onsdag den 25. maj 2022

Mere om at bo på en ø - og billeder af bl.a. træpæoner

 Vi holder meget af at bo på Samsø, især om vinteren, hvor der ikke er så mange mennesker herovre. Jeg har boet herovre i 47 år, så det med færgen er efterhånden en vane. Men mine sønner, som flyttede herovre fra, da de var teenagere er kommet ud af vanen, der går for lang tid, synes de. Til gengæld synes børnebørnene, at det er spændende at skulle med færgen. På færgen møder vi altid nogle, vi kender. Nogen gange får vi en lille hyggelig snak på overfarten, sådan noget sker jo ikke, når  man kører i bil. 

Vi besøger familierne på endagsture, vi kan bedst lide at komme hjem i vores egne senge, vi skal selvfølgelig også hjem til hundene. Nå men ulempen ved at skulle hjem igen samme dag er, at vi ikke ved, hvor lang tid vi skal beregne. Hvis der er uheld på motorvejen, og vi holder i kø, venter færgen ikke på os. Det er nok det mest generende  ved at bo herovre. Vi er altid presset og nødt til at køre i god tid, midt i en god havesnak, er vi nødt til at sige: tak for i dag. Det samme gælder selvfølgelig også for jer, der besøger os, men I har først den lange køretur på den anden side, men I ved, hvad det vil sige at skulle nå færgen.

Nå nok om det, her kommer billeder, først af træpæoner:

Disse to buske er ved at være færdige for i år
De næste to er næsten ens
Denne her har svært ved at holde sig oprejst og er blevet ret høj. Jeg kan selvfølgelig klippe den ned efter blomstring, men går det an. Er der nogle, der kan svare på det?
Denne her blomstrer for første gang efter 4 år
i år der mange knopper i den fra Ole
se en smuk blomst
men den gule her slår dem alle, den har 5 blomster i år og står i hækbedet.
Akelejerne blomstrer rundt om i haven nu
Bispehue/Epimedium
En Camellia i pavillionen
Clematis Montana med duft
Clematis Propertius har jeg fået foræret af Ulla og Mr. M, han har selv lavet den af en stikling.
Firblad/Paris quadrifolia har jeg fået fra Karsten F. fra hans have i Sverige 
Indkig
fra vejen
den brogetbladede kastanie med blomster
Rhododedron:
R. Elsie Lee
R. Kelleris Pink
R. Madame Ida Rubistein har jeg fået i morsdags gave for mange år siden, den er pænt stor nu
R. Rosinetta
R. Soiré de Paris løvfældende med dejlig duft
Rhodokig
Snart er det iris tid, her er nogle i ørkenbedet 
 sumphisbiscus, som står i rosenbedet, den har det fint der og kommer troligt igen hvert år.

Til slut solnedgangen fra i aftes. Vi fik i øvrigt 7 mm i går.
Rigtig dejlig dag til jer27 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Jeg forstår godt at det må være utfordringer knyttet til å bo på en øy, og ferger går jo til faste tider enten vi liker det eller ikke.
  Så mange flotte trepeoner du har i blomst akkurat nå!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er der, man kan sige både fordel og ulemper. Nej de venter ikke på os, man må passe tiderne.
   Ja det er skønt med træpæonerne.
   Klem

   Slet
 2. Du har mange flotte sager i haven lige nu, men jeg skal love for at det er pæontid. Kort men fantastisk!.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja det har jeg - og især træpæoner, det er med at nyde dem, de holder ikke længe.

   Slet
 3. Vidunderlig vakre trepeoner. Ja, et høydepunkt når de blomstrer i mai. Det går i hvert fall an å skjære ned til et skudd. Jeg må begrense min aller største for å komme forbi.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Villrose
   Tak ja de er skønne højdepunkter i maj. Tak for råd til beskæring - lige hvad jeg manglede.

   Slet
 4. Hej Lisbeth,
  Træpæonerne er vidunderlige, hvad hedder den gule?
  Min R. elsie lee blomstrer også nu, den er så sød, jeg skal love for det går hurtigt nu med det hele, vi fik 11mm regn igår, skønt, alting er frodigt.
  Det undrer mig hvorfor mine roser er så fyldt med lus og andet kravl de er ellers både blevet vandet og gødet.
  Zulu kræver stadig meget pasning og medicinering, så desværre kommer jeg ikke til Viveterp på lørdag.
  God aften til dig.
  Kh
  Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte
   Ja det er de, jeg nyder dem også nu. Den gule hedder P. suffruticosa High Noon.
   Ja Elsie Lee holder jeg også meget af, jeg har haft den i mange år og flyttet lidt rundt på den. Hold da op, I får da noget regn, jeg klager nu ikke, vi fik 7 i går, og det regner nu.
   Ja det er underligt med dine roser, jeg har også lidt lus og lidt ødelagte blade, men i det store hele er de fine i betragtning af, at jeg først har gødet dem efter, vi har fået regn.
   Stakkels Zulu og øv at du ikke kommer til Viveterp på lørdag. Mon Peter og konen kommer? Og hvordan går det med planerne for Samsø d. 18. juni.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 5. Fine billeder! Samsø er åbenbart ikke det værste sted at bo trods alt😊

  SvarSlet
 6. Åh, så skønne træpæoner. De ser så tropiske ud.
  Desværre findes der ikke flexible færger. Men jeg syntes da ikke selve færgeturen er for lang, det er mere det man skal nå det til tiden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja træpæoner er skønne og specielle.
   Nej det kan ikke lade sig gøre med fleksible færger, måske godt det samme. For os er færgeturen nærmest afslappende, men køreturen dertil er stressende, for hvis man nu ikke når det.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Jeg skrev i min kommentar til indlægget før dette, at det er billigt at komme til
  Samsø, men generelt kan jeg ikke lide at være afhængig af at skulle nå færger. Da vi købte ødegården i Sverige, var Øresundsbroen der endnu ikke, og jeg gad bare ikke den færgetur hver anden weekend, men det var jo nødvendigt, hvis vi ville derop.
  På den anden side: Hvis I fik en bro, blev turisterne nok yderligere ALT for mange:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Ja hvis man er pensionist og skal med Sjællandsfærgen er det billigt. Men afhængigheden er ikke rar, men som du skriver en nødvendighed, hvis man vil bo på en ø uden bro, og broen gider vi i hvert fald ikke.

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Ja der går jo lidt tid med færgeturen når I skal til fastlandet, men det er vel noget af charmen ved at bo på en ø. Jeg syntes at den sejltur er super hyggelig, men det kan jeg jo sagtens sige når det kun er en gang om året jeg tager den :-)
  Tingene går simpelthen så stærkt lige nu og vi har været heldige at få ca. 10mm de sidste par dage. Her er flere roser sprunget ud og Iris har efterhånden også gang i en fest. Festen over dem alle må dog være dine træpæoner, de slår alt lige nu. Der er også stadig godt gang i Rhodo festen, men det er jo også en af de lange :-)
  Nå da er dine sumphibiscus så store, her er der ikke kommet noget op af jorden endnu, så spændende om der kommer noget.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja hvis man ikke skal med færgen så tit, er det en charme. Jeg skal med eller har været med 3 gange på 14 dage, det er lidt træls, men det går jo nok.
   Ja det er da pænt med vand, jeg tror også, vi når de 10 mm i dag altså med i går, det er fint, det kommer i portioner på den måde. Jeg har store knopper i roserne, men endnu ingen der er sprunget ud. Ja træpæonerne er fantastiske, jeg nyder dem, i år har de holdt lidt længere. Der er til mange billeder i rhodoerne endnu men jeg er begyndt at plukke de visne af, sikke et arbejde.
   Ja sumphiscus er godt med her, underligt at dine ikke er endnu, jeg håber, de kommer, ellers er det tarveligt, når det er dig, der har lavet dem.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Trepioner og bergklematis (C.montana) har jeg prøvd, men de ble kortlivet hos meg. Jeg skulle veldig gjerne hatt din klimasone :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Martin
   Ærgerligt at du ikke kan have dem, jeg ser flere nordmænd, som godt kunne tænke sig den klimazone, her er plads til tilflyttere ;)

   Slet
 10. Nej, der er ingen lette løsninger, når man er afhængig af offentlig trafik - det gælder sådan set også hvis man bare skal nå en bus... Det er vel altid en afvejning af fordele og ulemper når man bor lidt eksklusivt:) Forstår nu godt I ikke kan slippe Samsø og Høneballehaven med de dejlige omgivelser I har.
  Sikke mange træpæoner og sikke mange fine billeder i dag af træer, hegn og blomstring. Der er skønne farver hvor man vender sig hen, og aftenstunden er jo også helt fantastisk smuk for tiden.

  Knus fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Nej offentlig trafik er ikke det sjoveste, de lukker også mange ruter, det bliver det ikke bedre af. Ja det er klart, der er både fordele og ulemper ved at bo her, men haven og omgivelserne er ganske rigtigt svære at slippe.
   Ja træpæonerne er på deres højeste nu, de bliver nydt, men det gør aftenstunderne også.
   Knus

   Slet
 11. Det är speciellt att bo på öar och jag har alltid fått ont i magen av tanken att behöva passa färjor. Det märks hos dig att trädgården börjar gå över i försommar-sommar.

  Kram, Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja det er specielt, og jeg har jo selv valgt for 47 år siden :) Forsommeren er tæt på nu.
   Kram

   Slet
 12. Det er godt, I har tålmodigheden til at bo på en ø. Jeg ville få totalt pip af at skulle nå en færge. Også selv om I har den skønneste have med dejlige blomster. Træpæonerne er det umuligt at holde af.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. umuligt IKKE at holde af - skulle der naturligvis stå ;-)

   Slet
  2. Hej Lisbeth
   Ja det er også det værste, man er nervøs for at komme for sent, men I har jo lige så langt i km til det meste, som vi bruger på færgen, men I skal heldigvis ikke nå en færge.
   Jeg havde gættet, at der skulle et ikke med, ellers var der noget, jeg ikke forstod :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 13. Hvor er de flotte dine træpæoner, jeg var på Ledreborg i dag - der har de et stort bed med pæoner, men jeg tror faktisk ikke at de kan konkurrere med dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Tak skal du have, ja de er flotte, men de er længe om at komme i gang. Det var da utroligt, hvis Ledreborgs pæoner ikke kunne konkurrere med mine.

   Slet