles underligt at komme ud fra en forretning med aircondition, sådan er det også når vi kommer ud af Netto. Ja folk klager ofte (incl. os selv), enten er det for tørt, for koldt for blæsende og nu for varmt, ja det er ikke nemt :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. PS: har læst at parisertårn forkultiveres indendøre fra marts til maj.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for den oplysning, vil du ikke have frø? Jeg har lavet en pose til dig ?

   Slet
  2. God morgen Lisbeth
   Jo tak jeg vil gerne prøve Parisertårnet :-) vil også høre om jeg kan tigge lidt frø af den brogetbladet judaspenge. Min fik noget råd i stænglen så den fik kun en svag blomstring og næsten ingen frø :-(
   Ha en rigtig god dag
   Knus Anne

   Slet
  3. God morgen Anne
   Det tænkte jeg nok :) Jeg skal nok sende både parisertårn og judaspenge til dig her en af dagene. Jeg skal hilse fra Horta og sige tak for kvan frø.
   Også god dag til dig.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Tillykke med dine nye planter. Altid rart med nyt til haven.
  Fint billede af rådyrene.
  Jeg så en løbe over vejen, da jeg gik en tur i aften. Smukke dyr.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Aase - ja det er det.
   Ja de kommer tæt på rådyrene, smukke er de.
   Tak i lige måde

   Slet
 7. Hej Anne
  Har lige slået op i Staudefrøbogen, og du har helt ret i den indendørs forkultivering - det var det, jeg gjorde forkert, sidst jeg prøvede. Der står også, at man skal passe på de små planter - de er snegleguf, men hvad er efterhånden ikke en delikatesse for de uhyrer?
  Vi må lave en forårstur til Lille Malund :)
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Linda
   Ja det kan jo godt være lidt af en videnskab det der frøsåning. Heldigvis har jeg drivhuset så de spæde planter kan være i fred for snegle og ikke mindst solsorte som ikke kan lade potter med jord i fred.
   Ha en rigtig god dag
   Knus Anne

   Slet
 8. Det var ellers nogle spændende planter, Claus fandt frem til dig. Hvis de virkelig trives, udvikler de sig vist nærmest til træer. Pyt med, at der måske ikke kommer blomster - bladene er helt forrygende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det var rigtig spændende planter. Det er ikke sikkert, jeg får dem at se som træer, det varer nok længe, men jeg kan i hvert fald nyde de smukke blade, hvis jeg kan holde liv i dem.

   Slet
 9. Jeg kender godt oplevelsen med at man har kameraet med, men ikke får det brugt, men på det seneste, hvor jeg ikke har haft kamera med fordi jeg ikke bloggede, har jeg sådan savnet det. For det meste er det nemlig rart at kunne fastholde de fine øjeblikke (men selvfølgelig også fint at glemme det engang imellem :-)). De ser vældig flotte ud, de storbladede! Jeg tror jeg har set nogle lignende i arboretet i Hørsholm. Har du været der?
  Tak for din søde kommentar ovre på mit nye sted!
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Dejligt at høre fra dig, nogen gange når man er andre steder, har man lidt for travlt til at tage billeder. Så er det bedre at gå en runde for sig selv bagefter. Ja det er nogle flotte storbladede, jeg har ikke været i arboretet i Hørsholm, men det kan være, jeg skal prøve det, mit yngste barnebarn og hans forældre bor i Rungsted, så der er ikke langt til arboretet, tak for tippet.
   Jeg vil altid kommentere hos dig Nana, jeg prøvede at få dig med i min blogrulle, men jeg er ikke sikker på, at det lykkedes.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. De har de største rhododendron jeg nogensinde har set i Danmark i arboretet. Uh, jeg tror du vil elske en tur dertil! Jeg er vist ikke kommet på din blogrulle, men det var sødt af dig at prøve - og hvis du en dag orker at prøve igen, bliver jeg glad - for du er god at få reklame hos ;-)
   Kh Nana

   Slet
  3. Hej Nana
   Jeg er glad for, at du skrev om arboretet, måske tager vi en tur derhen næste gang, vi skal til Rungsted, også Bent synes, det kan være spændende. Jeg skal selvfølgelig nok prøve at sætte dig på blogrullen igen, men jeg har gjort som jeg plejer, det virker ikke.
   Kh Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth.Så er jeg her igen.Havde jo nogle dejlige dage hos Gitte og en enkelt overnatning i Flensborg i det smukkeste vejr.
  Viser først lidt på søndag.
  Men sikke en dejlig tur du havde.........og med besøg i Lille Malunds smukke have.
  Den besøgte Gitte og jeg også om søndagen på havens dag.Og der var rigtig mange mennesker og handlene.Så der røg en del planter og løg med hjem.
  Smukke roser du viser.Her er det mest New Dawn der blomstre.Men har heldigvis en masse smukke dahlia i blomst.
  Og hvor var det bare godt at Bent fik indhegnet jeres have så rådyrene ikke kan komme ind og æde alle dine roser.
  men flere rhodoer !!! hvor vil du da snart sætte dem.
  Dejlig solskinsdag til dig Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja du har ikke været så meget med den sidste tid, men jeg vidste jo, hvor du var.
   Ja Lille Malund er en smuk have, jeg tænkte også på, at I havde været der, da jeg gik der dagen efter.
   Der er rigtig mange roser i blomst nu til gengæld er der ikke så mange blomster i mine dahliaer.
   Ja vi er meget glade for, at vi fik hegnet haven ind den gang. Jeg har et par enkelte ledige pladser til rhodoer.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 11. Hej Lisbeth
  Dejligt med en god og givende tur i godt selskab til fastlandet ;)
  Spændende med de storbladede rhodo du fik med hjem til afprøvning. De kunne da heller ikke vælge en bedre have at afprøve dem i end din.
  Det var rigtigt godt at Bent fik indhegnet jeres have, så du ikke skal kæmpe med rådyrene om de smukke roser. God dag i haven ;)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det var en god tur med godt selskab.
   Jeg er glad for at jeg fik lov til at teste de rhodoer, så kan jeg nyde det smukke løv.
   Ja vi er meget glade for, at vi fik hegnet haven ind den gang.
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 12. Dejlig tur I havde der. Det er ikke altid man lige orker at fotodokumentere alle oplevelser, så hellere at I hygger jer 😄
  Pariserblomsten er rigtig fin. Tænk at du stadig har plads til at skrue rhododendron ned.. De storbladede er interessante, mon de skal have meget plads at udfolde sig på?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det var en skøn tur, jeg har haft kameraet med og taget billeder mange gange de to steder, så vi hyggede i stedet :)
   Ja Parisertårn er fin, jeg har fået den af Cugina. En gang imellem går der en rhodo til, så må jeg jo have en ny. I første omgang kræver de jo ikke meget plads, senere meget senere bliver de store som træer.

   Slet
 13. Hej Lisbeth, dejligt billede af rådyrerne. Godt Bent han fik indhegnet hele haven, så ikke de kommer ind og smæsker sig i dine flotte planter. Ind i mellem så er det nu lidt rart at glemme kameraet og så bare gemme de gode oplevelser i tankerne.
  Midnight Blue, den er da så lækker.
  Spændende med dine nye Rhodoer.
  Kh Fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Tak ja dem ser vi mange af, men takket være indhegningen kun ude på marken. Ja det har du helt ret i, jeg har jo også vist billeder derfra mange gange, så det går nol.
   Ja Midnight Blue er lækker, men den må gerne komme med flere blomster.
   Ja det er meget spændende.
   Kh Lisbeth

   Slet
 14. Det er en virkelig flot farve din asters har. Hvor høj mon planten bliver?
  Åh, hvor er den solopgang flot, men det blev jo også en fin dag.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det er en flot farve, planten er vel omkring 80 cm, vil jeg tro.
   Ja det var en lækker solopgang og en skøn lun dag ligesom i dag.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 15. Kære Lisbeth Det gør ikke noget at du glemte at få taget billeder hvor sol opgangsbillerne er da helt fantastiske. Dejligt med en sådan hyggelig tur, de storbladet Rhodoer ser flotte ud, sikke blade! Roserne er vidunderlige men de er vel også glade for varmen selvom blomsterne ikke holder så længe. Jeg synes jeg hele tiden er bagud med nipperiet. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tina
   Ja det var en skøn solopgang. Ja det var en skøn tur, og jeg var glad for alle rhodoerne, men især de storbladede rhodoer. Jeg synes ikke, at roserne er så påvirket af varmen hos os, de blomstrer bare på livet løs.
   Knus Lisbeth

   Slet
 16. Ja, det er så tit mit problem, jeg glemmer at tage billeder, både når jeg er på tur, men også herhjemme.
  Hvor viser du mange flotte roser, jeg synes nu også mine står rigtig godt i år, men desværre har de forskellige hjorte nu også fået smag for dem. Det plejer ellers at være alt anden end roserne de går efter, men de sidste par uger er mange af roserne blevet pelset. Javsen har bestemt sig for at nu skal der sættes hegn op hele vejen rundt. Noget af vejen kan det skares i vores hegn om juletræerne, men vi har et problem med vejen, vi er nødt til at have en færiste på den, det er for besværligt med en låge og sådan en er temmelig dyr, men jeg tror vi bliver nødt til det, hvis vi vil have vores have i fred :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja det er lidt ærgerligt at glemme at tage billeder, men de to steder har jeg vist billeder fra flere gange, så det går nok.
   God idé at hegne haven ind, ellers får du færre og færre roser, der er efterhånden rigtig mange rådyr rundt omkring både her og der, bange er de ikke mere. Så Jawsen på i gang med projektet :)

   Slet
 17. Hej Lisbeth!
  Vilken trevlig tur att åka och shoppa fler växter. Vackra bilder på rosorna. Midnight Blue är vacker och skulle matcha min Rhapsody in blue. Är den riktblommande? Hot chocolate är också en favorit.
  Ha det fint i värmen /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marika
   Ja det var en fin tur. Jeg er sikker på at Rhspsody in blue og Midnight Blue vil klæde hinanden. Den er desværre ikke så rigtblomstrende hos mig, men jeg håber, den bliver det med årene, den er kun et år gammel. Hot chocolate blomstrer noget bedre.
   Tak i lige måde

   Slet