torsdag den 1. september 2016

Planer for efteråret

Dagen i går startede blidt op med solskin og stille vejr. Det blev en dejlig dag, selvom vinden tiltog. Da det var en lun dag, inviterede vi gamle naboer til grillaften, det var lige den rette dag til det.
Solen går som bekendt tidligt ned, så allerede 19.30 var solen væk fra haven.
jeg tog et billede ud af vinduet i pavillionen med solnedgangen i baggrunden og de mange roser i forgrunden.
Nå til sagen:
I går var Bent som sædvanlig flittig, underligt nok er det altid ham, det går ud over, når jeg får nye idéer. Nå vi er vist nogenlunde enige om disse projekter :)
Her er himalayacederen blevet opstammet, han var ikke meget for det, men gav sig til sidst, det gav meget luft i bedet. Senere bliver den røde hassel flyttet, men først når løvet er faldet af.
Det gav mere luft til Viburnum Pink Beauty, jeg regner med at dele nogle hostaer og plante rundt om stammen. Hostaerne er blevet meget store i år, de trænger til en deling
Den store spirea bag rosenlysthuset måtte lade livet i går, den tog rigtig meget plads og blev klippet i facon efter blomstring. Nu slipper Bent for det, til gengæld er der tilbage at grave roden op, det bliver ikke sjovt.
I sidste uge havde jeg besøg af rhodofolk, der sagde, at R. rex og R. calophytum ikke kunne blive ved med at stå sammen, og at calophytum ikke havde behov for så meget læ som Rex. Derfor får calophytum nu den fine plads, hvor busken stod, vi skal dog først have fat i noget spagnum.
Med hensyn til de store græsser får de lov at vinde, de skal blive i pavillionbedet vinteren over, hvorefter de bliver reduceret i størrelse, hvilket så skal ske hvert år, når de bliver klippet ned, så de ikke igen tager magten.
R. daviesii (Forårsbillede) er en af dem, der skal flyttes, den er helt væk i pavillionbedet
Derimod skal de løvfældende rhodoer have en ny plads, her bliver igen arbejde til stakkels Bent, der skal graves græs af et nyt sted i haven. Men igen vi skal først have fat i noget spagnum. Ja sådan er planerne indtil videre for efteråret.
Endnu en daglilje den sidste på den plante lyser op her på den sidste sommerdag
Hver gang jeg ser denne Verbascum/kongelys, tænker jeg på Heidi, den har jeg fået af hende, den blomstrer troligt hvert år i stenbedet i den nye del af haven.
Roserne blomstrer overdådigt nu, det er helt fantastisk:
her billede fra tusmørket

Rosenpælen
 Barock oppe ved taget af garagen
 Bering Renæssance i gang
 Clair Renæssance
 Rose de Rescht
 Englands Rose
 Jacques Cartier
 Dude the Obscure
 Maid Marion
 Mme Louis Levique
 Munstead Wood
 Sharifa Ashma
 Sofia Renæssance
 Sutters Gold
 Højt oppe i thujaen trænger The generous Gardener til at få hyben fjernet, men der er langt op
 Twice in af blue Moon må vist flyttes, der er kun to knopper, den står under papegøjebusken sammen med den ene Odyssey, der er alt for meget skygge.
 Westerland har det skidt i år, løvet er ikke godt
 Wild Rover er ved at komme i gang igen
Solnedgangen fra i aftes
Dejlig dag til jer

22 kommentarer:

 1. Ja, det er nok arbeide å gjøre fremover! Godt at du har mannen din hjemme, så han kan hjelpe deg. Jeg er her alene når mannen er på arbeidet, så her må jeg klare meg selv ;)
  Sikkert bra å flytte på noen av plantene, ja. De vokser jo så mye. Wild Rover har en vakker farge!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja der er masser, men du har ret, jeg er heldig, at Bent kan hjælpe mig, du klarer det hele selv, det er flot.
   Ja det hele vokser meget.
   Klem

   Slet
 2. Ak ja, de græsser. De vokser helt vildt i år, så jeg har fået en ide til at bruge dem på en ny måde. Og det går også her ud over manden, men han har jo en del maskiner til hjælp.
  De skal ikke reduceres, men plantes solitært ud i plænen til foråret,så de virkeligt kan vise,hvad de vil i højde og bredde. Plæne har vi nok af.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Ja det gør de, og du har endda fået dine senere end mig. Ja heldigt I har maskiner til det, Bent har kun sin spade :)
   Vi har ikke så meget plæne tilbage, jeg husker godt, at du har meget mere plæne.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. Bedre aften til grillaften kunne du da ikke ha´ valgt.
  Hvor er i altid flittige. Heldig du har en dygtig mand.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Nej det var en heldig aften, og jeg er heldig med en dygtig mand.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Hej Lisbeth!

  Ja, såhär på sensommaren märker man vad som börjar bli förvuxet och gott att man är två, en hel del saker kräver nog sin man. Jag tycker att bland det jobbigaste som finns är att så mycket växer sig för stort och ändå är jag försiktig när jag köper växter, långsamväxande är min melodi.

  Har nyss grävt upp en stor Hemerocallis och krukat upp den i stora krukor, det blev 13 plantor som jag fick ta till kniven för att dela. Nu är jag lagom trött!

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Ja det har du ret i, og det hjælper åbenbart ikke at, selvom man er forsigtig med det man køber.
   13 planter ja det er da noget, de er ikke nemme at dele.
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Der er noget ved jeres arbejdsfordeling, som jeg mener at kunne genkende her fra matriklen:-) Det er bøvlet, at der skal spagnum til, når der skal flyttes planter. Tror du ikke, at det før eller siden også bliver nødvendigt at flytte din viburnum? jeg mener, cederen bliver jo enormt bred. De recht har virkelig en stor genblomstring i år og blomsterne er lige så flotte som i den tidlige blomstring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja mon ikke det er sådan de fleste steder, når der er en mand, der er med i havearbejdet :) nogle er jo ikke så heldige som os. Jo det er sikkert meget nødvendigt at flytte viburnummen, men den er allerede blevet for stor at flytte, tror jeg, vi ved heller ikke, hvor vi skal plante den, der er ikke så mange pladser tilbage i haven, græsset er efterhånden kun stier, og de pynter på haven. Ja de Rescht er flot i år, jeg synes ellers ikke vores eksemplar er så fint, det har den aldrig været.

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Ja, også hos dig bliver der rokeret om - Jeg var i selskab med en rhodomand for et par dage siden og han fortalte at man med fordel ofte kunne bruge lyngjord - altså jorden fra overdrev med lyng på. istedet for spaghnum - hvormange rhodoer vokser egentlig i moser? Var det retoriske spørgsmål.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det gør der, ja måske kan lyngjord bruges, men det vil nok ikke se pænt ud, hvis jeg kører ud til vores hede og henter jord. Men rigtigt er det da, at der ikke gror mange rhodoer i moser, for ikke at sige nærmest ingen. Grannåle og egeblade skulle jo også forsure jorden.
   Tak i lige måde

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Jeg har lige været væk fra bloggeriet et stykke tid, men jeg kan se at du godt nok har travlt med omrokering m.m. Det er et godt tidspunkt at rykke rundt på hvor man stadig kan se hvordan det vil blive fordi der stadig er grønt allevegne.
  Det er flot med alle roserne lige nu:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Sjovt nok havde jeg lige tænkt på, at det var længe siden, men nu er du her igen. Ja jeg har travlt med omrokeringer eller planer om det. Jeg mangler spagnum, før jeg kan begynde for alvor.
   Ja roserne er på deres højeste nu :)

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Ja Bent kommer ikke til at kede sig men alle de ideer du ligger inde med men det plejet jo at blive et hist resultat ud af samarbejdet. Det indebærer vel så en tur til fastlandet eller kan du få rhodojord nogen steder på Samsø?
  Roserne i tusmørket er meget smukt. Rosenpælen ser også rigtig godt ud. Ja jeg kan godt se at din Wild Rover virker mørkere end min men dit kamera gengiver nok bedere den rigtige farve end min telefon gør.
  Her startede dagen også med tåge idag. Solen kom dog frem men den har ikke været helt stabil og en lille bitte byge blev det til ved middagstid.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Nej jeg skal nok sørge for, at Bent ikke kommer til at kede sig :) Ja mindst en tur til fastlandet, ordentligt spagnum fås ikke på æen.
   Ja det var et flot syn med roserne i tusmørket. Wild Rover virker mørkere end din min billeder snyder jo somme tider.
   Næ fik I en byge, der kom ikke noget her.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Kære Lisbeth Hvor det lyder hyggeligt med grill aften. Håber i fik en god aften. Dejligt at Bent er med på alt flytteriet,du får godt nok holdt ham igang ;-) vidunderlig rosen blomstring , jeg er lidt lun på den Bering :-) . Jeg har været lidt fraværende, da der har været travlt med min nye forretning og nyt job. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tina
   Ja det var en god aften på det helt rigtige tidspunkt, i aften blæste det lidt mere.
   Jeg skal nok holde Bent i gang ja :) Bering er en smuk sart rose og lidt svær, synes jeg. Jeg har ikke ofte held med blomster desværre.
   Ja der er meget at se til, så der er ikke noget at sige til, at du har været fraværende, men hyggeligt du lige fik tid.
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Hvor er det et fint tusmørke billede med ' lysende' roser. Hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - ja det var også smukt at kigge ud på.

   Slet
 11. Kære Lisbeth
  Det er vel nok gode planer - så er der da noget at se til i efteråret :) Dejligt, at Bent er så stor en hjælp, og at han kom på efterløn, så du kan holde ham beskæftiget i stedet for den anden arbejdsgiver ;) Ceder granen ser fin ud med opstamningen, så Viburnum er nok en taknemmelig plante nu, hvor den får mere lys. Ja, det er en dejlig rosentid igen - jeg nyder det også i fulde drag her :) Jeg er glad for, at jeg købte Maid Marion hos Jas - jeg kunne ikke lige huske, hvordan den så ud, så tak fordi du lige viste det.
  Smuk solnedgang som altid.
  Rigtig god dag til dig!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja vi keder os bestemt ikke vi haveejere, vi kan altid lave nye planer, så der er lidt at lave igen. Jeg skal nok holde Bent i gang, så han ikke bliver gammel før tid :) Jeg tror også, at Viburnum bliver glad for lyset, men den er stadig rigeligt stor og for stor at flytte med. Maid Marion er rigtig fin, nu viser den, hvad den dur til, godt du fik den også.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet