lørdag den 18. januar 2014

En mørk og stormfuld dag og billeder fra H

Selvom det er ved at drukne i sne i Nordjylland, ja så nøjes vi her på Samsø med det sædvanlige kedelige og grå vejr. I formiddags regnede det igen igen, men ved knap 13.30 tiden blev det opholdsvejr, og jeg nåede min uundværlige tur til vandet. Det friskede op og hjalp på humøret, det var to dage siden, jeg sidst havde været der, da det har regnet stort set uafbrudt i dagtimerne.
Mørkt og vådt er det derude, se bare her:
Ingen hvide snedriver men fine grønne og brune farver
Der er store narcisser, som stikker op af vandet, ja for vand har vi nok af, dog ikke i de mængder som sidste år.
Her et ikke særligt godt billede af R. Olive, men I kan i hvert fald se, at der er mange knopper på.
Jeg er glad for min ene blomstrende Påskeklokke, snart kommer der flere.
min hamamelis lyser vældigt op, selvom den ikke er så stor endnu.
Jeg har sat en chrysanthemum ud i pavillionen, det har jeg læst om her, så det måtte prøves, den er ikke blevet høj og flot som Gunvors, men den blomstrer da igen. De skal jo også helst plantes ud i et bed i et drivhus, men der er ingen bede i min pavillion.
Her står også en Penstemon Raven med knopper, de har været der siden oktober, de skal have varme før de springer ud. Jeg har selv sået dem af egne frø.
Planter med H
 Hasselbror/Corylopsis er ikke særligt stor endnu, den blomstrer tidligt i foråret.
Havebetonie er der gang i, den er nem at dele og kan hurtigt blive til mange.
 Hejrenæb/Erodium Pelargoniflorum har jeg fået foræret af en anden planteinteresseret fra øen
 Denne her hejrenæb har jeg haft i en del år, den breder sig

og selvsår sig næsten for meget, men smuk er den i blomst
under H kommer også Helleborus, men her kommer kun et enkelt billede, for dem skal vi se mange af, når vi når længere hen mod foråret
Her skal vi også nyde Hepatica, desværre har jeg ikke så mange af dem. Jeg forsøger at få flere, men de breder sig ikke hos mig, og de er dyre i indkøb.
Hebe har jeg også, nogen går ud i vinteren og andre klarer det. Den blomstrede i juni.
Himalayacederen vækker også stor opmærksomhed i haven, den er vokset godt til, siden jeg købte den.
Dagens rose er Portlandsrosen Comte de Chambord, jeg har to buske
En smuk rose som ikke har haft det så nemt her de sidste år, jeg ved ikke hvorfor.
God lørdag aften

30 kommentarer:

 1. Tænk at I slet ikke har noget sne! Hos os er det godt nok noget sjasket tøsne der ligger, men her er hvidt. - Jeg kan nu bedre lide når der er grøn/brunt som hos jer.

  Jeg har også et par Comte de Chambord. De havde det fint i sommer, men de er helt nye, så jeg har ikke noget at sammenligne med ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Nej ikke spor sne hos os. Hvis det kun er tøsne, som smelter hurtigt igen, vil jeg også hellere have grøn/brunt.
   Mine Comte de Chambord er af ældre dato, men derfor er de ikke sundere, synes jeg.

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Man kan ligefrem se på billederne at der er kraftig blæst idag! Sådan tror jeg det har været i hele landet, forskellen er nok om der er faldet sne eller regn eller midt imellem.
  Jeg ville jo godt have at vandet kunne løbe mere væk før vi får frost men her lover de dagfrost fra tirsdag, så sådan bliver det så ikke.

  Fin Hepatica nobilis, jeg har prøvet at så den i Sverige - er spændt på om der er resultat!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja jeg måtte slette de fleste billeder, jeg tog et par lyngbilleder, men de var meget utydelige. Ja på fb. kan vi se billeder fra Nordjylland, det er lidt underligt, at de nærmest er sneet inde.
   Ja det var rart at få vandet væk, inden frosten kommer, men det bliver ikke let. De lover også frost her, med den vind er det koldt nok endda.
   Ja det bliver spændende med frøsåning af Hepatica nobilis, jeg håber bare, at de frø der kommer sår sig selv, men det ser det ikke meget ud til.
   Tak i lige måde.

   Ja og forresten så var det billigt for den iris hos Eurobulb :)

   Slet
  2. Det er myrerne der normalt spreder frø for Hepatica, der er et vedhæng på frøet som myrerne vil have, så de slæber det hele til boet, og når de så har taget maden, så smider de frøet ud på deres affaldsplads - så de kan godt spire pænt væk fra der hvor de står nu.

   Slet
  3. Hej Karsten
   Så blev jeg lidt klogere, jeg har mange myrer, bare ikke lige der i skoven, mere i stenbedene, men jeg har nu ikke lyst til at flytte dem :)

   Slet
 3. Kære Lisbeth
  Ja, det har godt nok været en grå og trist dag med skiftevis regn og slud. Jeg har dog hygget mig med at være på vandring i din have i 2011 - mangler lige november og december, så er jeg klar til at nyde billeder fra 2012 og blive klogere på have :)
  Jeg synes, det er helt fantastisk, at du har skabt et så frodigt paradis på så kort tid med så stor variation af planter - imponerende!
  Lige efter jul var der tilbud på hyacinter på den lokale planteskole - 5 stk. for 15 kr., så jeg gik nok lidt amok :) Nu er løgene lagt køligt i kælderen og bliver plantet ud, når vi kommer lidt længere hen - er bange for frosten i næste uge.
  Comte de Chambord er en af mine yndlingsroser - jeg har tre - og de blomstrede som gale i sommers og fyldte den ene terrasse med dejlig duft sammen med Rose de Rescht, som jeg også holder meget af.
  Himmaleyacederen er vel nok flot! På billedet ser den slank ud - er det mon rigtigt? Har lige et hjørne, hvor den ville være perfekt, hvis den altså ikke bliver for stor og bred.
  Tak for dejlige billeder igen i dag - det er så opmuntrende :)
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja en frygtelig trist dag, det er til at få pip af ikke at kunne komme ud.
   Jeg er imponeret over, at du har været igennem alle mine indlæg i og agter at fortsætte med 2012, det er jeg da glad for. God beskæftigelse i dette triste vejr.
   Variationen af planter er der, fordi jeg har gjort som du, suget til mig alle mulige steder fra. Især andres blogge men også netplanteskoler og hvad jeg ellers har kunnet finde på nettet, Det er så spændende, så velkommen til den verden. Vil du godt tilmelde dig som fast læser på min blog, for det er du jo i allerhøjeste grad. Det betyder noget at have mange faste læsere :)
   Det lyder godt med det mange hyacinter, så må vi se, hvornår du kan få dem i jorden.
   Som du nok kan høre, er Comte de Chambord ikke min yndlingsrose, nogen gange tænker jeg, ja men den er da så smuk, men så driller den lidt igen, det samme har jeg i øvrigt med Rose de Rescht, den har aldrig været god hos mig, hvor jeg ser andre store flotte eksemplarer i andres haver. Nå men så har jeg så mange andre :)
   Jeg synes ikke Himalaya cederen bliver vildt bred, men du kan jo vurdere det, når du kommer og kigger. Det er alligevel bedst at plante den til august.
   Selv tak og tak for opmuntrende ord til mig :)
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Så er jeg tilmeldt som fast læser :)
   Ja, du har godt nok mange andre skønne roser, som du kan glæde dig over :) Måske mine Rose de Rescht og Comte de Chambord trives, fordi jorden ikke er alt for god - forhåbentlig begynder de ikke at få nykker fremover - træls, at dine driller!
   God lørdag aften til dig - kh Linda

   Slet
  3. Tak for det Linda, det er jeg glad for. Jeg kan jo ikke følge med pyntebloggene, dem er der mange flere, som er interesserede i. Ja det er svært at sige, hvorfor roserne ikke trives, heldigvis gør mange af de andre. Rose de Rescht er købt billigt i Bilka, så måske har den ikke haft rod nok.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Atter en grå dag. Regn heldigvis i småtingsafdelingen men uhh hvor det blæser. Har i mange år haft en staude jeg ikke havde noget navn på men det har du opklaret idag. TAK. Hejrenæb er navnet. Ja den selvsår sig en del men er tilgivet da den jo blomstrer stort set hele sommeren. Min ser ud til at bære mere lyserød. Jeg har en enkelt blå Hepatica som jeg har haft i mange år men den har nu heller ikke bredt sig meget i de år. Har en hvid udgave som er noget mere stabil men det er hvis en Ungarsk anemone og den har knopper nu. Idag har jeg haft midtvejs tjek på mine Dahlia og Begonia knolde en enkelt måtte smides ud og så er der blevet sået chili. Himalayacederen er flot og elegant. Håber at rosen får et bedre år for den har jo en rigtig smuk blomst.
  God lørdag aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er trist med det vejr, jeg synes, det regnede hele formiddagen, men blæsten er slem. Her til aften da vi gik med hundene var det da frygteligt koldt, der er lidt åbent, når vi kommer ned ad vejen til os, og vinden stod lige ind fra øst.
   Jeg tror, der findes forskellige hejrenæb, så vidt jeg kunne se. Jeg byttede en med Hanne Nash fra Veflinge her i efteråret, den var ikke magen til min, sagde hun. Hvid ungarsk anemone med knopper nu, det var ikke dårligt. God idé med midtvejstjek af Dahlia, det kan godt være, jeg også skulle gøre det. Begonia har jeg ikke.
   Jeg håber også, at mine roser får et bedre år i år, ja den er smuk.
   Tak i lige måde.
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hei Lisbeth

  Du får omtrent aldri snø hos deg. Her er det nå ko met 50 cm tilsammen, og nå er jeg mer enn forsynt med snø. Ingen mellomting...
  Hepatica trives ikke overalt, men her selvsår de seg litt. Det er stive priser på de ja, jeg har sett noen i Tyskland som var veldig dyre.
  Flotte påskeklokker på vei opp hos deg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei Marit
   Der er nu mange steder i Dk, hvor der heller ikke er kommet sne denne gang, det er kun i de nordligste dele. Men det passer jo godt nok med, at du har fået rigeligt nu :)
   Ja de er dyre de Hepatica, så jeg må håbe på selvsåning. Ja det er lækkert med påskeklokkerne.

   Slet
 6. Det må være dejligt at ha havet så tæt ved, en rask tur langs vandet er lige hvad jeg ku' ønske mig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Om vinteren er jeg rigtig glad for at have vandet tæt på, om sommeren komme jeg der ikke, lidt underligt, men da er jeg jo i haven :) og så er her mange turister om sommeren, lad bare dem have vandet :)

   Slet
 7. Her har det stort set regnet hele dagen.
  Som altid gode billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det har været en trist dag.
   Tak for det.

   Slet
 8. Uha, der er godt nok meget vand i haven, ser det ud til.
  Jeg lagde også mærke til Penstemon i haven i går. Det er første år jeg har den, så det overraskede mig, at den stadig er pæn,

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Det er ikke så slemt med vand i år, endnu har Bent styr på det.
   Min Penstemon Raven døde i vinteren 12/13 men jeg havde frø, og de kom heldigvis, så nu er jeg spændt på, om de vil overvintre.
   Penstemon Husker Red har ingen problemer med at overvintre hos os.

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Heller ingen sne til os, men masser af blæst og regn - så det blev desværre endnu en indedag ;(.
  Fin Hepatica du viser, håber den jeg købte i sommers også kommer igen, jeg ved ikke om de er svære, men jeg må vente og se ;)
  Jeg håber på godt vejr i morgen, så vi kan komme i haven og snuse lidt rundt ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Ja det er ærgerligt, at vi ikke kan få lidt sne, det blæst og regn er vi ved at være ret trætte af, men det bliver bare ved med at blæse :(
   Jeg købte Hepatica i foråret, så jeg er også spændt på om de kommer igen, Den jeg viser billede af er lidt ældre i haven.
   Jeg er bange for, vi bliver skuffede igen i morgen, blæsten bliver ved, men måske slipper vi for regn et lyspunkt trods alt.

   Slet
 10. Glæd jer endelig over at I ikke får sne. Her i Skanderborg er der sne og sjap i mørke. Det er rigtig trist vejr.

  Det ser altså hyggeligere ud hos jer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone
   Ja hvis det bare er sne og sjap, så vil jeg glæde mig over ingen sne :) For sne og sjap kan jeg heller ikke lide. Det skal blive liggende og dække planterne, inden frosten kommer.

   Slet
 11. Kære Lisbeth
  Vi håber da din R. Olive klarer sig, nu lover de jo lidt frost i næste uge.
  Den der hedder Hamamelis ser da lidt sjov ud----
  Du har ret i Hejrenæb er sød i blomst.
  Hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Ja jeg tror Olive klarer sig, jeg har en idé :)
   Hamamelis er lidt sjov, men dejligt med blomster her i vinteren. Den har også fint efterårsløv.
   Ja Hejrenæb er sød.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Ja vejret er bestemt ikke noget at råbe hurra for Lisbeth....men godt du dog kom en tur til vandet......måske jeg skulle overveje fjorden i dag - bare lige for hyggens skyld :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe
   Nej det har du ret i, det er iskoldt, men en dejlig fornemmelse, når man kan kommer ind i varmen igen :)

   Slet
 13. Sjovt at I endnu ikke har fået sne! Her har vi fået en pæn portion. Freja og jeg var i haven lørdag og lave 2 snemænd. I nat har det buldret og braget....så det var ren uhygge. Men vi har ikke flere høje træer at tage af!
  Trist og gråt er det også her. Men du har da en påskeklokke i blomst allerede. Jeg har et par juleroser, som nu er dækket af et lag sne.
  Flot er det, at du selv har sået din Penstemon Raven. Jeg kan godt huske, hvor glad du var for den sidste år. Jeg håber du får lige så stor glæde af din egen hjemmelavede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   Nej ikke en smule sne har vi fået, det er ikke godt for planterne, når vi skal til at have frost. Det er utroligt koldt med den vind, men man må jo klæde sig på efter det. Det har også blæst meget her i aftes og i nat. Jeg glæder mig over min påskeklokke og også over Penstemon Raven, som jeg viste billeder af mange gange i 2012, for sidste år var den jo gået ud.
   Mon ikke du har fået lavet en engel i sneen :)

   Slet