søndag den 19. januar 2014

Mislykket redningsforsøg

I går mens jeg sad og læste jeres kommentarer vedr. R. Olive, fik jeg en genial idé, syntes jeg selv. Vi kunne grave R. Olive op og sætte den ind i pavillionen, så ville den sandsynligvis blomstre. Da Bent kom ud og så på den, mente han, at den var alt for stor at flytte med. Nå jeg syntes jo ikke, den var så stor (i hvert fald ikke som mange af de andre), så vi gik i gang, men måtte selvfølgelig opgive projektet, den var for stor, og en gren knækkede af :( sådan kan det gå, når man får skøre idéer. Vi havde heller ikke en potte, som var stor nok.

Grenen blev sat i vase herinde, nu håber jeg bare, at de springer ud. Den har fået en overbrusning og er nu sat i et køligt værelse. Resten af R. Olive blev stående, så må vi se om kong Vinter tager resten af knopperne, der er mange grene tilbage endnu, heldigvis.
Nu er der igen sat hængelås på i pavillionen, døren var blæst op i nat. Det er godt nok solidt materiale, den er lavet af, må jeg sige.
De billige roser fra Netto holder endnu, det var en god investering, de 12 kr. har jeg haft glæde af længe, men de bliver også sat køligt hver nat.
Flere planter med H
Heuchera er en skattet gæst i mange haver, jeg har en del af dem, I får nogen af de bedste billeder her.

 Heuchera Midnight Rose
 Obsidian
 Caramel

Jeg er også meget glad for den skønne heucherella, den har en fantastisk farve.
Heptacodion miconioides (syn.H. jasminoides) på dansk hedder den Himlens syv sønner
Min er ikke så stor endnu, jeg så et stort flot eksemplar til plantemarked i Botanisk Have i september.
Også hos Anne Marie i Lønbæk har jeg set en flot en af slagsen.

Jeg såede hirsefrø i foråret, den blev ualmindelig smuk i solen. Det er en et-årig. Frøene fik jeg af Gitte med bloggen Fra frø til blomst.
Hjertegræs har jeg haft en del år, sidste år delte jeg og fik sat en i regnvandsbedet, der får den mere sol og er nemmere at tage billeder af.
Jeg fik en lille plante af hjertenød/Juglands Ail af Anne Marie, den vokser langsomt, men har flotte blade.
Jeg har to hjertetræer, det ene står i skoven, og det andet her. Ingen af dem har til min store fortrydelse duft i bladene om efteråret.

Hjortetakstræet er et must i en efterårshave, desværre sætter de voldsomt mange rodskud, så man skal være over dem.
Dagen rose er en af mine favoritter:

Crocus Rose, af billedmængden kan I se, at det er en favorit :) Den er utrolig fotogen og meget smuk. Duften er ikke så kraftig, det er den eneste "fejl", den har :)

Her er bonusbilleder fra min søndagstur til vandet, det var koldt, men en skøn tur
Fortsat god søndag.


34 kommentarer:

 1. Uf, ja - det er koldt og vådt i dag. En del sne er smeltet her, men der ligger stadig "bjerge" uden på vejen hvor det er skovlet sammen.

  Synd med R. Olive - naturens luner spiller den vist et puds i år. Nu må du nyde blomsten i vasen, hvis den ikke klarer vinteren.

  Crocus Rose har jeg før lagt mærke til - den må kunne presses ind i mit gul/hvide bed.

  Ved du hvad - din/min Rhapsody in Blue står med masser af friske grønne skud - vi har sat en sæt grankrans rundt om den, så den kan klare vinteren, men selve flytningen har den i hvert fald taget fint.

  Fortsat god søndag. Knus Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Tænk I er så tæt på os og har fået sne, vi har ikke fået et eneste fnug.
   R. Olive er altid tidligt på den, men selvfølgelig mere i år med den grønne vinter. Jeg håber den kommer i blomst inde, der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Den har lige fået en omgang vand igen.
   Jeg tror bestemt, du kan have Crocus Rose i dit gulhvide bed, sådan med lidt god vilje. Jeg kan ikke forestille mig, du kan undvære den :)
   Det glæder mig, at Rhapsody in Blue har klaret flytningen fint, den skal nok blive god til sommer. Den skal jo ikke starte forfra som en lille barrodet ligesom andre nye i haven. Jeg har sat Nuits de Young i stedet.
   Tak i lige måde
   Knus

   Slet
 2. Uh, ja, her har vi også gået iskold tur med hundene. Det er nu rart at komme ud, selv i et vejr som i dag :-)

  Dagens rose er meget smuk! Jeg kendte den ikke.

  God søndag aften til jer på Samsø!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Ja det er en kold fornøjelse at komme ud med hundene, men det rigtige tøj, så er det dejligt, jeg nød i hvert fald min tur.
   Crocus må du have, den vil passe fint til dine mange vaser, så du kan få endnu flere fine billeder.
   Også god aften til jer i Holte.

   Slet
 3. Du viser så mange spennende planter. Noen har jeg ikke hørt om før. Hjertenød og Himlens syv sønner. (Så fine navn!)
  Håper grenen du har satt i vase slår ut blomstene sine, og at alt ute klarer seg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gerd
   Ja det gør jeg, jeg går meget op i at købe noget, som er lidt sjældent, i stedet for noget som findes i enhver have :) Jeg er også meget imponeret af Himlens syv sønner :) sikken et navn.
   Tak ja lad os håbe det hele klarer sig.

   Slet
 4. Tit er projekter noget nemmere i tankerne end når de skal føres ud i virkeligheden. Synd, at I knækkede en gren, men når skaden nu er sket, så kan du jo lige så godt få glæde af den indendørs.

  Sådan en blæsedag ville jeg også ønske, jeg boede tættere på havet. Det er flot, når der rigtig ruskes op i det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det har du helt ret i, i dette tilfælde gik det i hvert fald ikke. Jeg stod lidt ærgerlig med grenen i hånden, men så kom jeg heldigvis i tanke om, at så langt som den var fremme, så måtte den kunne drives i blomst.
   Jeg kan godt forstå, at du ville ønske, at du boede tættere ved havet, det er altid en oplevelse at komme derned, men i dag var den større, jeg nød det i den grad.

   Slet
 5. Spændende om den kommer til at blomstre, der krydses fingre her fra!

  SvarSlet
 6. Hej Lisbeth

  Jeg tror egentlig det var meget godt stakkels Olive ikke blev flyttet rundt - og hvem ved, måske du nu får blomster 2 gange - af grenen først og senere ude i haven - fantastiskt!
  jeg ved ikke hvordan Rhodoer har det med at lave rødder i vand? (du ved som solbær og andre Ribes) det ville da være morsomt:)
  Flot Heuchera billede der hvor solen skinner gennem bladene, Men bedst når det bliver forstørret - det skal man lige huske!

  Sikken der er gang i Kattegat - troede først at skummet var sne og is;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Det var også kun ud fra den betragtning, at rhodoer godt kan lide at blive flyttet, men nu fik den lov til at blive, så må vi se, om jeg får to blomstringer. Jeg har tænkt det samme, men jeg tvivler på, den danner rødder.
   Ja det er rigtigt, billederne er bedst, når de bliver forstørrede.
   Ja der er gang i Kattegat, det er en øststrand, derfor er der meget skum, som ligner sne og is, det var også hensigten. Faktisk fløj skummet rundt så det lignede snefnug :)
   Tak i lige måde.

   Slet
 7. Den der Midnight Rose, er da helt vidunderlig i farven. Og din Crocus rose er så smuk, ligner nærmest det fineste marengs. Jeg har tænkt jeg skal have gule roser på min nye terasse og havde tænkt Austin roser, men også tænkt Golden celebration. Jeg krydser fingre for din Rhododendron.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina
   Ja Midnight Rose er meget skøn og charmerende. Det lyder godt med gule roser på din nye terrasse, der er mange smukke gule Austin roser at vælge i mellem. Jeg har en fane med ene rose, der kan du kigge, hvis du har lyst. Golden Celebration anskaffede jeg sidste år, så den er ikke så stor endnu.
   Tak for det :)

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Uha det er koldt idag. Jeg har kun været ude hvis det var absolut nødvendigt. Du har været ude kan jeg se flotte billeder fra havet men koldt ser det ud men hundene skal jo luftes og de er vel ligeglade med vejret. Kender godt det med at når man får en ide så er der ikke langt fra ide til handling. Engang imellem må vi sande at ikke alt kan lade sig gøre men jeg at Olive grenen springer ud så vi kan se den ved en senere lejlighed. 12 kr. du har da fået noget for pengene stadig flotte. Heuchera er en fin staude jeg kan især godt lide de mørkbladede men den med de røde aftegninger er da rigtig fin. Hirsen er en flot græs spiser fuglene af frøene? Jeg viste ikke at Hjertetræets blade duftede. Hvad dufter de af? Hjortetakstræet er som du skriver utroligt flot i eftetårsfarver min genbo havde et stort flot et som stormen Allan rev op af jorden. Ærgerligt det varer jo lige nogle år inden de får så flot et træ igen. Flot rose der giver lidt at lune os på.
  God søndag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det har været koldt, men når man har hund, må man ud, det er derfor jeg har dem, så er jeg sikker på at komme ud. Jeg holder meget af sådan en tur til havet, det er friskt, når bare det ikke regner. Jeg håber, jeg kan vise jer Olive om en uges tid.
   Ja heuchera er en skøn plante, desværre breder de fineste sig ikke så meget som de almindelige. Normalt spiser fuglene frøene af hirse, men jeg ved faktisk ikke om de har taget disse her.
   Hjerteblade dufter af honningkager om efteråret, siges der.
   Hjortetakstræ er nemt at få fat i, vores er et rodskud fra genboen, det vokser sig hurtigt stort.
   Ja rosen er skøn.
   Tak i lige måde.
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Ja det er desvære ikke altid, man slipper lige godt fra de gode ideer, men jeg syntes ideen var god. Nu får du til gengæld en smuk gren du kan nyde inde - måske en ny trend ;)
  Jeg kan godt forstå at Crocus Rose er en af dine favoritter, den er da så smuk i alle dens fine nuancer.
  Heuchera er uundværlig i haven, dem må vi ha nogle/mange flere af, det skal jeg ihvertfald ;)
  Smukke billeder fra stranden, men føj hvor ser det koldt ud, så er det ekstra godt atter at komme ind i varmen ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja jeg synes også, idéen var god, men Bent gjorde ikke :) ja det kan godt være, det er et nyt trend at nyde grenen inde. Jeg tror nu ikke, det kunne gå med en af de andre, det er kun fordi den er tidligt blomstrende.
   Crocus Rose er utrolig smuk, jeg faldt for den, da jeg så den i et Austin katalog.
   Ja Heuchera skal vi have flere af, jeg har nu mange, men det er de almindelige som breder sig helt vildt.
   Det var skønt at komme hjem i varmen og mærke kindernes prikken :)

   Slet
 10. Hej Lisbeth.
  Hvor må det være skønt at bo så tæt på havet.
  Jeg beundrer alle de forskellige planter du har, hvor er det spændende.
  Vi har også en Crocus Rose, men det er i en meget stor krukke, så jeg er spændt på, hvordan den klarer vinteren i vores garage-telt, hvor alle krukker med stauder står. Vores rose Glamis Castle har sat en del knopper, men de står jo forholdsvist mørkt, så jeg ved ikke om de bliver til noget.
  Mange hilsner fra
  Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eliane
   Ja det er rigtig dejligt at bo nær ved havet, jeg tror ikke jeg kunne klare mig inde midt i landet.
   Jeg har mange forskellige planter, jeg kan godt lide at købe noget, andre ikke har.
   Mon ikke Crocus Rose klarer sig, når den står i jeres garagetelt, det tror jeg bestemt. Men knopperne i Glamis Castle kan det godt vær ikke bliver til noget. Men pyt så kommer der nye.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Slet
 11. Godaften Lisbeth.Ja! jeg nåede ikke dit forrige indlæg........da jeg har haft gæster.Men er helt vild med alle dine smukke alunrod.
  Her har det også været rigtig koldt og blæsende vejr.
  De 12 kr. var da givet godt ud til roserne.
  Lad os håbe at din R.Olive klarer frosten.
  Har lige lavet et indlæg hvor jeg vise billeder fra din have.
  Godaften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Jette
   Nej det er ikke nemt at nå det hele - gæsterne skal jo også passes. Ja det er frisk vejr i denne tid, men det må vi tage med.
   Ja jeg skal kigge efter nye blomster i morgen i Netto :)
   Jeg har da set dit indlæg for længst og lagt en kommentar.
   Knus Lisbeth

   Slet
 12. Kære Lisbeth
  Øv da også, at dit smart udtænkte projekt med Olive ikke ville, som du ville - synes i hvert fald det var sejt at forsøge i det her vejr. Det bliver spændende, om Olive grenen giver dig smukke blomster indendøre - jeg krydser fingre for, at det lykkes!
  Jeg er også glad for Heuchera og har flere slags og deriblandt Obsidian - den har så flotte blade.
  Et hjertetræ står på min liste over nyanskaffelser, for den er så fin i løvet, og stedet til den er også fundet, men jeg skal jo passe på ikke at proppe for meget ind i min lille have. Græsplænen bliver mindre og mindre, men da drengene ikke bruger den mere, gør det bestemt ingenting :)
  Crocus Rose er også en af mine yndlinge - jeg har fire, og de er placeret i min forhave, hvor jeg har holdt farverne i grønt, gråligt, gult og hvidt. Det lyder måske lidt kedeligt, men der er alligevel mange farver, fordi den gule spænder fra meget lys til mørk, og de to bede er skønne en sommeraften, hvor de lyser op i skumringen.
  Dejlige billeder, du har taget ved havet med skumsprøjt og gang i bølgerne - kan godt sætte mig ind i, at det var en søn tur trods kulden :)
  Jeg bor meget tæt på skoven og to søer, og det er bestemt dejligt, men havet er nu noget særligt!
  Hav en god aften - kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja det var lidt ærgerligt at mit projekt gik i vasken, men vi gjorde da et forsøg, så håber jeg, grenen springer ud, når nu så mange krydser fingre for det :)
   Heuchera er flotte ja, men de er ikke alle lige villige til at brede sig.
   Pyt med græsplæne hvad skal vi med den, når vi ikke længere har små børn, så få du bare fat i et hjertetræ. Jeg kan anbefale Solhøj planter, se i mine link oppe til venstre, det kan ikke være så langt fra dig.
   Jeg sidder og får en ubændig lyst til at se billeder af din forhave, det lyder nemlig rigtig godt. Har du billeder kan du sende et par stykker på min mail lisbethklastrup@gmail.com det vil jeg blive glad for.
   Ja det var en skøn tur til havet, selvom der var lige stik modvind, men skoven er skøn, havet er noget helt særligt. Her er jeg ikke enig med Bent, han er opvokset i en skov, jeg derimod har altid kunnet se vand eller været tæt ved vand.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth. Det var et spændende indlæg. Jeg kunne især godt lide billederne med dine heucheraer. Dem er jeg lidt vild med. I næste sæson vil jeg samle frø ind og forsøge at så dem selv, det skulle vist ikke være alt for svært. Dit hjertetræ er også flot, har aldrig hørt om duftende træer før!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Det glæder mig, at du synes, det var et spændende indlæg. Ja heucheraer er populære hos mange. De fleste af mine breder sig godt, så jeg vil ikke have ulejlighed med at så, men du er jo vild med at så :) Jo Anne Marie Lønbæk siger, at de dufter hjertetræerne. Det har jeg nu også hørt andre, der har sagt.

   Slet
 14. Det var ærgerligt med det mislykkede redningsforsøg, men nu kan det jo være at grenen blomstrer:) Rhododendron sætter gerne rødder ved nedbøjning, men jeg ved ikke i vand - det er ofte svært med de træede planter.
  Heuchera er fantastisk, der findes et utal af forskellige så man kan altid finde plads til en:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja lad os håbe, grenen vil blomstre, måske kommer den derude også eller i hvert fald noget af den. Ja jeg har også nedbøjet nogle grene af rhododendron, men tror ikke rigtig på, at den får det ved at stå i vand, men jeg kan jo håbe.
   Ja der er mange forskellige heuchera, men de er lidt dyre i indkøb, især dem som ikke breder sig så meget.

   Slet
 15. Dejlige billeder fra din tur til vandet.
  Her har det bestemt ikke været vejr at være ude i. Det har blæst en halv pelikan.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Aase
   Her blæste det også voldsomt, men jeg tog godt med tøj på.
   God dag til dig

   Slet
 16. Kære Lisbeth.
  De hirsefrø du såede, blev da helt flotte. også hjertegræs er fint.
  Stakkels R Olive, håber da den overlever, nu når vi får frost.
  Fine billeder fra din tur vil vandet
  hilsen jessie

  SvarSlet
 17. Kære Jessie
  Ja jeg blev også glad for hirsen, den var flot i solen. Hjertegræs er jeg også glad for, især den jeg har flyttet, den står godt i solen.
  Ja lad os håbe R. Olive klarer vinteren. Den der stod ved siden af døde sidste vinter.
  Tak
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 18. Æv det var da en skam med den redningsaktion, syntes ellers at ideen var glimrende. Mit hjertetræ synes jeg nu heller ikke dufter. Har ellers læst at det skulle dufte af brunkager :-)
  Skønne planter med H.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Ja det var lidt ærgerligt, men jeg havde ikke lige tænkt på, at den var blevet så stor i roden.
   Ja brunkager eller honningkager, nok samme krydderi.
   Tak :)
   Knus

   Slet