lørdag den 21. maj 2022

Nød lærer osv.

 Når nu regnen hver gang springer over Samsø, er jeg nødt til at finde en løsning. Rosenbedene er nu så tørre, at det er næsten umuligt at hakke ukrudtet op. Resten af haven ser frodig ud, ja det gør rosene såmænd også, men hvor længe. Derfor har jeg fået det græs Bent samler i plæneklipperen til at dække bedene med, jeg håber, det kan hjælpe lidt. Han slår græs hver dag, så hvem vil tro, at vi har tørke. Men roserne lider i hvert fald. Tilføjelse: Hurra vi har fået 11 mm i nat, så vi er heldige.

Vi starter lige med billederne fra min morgentur fredag:

Besser kirke ligger smukt der i solskinnet
Katrines heste ville gerne hilse på mig, men det er ikke noget for hundene
smuk udsigt til havet
Bænken ved pergolaen omgivet af rhodoer
Læhegnet set ude fra
Paradisæbletræet er fantastisk

Nordbedet set bagfra
Billeder fra skoven:R. luteum Sunstar
Rhododendron med navne:
R. Elisa Hyatt har jeg fået af Anne, den står flot nu
R. Fortunei er opstammet og blomsterne har en dejlig duft
Nogle rhododendron ligner en orkidé
Her er det R. Joan Lesley Hammond
Denne rhododendron er et kryds lavet af Jan Brodersen. R. Kokardia x R. yakushimanum
R. Madame Ida Rubinstein
Deutzia blomstrer nu
Fritillaria camschatcensis har små fine blomster
Dodecation/Gudeblomst
En smuk træpæon
som er magen til denne her
Den gule træpæon har jeg i sin tid fået foræret af Marie og Søren, jeg har flere, der ligner, men i år er der kun blomster i den her på terrassen
Træpæonerne under vinduet står stadig smukt (stod stadig smukt, de kunne ikke lide regnen)
I må alle have en dejlig dag, nu vil jeg forsøge mig med at gøde. 17 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth
  Du har så mye fint som blomstrer nå, og du er heldig som har fått så mye som 11 mm med regn.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja tænk at man kan være heldig med 11 mm, håber du også snart får noget.
   Klem

   Slet
 2. Jamen så er vi på rette vej Lisbeth. Her fik vi 10 mm i nat, og jeg har ligget vågen en del af natten bare for at nyde lyden af regn på taget.
  I -18 hvor jeg startede det første staudebed i haven lagde jeg græs på efter plantning og vanding, og det gjorde en forskel! Dengang fik vi ikke mere græs, da det holdt op med at gro, men det der lå i bedet blev liggende et par måneder og gjorde nytte, så det er en god metode.
  Og ellers bærer dine billeder af alle havens blomstrende skønheder jo ikke præg af tørke. Det ser stadig helt vidunderligt ud, og billederne fra skoven er særligt fine med de mange grønne indslag omkring rhodoerne.
  Dine morgenbilleder er også fulde af tidlig sommerstemning, skønt lys og flotte skyer. Det skal nok gå altsammen!

  Knus fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er vi, så godt hører jeg ikke, så jeg kunne ikke høre, det trommede på taget, men Bent kunne. Jeg nød til gengæld at gå rundt og se, hvor glade planterne er. Til gengæld er det blevet koldt i dag, så en ekstra trøje og pandebånd måtte på igen. I går gik vi i shorts :)
   Jeg har før lagt græs på, heldigvis gøder det jo samtidig med, at det holder på fugten. Ja skoven er skøn nu, jeg nyder at gå rundt derude, hvis det ikke blæser og regner som nu.
   Ja nu er vi mere optimistiske, men der er desværre en del, som ikke har fået ret meget, det er trist, man bliver så misundelig.
   Knus

   Slet
 3. Nu kommer de alligevel dryssende, dine fine træpæoner. For en gangs skyld har Samsø fået mere regn end Salling. Vi landede på 9 mm, og i den kommende uge vil der åbenbart komme mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det gør de, nogle er slut, mens andre skal til at begynde.
   Tænk at vi fik mere end jer. Der er vist ingen, der har fået meget mere end Salling og Samsø, så vidt jeg har set.

   Slet
 4. æv, vi fik 3mm.
  Jeg har lagt svampehalm i mine jordbær for at holde på fugten. Og jeg overvejer osse at lægge det i aspargesen. Blomsterhaven er så tætplantet at der ikke er plads til dække. Og jeg var på Planteforum i dag. Gemalen skulle bare have 2 peberplanter, og jeg bare et par pelargonia til min mor. Men ups, vognen var fyldt inden vi nåede ud. Jeg fatter ikke hvordan det går til....Nogle skal godtnok i krukkerne efter hornviolerne, men der er da 4 nye stauder der skal findes plads til..
  Forresten du viser gudeblomst,, hvor sart er den. Jeg så dem dernede, men de var liidt pebrede, så jeg turde ikke binde an med dem, lige nu.( Vognen var osse fyldt.)
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja jeg var ikke i tvivl om, at du ikke fik ret meget regn, jeg har hørt flere på Sjælland, som har fået lidt eller slet ingen ting. Blomsterhaven skal nok klare sig tænker jeg, men jordbær og asparges er nok mere vigtigt. Jeg kender det godt, man skal ingenting have og alligevel hopper planterne op i kurven af sig selv ;) Langeskov Planteskole solgte til ½ pris, fordi de lukker, du kan tro, min søn fik fyldt godt i bilen, han kan ikke nære sig, gad vide hvor han har den fra.
   Gudeblomsten havde jeg de første år, den forsvandt fra mig, men for et par år siden købte jeg den igen, den lever endnu. Jeg kan se, du kan få den til rimelige penge ved staudemarken https://staudemarken.dk/stauder-til-haven-9x9-cm-potte/5910-dodecatheon-meadia-gudeblomst-bord-20.html?product_rewrite=dodecatheon-meadia-gudeblomst&gclid=Cj0KCQjwm6KUBhC3ARIsACIwxBggkE4WwF0_aOTRbJWU5mmnYz9OJievgt_y0ON-2COQVuRlQVFHklkaAvE_EALw_wcB klik på linket, 26 kr. det er billigt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth
  Det var da dejligt med lidt regn :-) den regnmåler der måler rigtig her er desværre i udu, men jeg tror ikke at vi har fået helt så meget som jer.
  Så hyggeligt når dyr vil hilse, men hundene skal åbentbart ikke nyde noget og så er det jo med at puste sig op og vise at man er stor og farlig :-) man kan jo godt være stor i en lille krop :-)
  Den er da vokset godt Elisa Hyatt og din er flottere end min, måske jeg skal lave en ny aflægger til reserve :-)
  Gudeblomsterne er bare så yndige, men her vil de ikke bo, jeg har prøvet op til flere gange. Nogle gange må man bare indse at der er kampe man ikke kan vinde.
  Håber at træpæonerne retter sig igen, men de store fyldte hoveder bliver jo nok ret tunge når de bliver våde.
  Det blev lidt sent, vi har været på besøg hos Mogens’ bror og svigerinde. Der var lige nogle bryllupsgaver der skulle være styr på. Det er jo de næste 2 weekender vi skal i stadstøjet :-)
  God nat herfra
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Anne
   Nå det drillede lidt, kan jeg se, jeg har slettet den ene kommentar. Jeg hørte, at i Ferritslev har de kun fået 4 mm, men derfor kan I jo godt have fået mere. Du må have en ny måler, vi har bare et plastikglas. Ja hundene især Schippo knorrer af hestene, men der er også et stykke med græs ind til hestene, der kan godt være tidsler i, det går ikke.
   Eliza Hyatt er flot, jeg har vist nok lavet en aflægger til Per, jeg skal nok have kigget på den.
   Gudeblomster er svære, mine står i et højbed i kanten, det går åbenbart an. De er ikke så dyre ved Staudestedet. Træpæonerne har rettet sig igen, men de falder snart.
   Ja det hele skal passes, og jeg ser det jo bare her til morgen i stedet.
   Håber du sover godt.
   Knus Lisbeth

   Slet
 6. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 7. Det er synd for dine roser, men det ser jo ellers struttende sundt ud. Der er ikke noget så godt for planterne som jorddække, og det afklippede græs vil garanteret gøre en forskel, som du bliver glad for. Her i haven er jorden stort set dækket af planter/bunddække, så jeg minimerer fordampning af både vind og sol - alle kneb gælder og kan anbefales.
  Deutziaen er fin (jeg troede kun de var i hvide varianter). Den siges at være tørketålende.
  Vi fik 7 mm, og måske kommer der lidt mere på tirsdag. Jeg vil se det, før jeg tror det ;-))))
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Roserne blev rigtig glade for regnen, jorden var efterfølgende nem at komme i. Græsset bliver fremover fordelt i mellem roserne, jeg bryder mig ikke så meget om bunddække mellem dem, for det gror op midt i roserne. Jeg tror nu, de klarer sig med græsafklippet.
   Jeg har tre Deutzia, ingen af dem er hvide. Ok jeg har yderligere to hvide, kommer jeg i tanke om. Noget af det første, der blev plantet i haven.
   Nej vi tror ikke meget på det med regnen, vi er lovet 3 mm på tirsdag, men det forsvinder nok igen.
   Kh Lisbeth
   PS mon du har set min mail fra onsdag?

   Slet
 8. Hej Lisbeth,
  Lidt sen kommentar, håber du ser den. Vi fik også 7mm og 1 mere i går formiddag. Heldigvis har jeg haft travlt med at vande i skoven og kom det hele i gennem, når man kører med den store pumpe skal jeg da love for det giver vand, det er lidt hårdt ved planterne men det må de tage med.
  Det var så sjovt for jeg tænkte at du ville skrive i havde fået 12 mm regn, hvorfor ved jeg ikke, men det var da et godt gæt, så nu må du ikke klage, alt ser jo helt fantastisk ud hos dig, der er ingen tegn på tørke og det kan jeg se alle skriver. Fik besked om, at jeg havde betalt en regning 2 gange hos Herrenkamper Gärten, så jeg bad dem beholde pengene, jeg skal jeg få dem brugt. Holder søndagen fri, har sovet længe og vil ud og gå en tur med Zulu og se hvordan det ser ud i skoven, havde også besøg i skoven igår af chefen med familie, han overvejer om firmaets sommerfest skal flyttes ud til mig.
  Rigtig god søndag
  Kh
  Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte
   Jo jo jeg skal nok se, når I kommenterer. Ja men så går det jo nok hos dig også, når du har vandet så meget, ja det kan godt være lidt hårdt for planterne, hvis pumpen giver godt.
   Ja det var et godt gæt med 12 mm. Ikke så dårligt at have penge til gode hos Herrenkamper, ja de penge skal du nok få brugt ;)
   God idé at holde søndagen fri, og Zulu bliver nok glad for en tur. Det kunne da være hyggeligt at have firmaets sommerfest i din skov, der er jo plads nok.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Ja det gælder om at bruge alle kneb for det er synd hvis roserne mangler vand. Dine træpæoner ser fantastisk ud - overdådige vil jeg kalde dem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Ja det er man nødt til, når der er tørke. Ja træpæonerne er ret overdådige.

   Slet