mandag den 23. maj 2022

Jeg vil leve, jeg vil dø på min lysegrønne ø

 I vinter overvejede vi at flytte væk fra øen, vi er lidt trætte af den dyre færgetur, og den tid vi bruger på den. Mine sønner er trætte af, at det tager så lang tid at rejse over og besøge os, så vi overvejede det faktisk, men da foråret kom, kunne vi godt se, at vi ikke kunne forlade vores paradis her. Så vi holder nogle år her endnu, også selvom det er et stort arbejde med haven, så elsker vi den jo, vi må se, hvad fremtiden bringer, vi er ikke årsunger længere.

Her kommer billeder fra vores paradis, denne gang er det set fra Bents "skov" som jo ikke er vores, men vi må gerne bruge den, så Bent har lavet stier derinde og plantet lidt forskellige overskudsplanter der. Bl. a mange bregner og nogle iris. Lørdag inviterede han mig en tur derind.


Efter at have set hans planter, kunne jeg nyde vores egen have (nordbedet) der inde fra, det var fantastisk. Egentlig kunne han plante hele skoven til og få en fin skov som Dortes, men det koster penge, og det er jo stadig ikke vores grund.
Lidt billeder fra haven:
Troldel/Fothergilla Major blomstrer nu
Fyrretræernes lys er fine lige nu, inden længe begynder de at støve
Guldregnen importeret fra mit barndomshjem blomstrer så fint på diget
Heucheraen fra Anna står også fint
ja og så er der alle
hostaerne
som jeg nyder synet af nu, inden sneglene tager over :(
Den gule magnolia købte jeg på Lønbæk Planteskole for  3-4 år siden.
Dette er en af de pæoner jeg fik fra Ole Larsen for nogle år siden. Jeg har en idé om, at det er en Itoh, men jeg er ikke sikker. 
Denne træpæon havde kun en knop, den var stor, det er blomsten også
Denne danner mange rodskud, jeg har foræret en del væk, fin farve - også fra Ole Larsen
Rhododendron slipper I ikke for :)
R. Bluebell (et kryds fra Kai Overgaard)
R. Catawbiense Alba
og R. Caw. Grandiflorum
R. Grugaperle
R. oreotrephes med fint grågrønt duftende løv
Her kommer de løvfældende:
R. Sylphides
er høj og flot
R. Whitethroat er også løvfældende og med duft
Der kommer flere billeder af de løvfældende i næste indlæg, vi havde besøg af Maria i går, hun blev forelsket i flere af de løvfældende. 
Skoven her er ikke stor, men den er flot nu med rhodoer i blomst, i baggrunen en acer. 
For første gang siden vi købte den ved Syrenprinsen, blomstrer `Fynsk Forår`
Men den kan ikke måle sig med disse:
Desværre blomstrer de kun i toppen, der er tre rigtig fine, men de har for lidt plads, derfor kan vi hverken lugte til dem eller plukke af dem.
Rigtig god start på ny uge.  


19 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Det var da litt av en dramatisk tittel i dag! :)
  Jeg forstår deg veldig godt, så la oss håpe at dere kan fortsette å bo på Samsø, og ha deres vakre hage.
  Nydelige blomster!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Der findes en dansk sang med den titel. Ja vi kan da ikke forlade alt det skønne, vi har plantet, det forstår du garanteret.
   Klem

   Slet
 2. Hej Lisbeth,
  Ja det er til tider besværligt at bo på en ø, jeg har jo boet i Irland, men med jeres fantastisk skønne have som i har lagt så meget arbejde i, vil det være svært at flytte. Jeg er vild med syrener, har dem stående indenfor hvor de dufter så dejligt af forår. De løvfældende azalier vokser noget hurtigere end rhodoerne synes jeg, nu er min orange azalie Christoffer Wren sprunget ud, den er rigtig flot. Billedet fra skoven ser rigtig godt ud, og det er med at nyde hostaerne inden sneglene begynder at æde dem.
  Zulu er desværre blevet opereret akut for mavedrejning i formiddag, så vi må se om jeg kan komme afsted på lørdag til viveterp, det håber jeg der kan lade sig gøre.
  God dag til dig.
  Kh
  Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte
   Ja det kan være besværligt, men nu har jeg boet her i 47 år, så man må sige, jeg har vænnet mig til færgeturen, derfor kan det godt være træls en gang imellem. Ja syrener er skønne, jeg har også en buket stående nu. Jeg kender ikke din azalie og navnet, den må jeg vist google. Ja nu nyder vi hostaerne.
   Nej hvor synd med Zulu, det er noget, der godt kan ske med så store hunde, håber snart den får det bedre, og at vi ses på lørdag. Du må holde mig orienteret.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Kære Lisbeth
  Jeg tror godt, jeg forstår jeres overvejelser, men det er vigtigt ikke at flytte, før man er klar. I har jo lov at overveje hver vinter og at træffe en beslutning hvert forår. Så længe det giver glæde at have den smukke have, kan jeg godt forstå, I bliver.
  Den gule/orange træpæon er godt nok lækker :-o
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Ja det har du ret i, man skal være klar, i vinter var vi næsten klar, men så kom foråret, man skulle da skamme sig, hvis man vil flytte fra så meget skønhed. Men hvis de nu bygger den forbandede bro, så er det nok ikke sjovt at bo her mere. Vi må se, hvad der sker.
   Ja den er meget fin, og den laver rodskud :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 4. k
  Kan man undvære ølivet når man som jer har boet der så mange år?
  Smukke træpæoner, som jeg vist har savlet over før hæhæ. Den orange-brændte er flot og speciel.
  Uh ja hosta og snegle, jeg har flere gange været ude med kaffegrums rundt dem der står øverst på menukortet. Men der er nogle hosta der er lidt sløve i optrækket, og jeg kan ikke rigtigt greje om det er snegle eller bare hostadovenskab. Sidste år gravede jeg et par op og satte i en potte for de skulle få lidt størrelse. Det kunne være jeg skulle gøre det igen. De lader til at komme lidt bedre i år, de pottede. Og for fremtiden når jeg køber nye, skal jeg potte dem op et par år for at give dem lidt ekstra størrelse.
  Det er bare træls de skal nurses så meget. Det burde hosta ikke .
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det var et godt spørgsmål, men jeg har ikke prøvet det. De har taget broen op til overvejelse igen, det kan måske skræmme os væk.
   Jeg tror, det hjælper at sætte hostaerne i potte nogle år, det hjalp i hvert fald på dem, jeg prøvede med.
   Ja hostaer er så smukke, men man kan godt blive træt af at skulle nurse dem.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Det er nok en god idé at reflektere over muligheden for at flytte, selvom det ikke skal ske lige med det første. Før eller siden skal vi jo træffe nogle valg, som vi ikke er vilde med. Det var sjovt at se billeder fra Bents skov. Vores guldregn blomstrer altid et godt stykke tid efter alle andres, men frøplanter laver den masser af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er bestemt ikke noget, vi er vilde med, så vi hænger på endnu, måske til vi skal i ældrebolig ;) Det er jo et problem for mange gamle havenørder.
   Jeg tror også, vi skal til at invitere folk, der har lyst til at se Bents skov en tur derind. Den kan faktisk godt laves som Dortes, men den er ikke så stor.
   Min guldregn er også en frøplante hjemme fra.

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Det er nok en god idé at overveje sit videre liv engang i mellem, og det var jo store opvejelser I havde oppe og vende. Jeg forstår jer jo godt, for som du skriver bliver I jo ikke yngre, men det glæder mig at I besluttede jer for at tage en tørn mere, og det skal jo føles mindst 110% rigtig i maven hvis I skal forlade jeres skønne have og den lysegrønne ø.
  Så fint at Bent har styr på hans skov, og det er jo fint hvis du har overskuds planter, så kan de jo komme derind. Det koster jo ikke noget. Måske det er muligt at lave aflæggere af nogle rhodoer det ville da være så fint derinde. Nogle af dem der gror godt, så det kan blive til noget uden det skal tage 100 år :-)
  Tænk en luksus at have hele 2 skove :-)
  De er da bare super fine dine Hosta, her er de slet ikke langt fremme, nogle er kun nogle få cm. over jorden, men de står også mod nord hvor solens stråler er meget sparsomme.
  Ja så er der gang i syrenerne, igår var vi nede ved Fåborg og der mødte vi mange syrenhegn på vores vej. Smukt sammen med den sydfynske natur, så turen blev nydt.
  Nydt blev alle de fine rhodoer du viser også.
  Fortsat god aften
  Knus Anne


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja vi overvejede hele vinteren, men da foråret kom, var Bent ikke helt med på det alligevel. Vi kan jo heller ikke forlade så mange skønne planter og i det hele taget haven og området, vi går daglige ture i.
   Jeg blev overrasket over Bents skov, jeg må nok have lidt flere billeder der inde fra. Jeg har masser af overskudsplanter, men det er jo et stort arbejde for ham at flytte og grave, så vi får se.
   Ja det er luksus med to skove, og med alle hostaerne, her er de, som du kunne se nået langt.
   Jeg kan huske, da vi kørte ned til Arne Jacobsen forrige år, da blomstrede alle syrenerne, det var et smukt syn.
   Det er jeg glad for.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Overvejelser er vi nok allesammen nødt til at gøre os, og det er vel en slags mental forberedelse til det næste bosted, som vil komme på et eller andet tidspunkt - men ikke før man er parat. Min far kunne ikke sælge sommerhuset så det tog flere år, men nu er han så lettet, og siger han har fået det meget bedre efter det er sket. Han bliver 99 i juni, så I skulle stadig have tid at løbe på:)
  Jeg tænker at denne forbandede bro der snakkes om, kunne skræmme de fleste væk fra Samsø, men det er godt I bliver på jeres lysegrønne ø så længe I glædes ved den! - Og broen kommer måske slet ikke i vores levetid...
  Dejligt du blev inviteret ind i Bent magiske skov! Udsigten til jeres egen have blev ikke ringere der inde fra, og så var der nye oplevelser lige udenfor døren. Men der er sandelig også grund til at gå på opdagelse blandt jeres egne Hosta, Pæoner, syrener og guldregn. Hvilken overflod af skønne planter - ikke at forglemme rhodoerne!

  Knus fra Ulla

  SvarSlet
 8. Hej Ulla
  Ja det er vi, vi fik jo også en lille snak med jer om det, da I var her. Det er rart at vende det med ligesindede. Ja med mindre vi dratter om i haven, så må man nok på et tidspunkt finde ud af noget andet, men ja der er mange år til 99 trods alt :) og hvis du har lige så gode gener, bliver du nok 100.
  Jeg er også alvorligt mange for konsekvenserne af den bro, men du har ret, det bliver nok og forhåbentlig ikke i vores levetid.
  Jeg må sige, jeg blev noget overrasket over hans skov, jeg må tage billeder derinde en dag.
  Ja der er en overflod af skønne planter, jeg kan ikke nå at vise det hele, men i dag har vi fået lidt regn igen, det er fint, at det kommer i småportioner.
  Knus

  SvarSlet
 9. Jeg kan godt forstå, det af og til kan være lidt besværligt at bo på en ø. Man kommer jo ikke lige på besøg hos børnene til en kop kaffe. Men det er mit indtryk, at I nyder ølivet, og at det er på Samsø, I føler jer hjemme.
  Jeg har nydt dine billeder, du har så mange blomster i haven lige nu. Men fyrretræernes smukke lys får førstepladsen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det er besværligt, vi ser ikke børn og børnebørn så tit. Vi nyder ølivet, jeg har boet her i 47 år, så jeg er jo vant til færgeturen.
   Det glæder mig, jeg faldt også selv for fyrretræernes smukke lys, det er godt at have sans for detaljerne og se andet end blomster :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Holddaop, jeg synes det er helt vildt billigt at komme til og fra Samsø - 246 kroner for t/r for en pensionistbillet til bil og to personer. Det er billigere end at køre over Storebæltsbroen :-) Men det tager lang tid, ja! Man kigger ikke lige over til en kop eftermiddagskaffe 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Ja det er det, når man er pensionist, men det er dyrt for en enkelt tur i løbet af året. Det er bedst at medbringe en pensionist ;) eller at rejse tit, så er der også rabat. Men det tager lang tid, så vi får ikke lige besøg, og dog - her i sommer kommer der altid en del for at se min have. Men det er ikke alle, der får kaffe :)

   Slet
 11. En del beslut får mogna fram i långsam takt. Och under tiden har ni en fin trädgård att njuta av. Det kan inte bli bättre tänker jag. Vad händer om ni glesar ur syrenerna så det växer nya grenar från botten.

  Kram, Carina

  SvarSlet