mandag den 27. januar 2014

Sne, sne sne og planter med M

Det startede med at sne til morgen, hele formiddagen har det sneet, men nu fyger det kun. I aftes var der næsten 7 graders frost, til morgen kun det halve.
Ikke meget, men lidt er der da. Billedet er fra i morges, der er nok lidt mere derude nu, men det er ikke værre end, at hundene og jeg kunne tage vores sædvanlige tur.
Her kommer flere planter med M
Mamelukærmebusk/Lavatera
White Angel hedder busken, sart og fin ser den ud, men den har da overlevet ca. 4 år i haven nu. Jeg dækker den om vinteren.Mandstro Eryngium vakte stor opsigt til blogtræffet, der blev taget mange billeder. Den har en helt fantastisk blå farve. Senere sendte jeg frø til nogen, jeg håber, I har sået dem, for se lige her:
Arterne formeres let ved frøud­sæd. Frøene skal sås straks efter mod­ningen og spirer først, når de har været udsat for frost; somme tider spirer de to år efter såningen

Marguritter har jeg en del af.

Marieklokker såede jeg i 2011, de blomstrede flot i 2012. Sidste år kom der masser af små nye Marieklokker, som jo er 2-årige, så i år får jeg et flor af dem, spændende hvad farve de bliver. Der var også lyserøde og hvide i 2012. Jeg har solgt og foræret væk i hobevis af dem.

Viburnum plicatum Mariesii bliver en gang en meget stor flot busk, har jeg set på Maries blog Hortofilia. Det glæder jeg mig til.
Jeg fik frø af tropelium Milk Maid, heldigvis spirede nogen af dem, til trods for tørken.
Bjergløvefod/Alchemilla alpina står i ørkenbedet
 Minisyren her klippet lidt i form, den har en fantastisk duft og står i staudebedet ved pavillionen.
Denne minisyren dufter også fantastisk, den får lov til at vokse sig høj mellem mine rhodoer.
 Mjødurt/Philipendula
 er en meget smuk plante

Her er en broget udgave.

Monarda Fishes ser ud til at ville gro her, jeg har mistet flere, som ikke brød sig om at bo der, hvor jeg havde sat dem.
Dagens rose:
 juli
 juli
september. 
Storblomstrende rose Flora Danica har jeg tre af, mon ikke der har været tilbud på Rosenposten, ellers er det sjældent, jeg køber tre af hver rose.
Fortsat god mandag25 kommentarer:

 1. Det er ikke meget sne i har fået.

  SvarSlet
 2. Ja det er ikke meget sne i har fået!
  Her har vi fået en del mere og stadig ikke set et glimt af solen!
  Hmm den White Angel synes jeg ikke før, jeg har lagt mærke til hos dig. Den er smuk!
  Den brogede mjødurt har jeg selv men ikke set i blomst endnu. Så tak for at jeg kunne se den hos dig.
  Det er et stort arbejde du har med at katalogisere dine planter alfabetisk.
  Hatten af for det store arbejde, og for at du så lærer os andre en masse om sjove og smukke planter man må have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Det har du ret i, men lidt mere end billedet viser, det er taget kl. 10 og nok til at det er glat. Herovre salter vi ikke, så jeg skal vist have kæder på støvlerne i morgen, når jeg skal gå tur. Ja White Angel er ret fin og blomstrer længe. Jeg har også haft den brogede mjødurt et par år, før den har blomstret, så min ikke din kommer i år.
   Det er nu ikke så galt, når bare jeg ved, hvad blomsten hedder, så sørger programmet for at sætte dem i alfabetisk orden. Det glæder mig, hvis I har fornøjelse af mine indlæg, for der er lidt arbejde ved det :)

   Slet
 3. Så fikk du da litt snø! Noe mer enn det får du kanskje ikke? Du har sett bildene herfra så da vet du jo hva mye snø betyr ;-). Du skal være glad at du slipper å få så.mye.
  Eryngium er flotte stauder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit
   Ja en brøkdel af, hvad du har fået. Ja så meget vil jeg ikke bryde mig om at få.
   Ja Eryngium er fine stauder.

   Slet
 4. Hej Lisbeth, din White Angel er fin, jeg har en lyserød, men jeg har min I en krukke og tager den ind om vinteren, fordi jeg har mistet nogle buske de sidste par hårde vintre. Jeg har sået mandstro, jeg har sået mange stauder af frø jeg har byttet mig til, spændende at se hvor meget der kommer.
  Knus Hanne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne
   Ha den White Angel er fin, de lyserøde er der en del af herovre, men jeg har den ikke. Der røg også nogen af dem sidste vinter. Spændende med dine stauder, det må jeg høre mere om, når den tid kommer.
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Så har vi fået pænt mere sne - en 5cm vil jeg tro, Det fyger også, men alligevel: Det skal være velkomment!
  Din "minisyren" ser da spændende ud - hvad er det mon for en, det ligner ikke en dværgform af almindelig syren -Syringa vulgaris?
  Kan det være en af de Canadensiske arter?
  Jamen, der er din Monarda jo! alletiders og super populær hos specielt humlebier - Vi kommer til at se mange forskellige på markedet de næste par år, de kommer myldrende nu:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 6. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 7. Hej Karsten
  Vi har fået lidt mere efter at billedet er taget, men 5 cm kan det ikke blive til, det er helt ok, det bliver hurtigt glat herovre, de salter ikke på Samsø, så det er bare grus, som blæser af igen.
  Jeg har desværre ikke navnet på min mini/dværgsyren, jeg har fået begge foræret af min haveveninde. Men den klippede ligner denne her http://www.loenbaek.dk/planter/syringa-microphylla.html så jeg tror det er den, den anden ved jeg ikke,hvad hedder.
  Ja jeg vidste du ville blive glad for at se min Monarda, den står så fint, den klarer bedre tørken. Det er dejligt, at der kommer flere af dem.
  Tak i lige måde.

  SvarSlet
 8. Kære Lisbeth.
  Flot du gik tur med hundene i det vejr, jeg lod manden gå!!!
  Mamelukærmebusken er flot, men den er vist lidt sart, for min er da gået ud.
  Også Marieklokker er søde og den Mjødurt er da godt nok fin.
  (Tror du vore Rhodoer overlever denne frost og blæst, mine her, ser ikke godt ud)?
  Det har sneet hele dagen.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Jeg kunne ikke lade manden gå, han var på arbejde. I øvrigt er han ikke vild med den tur til havet, jeg tager turen selv dagligt, jeg kan godt lide det, så kan jeg føle mig lidt sej :) Bent cykler på arbejde, det er også sejt.
   Ja Mamelukærmebusken er lidt sej, men min har klaret det, måske fordi jeg vinterdækker den.
   Ja Marieklokkerne er søde og Mjødurten, dem kan du sagten få noget af, hvis du vil. Altså tll foråret.
   Ja rhodoerne klarede det sidste år i barfrost, så det gør de også i år, har jeg bestemt, mine ser heller ikke godt ud, og vi har jo ikke fået så meget sne som jer, så der er ikke meget til at beskytte dem.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
  2. Kære Lisbeth.
   Tak jeg vil da gerne have lidt Marieklokker, de må gerne brede sig hos mig. Også Mjødurten vil være velkommen, hvis du kan huske det til den tid.
   Ingen sne hos os i dag
   hilsen jessie

   Slet
  3. Kære Jessie
   Hvis de er der endnu, når frosten er væk, kan jeg grave et par småplanter op til dig.
   Heller ingen sne her i dag, men kulde det er hvad vi har.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Her har vi fået 3-4 cm sne så det er ikke så galt og vinden aftog heldigvis lidt sidst på formiddagen. White Angel er da rigtig fin og sart at se på. Godt at den kan klare sig med noget vinterbeskyttelse. Mandstroen er også rigtig flot og den ser godt sammen med den blå geranium. Blomsterkarse kan jeg rigtig godt lide her hos mig får den næsten altid sorte lus det er så irriterende for den er jo god både i salat og til at pynte kage med. Dine marieklokket et rigtig søde dem har jeg aldrig prøvet måske en ide i år man skal jo prøve noget nyt. Efter at jeg er begyndt at følge dig er der godt nok snart meget på idé sedlen men det er jo en kun en fornøjelse. Jeg har også et par små syrener kønne er de men jeg syntes nu de er lidt stramme i lugten. Dagens rose er da en der lyser godt op måske derfor du købte flere. Engang imellem er det godt med lidt knald på farverne
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Tænkte nok, at I heller ikke fik så meget sne, men nok lidt mere end os. Jeg håber White Angel klarer den igen i vinter, den var nået at skyde en del, inden frosten kom.
   Ja geranien og mandstroen klæder hinanden godt. Jeg har overskud af Marieklokker, så du kan godt få af dem. Det er jo toårige, så du får ikke blomster i år, hvis du sår dem i foråret. Ja de er måske lidt stramme i duften syrenerne, men jeg synes det er ok. Der er rigeligt knald på Flora Danica, synes jeg :)
   Tak i lige måde.
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Hej Lisbeth. Endnu engang mange spændende planter. Jeg kan rigtig godt lide Marieklokke, den er meget sød. Din hvide mamelukærme er sørme også flot, tak for inspirationen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja Marieklokken er sød, der er masser, så du kan få af dem, hvis de ikke dør i frosten. Selv tak, du vil ikke fortryde mamelukærmen med mindre den ikke kan klare vinteren hos dig.

   Slet
 11. Jeg tror din høje dværgsyren er Syringa meyeri Palibin.
  Den er lidt lysere rosa i blomsten. Kaldes koreansk dværgsyren.
  Mandstro er ret let at lave forårs-stiklinger af.
  Her er det tøvejr nu, så det er pivglat.
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie
   Godt du kiggede ind, så jeg fik navnene, tak for det.
   Det vidste jeg ikke om Mandstro, det var en god oplysning.
   Uha ja og så fryser det vel i nat, pas på jer.
   Lisbeth

   Slet
 12. Hej Lisbeth Det ser koldt ud, men godt ikke for koldt til en gå tur. Nå der er de mandstro du snakkede om til Nytår, hvor er de flotte! Og dine marieklokker, eau håber mine bliver ligeså fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Ja koldt var det, men det blæste knap så meget som i går.
   Ja Mandstro er rigtig fin. Marieklokkerne var bare en billig blanding fra Brugsen, så mon ikke også dine bliver lige så fine.

   Slet
 13. Hej Lisbeth
  Mamelukærmebusken er så skøn. Glad for du mindede mig om den. Jeg havde den engang i en lilla udgave.-den gik desværre ud.
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja den er ret skøn, godt du kunne få inspiration til en ny. De er desværre lidt sarte.
   Kh Lisbeth

   Slet