tirsdag den 31. maj 2022

Maj måned

 bortset fra de smukke farver og blomster er der ikke meget godt at sige om maj 2022. Den manglede kort sagt varme, var for blæsende og der var alt for lidt regn 32 mm + det der kommer nu, jeg var ude i en kraftig byge på morgenturen, vi blev ret våde. Lad os håbe at juni virkelig bliver en sommermåned, vi trænger, men hedebølge behøver vi ikke. Snart springer roserne ud, de er til gengæld tidligt på den i år, synes jeg. 

Men smukke billeder har jeg vist i hele maj, og jeg fortsætter på månedens sidste dag.

først vil jeg dog lige vise jer mit køb, ja for selvfølgelig købte jeg noget, der var så meget fristende og priserne var til at komme i nærheden af for pensionister. Den første er Rh. campylogynum  Charopoerum, Rh. saluenense, mellem de to står den lille Rh. Tekla, den skulle få fyldte blå blomster, Rh lanatum Hooker med fint loddent indument og sidste Rh. April Snow
denne store rhodo kunne jeg ikke står for, det er Rh. Minus, flot eksemplar som først skal blomstre i juni, den har flotte knopper, dem glæder jeg mig til at se. 
og den har fået en god plads her for enden i det nye bed, som Bent måtte til at lave for at få plads til den. Der var kun planter, som det var godt at få væk, bl.a. mængder af ukrudt :) de skal ikke alle står der, vi går en tur rundt og ser, hvad der skal fjernes, og om noget skal flyttes. Ja måske bliver der ligefrem plads til lidt flere 😏
Ellers bruger jeg en del tid på at komme det græs til livs, som gror op mellem roser og stauder. Der er kommet mange valmuer op mellem roserne, nogle af dem skal også fjernes.
Apropos valmuer
så er den første staudevalmue sprunget ud
Ja og den første iris, de andre står på spring
og de første roser
jeg har desværre glemt navnet på denne
her er det Frühlingsduft
også rosenskovmærkerne er godt i gang.
Nå ja og clematis
James Mason
Markhams Pink
lidt oversigtsbilleder:
jeg holder meget af dette syn
Der er nemlig fokus på R. My Mary, den er så smukt pagodeagtigt opbygget og har den dejligste duft

Regnvandsbedet med et par løvfældende, mængder af storkenæb og skvalderkål :(
nordbedet set fra bænken
ja blomster er der nok af i skoven for tiden
Sumpegen er så smuk nu, det er blevet et virkelig flot eksemplar
Rhododendron:
R. Arpege har samme opbygning som R. My Mary og en skøn duft
R. Boursoult
R. Brigitte Insigne
R. Charles Dickens
R. daviesii gik næsten ud forrige år, jeg havde bestilt en ny, men den kom sig heldigvis 
Jeg har en forkærlighed for de mørke her er det R. Donator
men også for de løvfældende R. Irene Koster, som nu står i nordbedet. 
Som altid må vi slutte med en solnedgang, denne er fra den 28. maj.
I må have en skøn dag og en god start på juni, nu er regnen sluttet, og jeg må ud og nyde haven.24 kommentarer:

 1. Uh, jeg kan forestille mig, at du har slikket dig om munden på plantemarkedet, da du købte dine nye rhododendron. Nu skal I bare finde pladser til dem. Bent er sikkert begejstret ;-)
  Og så må vi til det - jeg har gruet for at skulle fortælle det: Rosenskovmærken, jeg fik af dig og plantede efter alle kunstens regler gik ud i vinter. Der stod bare nogle visne pinde, da foråret kom. Nu opgiver jeg for altid. Den vil IKKE gro her. F.....! Din ser forrygende ud.
  Bortset fra tørken og sølle 27 mm regn, kunne jeg faktisk godt lide maj-temperaturerne, og så megen vind havde vi heldigvis ikke her. Jeg bryder mig ikke om for megen varme og tager hellere en trøje på OG ikke mindst: Det tørrede ikke jorden ud.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det kan du tro, jeg kunne have købt flere til de priser, men der var jo det med pladsen. Det viser sig nu, at da vi gik rundt sammen, kunne vi sagtens finde flere pladser, og Bent er gået til den med stor ildhu, så jeg er helt forbavset.
   Hvor ærgerligt at de ikke vil bo hos dig, jeg forstår det ikke, de breder sig mere end rigeligt her hos os.
   Ja maj temperaturerne var fine, men her har det blæst alt for meget, og så bliver det koldt. Jeg bryder mig heller ikke om meget varme, sådan ca. 22 grader er fint, men heller ikke mere.
   Kh Lisbeth

   Slet
  2. Man skal ikke forstå alt, åbenbart, men ærgerligt er det.
   Hvor er det godt, I kan finde flere ledige pladser, så kan du med sindsro tage på plantemarked igen ;-)))))

   Slet
  3. Ja det er det.
   Ja ja jeg tager bare en tur til, nå vi må hellere få plantet de her først :) Vi har fået ca. 6 mm nu, men nu er det tørvejr.

   Slet
 2. Hej Lisbeth,
  Spændende rhodoer du fik med hjem, og godt der er plads til flere, så du kan komme på plantemarked igen. Jeg har også fået plantet mine, sjovt nok havde jeg de 2 i forvejen men det gør ingenting. Jeg synes alting er meget frodigt i år, måske jeg bare ikke kan huske hvordan det så ud sidste år. Peter og EM var også meget begejstret for haven i Viveterp.
  Der sker meget i din have, her har vi fået 2mm regn i nat. Det er godt plantevejr. Jeg overvejer at tage på havetur i Ulfborg i aften sammen med zulu, for jeg kan alligevel ingenting lave andet at se efter ham, der er åben have hos en som har en masse rhodoer.
  Solnedgangen i aftes var fantastisk her. Din sump eg er rigtig flot. Jeg glæder mig til min Aicha rose springer ud i skoven den er fyldt med blomster så det bliver flot.
  Vi håber på en ikke for varm juni med godt med nedbør så trives planterne bedst.
  kh
  Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorte
   Ja det lykkedes at få plads til flere, så kan jeg komme på tur igen, men det bliver ikke lige med det samme. Hvad købte Peter til dig? Ja det var bestemt en flot have.
   Ja vi har fået 6 mm i dag, og haven eksploderer i ukrudt, så jeg er helt stresset. Må der godt komme hunde med på havetur i Ulfborg, det har du nok undersøgt. Det bliver spændende at komme ud at se den have, når der er mange rhodoer.
   Her var ingen sol i aftes, jo måske lidt, det er ikke til at huske ;) men godt du også fik set solnedgang hos dig. Ja det bliver flot med Aicha, min er også på vej. Sumpegen er blevet så fin, det havde vi ikke forestillet os, da vi plantede den som lille.
   Ja lunt vejr og regn om natten, sådan kan vi lide det.
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Ja, mai måned ga oss ikke mye regn, og her er det meldt om litt varmere fremover. Jeg skulle ønske at vi begge fikk mer regn, for en hetebølge er det siste vi behøver nå.
  Du har så mye fint i blomst nå :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja mere regn og ingen hedebølge, gerne regn om natten.
   Tak :)
   Klem

   Slet
 4. Det er en spændende samling planter, som Bent har fået lov til at finde egnede plantesteder til :-) Det er ikke blomster, der mangler i Høneballehaven. Mit favoritbillede er Irene Koster med den mørke rhododendron i baggrunden. De to fremhæver gensidigt hiananden farver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja der var han heldig, nå vi hjalp vist hinanden. Nej der mangler ikke blomster i haven. Ja Irene Koster og Old Port fremhæver hinandens farver.

   Slet
 5. maj har da ikke været så slem faktisk, bortset fra især den første del var alt for tør. Ingen hedebølge til mig, tak. regn om natten 20-22 grader om dagen ville være perfekt. Men det sker nok aldrig, hihi.
  Søde roser, den ene minder lidt om Aicha, den er lige begyndt hos mig. Smuk staudevalmue. Jeg har de postkasserøde, flotte, men de er nu ikke begyndt endnu. næsten heldigvis, for de er lidt for skrappe sammen med akelejerne.
  oho, nyt bed. Hvor mange plantemarkeder vil du på i år, fnis. Det er nu herligt med noget nyt bar jord, sikke man kan drømme og lægge planer.
  Rosenskovmærke vokser osse fint her. Den er endda kommet med en fin lidt mørkere frøbarn, sjovt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Herovre hos os har det blæst alt for meget, og vi har fået for lidt regn, men ja gerne regn om natten og ingen hedebølge tak. Jeg hørte lige, at de i Greve har fået 50 mm på en uge.
   Ja postkasserøde valmuer er lidt skrappe sammen med akelejer. Jeg har nu kun set dem i orange, de er for skrappe for mine sarte nerver ;)
   Tja jeg ved ikke om jeg når et plantemarked mere, men ellers kender jeg flere, der gerne sælger ved bagdøren. Ukrudtet invaderer desværre haven, men nu har Bent lige fjernet det i det bed, det er skønt.
   Ja rosenskovmærker er fine, et nyt frøbarn, ja det er da sjovt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Jeg er altid overrasket over, at du kan blive ved med at finde plads til flere planter i din have. Den ser ellers ud til at være fuld udstyret med planter!! Jeg kan godt forstå, at du er glad for kigget forbi stammerne til R. My Mary. Et fantastisk flot syn. Mine helt nye roser viser de første knopper - så spændende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sydney
   Det er også kun, fordi Bent fjernede en hel flok uønskede planter, derimellem ukrudt. Ja det er spændende med nye roser, så kan man næsten ikke vente.

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Ja lad os håbe at juni vil byde på lige dele sol, sommer og regn, og ingen blæst. Det satser jeg på og jeg syntes da også at vi har fortjent det :-)
  Spændende indkøb, og den ene er måske sprunget ud når jeg kommer på visit. Et rigtig fint bed Bent har fået lavet til nogle af herlighederne.
  Ja men dog, du er jo bag ud, her er flere roser sprunget ud og de stor Iris viste første blomst for over en uge siden og dem der kommer i blomst i år er alle i blomst nu. Syntes ellers ikke at jeg plejer at være så meget foran :-)
  R. My Mary er da helt forrygende, sikke et blikfang. De mørke kan man ikke andet end elske.
  Smukt kig i regnvands bedet, skvalderkål eller ej, når man først har fået det ind i haven må man bare lære at leve med det, det er som regel kommet for at blive :-(
  Her har det regnet en lille smule idag, men ikke rigtig noget der batter noget. God nat herfra
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. God morgen Anne
   Ja det er det vi ønsker nu, så må vi se, om vi får det, det er ikke altid man får som fortjent ;)
   Ja nu må vi se, om den holder så længe i blomsten, der er jo 17 dage til.
   Når vi når juni er vi altid bagud, det er kun i det tidlige forår, at vi er foran. Men efter pinse tænker jeg, at der er flere roser i blomst, der er i hvert fald mange knopper. Temperaturerne er heller ikke særligt høje, her var det under 10 grader i morges, så går det hele langsommere, det er helt ok.
   Nej skvalderkål er sikkert kommet for at blive, vi knokler løs med ukrudt, der er meget at holde, må vi tilstå, men nu er Bent begyndt at hjælpe, det hjælper meget. Skvalderkålen har vi opgivet.
   Vi har fået 6 mm, det er helt pænt.
   Knus og god dag

   Slet
 8. Min datter og jeg har også talt om, at maj har været kold, men også om, at både blåregn, roser og også andre vækster er tidligere ude med blomstringen end de plejer. De to ting kan vi ikke rigtig få til at hænge sammen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen
   Vi er enige, jeg synes også, det er underligt, at det hele er nået så langt trods den manglende varme.

   Slet
 9. Der er åbenbart forskel på vores klima, for her har jeg nydt maj måned, selvom den har været til den tørre side:) Man mærker jo heller ikke at dine planter lider overlast af nogen slags. Det hele stråler og strutter af bare overmod og sender de mest fantastiske blomster ud til højre og venstre.
  De mørke rhodoer er faktisk ret spændende - mørke blomster i det hele taget - men du har vel nok mange med meget personlige udtryk. Jeg elsker dit udtryk 'pagodeagtig'! Der har du vistnok tilføjet sproget et helt nyt ord.
  Sumpegen ser dejlig ud nu, og tænk - så er I i gang med et nyt bed! Men du skal jo have plads til alle dine 'børn'. Håber Bent er lige så begejstret som du.
  Regn får vi ikke her (bortset fra fornærmende 1,5 mm) men jeg under dig vandet til det nyplantede!

  Knus fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det må der være. Jeg synes, der har været mange kølige dage på grund af vinden. Nej de har alle blomstret flot i år, og roserne står så fint. Hos mange jeg kender, er de mørke blomster vellidt, jeg kan også rigtig godt lide dem, det er altid dem, der blomstrer sidst, de lyse kommer først. Ja men der findes pagodebuske/træer og de vokser som dem, det må da være pagodeagtigt :)
   Bent gik i gang med spaden uden at kny, nu mangler vi så bare noget mere til det bed ;)
   Ja det var ikke meget regn i forhold til vores 6 mm, men på vestøen fik de ikke noget. Underligt.
   Knus

   Slet
 10. PS. Kunne det eventuelt være en Hugonis - din rose. Jeg havde engang én og den havde de fineste små blade og lysegule blomster. Ja, jeg ved godt jeg er på dybt vand her... Tænk at give dig forslag til rose-navne:)
  Knus fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Bingo - netop i morges kom jeg i tanke om, at den hed Hugonis, du var slet ikke på dybt vand, flot klaret <3
   Knus

   Slet
  2. Pyh-ha! Selv en blind høne...:)

   Slet
  3. Ja det tænkte jeg også, men så blind er hønen alligevel ikke, det var da flot :)

   Slet